Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιατροφήΣούπα με άγριο ρύζι και πράσο

Σούπα με άγριο ρύζι και πράσο

Νόστιμη και υγιεινή σούπα με άγριο ρύζι και πράσο

Σούπα με άγριο ρύζι και πράσο

ΠΡΑΣΟ: Ένα μεγάλο πράσο περιέχει υψηλή ποσότητα βιταμίνης Α, μία βιταμίνη που μας βοηθάει στην όραση και στην καλή λειτουργία των βλεννογόνων μας (πχ στόμα), αλλά και στην υγεία του δέρματός μας. Το πράσο ως ένα πράσινο λαχανικό περιέχει βιταμίνη Κ. Καταναλώνοντας ένα ολόκληρο πράσο, που αντιστοιχεί περίπου σε 1 φλιτζάνι κομμένο ωμό, λαμβάνουμε τη μισή ποσότητα σε βιταμίνη Κ που χρειαζόμαστε μέσα στην ημέρα μας. Η βιταμίνη Κ, μην ξεχνάμε ότι είναι μία βιταμίνη που συμβάλει στην καλή λειτουργία και την πήξη του αίματος. Πέρα από τις 2 αυτές βιταμίνες, περιέχει βιταμίνη C που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς επίσης φυτικής προέλευσης σίδηρο, μαγγάνιο, και σημαντική ποσότητα μαγνησίου.

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ: Θεωρούνται εξαιρετική τροφή, καθώς, περιέχουν αμελητέες ποσότητες λίπους και σακχάρων, αλλά, σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών. Οι πρωτεΐνες των μανιταριών, λόγω της παρουσίας όλων των απαραίτητων αμινοξέων, είναι υψηλής βιολογικής αξίας και συναγωνίζονται στην ποιότητα τις ζωικές πρωτεΐνες, χωρίς, όμως, τις τοξίνες, τα λίπη και τη χοληστερόλη που βρίσκονται σε αυτό, επομένως, θεωρούνται ιδανικά για τους χορτοφάγους. Αποτελούν, ακόμη, ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, αφού, περιέχουν ελάχιστες θερμίδες. Το ελάχιστο νάτριο, τέλος, που βρίσκουμε σε αυτά, τα κάνει ιδιαίτερα αγαπητά σε όσους είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν διατροφή φτωχή σε αλάτι. Από τις βιταμίνες, τα μανιτάρια παρουσιάζουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D, καθώς και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Τέλος, τα μανιτάρια, αποτελούν το μοναδικό τρόφιμο φυτικής προέλευσης το οποίο περιέχει βιταμίνη Β12. Σύμφωνα, με πρόσφατες μελέτες η κατανάλωση μανιταριών ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Αυξάνουν την παραγωγή IL-1 και 2, της ιντερφερόνης, μειώνουν την ανάπτυξη νεοπλασμάτων και παρουσιάζουν αναλγητικά, αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. Επιπλέον, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και την ολική χοληστερόλη.

ΣΚΟΡΔΟ:  Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.

ΡΥΖΙ: Με φυτικές ίνες, κάλιο, µαγνήσιο, σίδηρο, βιταµίνες Β, αλλά, χωρίς χοληστερόλη, λίπος και νάτριο, είναι µια µοναδική τροφή που ταυτόχρονα είναι και πολύ εύπεπτη.

ΚΑΡΟΤΑ: Τα καρότα αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, παρέχοντάς μας το υπερδιπλάσιο της ημερήσιας δόσης μας (210%). Επιπλέον, μας προσφέρουν το 6% της ημερήσιας δόσης μας σε βιταμίνη C, το 2% της δόσης μας σε ασβέστιο, αλλά και σίδηρο. Το αντιοξειδωτικό β-καροτένιο είναι αυτό που δίνει στα καρότα το πορτοκαλί τους χρώμα. Το β-καροτένιο απορροφάται από το έντερο και μετατρέπεται σε βιταμίνη Α κατά τη διαδικασία της πέψης. Επιπλέον, τα καρότα περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνη Κ, κάλιο, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε και ψευδάργυρο. Μπορείτε σε ορισμένες αγορές να βρείτε καρότα με διαφορετικά χρώματα, τα οποία προέρχονται από διαφορετικά αντιοξειδωτικά. Για παράδειγμα, ανθοκυανίνες στα μωβ καρότα και λυκοπένιο στα κόκκινα.

Χορταστική σούπα με άγριο ρύζι και πράσο

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

4 φλιτζάνια φρέσκος βιολογικός ζωμός λαχανικών

1 συσκευασία βιολογικά μανιτάρια κουμπιά, κομμένα στα τέσσερα

¾ φλιτζάνι βιολογικό άγριο ρύζι, ξεπλυμένο και στραγγισμένο

½ φλιτζάνι βιολογικό πράσο κομμένο σε λεπτές φέτες, μόνο το λευκό μέρος

4 σκελίδες βιολογικό σκόρδο, ψιλοκομμένο

1 φλιτζάνι κόκκινη βιολογική πιπεριά, ψιλοκομμένη

½ φλιτζάνι βιολογικό καρότο, ψιλοκομμένο

¼ κουταλάκι του γλυκού ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

¼ φλιτζάνι βιολογικό αλεύρι αμυγδάλου

¼ φλιτζάνι βιολογικό αλεύρι ρεβιθιών

1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο βιολογικό ​​θυμάρι

1 κουταλιά της σούπας βιολογικό ξύδι από λευκό κρασί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Συνδυάστε το ζωμό, τα μανιτάρια, το άγριο ρύζι, το πράσο και το σκόρδο σε κατσαρόλα 5 λίτρων. Αφήστε να πάρει μια βράση σε δυνατή φωτιά και μειώστε τη θερμότητα σε μέτρια προς χαμηλή.
  2. Σκεπάζετε και σιγοβράζετε για 45 με 50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
  3. Προσθέστε τις πιπεριές, το καρότο και το αλάτι. Σκεπάζετε και σιγοβράζετε για 8 λεπτά ακόμα.
  4. Συνδυάστε το αλεύρι αμυγδάλου και το αλεύρι ρεβιθιού σε ένα μικρό μπολ και ανακατεύετε σε ¼ φλιτζάνι νερό. Ανακατεύετε το μείγμα στη σούπα. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συνεχώς, για 1 έως 2 λεπτά ή μέχρι να πήξει.
  5. Ανακατέψτε έως και ½ φλιτζάνι περισσότερο νερό για να επιτευχθεί η επιθυμητή σύσταση.
  6. Τέλος, ρίξτε το θυμάρι και το ξύδι.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Διαβάστε, επίσης,

Σαλάτα με πορτοκάλι

Μπιφτέκι ψητό με πατάτες

Μπαγκέτα με κρέμα fraiche και μπανάνα

Σούπα με λαχανικά και ρύζι

Σούπα με λαχανικά για όσους είναι άρρωστοι

Σαλάτα με άγριο ρύζι

Τροφές φάρμακα για τον καρκίνο

Σούπα με αρακά και πράσο

Κολοκυθόσουπα βελουτέ

Σούπα λαχανικών

Καροτόσουπα βελουτέ

Κρύο αγγούρι με σούπα Wasabi

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΣαλάτα με αγκινάρες
Επόμενο άρθροΣύνδρομο Stickler
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ