Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου, 2024

Περιεμμηνόπαυση

Περιεμμηνόπαυση είναι η περίοδος ανάμεσα στο κλιμακτήριο και την εμμηνόπαυση

Περιεμμηνόπαυση σημαίνει το χρονικό διάστημα γύρω από την εμμηνόπαυση, κατά το οποίο, το σώμα της γυναίκας κάνει τη φυσική μετάβαση στην εμμηνόπαυση, σηματοδοτώντας το τέλος των αναπαραγωγικών ετών. Η περιεμμηνόπαυση ονομάζεται, επίσης, εμμηνοπαυσιακή μετάβαση.

Οι γυναίκες εισέρχονται στην εμμηνόπαυση σε διαφορετική ηλικία. Μπορεί να παρατηρήσει μια γυναίκα σημεία περιεμμηνόπαυσης στα 40 ή ακόμη και από τα μέσα της δεκαετίας των 30. Τα επίπεδα των οιστρογόνων, της κύριας γυναικείας ορμόνης, στο σώμα ανεβαίνουν και πέφτουν άτακτα κατά την περιεμμηνόπαυση.

Οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι μπορεί να επιμηκυνθούν ή να μειωθούν και μπορεί η γυναίκα να έχει εμμηνορροϊκούς κύκλους στους οποίους οι ωοθήκες της δεν απελευθερώνουν ωάρια. Μπορεί, επίσης, να εμφανίσει συμπτώματα που μοιάζουν με την εμμηνόπαυση, όπως εξάψεις, προβλήματα ύπνου και κολπική ξηρότητα. Υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες που βοηθούν στην ανακούφιση αυτών των συμπτωμάτων.

Μόλις μία γυναίκα περάσει 12 συνεχόμενους μήνες, χωρίς έμμηνο ρύση, έχει φτάσει επίσημα στην εμμηνόπαυση και η περίοδος περιεμμηνόπαυσης έχει τελειώσει.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΕΡΙΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗΣ

Κατά τη διάρκεια της μετάβασης στην εμμηνόπαυση, μπορεί να συμβούν κάποιες αλλαγές στο σώμα της γυναίκας, όπως:

  • Ακανόνιστες περίοδοι. Καθώς, η ωορρηξία γίνεται πιο απρόβλεπτη, το χρονικό διάστημα μεταξύ των περιόδων μπορεί να είναι μεγαλύτερο ή μικρότερο, η ροή αίματος μπορεί να είναι ελαφριά έως βαριά και μπορεί να μην έχει κάποιους μήνες περίοδο. Εάν κάποια γυναίκα βιώνει μια παρατεταμένη περίοδο επτά ημερών ή περισσότερο στη διάρκεια του εμμηνορροϊκού της κύκλου, μπορεί να βρίσκεται σε πρώιμη περιεμμηνόπαυση. Εάν διαρκεί περισσότερο από 60 ημέρες το διάστημα μεταξύ των περιόδων, πιθανότατα η γυναίκα έχει όψιμη περιεμμηνόπαυση.
  • Εξάψεις και προβλήματα ύπνου. Οι εξάψεις είναι συχνές κατά την περιεμμηνόπαυση. Η ένταση, το μήκος και η συχνότητα ποικίλλουν. Τα προβλήματα ύπνου οφείλονται, συχνά, σε εξάψεις ή νυχτερινές εφιδρώσεις, αλλά μερικές φορές ο ύπνος γίνεται απρόβλεπτος ακόμα και χωρίς αυτές.
  • Αλλαγή διάθεσης. Εναλλαγές της διάθεσης, ευερεθιστότητα ή αυξημένος κίνδυνος κατάθλιψης μπορεί να συμβούν κατά την περιεμμηνόπαυση. Η αιτία αυτών των συμπτωμάτων μπορεί να είναι οι διαταραχές του ύπνου που σχετίζονται με τις εξάψεις. Οι αλλαγές στη διάθεση μπορεί, επίσης, να προκληθούν από παράγοντες που δε σχετίζονται με τις ορμονικές αλλαγές της περιεμμηνόπαυσης.
  • Προβλήματα κόλπου και ουροδόχου κύστης. Όταν τα επίπεδα οιστρογόνων μειώνονται, ο ιστός του κόλπου μπορεί να χάσει τη λίπανση και την ελαστικότητα, καθιστώντας την επαφή επώδυνη. Τα χαμηλά οιστρογόνα μπορεί, επίσης, να κάνουν μια γυναίκα πιο ευάλωτη σε λοιμώξεις του ουροποιητικού ή του κόλπου. Η απώλεια του τόνου των ιστών μπορεί να συμβάλει στην ακράτεια ούρων.
  • Υπογονιμότητα. Καθώς, η ωορρηξία γίνεται ακανόνιστη, η ικανότητά να συλλάβει μια γυναίκα μειώνεται. Ωστόσο, όσο έχει περίοδο, η εγκυμοσύνη είναι ακόμα δυνατή.
  • Αλλαγές στη σεξουαλική επιθυμία. Κατά την περιεμμηνόπαυση, η σεξουαλική διέγερση και η επιθυμία μπορεί να αλλάξουν.
  • Οστεοπόρωση. Με τη μείωση των επιπέδων οιστρογόνων, οι γυναίκες αρχίζουν να έχουν απώλεια οστικής μάζας και αυξάνεται ο κίνδυνος οστεοπόρωσης.
  • Αλλαγή επιπέδων χοληστερόλης. Η μείωση των επιπέδων οιστρογόνων μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενείς αλλαγές στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, με αύξηση της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL), της «κακής» χοληστερόλης, που συμβάλλει σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ταυτόχρονα, η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL), η «καλή» χοληστερόλη, μειώνεται σε πολλές γυναίκες, καθώς, γερνούν, γεγονός που αυξάνει επίσης τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Μερικές γυναίκες αναζητούν ιατρική βοήθεια για τα περιεμμηνοπαυσιακά συμπτώματά τους. Αλλά, άλλες είτε ανέχονται αυτές τις αλλαγές είτε απλά δεν παρουσιάζουν συμπτώματα αρκετά σοβαρά ώστε να χρειάζονται προσοχή. Επειδή, τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια και να εμφανίζονται σταδιακά, μπορεί να μην συνειδητοποιούν τις ορμονικές διακυμάνσεις της μετάβασης στην εμμηνόπαυση.

ΑΙΤΙΑ ΠΕΡΙΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗΣ

Καθώς, η γυναίκα περνάει στην εμμηνόπαυση, η παραγωγή οιστρογόνων και προγεστερόνης από το σώμα, που είναι οι βασικές γυναικείες ορμόνες, αυξομειώνονται. Πολλές από τις αλλαγές που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες κατά την περιεμμηνόπαυση είναι αποτέλεσμα της μείωσης των οιστρογόνων.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΕΡΙΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗΣ

Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσιολογική φάση στη ζωή. Αλλά, μπορεί να εμφανιστεί νωρίτερα σε ορισμένες γυναίκες από ότι σε άλλες.

Ορισμένα στοιχεία υποδηλώνουν ότι ορισμένοι παράγοντες μπορεί να κάνουν πιο πιθανό μια γυναίκα να βιώσει την εμμηνόπαυση σε μικρότερη ηλικία, όπως:

  • Κάπνισμα. Η έναρξη της εμμηνόπαυσης εμφανίζεται 1 έως 2 χρόνια νωρίτερα στις γυναίκες που καπνίζουν από ότι στις γυναίκες που δεν καπνίζουν.
  • Οικογενειακό ιστορικό. Οι γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό πρώιμης εμμηνόπαυσης μπορεί να εμφανίσουν και οι ίδιες πρώιμη εμμηνόπαυση.
  • Αντικαρκινική θεραπεία. Η θεραπεία του καρκίνου με χημειοθεραπείες ή πυελική ακτινοθεραπεία έχει συνδεθεί με την πρώιμη εμμηνόπαυση.
  • Υστερεκτομή. Η υστερεκτομή που αφαιρεί τη μήτρα, αλλά όχι τις ωοθήκες, συνήθως δεν προκαλεί εμμηνόπαυση. Αλλά μια τέτοια χειρουργική επέμβαση μπορεί να προκαλέσει εμμηνόπαυση νωρίτερα. Ακόμη κι εάν έχει αφαιρέσει μία ωοθήκη, η άλλη ωοθήκη μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί νωρίτερα από το αναμενόμενο.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΠΕΡΙΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗΣ

Οι ακανόνιστες περίοδοι είναι χαρακτηριστικό της περιεμμηνόπαυσης. Τις περισσότερες φορές αυτό είναι φυσιολογικό και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Ωστόσο, επισκεφτείτε το γιατρό σας εάν:

  • Η αιμορραγία είναι εξαιρετικά βαριά, αλλάζετε ταμπόν κάθε μία ή δύο ώρες
  • Η αιμορραγία διαρκεί περισσότερο από επτά ημέρες
  • Αιμορραγία εμφανίζεται μεταξύ των περιόδων
  • Οι περίοδοι εμφανίζονται τακτικά με διαφορά μικρότερη των 21 ημερών

Σημεία, όπως, αυτά μπορεί να σημαίνουν ότι υπάρχει πρόβλημα με το αναπαραγωγικό σας σύστημα που απαιτεί διάγνωση και θεραπεία.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΠΕΡΙΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗΣ

Η περιεμμηνόπαυση είναι μια σταδιακή μετάβαση. Κανένα τεστ ή σημείο δεν είναι αρκετό για να διαπιστωθεί εάν έχετε μπει στην εμμηνόπαυση. Ο γιατρός λαμβάνει υπόψη πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, του ιστορικού της εμμήνου ρύσεως και των συμπτωμάτων ή των αλλαγών στο σώμα που αντιμετωπίζει η γυναίκα.

Μερικοί γιατροί μπορεί να ζητήσουν εξετάσεις για να ελέγξουν τα επίπεδα των ορμονών. Εκτός όμως από τον έλεγχο της λειτουργίας του θυρεοειδούς, που μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ορμονών, ο ορμονικός έλεγχος είναι σπάνια απαραίτητος ή χρήσιμος για την αξιολόγηση της περιεμμηνόπαυσης.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΕΡΙΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗΣ

Συχνά χρησιμοποιούνται φάρμακα για τη θεραπεία των περιεμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων.

  • Ορμονική θεραπεία. Η συστηματική θεραπεία με οιστρογόνα, η οποία διατίθεται σε μορφή χαπιού, δερματικού επιθέματος, σπρέι ή κρέμας, παραμένει η πιο αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή για την ανακούφιση από τις περιεμμηνοπαυσιακές και εμμηνοπαυσιακές εξάψεις και τις νυχτερινές εφιδρώσεις. Ανάλογα με το προσωπικό και το οικογενειακό σας ιατρικό ιστορικό, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει οιστρογόνα στη χαμηλότερη δόση που απαιτείται για να σας προσφέρει ανακούφιση από τα συμπτώματα. Εάν εξακολουθείτε να έχετε τη μήτρα σας, θα χρειαστείτε προγεστίνη εκτός από τα οιστρογόνα. Τα συστηματικά οιστρογόνα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της οστικής απώλειας.
  • Κολπικά οιστρογόνα. Τα οιστρογόνα μπορούν να χορηγηθούν απευθείας στον κόλπο χρησιμοποιώντας κολπικά υπόθετα, δακτύλιο ή κρέμα. Αυτή η θεραπεία απελευθερώνει μόνο μια μικρή ποσότητα οιστρογόνων, η οποία απορροφάται από τον κολπικό ιστό. Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της κολπικής ξηρότητας, της ενόχλησης κατά τη σεξουαλική επαφή και ορισμένων συμπτωμάτων του ουροποιητικού.
  • Αντικαταθλιπτικά. Ορισμένα αντικαταθλιπτικά που σχετίζονται με την κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης μπορεί να μειώσουν τις εξάψεις της εμμηνόπαυσης. Ένα αντικαταθλιπτικό για τη διαχείριση των εξάψεων μπορεί να είναι χρήσιμο για γυναίκες που δε μπορούν να λάβουν οιστρογόνα για λόγους υγείας ή για γυναίκες που χρειάζονται ένα αντικαταθλιπτικό για μια διαταραχή της διάθεσης.
  • Γκαμπαπεντίνη. Η γκαμπαπεντίνη έχει εγκριθεί για τη θεραπεία των επιληπτικών κρίσεων, αλλά, έχει, επίσης αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση των εξάψεων. Αυτό το φάρμακο είναι χρήσιμο για γυναίκες που δε μπορούν να χρησιμοποιήσουν θεραπεία με οιστρογόνα για λόγους υγείας και για όσες έχουν, επίσης, ημικρανίες.

Πριν αποφασίσετε για οποιαδήποτε μορφή θεραπείας, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τις επιλογές σας και τους κινδύνους και τα οφέλη που συνδέονται με την καθεμία. Εξετάστε τις επιλογές σας ετησίως, καθώς, οι ανάγκες και οι επιλογές θεραπείας σας μπορεί να αλλάξουν.

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΕΡΙΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗΣ

Η λήψη αυτών των επιλογών υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων της περιεμμηνόπαυσης και στην προώθηση της καλής υγείας, καθώς, μεγαλώνετε:

  • Ανακουφίστε την κολπική δυσφορία. Χρησιμοποιήστε μη συνταγογραφούμενα κολπικά λιπαντικά με βάση το νερό ή ενυδατικές κρέμες. Επιλέξτε προϊόντα που δεν περιέχουν γλυκερίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει κάψιμο ή ερεθισμό σε γυναίκες που είναι ευαίσθητες σε αυτή τη χημική ουσία. Με το να παραμένετε σεξουαλικά ενεργή βοηθά, επίσης, αυξάνοντας τη ροή του αίματος στον κόλπο.
  • Τρώτε υγιεινά. Επειδή, ο κίνδυνος οστεοπόρωσης και καρδιακής νόσου αυξάνεται στην περιεμμηνόπαυση, μια υγιεινή διατροφή είναι πιο σημαντική από ποτέ. Υιοθετήστε πλούσια σε φυτικές ίνες δίαιτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Προσθέστε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο. Αποφύγετε το αλκοόλ και την καφεΐνη εάν προκαλούν εξάψεις. Εάνα απαιτείται ναπάρετε ένα συμπλήρωμα ασβεστίου και βιταμίνη D με Κ2, η οποία βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει το ασβέστιο.
  • Να κάνετε άσκηση. Η τακτική άσκηση και η σωματική δραστηριότητα βοηθούν στην πρόληψη της αύξησης βάρους, βελτιώνει τον ύπνο σας και ανεβάζει τη διάθεσή σας. Προσπαθήστε να ασκείστε για 30 λεπτά ή περισσότερο τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, αν και όχι ακριβώς πριν τον ύπνο. Η τακτική άσκηση έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο κατάγματος άσκηση σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας και ενισχύει την οστική πυκνότητα.
  • Κοιμηθείτε αρκετά. Προσπαθήστε να διατηρήσετε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου. Αποφύγετε την καφεΐνη, η οποία μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο και αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η οποία μπορεί να διακόψει τον ύπνο.
  • Χρησιμοποιήστε τεχνικές μείωσης του στρες. Οι τεχνικές μείωσης του στρες, όπως ο διαλογισμός ή η γιόγκα, μπορούν να προάγουν τη χαλάρωση και την καλή υγεία καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σας, αλλά μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες κατά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση.

Εκτός από τις συμβατικές θεραπείες, πολλές γυναίκες που μεταβαίνουν στην εμμηνόπαυση θέλουν να μάθουν περισσότερα για τις συμπληρωματικές και εναλλακτικές προσεγγίσεις για τη θεραπεία των συμπτωμάτων.

  • Μαύρος κοχός. Αυτό το εκχύλισμα βοτάνου χρησιμοποιείται από ορισμένες γυναίκες για τη θεραπεία εξάψεων και άλλων συμπτωμάτων εμμηνόπαυσης.
  • Φυτοοιστρογόνα. Αυτά τα οιστρογόνα υπάρχουν φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα. Δύο κύριοι τύποι φυτοοιστρογόνων είναι οι ισοφλαβόνες και οι λιγνάνες. Οι ισοφλαβόνες βρίσκονται στη σόγια και σε άλλα όσπρια, στο κόκκινο τριφύλλι και στην κόκκινη πρόπολη. Οι λιγνάνες βρίσκονται στον λιναρόσπορο, στα δημητριακά ολικής αλέσεως και σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά. Υπάρχουν, επίσης, ενώσεις φυτικής προέλευσης που έχουν ιδιότητες που μοιάζουν με οιστρογόνα.
  • Βιοπανομοιότυπες ορμόνες. Ο όρος βιοπανομοιότυπη υποδηλώνει ότι οι ορμόνες στο προϊόν είναι χημικά πανομοιότυπες με αυτές που παράγει το σώμα σας.
  • Δεϋδροεπιανδροστερόνη. Αυτό το φυσικό στεροειδές που παράγεται από τα επινεφρίδια είναι διαθέσιμο ως συμπλήρωμα διατροφής και έχει χρησιμοποιηθεί από ορισμένους για τη μείωση του πόνου κατά τη σεξουαλική επαφή λόγω κολπικής ατροφίας.

Συμπληρωματικές θεραπείες που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του στρες και στη βελτίωση της ψυχολογικής ευεξίας στην περιεμμηνόπαυση είναι:

  • Βελονισμός. Ο βελονισμό για τη μείωση των εξάψεων είναι πολλά υποσχόμενος.
  • Τεχνικές χαλάρωσης. Η γιόγκα και ο διαλογισμός, για παράδειγμα, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την περιεμμηνόπαυση

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την περιεμμηνόπαυση

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό

Διαβάστε, επίσης,

Ινοκυστική μαστοπάθεια

Κακοήθεις νεοπλασίες του σώματος της μήτρας

Σύνδρομο Werner

Όλα τα κόλπα για να δυναμώσετε τα κόκαλά σας

Χρήσιμες πληροφορίες για τον καρκίνο του κόλπου

Οι ορμόνες είναι το σημαντικότερο σύστημα στο σώμα

Πώς να αυξήσετε την προγεστερόνη σας φυσικά

Το κόκκινο τριφύλλι στη θεραπεία του καρκίνου

Το ασβέστιο από μόνο του δεν μπορεί να διατηρήσει την υγεία των οστών

Οι ορμόνες κυβερνάνε το σώμα και το μυαλό μας

Τεστ για να καταλάβετε ότι έχετε μείωση ορμονών

Μήπως έχετε κολπική ξηρότητα;

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την εμμηνόπαυση

Τα καλύτερα για την οστεοπόρωση

Χρήσιμες συμβουλές για όσες έχουν ορμονικές διαταραχές

Ότι πρέπει να κάνετε αν είσαστε στην εμμηνόπαυση

Τι να κάνετε αν έχετε εμμηνορραγία

Τα βότανα για την τόνωση της μήτρας

Οι βιταμίνες για τις κράμπες της περιόδου

Βότανα για την ανακούφιση του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου

Λειτουργική αιμορραγία από τη μήτρα

Τα προβλήματα περιόδου σε γυναίκες

Μήπως έχετε πονοκέφαλο όταν έχετε περίοδο;

Ομοιοπαθητικά φάρμακα για τη δυσμηνόρροια

Αν έχετε δυσμηνόρροια

Τι είναι η εμμηνόπαυση;

Που κάνει καλό η Αχιλλαία

Τεστ για να ελέγξετε μόνες σας τις ορμόνες σας

Μηνορραγία

Βότανα για να καταπολεμήσετε τις εξάψεις

Η γυναίκα δίνει ζωή

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με μαϊντανό

Λειτουργική αιμορραγία από τη μήτρα

Γιατί μερικές γυναίκες παθαίνουν εύκολα κολπίτιδες;

Ιατρικές συνταγές με γαρίφαλα

Τσάι για την καλή υγεία της μήτρας

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές για την Αχιλλαία

Απήγανος

Αψιθιά

Οι πιο χρήσιμες συμβουλές για τα ινομυώματα

Η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου

Σύνδρομο των καθ’ έξιν αποβολών

Οι γυναικείες ορμόνες

Δυσμηνόρροια

Ωορρηξία

Διαγνωστικές εξετάσεις στην εμμηνόπαυση

Πολύποδες μήτρας

Ενδομητρίωση

Gallae turcicae

Ενδομητρίτιδα

Βότανα για τόνωση και ενέργεια στις γυναίκες

Ιατρικές συνταγές με θυμάρι

Αγγελική

Αρχαγγελική

Τα μαγειρικά σας σκεύη υπεύθυνα για την πρόωρη εμμηνόπαυση

Τα προβλήματα περιόδου σε γυναίκες

Η καλύτερη θεραπεία για την εμμηνόπαυση

Μήπως έχετε πονοκέφαλο όταν έχετε περίοδο;

Bιταμίνες για την εμμηνόπαυση

Η ορμόνη που ανεβάζει την ερωτική διάθεση στην εμμηνόπαυση

Η βιταμίνη που θεραπεύει τις κύστεις του μαστού

Μήπως πονάνε οι μαστοί σας;

Κύστεις μαστού

Λυγαριά

Η γλυκόριζα

Πιπερόριζα

Τσουκνίδα

Χρήσιμες πληροφορίες για το έλαιο ηρανθέμων

Χρήσιμες πληροφορίες για το ασβέστιο

Σημεία έλλειψης βιταμινών και μετάλλων

Τα οφέλη της σόγιας στην υγεία

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με πασιφλόρα

Πώς μπορείτε να χάσετε βάρος μετά την εμμηνόπαυση

Μείνετε για πάντα νέες με γλυκοπατάτες

Δίαιτα για πενηντάρες

Αντιμετωπίστε την εμμηνόπαυση

Σεξ στην εμμηνόπαυση

Πώς θα ήταν ο κόσμος αν δεν υπήρχαν οι γυναίκες;

Ατροφία του αιδοίου

Τι είναι η γύρη ανθέων

Διαβάστε τις αρρώστιες του σώματος στο δέρμα

Μήπως αναζητάτε τη χαμένη σας λίμπιντο;

Ενδοκρινολογικές παθήσεις

Εμμηνόπαυση

Ινομυώματα της μήτρας

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΣτρόμπολι με προσούτο και βασιλικό
Επόμενο άρθροΑιμορροΐδες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ψωρίαση: Είναι αποτελεσματικές οι κλασικές θεραπείες;

Ψωρίαση: Είναι αποτελεσματικές οι κλασικές θεραπείες ή υπάρχουν και φυσικές εναλλακτικές λύσεις που δεν έχουν παρενέργειες; Ψωρίαση Η ψωρίαση είναι μια χρόνια υποτροπιάζουσα δερματοπάθεια, εμφανίζεται σε...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ