Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΔιατροφήΣτρόμπολι με προσούτο και βασιλικό

Στρόμπολι με προσούτο και βασιλικό

Print Friendly, PDF & Email

Νόστιμο σπιτικό στρόμπολι με προσούτο και βασιλικό

Στρόμπολι ή Stromboli με προσούτο και βασιλικό

ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.

ΣΚΟΡΔΟ:  Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ: Ο βασιλικός έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιιικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες και δυνητικές για χρήση στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Ο βασιλικός έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την ύπαρξη συσσωμάτωσης αιμοπεταλίων και  θρόμβων στα ποντίκια. Παραδοσιακά, χρησιμοποιείται στην Ινδία, ως συμπληρωματική θεραπεία κατά του άγχους, του άσθματος και του διαβήτη. Ο βασιλικός, καθώς και άλλα αρωματικά φυτά, όπως, ο μάραθος και το εστραγκόν, περιέχουν εστραγόλη.

ΝΤΟΜΑΤΕΣ: Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, ενώ περιέχουν, λυκοπένιο, αισκουλίνη Α, τοματιδίνη και χαλκοναρινγενίνη. Αυτές οι ουσίες έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, με αποτέλεσμα η ντομάτα να έχει τις αντικαρκινικές και ευεργετικές ιδιότητες υπέρ της καρδιάς! Επίσης, οι ντομάτες έχουν Βιταμίνες Α, Β6 και Κ, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και ποτάσιο. Το λυκοπένιο στις ντομάτες παίζει σημαντικό ρόλο και στην υγεία των οστών. Το πανεπιστήμιο του Τορόντο όρισε δίαιτα 4 εβδομάδων, αφαιρώντας τις πηγές λυκοπένιου από γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.  Αυτές εμφάνισαν σημαντικά σημάδια μείωσης στα μέταλλα των οστών. Σε επόμενο χρόνο οι ερευνητές θα ψάξουν αν τα χαμηλά επίπεδα λυκοπενίου προκαλούν κακή αντιοξειδωτική άμυνα στα κύτταρα των οστών. Η Α-τοματίνη και το λυκοπένιο επιτίθενται σε καρκινικά κύτταρα, λειτουργώντας αποτρεπτικά στον καρκίνο του μαστού και του προστάτη, μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο εμφάνισης. Μαγειρεμένες περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά, ενώ με την προσθήκη ελαιόλαδου, υπάρχει καλύτερη απορρόφηση από τον οργανισμό.

ΤΥΡΙΑ: Τα τυριά αποτελούν άριστη πηγή ασβεστίου, γιατί είναι εύκολα αφομοιώσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η περιεκτικότητα των τυριών σε ασβέστιο ποικίλει ανάλογα με την υγρασία που περιέχουν και τον τρόπο παρασκευής τους. Κατά την τυροκόμηση του γάλακτος τα συστατικά που πηγαίνουν στο τυρί είναι μέρος από το νερό και σχεδόν όλο το λίπος και η καζεΐνη του. Τα υπόλοιπα (υδατοδιαλυτά) απομακρύνονται με το τυρόγαλα. Όμως στο δίκτυο της καζεϊνης εγκλωβίζονται κι άλλα συστατικά. Έτσι στο τυρί παραμένουν οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D, το περισσότερο μέρος του ασβεστίου και αρκετή ποσότητα από τη βιταμίνη Β2.

Στρόμπολι με προσούτο και βασιλικό

ΥΛΙΚΑ

450 γραμμάρια δυνατό λευκό βιολογικό αλεύρι, συν επιπλέον για το ζύμωμα

50 γραμμάρια βιολογικό σιμιγδάλι

7 γραμμάρια βιολογική ξηρή μαγιά ταχείας δράσης

2 κουταλιές της σούπας ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο, συν επιπλέον για το άλειμμα

325 ml ζεστό νερό πηγής

Για τη γέμιση:

2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο

1 μικρό βιολογικό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες βιολογικό σκόρδο, λιωμένες

400 γραμμάρια βιολογικές ψιλοκομμένες ντομάτες

½ κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη βιολογική ρίγανη

1 κουταλάκι του γλυκού βιολογική ζάχαρη άχνη

8 φέτες βιολογικό προσούτο

125 γραμμάρια βιολογική μοτσαρέλα

1 μεγάλη χούφτα φρέσκα φύλλα βασιλικού

Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για να φτιάξετε τη ζύμη, κοσκινίστε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατέψτε το σιμιγδάλι και τη μαγιά. Ανακατεύετε το θαλασσινό αλάτι και το ελαιόλαδο με το νερό και ανακατεύετε στο αλεύρι. Ανακατεύετε με μια μεγάλη ξύλινη κουτάλα μέχρι να ενωθεί η ζύμη και να σχηματιστεί μια μαλακή, σπογγώδης μπάλα.
  2. Μεταφέρετε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε τη για πέντε λεπτά. Τοποθετείτε τη ζύμη σε ένα μπολ, σκεπάζετε με ελαφρά λαδωμένη μεμβράνη και την αφήνετε για περίπου μία ώρα σε ζεστό μέρος ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  3. Όσο φουσκώνει η ζύμη, φτιάχνετε τη σάλτσα ντομάτας. Ζεσταίνετε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά για πέντε λεπτά μέχρι να μαλακώσει και να ροδίσει ελαφρά. Ανακατεύετε τακτικά και προσθέτετε το σκόρδο. Ρίχνετε τις ντομάτες στο τηγάνι και προσθέτετε τη ρίγανη και τη ζάχαρη άχνη. Αλατοπιπερώνετε.
  4. Τοποθετείτε σε αρκετά δυνατή φωτιά και μαγειρεύετε τη σάλτσα για 5-8 λεπτά μέχρι να πήξει πολύ, ανακατεύοντας συνεχώς. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε τη σάλτσα να κρυώσει.
  5. Ανοίγετε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια σε ένα ορθογώνιο ταψί. Απλώνετε το μείγμα ντομάτας πάνω από τη ζύμη, αφήνοντας ένα περίγραμμα 2 εκ. γύρω από την άκρη. Στρώνετε το προσούτο σε μία στρώση πάνω από τη σάλτσα. Κόψτε τη μοτσαρέλα σε μικρά κομμάτια και απλώστε πάνω από το προσούτο και στη συνέχεια σκορπίστε τα φύλλα βασιλικού από πάνω.
  6. Τυλίγετε καλά σε ρολό και κλείνετε καλά τις δύο κοντές άκρες για να κλείσει η γέμιση. Τοποθετήστε το, με την πλευρά της ένωσης προς τα κάτω, σε ένα μεγάλο ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και αφήστε το να φουσκώσει για 30 λεπτά.
  7. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς C. Αλείφετε τη ζύμη με το υπόλοιπο λάδι, αλατοπιπερώνετε και ψήνετε για 25-30 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν καλά και να ροδίσουν.
  8. Κόβετε χοντρές φέτες και σερβίρετε με λίγο καλό ελαιόλαδο και μια φρέσκια πράσινη σαλάτα.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

Διαβάστε, επίσης,

Στριφτή πρασόπιτα με ελιές

Κοτόπιτα με πράσο

Wontons με κιμά

Τάρτα με μαραθόριζες και γραβιέρα

Τα καλύτερα Ελληνικά τοπικά φαγητά

Νόστιμη και υγιεινή πατατόπιτα

Νόστιμη και υγιεινή ψαρόπιτα

Τορτίγιες με βόειο κρέας και αβοκάντο

Η νόστιμη πίτα του βοσκού

www.emedi.gr

Προηγούμενο άρθροΣύνδρομο ραγισμένης καρδιάς
Επόμενο άρθροΠεριεμμηνόπαυση
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Συκωτάκια κοτόπουλου με χυλοπίτες

Τραγανά συκωτάκια κοτόπουλου με χυλοπίτες Νόστιμα συκωτάκια κοτόπουλου με χυλοπίτες ΣΥΚΩΤΑΚΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ: Τα συκώτια είναι φορτωμένα με πολλά θρεπτικά συστατικά όπως φυλλικό οξύ, σίδηρο και βιοτίνη...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ