Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΓηριατρικήΚήλη Μεσοσπονδυλίου Δίσκου

Κήλη Μεσοσπονδυλίου Δίσκου

Η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου είναι μία από τις πιο συχνές παθολογίες της σπονδυλικής στήλης

Η Κήλη Μεσοσπονδυλίου Δίσκου ή αλλιώς δισκοκήλη αναφέρεται σε ένα πρόβλημα με ένα από τα ελαστικά μαξιλάρια που βρίσκονται ανάμεσα στα οστά που στοιβάζονται για να φτιάξουν τη σπονδυλική σας στήλη. Ένας νωτιαίος δίσκος έχει ένα μαλακό, πυρήνα που περικλείεται σε ένα πιο σκληρό, ελαστικό, εξωτερικό δακτύλιο.

Μερικές φορές, η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου ονομάζεται σπονδυλολίσθηση ή ρήξη μεσοσπονδύλιου δίσκου. Μια Κήλη Μεσοσπονδυλίου Δίσκου εμφανίζεται όταν κάποιος από τον πυρήνα σπρώχνεται προς τα έξω, μέσω ενός ρήγματος στον δακτύλιο. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος της σπονδυλικής στήλης, εμφανίζεται, όμως, συχνότερα στο κάτω μέρος της πλάτης.

Ανάλογα με το πού βρίσκεται η Κήλη Μεσοσπονδυλίου Δίσκου, μπορεί να οδηγήσει σε πόνο, μούδιασμα ή αδυναμία σε ένα χέρι ή πόδι. Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν συμπτώματα. Για τα άτομα που έχουν συμπτώματα, τα συμπτώματα τείνουν να βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου. Η χειρουργική επέμβαση, συνήθως, δεν είναι απαραίτητη για την ανακούφιση του προβλήματος.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΗΛΗΣ ΜΕΣΟΣΠΟΝΔΥΛΙΟΥ ΔΙΣΚΟΥ

Οι περισσότερες δισκοκήλες εμφανίζονται στο κάτω μέρος της πλάτης, αλλά μπορούν, επίσης, να εμφανιστούν και στον αυχένα. Τα σημεία και τα συμπτώματα εξαρτώνται από το πού βρίσκεται ο δίσκος και αν ο δίσκος πιέζει ένα νεύρο. Οι δισκοκήλες συνήθως επηρεάζουν τη μία πλευρά του σώματος.

 • Πόνος στα χέρια ή στα πόδια. Εάν η δισκοκήλη σας βρίσκεται στο κάτω μέρος της πλάτης σας, εκτός από τον πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης σας, συνήθως θα αισθάνεστε πόνο στους γλουτούς, στο μηρό και στη γάμπα. Μπορεί να έχετε πόνο και σε μέρος του ποδιού. Για μια κήλη δίσκου στον αυχένα, συνήθως, θα νιώΘετε τον περισσότερο πόνο στον ώμο και το χέρι σας. Αυτός ο πόνος μπορεί να αντανακλά στο χέρι ή στο πόδι σας όταν βήχετε, φτερνίζεστε ή μετακινείστε σε συγκεκριμένες θέσεις. Ο πόνος συχνά περιγράφεται ως οξύς ή καυστικός.
 • Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα. Τα άτομα που έχουν κήλη δίσκου, συχνά, έχουν ακτινοβολούμενο μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στο μέρος του σώματος που εξυπηρετείται από τα προσβεβλημένα νεύρα.
 • Αδυναμία. Οι μυς που εξυπηρετούνται από τα προσβεβλημένα νεύρα τείνουν να εξασθενούν. Αυτό μπορεί να σας κάνει να μη μπορείτε να παραπατήσετε ή να επηρεάσει την ικανότητά σας να σηκώνετε ή να κρατάτε αντικείμενα.

ΑΙΤΙΑ ΚΗΛΗΣ ΜΕΣΟΣΠΟΝΔΥΛΙΟΥ ΔΙΣΚΟΥ

Η Κήλη Μεσοσπονδυλίου Δίσκου είναι, συνήθως, το αποτέλεσμα μιας σταδιακής, σχετιζόμενης με τη γήρανση φθοράς που ονομάζεται εκφύλιση του δίσκου. Καθώς, οι άνθρωποι γερνούν, οι δίσκοι γίνονται λιγότερο εύκαμπτοι και πιο επιρρεπείς σε σχίσιμο ή ρήξη με ακόμη και μια μικρή πίεση ή συστροφή. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να εντοπίσουν την αιτία της κήλης του δίσκου. Μερικές φορές, η χρήση των μυών της πλάτης αντί των μυών του ποδιού και του μηρού για την ανύψωση βαριών αντικειμένων μπορεί να οδηγήσει σε κήλη δίσκου, όπως και η συστροφή και η περιστροφή κατά την ανύψωση. Σπάνια, ένα τραυματικό γεγονός όπως μια πτώση ή ένα χτύπημα στην πλάτη είναι η αιτία.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΗΛΗΣ ΜΕΣΟΣΠΟΝΔΥΛΙΟΥ ΔΙΣΚΟΥ

Παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο κήλης δίσκου περιλαμβάνουν:

 • Βάρος. Το υπερβολικό σωματικό βάρος προκαλεί επιπλέον άγχος στους δίσκους στο κάτω μέρος της πλάτης.
 • Απασχόληση. Τα άτομα με σωματικά απαιτητικές εργασίες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα στην πλάτη. Το επαναλαμβανόμενο σήκωμα, το τράβηγμα, το σπρώξιμο, η κάμψη στο πλάι και το στρίψιμο μπορούν, επίσης, να αυξήσουν τον κίνδυνο κήλης δίσκου.
 • Γενετική. Μερικοί άνθρωποι κληρονομούν μια προδιάθεση για την ανάπτυξη κήλης δίσκου.
 • Κάπνισμα. Θεωρείται ότι το κάπνισμα μειώνει την παροχή οξυγόνου στους δίσκους, με αποτέλεσμα να διασπώνται πιο γρήγορα.
 • Συχνή οδήγηση. Η παρατεταμένη καθιστή θέση σε συνδυασμό με τους κραδασμούς από τον κινητήρα του οχήματος μπορεί να ασκήσει πίεση στη σπονδυλική στήλη.
 • Καθιστική ζωή. Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μιας κήλης δίσκου.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΚΗΛΗΣ ΜΕΣΟΣΠΟΝΔΥΛΙΟΥ ΔΙΣΚΟΥ

Ακριβώς πάνω από τη μέση σας, τελειώνει ο νωτιαίος μυελός σας. Αυτό που συνεχίζεται μέσω του σπονδυλικού σωλήνα είναι μια ομάδα μακριών νευρικών ριζών που μοιάζουν με την ουρά ενός αλόγου. Σπάνια, η Κήλη Μεσοσπονδυλίου Δίσκου μπορεί να συμπιέσει ολόκληρο τον νωτιαίο σωλήνα, συμπεριλαμβανομένων όλων των νεύρων της ιππουρίδας. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να απαιτηθεί επείγουσα χειρουργική επέμβαση για την αποφυγή μόνιμης αδυναμίας ή παράλυσης.

Ζητήστε επείγουσα ιατρική βοήθεια εάν έχετε:

 • Επιδείνωση των συμπτωμάτων. Ο πόνος, το μούδιασμα ή η αδυναμία μπορεί να αυξηθούν σε σημείο που να εμποδίζουν τις καθημερινές σας δραστηριότητες.
 • Δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου. Το σύνδρομο Cauda Equina μπορεί να προκαλέσει ακράτεια ή δυσκολία στην ούρηση ακόμη και με γεμάτη κύστη.
 • Αναισθησία δίκην σέλας. Αυτή η προοδευτική απώλεια της αίσθησης επηρεάζει τις περιοχές που θα ακουμπήσουν μια σέλα, τους εσωτερικούς μηρούς, το πίσω μέρος των ποδιών και την περιοχή γύρω από το ορθό.

ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ ΚΗΛΗΣ ΜΕΣΟΣΠΟΝΔΥΛΙΟΥ ΔΙΣΚΟΥ

Για να αποτρέψετε μια Κήλη Μεσοσπονδυλίου Δίσκου κάντε τα εξής:

 • Άσκηση. Η ενδυνάμωση των μυών του κορμού σταθεροποιεί και υποστηρίζει τη σπονδυλική στήλη.
 • Διατηρήστε καλή στάση. Αυτό μειώνει την πίεση στη σπονδυλική στήλη και τους δίσκους σας. Κρατήστε την πλάτη σας ίσια και ευθυγραμμισμένη, ιδιαίτερα όταν κάθεστε για μεγάλες περιόδους. Σηκώστε σωστά τα βαριά αντικείμενα, χρησιμοποιώντας τα πόδια σας, όχι την πλάτη σας, για να κάνουν το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς.
 • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Το υπερβολικό βάρος ασκεί μεγαλύτερη πίεση στη σπονδυλική στήλη και τους δίσκους, καθιστώντας τα πιο επιρρεπή στην κήλη.
 • Κόψτε το κάπνισμα. Αποφύγετε τη χρήση οποιωνδήποτε προϊόντων καπνού.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΗΛΗΣ ΜΕΣΟΣΠΟΝΔΥΛΙΟΥ ΔΙΣΚΟΥ

Κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης, ο γιατρός σας θα ελέγξει την πλάτη σας για ευαισθησία. Μπορεί να σας ζητηθεί να ξαπλώσετε σε επίπεδη και να μετακινήσετε τα πόδια σας σε διάφορες θέσεις για να βοηθήσετε στον προσδιορισμό της αιτίας του πόνου σας.

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να πραγματοποιήσει μια νευρολογική εξέταση για να ελέγξει:

 • Αντανακλαστικά
 • Μυική δύναμη
 • Ικανότητα βάδισης
 • Ικανότητα να αισθάνεστε ελαφριά τσιμπήματα ή κραδασμούς

Στις περισσότερες περιπτώσεις κήλης δίσκου, μια φυσική εξέταση και ένα ιατρικό ιστορικό είναι όλα όσα χρειάζονται για τη διάγνωση. Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται άλλη πάθηση ή χρειάζεται να δει ποια νεύρα επηρεάζονται, μπορεί να ζητήσει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες εξετάσεις.

 • Απλές ακτινογραφίες. Οι απλές ακτινογραφίες δεν ανιχνεύουν κήλη δίσκων, αλλά μπορούν να αποκλείσουν άλλες αιτίες πόνου στην πλάτη, όπως λοίμωξη, όγκο, προβλήματα ευθυγράμμισης της σπονδυλικής στήλης ή κάταγμα οστού.
 • Αξονική τομογραφία. Ένας αξονικός τομογράφος παίρνει μια σειρά από ακτίνες Χ από διαφορετικές κατευθύνσεις και στη συνέχεια τις συνδυάζει για να δημιουργήσει εικόνες διατομής της σπονδυλικής στήλης και των δομών γύρω από αυτήν.
 • Μαγνητική τομογραφία. Τα ραδιοκύματα και ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία εικόνων των εσωτερικών δομών του σώματος. Αυτή η εξέταση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιβεβαιώσει τη θέση της κήλης του δίσκου και να δει ποια νεύρα επηρεάζονται.
 • Μυελόγραμμα. Μια χρωστική ουσία εγχέεται στο νωτιαίο υγρό πριν από τη λήψη αξονικής τομογραφίας. Αυτή η εξέταση μπορεί να δείξει πίεση στον νωτιαίο μυελό ή στα νεύρα λόγω πολλαπλών κηλών ή άλλων καταστάσεων.
 • Ηλεκτρομυογραφία και μελέτη αγωγιμότητας νεύρων μετρούν πόσο καλά κινούνται οι ηλεκτρικές ώσεις κατά μήκος του νευρικού ιστού. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό της θέσης της νευρικής βλάβης. Με τη μελέτη αγωγιμότητας νεύρων μετρώνται τα ηλεκτρικά νευρικά ερεθίσματα και η λειτουργία στους μυς και τα νεύρα μέσω ηλεκτροδίων που τοποθετούνται στο δέρμα. Η μελέτη μετρά τις ηλεκτρικές ώσεις στα νευρικά σήματα όταν ένα μικρό ρεύμα διέρχεται από το νεύρο. Με το Ηλεκτρομυογραφία (ΗΜΓ) ένας γιατρός εισάγει ένα ηλεκτρόδιο βελόνας μέσω του δέρματος σε διάφορους μυς. Το τεστ αξιολογεί την ηλεκτρική δραστηριότητα των μυών όταν συστέλλονται και όταν βρίσκονται σε ηρεμία.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΗΛΗΣ ΜΕΣΟΣΠΟΝΔΥΛΙΟΥ ΔΙΣΚΟΥ

Η συντηρητική θεραπεία ανακουφίζει από τα συμπτώματα στους περισσότερους ανθρώπους μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες.

 • Παυσίπονα. Εάν ο πόνος είναι ήπιος έως μέτριος, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει παυσίπονα , όπως ακεταμινοφαίνη, ιβουπροφαίνη ή νατριούχος ναπροξένη.
 • Νευροπαθητικά φάρμακα. Αυτά τα φάρμακα επηρεάζουν τα νευρικά ερεθίσματα για να μειώσουν τον πόνο. Είναι η γκαμπαπεντίνη, η πρεγκαμπαλίνη, η ντουλοξετίνη ή η βενλαφαξίνη.
 • Μυοχαλαρωτικά. Μπορεί να σας συνταγογραφηθούν εάν έχετε μυϊκούς σπασμούς. Η καταστολή και η ζάλη είναι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες.
 • Οπιοειδή. Λόγω των παρενεργειών των οπιοειδών και της πιθανότητας εθισμού, πολλοί γιατροί διστάζουν να τα συνταγογραφήσουν για κήλη δίσκου. Εάν άλλα φάρμακα δεν ανακουφίζουν από τον πόνο σας, ο γιατρός σας μπορεί να εξετάσει τη βραχυπρόθεσμη χρήση οπιοειδών, όπως η κωδεΐνη ή ένας συνδυασμός οξυκωδόνης-ακεταμινοφαίνης. Η καταστολή, η ναυτία, η σύγχυση και η δυσκοιλιότητα είναι πιθανές παρενέργειες από αυτά τα φάρμακα.
 • Ενέσεις κορτιζόνης. Εάν ο πόνος σας δε βελτιωθεί με τα από του στόματος φάρμακα, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ένα κορτικοστεροειδές που μπορεί να εγχυθεί στην περιοχή γύρω από τα νωτιαία νεύρα. Η απεικόνιση της σπονδυλικής στήλης μπορεί να βοηθήσει στην καθοδήγηση της βελόνας. Καλύτερα να μη γίνονται.

Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει φυσικοθεραπεία για να βοηθήσει με τον πόνο σας. Οι φυσιοθεραπευτές μπορούν να σας δείξουν θέσεις και ασκήσεις που έχουν σχεδιαστεί για να ελαχιστοποιούν τον πόνο μιας κήλης δίσκου.

Λίγα άτομα με δισκοκήλη χρειάζονται χειρουργική επέμβαση (καλύτερα να μη γίνεται). Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει χειρουργική επέμβαση εάν οι συντηρητικές θεραπείες αποτύχουν να βελτιώσουν τα συμπτώματά σας μετά από έξι εβδομάδες, ειδικά εάν συνεχίσετε να έχετε:

 • Ανεπαρκώς ελεγχόμενος πόνος
 • Μούδιασμα ή αδυναμία
 • Δυσκολία στη στάση ή στο περπάτημα
 • Απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, οι χειρουργοί μπορούν να αφαιρέσουν μόνο το τμήμα του δίσκου που προεξέχει. Σπάνια, ολόκληρος ο δίσκος πρέπει να αφαιρεθεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι σπόνδυλοι μπορεί να χρειαστεί να συγχωνευθούν με οστικό μόσχευμα. Για να επιτραπεί η διαδικασία σύντηξης των οστών, η οποία διαρκεί μήνες, τοποθετείται μεταλλικό υλικό στη σπονδυλική στήλη για να παρέχει σταθερότητα στη σπονδυλική στήλη. Σπάνια, ο χειρουργός σας μπορεί να προτείνει την εμφύτευση τεχνητού δίσκου.

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΗΛΗΣ ΜΕΣΟΣΠΟΝΔΥΛΙΟΥ ΔΙΣΚΟΥ

 • Εφαρμογή θερμότητας ή κρύου. Αρχικά, οι παγοκύστεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση από τον πόνο και τη φλεγμονή. Μετά από μερικές ημέρες, μπορεί να μεταβείτε σε ήπια θερμότητα για ανακούφιση και άνεση.
 • Αποφυγή υπερβολικής ανάπαυσης στο κρεβάτι. Η παραμονή στο κρεβάτι μπορεί να οδηγήσει σε δύσκαμπτες αρθρώσεις και αδύναμους μύες, κάτι που μπορεί να περιπλέξει την ανάρρωσή σας. Αντ’ αυτού, ξεκουραστείτε σε μια θέση άνεσης για 30 λεπτά και μετά πηγαίνετε για έναν σύντομο περίπατο ή κάντε κάποια δουλειά. Προσπαθήστε να αποφύγετε δραστηριότητες που επιδεινώνουν τον πόνο σας.
 • Συνέχιση της δραστηριότητας αργά. Αφήστε τον πόνο σας να σας οδηγήσει στην επανέναρξη των δραστηριοτήτων σας. Βεβαιωθείτε ότι οι κινήσεις σας είναι αργές και ελεγχόμενες, ειδικά σκύβοντας προς τα εμπρός.

Ορισμένες εναλλακτικές και συμπληρωματικές θεραπείες μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση του χρόνιου πόνου στην πλάτη. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν:

 • Χειροπρακτική. Η χειραγώγηση της σπονδυλικής στήλης έχει βρεθεί ότι είναι μέτρια αποτελεσματική για οσφυαλγία που διαρκεί τουλάχιστον ένα μήνα. Σπάνια, η χειροπρακτική θεραπεία του λαιμού μπορεί να προκαλέσει ορισμένους τύπους εγκεφαλικών επεισοδίων.
 • Βελονισμός. Αν και τα αποτελέσματα είναι συνήθως μέτρια, ο βελονισμός φαίνεται να ανακουφίζει τον χρόνιο πόνο στην πλάτη και τον αυχένα.
 • Μασάζ. Αυτή η πρακτική θεραπεία μπορεί να προσφέρει βραχυπρόθεσμη ανακούφιση σε άτομα που αντιμετωπίζουν χρόνιο πόνο στη μέση.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Απαλλαγείτε από τον πόνο

Χρήσιμες πληροφορίες για την οσφυαλγία

Συμβουλευτείτε την EMEDI για να μην πονάτε

Τα οφέλη της σερραπεπτάσης στην υγεία

Τα οφέλη από το μαύρο κύμινο στην υγεία

Έμπλαστρα για τις φλεγμονώδεις παθήσεις του μυοσκελετικού

Ποια είναι καλύτερη η φυσιοθεραπεία ή η φυσικοθεραπεία;

Μάθετε αν το σώμα σας είναι υπερβολικά όξινο

Τα καλύτερα κέντρα πόνου

Τεχνική για να μειώσετε τον πόνο σας

Φυσικοθεραπεία για τον πόνο στη μέση

Αντιβιοτικά για το χρόνιο πόνο

Μήπως πονάει η μέση σας;

Οι βιταμίνες για τα πιασίματα

Αντιμετωπίστε την οσφυαλγία χωρίς φάρμακα

Έχετε πόνο στην πλάτη και στη μέση;

Σύνδρομο οπισθίων αρθρώσεων σπονδυλικής στήλης

Κόλπα για το χρόνιο πόνο

Όλοι οι τρόποι για να θεραπεύσετε τον πόνο στη μέση

Χειροπρακτική

Δια χειρός θεραπεία

Νευροπαθητικός πόνος

Νευροτροποποίηση για το χρόνιο πόνο

Ενδείξεις βελονισμού

Oστεοαρθρίτιδα

Δισκοπλαστική

Αντιμετώπιση δισκοκήλης με ένεση τζελ

Τι είναι ο βελονισμός;

Κάνετε καθιστική εργασία;

Η όρθια επανάσταση

Λίγα λεπτά αρκούν για την υγεία

Πώς να κοιμάστε για να μην ξυπνάτε με πόνους

Χειρισμός της σπονδυλικής στήλης

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΑμαμελίδα
Επόμενο άρθροΜελιτζανόπιτα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί είναι σε έξαρση οι καλοκαιρινές αλλεργίες

Γιατί είναι σε έξαρση οι καλοκαιρινές αλλεργίες. Γιατί οι καλοκαιρινές αλλεργίες είναι φέτος πιο βασανιστικές από ποτέ. Οι καλοκαιρινές αλλεργίες έχουν αυξηθεί σε συχνότητα. Όλοι...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ