Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΠεριοδοντίτιδα

Περιοδοντίτιδα

Η περιοδοντίτιδα εξαρτάται από την άμυνα του οργανισμού, την κληρονομικότητα, τις συνήθειες και τη φροντίδα που προσφέρετε στα δόντια σας

Η περιοδοντίτιδα, που ονομάζεται, επίσης, ασθένεια των ούλων, είναι μια σοβαρή μόλυνση των ούλων που καταστρέφει τους μαλακούς ιστούς και, χωρίς θεραπεία, μπορεί να καταστρέψει το οστό που στηρίζει τα δόντια σας. Η περιοδοντίτιδα μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση των δοντιών ή να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών.

Η περιοδοντίτιδα είναι συχνή αλλά σε μεγάλο βαθμό μπορεί να προληφθεί. Συνήθως, είναι αποτέλεσμα κακής στοματικής υγιεινής. Το βούρτσισμα τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, το οδοντικό νήμα καθημερινά και οι τακτικοί οδοντιατρικοί έλεγχοι μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχούς θεραπείας για την περιοδοντίτιδα και μπορούν, επίσης, να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης της.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑΣ

Τα υγιή ούλα είναι σφιχτά και έχουν ανοιχτό ροζ χρώμα και εφαρμόζουν άνετα γύρω από τα δόντια.

Τα σημεία και συμπτώματα της περιοδοντίτιδας είναι:

  • Πρησμένα ούλα
  • Έντονα κόκκινα, σκουροκόκκινα ή μοβ ούλα
  • Ούλα ευαίσθητα όταν τα αγγίζετε
  • Ούλα που αιμορραγούν εύκολα
  • Οδοντόβουρτσα με ροζ απόχρωση μετά το βούρτσισμα
  • Φτύσιμο αίματος κατά το βούρτσισμα ή στο νήμα των δοντιών σας
  • Κακή αναπνοή
  • Πύον ανάμεσα στα δόντια και τα ούλα σας
  • Χαλαρά δόντια ή απώλεια δοντιών
  • Επώδυνη μάσηση
  • Νέα κενά αναπτύσσονται μεταξύ των δοντιών σας
  • Τα ούλα που υποχωρούν από τα δόντια σας, κάνοντάς τα να φαίνονται μακρύτερα από το κανονικό
  • Υπάρχει μια αλλαγή στον τρόπο που εφάπτονται δόντια σας όταν δαγκώνετε

Ακολουθήστε το προτεινόμενο πρόγραμμα του οδοντιάτρου σας για τακτικές εξετάσεις.

Εάν παρατηρήσετε συμπτώματα περιοδοντίτιδας, κλείστε ραντεβού με τον οδοντίατρό σας το συντομότερο δυνατό. Όσο πιο γρήγορα αναζητήσετε φροντίδα, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να αντιστρέψετε τη βλάβη από την περιοδοντίτιδα.

ΑΙΤΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑΣ

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ανάπτυξη της περιοδοντίτιδας ξεκινά με την οδοντική πλάκα, ένα κολλώδες φιλμ που αποτελείται, κυρίως, από βακτήρια.

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, δείτε πώς η πλάκα μπορεί τελικά να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα:

  • Η πλάκα σχηματίζεται στα δόντια σας όταν τα άμυλα και τα σάκχαρα στα τρόφιμα αλληλεπιδρούν με βακτήρια που βρίσκονται, συνήθως, στο στόμα σας. Το βούρτσισμα των δοντιών σας δύο φορές την ημέρα και το οδοντικό νήμα μία φορά την ημέρα αφαιρούν την πλάκα, αλλά η πλάκα ξανασχηματίζεται γρήγορα.
  • Η πλάκα μπορεί να σκληρύνει κάτω από τα ούλα σας και να εξελιχθεί σε πέτρα εάν παραμείνει στα δόντια σας. Η πέτρα αφαιρείται πιο δύσκολα και είναι γεμάτη με βακτήρια. Όσο περισσότερο η πλάκα και η πέτρα παραμένουν στα δόντια σας, τόσο μεγαλύτερη ζημιά μπορούν να κάνουν. Δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από την πέτρα με το βούρτσισμα και το νήμα, χρειάζεστε έναν επαγγελματικό οδοντικό καθαρισμό για να την αφαιρέσετε.
  • Η πλάκα μπορεί να προκαλέσει ουλίτιδα. Η ουλίτιδα είναι ερεθισμός και φλεγμονή του τμήματος του ιστού των ούλων σας γύρω από τη βάση των δοντιών σας. Η ουλίτιδα μπορεί να αντιστραφεί με επαγγελματική θεραπεία και καλή στοματική φροντίδα στο σπίτι.
  • Η συνεχιζόμενη φλεγμονή των ούλων μπορεί να προκαλέσει περιοδοντίτιδα, προκαλώντας τελικά την ανάπτυξη θυλάκων μεταξύ των ούλων και των δοντιών σας που γεμίζουν με πλάκα, πέτρα και βακτήρια. Με τον καιρό, αυτοί οι θύλακες γίνονται βαθύτεροι, γεμίζοντας με περισσότερα βακτήρια. Εάν δεν αντιμετωπιστούν, αυτές οι βαθιές λοιμώξεις προκαλούν απώλεια ιστού και οστών και τελικά μπορεί να χάσετε ένα ή περισσότερα δόντια. Επίσης, η συνεχιζόμενη χρόνια φλεγμονή μπορεί να επιβαρύνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑΣ

Παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο περιοδοντίτιδας είναι οι εξής:

  • Ουλίτιδα
  • Κακές συνήθειες στοματικής υγείας
  • Κάπνισμα ή μάσημα καπνού
  • Ορμονικές αλλαγές, όπως αυτές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη ή την εμμηνόπαυση
  • Ψυχαγωγική χρήση ναρκωτικών, όπως το κάπνισμα μαριχουάνας ή το άτμισμα
  • Παχυσαρκία
  • Ανεπαρκής διατροφή, συμπεριλαμβανομένης της ανεπάρκειας βιταμίνης C
  • Γενετική
  • Ορισμένα φάρμακα που προκαλούν ξηροστομία ή αλλαγές στα ούλα
  • Καταστάσεις που προκαλούν μειωμένη ανοσία, όπως λευχαιμία, HIV/AIDS και θεραπεία καρκίνου
  • Ορισμένες ασθένειες, όπως ο διαβήτης, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η νόσος του Crohn

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑΣ

Η περιοδοντίτιδα μπορεί να προκαλέσει απώλεια δοντιών. Τα βακτήρια που ευθύνονται για την περιοδοντίτιδα μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματός σας μέσω του ιστού των ούλων, επηρεάζοντας, πιθανώς, άλλα μέρη του σώματός σας. Για παράδειγμα, η περιοδοντίτιδα συνδέεται με αναπνευστική νόσο, ρευματοειδή αρθρίτιδα, στεφανιαία νόσο και προβλήματα ελέγχου του σακχάρου στο αίμα στον διαβήτη.

ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑΣ

Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της περιοδοντίτιδας είναι να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα καλής στοματικής υγιεινής, ένα πρόγραμμα που ξεκινάτε πρώιμα και εφαρμόζετε με συνέπεια σε όλη τη ζωή.

  • Καλή στοματική υγιεινή. Αυτό σημαίνει να βουρτσίζετε τα δόντια σας για δύο λεπτά, τουλάχιστον, δύο φορές την ημέρα, το πρωί και πριν πάτε για ύπνο, και να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Το νήμα πριν το βούρτσισμα σας επιτρέπει να καθαρίσετε τα σωματίδια τροφής και τα βακτήρια. Η καλή στοματική υγιεινή εμποδίζει την ανάπτυξη ενός περιβάλλοντος γύρω από τα δόντια σας που είναι ευνοϊκό για συγκεκριμένα βακτήρια που προκαλούν περιοδοντική νόσο.
  • Τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο. Επισκεφθείτε τακτικά τον οδοντίατρό σας για καθαρισμό, συνήθως κάθε έξι έως 12 μήνες. Εάν έχετε παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης περιοδοντίτιδας, όπως η ξηροστομία, η λήψη ορισμένων φαρμάκων ή το κάπνισμα, μπορεί να χρειάζεστε οδοντικό καθαρισμό πιο συχνά.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑΣ

Για να προσδιορίσετε εάν έχετε περιοδοντίτιδα και πόσο σοβαρή είναι με τον οδοντίατρό σας πρέπει να:

  • Ελέγξτε το ιατρικό ιστορικό σας για να εντοπίσετε τυχόν παράγοντες που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στα συμπτώματά σας, όπως το κάπνισμα ή η λήψη ορισμένων φαρμάκων που προκαλούν ξηροστομία.
  • Εξετάστε το στόμα σας για να αναζητήσετε συσσώρευση πλάκας και πέτρας και να ελέγξτε για εύκολη αιμορραγία.
  • Μετρήστε το βάθος της αυλάκωσης μεταξύ των ούλων και των δοντιών σας, τοποθετώντας έναν οδοντικό καθετήρα δίπλα στο δόντι σας κάτω από τη γραμμή των ούλων σας, συνήθως σε πολλά σημεία σε όλο το στόμα σας. Σε ένα υγιές στόμα, το βάθος της τσέπης είναι συνήθως μεταξύ 1 και 3 χιλιοστών. Θύλακες βαθύτερες από 4 χιλιοστά μπορεί να υποδηλώνουν περιοδοντίτιδα. Οι θύλακες που είναι βαθύτερες από 5 χιλιοστά δε μπορούν να καθαριστούν καλά.
  • Κάντε οδοντικές ακτινογραφίες για να ελέγξετε για απώλεια οστικής μάζας σε περιοχές όπου ο οδοντίατρός σας παρατηρεί μεγαλύτερα βάθη του θύλακα.

Ο οδοντίατρός σας θα αξιολογήσει τη σοβαρότητα της νόσου, την πολυπλοκότητα της θεραπείας, τους παράγοντες κινδύνου και την υγεία σας.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑΣ

Η θεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί από περιοδοντολόγο ή οδοντίατρο. Ο στόχος της θεραπείας της περιοδοντίτιδας είναι να καθαρίσει τους ιστούς καλά γύρω από τα δόντια και να αποτρέψει τη βλάβη στα γύρω οστά. Έχετε την καλύτερη ευκαιρία για επιτυχή θεραπεία όταν υιοθετήσετε, επίσης, μια καθημερινή ρουτίνα καλής στοματικής φροντίδας, διαχειρίζεστε καταστάσεις υγείας που μπορεί να επηρεάσουν την οδοντική υγεία και σταματήσετε τη χρήση καπνού.

Εάν η περιοδοντίτιδα δεν είναι προχωρημένη, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει λιγότερο επεμβατικές διαδικασίες, όπως:

  • Οδοντικός καθαρισμός. Η απολέπιση αφαιρεί την πέτρα και τα βακτήρια από τις επιφάνειες των δοντιών σας και κάτω από τα ούλα σας. Μπορεί να πραγματοποιηθεί με χρήση οργάνων, λέιζερ ή συσκευή υπερήχων.
  • Τρόχισμα. Το τρόχισμα των ριζών λειαίνει τις επιφάνειες των ριζών, αποθαρρύνοντας την περαιτέρω συσσώρευση πέτρας και βακτηρίων και αφαιρεί τα βακτηριακά υποπροϊόντα που συμβάλλουν στη φλεγμονή και καθυστερούν την επούλωση ή την επανασύνδεση των ούλων στις επιφάνειες των δοντιών.
  • Αντιβιοτικά. Τα τοπικά ή από του στόματος αντιβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της βακτηριακής λοίμωξης. Τα τοπικά αντιβιοτικά μπορεί να περιλαμβάνουν στοματικές εκπλύσεις με αντιβιοτικά ή την εισαγωγή τζελ που περιέχουν αντιβιοτικά στο χώρο μεταξύ των δοντιών και των ούλων σας ή στις αύλακες μετά από βαθύ καθαρισμό. Μερικοί οδοντίατροι, συστήνουν αντιβιοτικά από το στόμα για την πλήρη εξάλειψη των βακτηρίων που προκαλούν μόλυνση (καλύτερα μην τα λαμβάνετε).

Εάν έχετε προχωρημένη περιοδοντίτιδα, η θεραπεία μπορεί να απαιτεί οδοντιατρική χειρουργική επέμβαση, όπως:

  • Χειρουργική με τομές ούλων. Ο περιοδοντολόγος σας κάνει μικροσκοπικές τομές στα ούλα σας, έτσι ώστε ένα τμήμα του ιστού των ούλων να μπορεί να ανασηκωθεί προς τα πίσω, εκθέτοντας τις ρίζες για πιο αποτελεσματική απολέπιση και τρόχισμα της ρίζας. Επειδή, η περιοδοντίτιδα προκαλεί συχνά απώλεια οστικής μάζας, το υποκείμενο οστό μπορεί να αναδιαμορφωθεί πριν συρραφεί ο ιστός των ούλων στη θέση του. Αφού, τη θεραπεύσετε, είναι πιο εύκολο να καθαρίσετε αυτές τις περιοχές και να διατηρήσετε υγιή τον ιστό.
  • Μοσχεύματα μαλακών ιστών. Όταν χάνετε τον ιστό των ούλων, η γραμμή των ούλων σας υποχωρεί. Ίσως, χρειαστεί να ενισχύσετε κάποιους από τους κατεστραμμένους μαλακούς ιστούς. Αυτό γίνεται, συνήθως, αφαιρώντας μια μικρή ποσότητα ιστού από την υπερώα ή χρησιμοποιώντας ιστό από άλλη πηγή δότη και προσαρτώντας τον στο προσβεβλημένο σημείο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της περαιτέρω υποχώρησης των ούλων, να καλύψει τις εκτεθειμένες ρίζες και να δώσει στα δόντια σας μια πιο ευχάριστη εμφάνιση.
  • Οστικό μόσχευμα. Αυτή η διαδικασία εκτελείται όταν η περιοδοντίτιδα έχει καταστρέψει το οστό που περιβάλλει τη ρίζα του δοντιού σας. Το μόσχευμα μπορεί να αποτελείται από μικρά θραύσματα του δικού σας οστού ή το οστό μπορεί να είναι συνθετικό ή δωρεά. Το οστικό μόσχευμα βοηθά στην πρόληψη της απώλειας δοντιών κρατώντας το δόντι σας στη θέση του. Λειτουργεί, επίσης, ως πλατφόρμα για την εκ νέου ανάπτυξη του φυσικού οστού.
  • Κατευθυνόμενη αναγέννηση ιστών. Αυτό επιτρέπει την εκ νέου ανάπτυξη των οστών που καταστράφηκαν από βακτήρια. Σε μια τέτοια προσέγγιση, ο οδοντίατρός σας τοποθετεί ένα ειδικό κομμάτι βιοσυμβατού υφάσματος μεταξύ του υπάρχοντος οστού και του δοντιού σας. Το υλικό εμποδίζει τον ανεπιθύμητο ιστό να εισέλθει στην περιοχή επούλωσης, επιτρέποντας στα οστά να αναπτυχθούν ξανά.
  • Πρωτεΐνες που διεγείρουν τους ιστούς. Μια άλλη τεχνική περιλαμβάνει την εφαρμογή ενός ειδικού τζελ σε μια άρρωστη ρίζα δοντιού. Αυτό το τζελ περιέχει τις ίδιες πρωτεΐνες που βρίσκονται στο αναπτυσσόμενο σμάλτο των δοντιών και διεγείρει την ανάπτυξη υγιών οστών και ιστών.

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑΣ

Δοκιμάστε αυτά τα μέτρα για να μειώσετε ή να αποτρέψετε την περιοδοντίτιδα:

  • Βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα ή μετά από κάθε γεύμα ή σνακ.
  • Χρησιμοποιήστε μια μαλακή οδοντόβουρτσα και αντικαταστήστε την τουλάχιστον κάθε τρεις μήνες.
  • Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, η οποία μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική στην αφαίρεση της πλάκας και της πέτρας.
  • Χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα καθημερινά.
  • Χρησιμοποιήστε ένα στοματικό διάλυμα για να μειώσετε την πλάκα ανάμεσα στα δόντια σας, εάν συνιστάται από τον οδοντίατρό σας.
  • Συμπληρώστε το βούρτσισμα και το νήμα με ένα μεσοδόντιο καθαριστικό, όπως οδοντική λαβή ή μεσοδόντιο βουρτσάκι, ειδικά σχεδιασμένο για να καθαρίζει ανάμεσα στα δόντια σας.
  • Κάντε τακτικούς οδοντιατρικούς καθαρισμούς, σύμφωνα με το πρόγραμμα που προτείνει ο οδοντίατρός σας.
  • Μην καπνίζετε ή μασάτε καπνό.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την περιοδοντίτιδα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την περιοδοντίτιδα

Διαβάστε, επίσης,

Η περιοδοντίτιδα σχετίζεται με πολλές ασθένειες

Πώς τα βακτήρια του στόματος προκαλούν ρευματοειδή αρθρίτιδα

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα βακτήρια

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με σκόρδα

Φτάνει λίγο τζίντζερ για καλή υγεία

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με προυνέλλα

Μήπως έχετε ευαίσθητα δόντια και ούλα;

Όλες οι ιατρικές συνταγές με λεμονιά

Φυσικό αντισηπτικό στοματικό διάλυμα

Θεραπεία της περιοδοντίτιδας με λεμόνια

Στοματικό διάλυμα για καθημερινή χρήση

Υγεία των δοντιών

Τα μυστικά μιας οδοντόβουρτσας

Στοματικό διάλυμα για τη στοματίτιδα

Στοματική υγιεινή εγκύων

Στοματικό διάλυμα για την περιοδοντίτιδα

Στοματικό διάλυμα για την εξαγωγή δοντιού

Γιατί ματώνουν τα ούλα;

Τσάι για τη στοματίτιδα

Οι αντικαρκινικές ιδιότητες της πρόπολης

Αν μυρίζει η αναπνοή σας

Το μινθέλαιο

Κακοσμία του στόματος

Όλα τα κόλπα για τον πονόδοντο

Που κάνει καλό το χαμομήλι

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές για την ουλίτιδα

Όλα τα κόλπα για τον πονόδοντο

Η περιοδοντίτιδα

Οι καλύτερες βιταμίνες για την ουλίτιδα

Προβιοτικά για καλή στοματική υγιεινή

Η περιοδοντίτιδα επηρεάζει την καρδιά

Πρόπολη

Πώς η ουλίτιδα προκαλεί προβλήματα στη στύση

Echinacea Compositum

Πώς θεραπεύει το μπλε χρώμα

Η περιοδοντίτιδα έχει μεγάλη σχέση με την αθηροσκλήρωση

Γιατί ματώνουν τα ούλα;

Φωτοθεραπεία με χρώματα

Ενδοκαρδίτιδα

Μύρο

Λάδι καρύδας

Καρύδα

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΜελιτζανόπιτα
Επόμενο άρθροΜακαρονάδα με καπνιστό σολομό
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιχμέα

Αιχμέα. Ένα φυτό που οξυγονώνει το χώρο, ιδανικό για κρεβατοκάμαρες και για τον ύπνο σας και είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό φυτό Αιχμέα Η αιχμέα είναι ένα από...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ