Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΑιματολογίαΜακροσφαιριναιμία Waldenstrom

Μακροσφαιριναιμία Waldenstrom

Η Μακροσφαιριναιμία Waldenstrom είναι ένα σπάνιο λέμφωμα που προσβάλλει, κυρίως, το μυελό των οστών

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Η Μακροσφαιριναιμία Waldenstrom είναι ένας σπάνιος τύπος καρκίνου που ξεκινά από τα λευκά αιμοσφαίρια.

Εάν έχετε Μακροσφαιριναιμία Waldenstrom, ο μυελός των οστών σας παράγει πάρα πολλά μη φυσιολογικά λευκά αιμοσφαίρια που παραγκωνίζουν τα υγιή αιμοσφαίρια. Τα μη φυσιολογικά λευκά αιμοσφαίρια παράγουν μια πρωτεΐνη που συσσωρεύεται στο αίμα, βλάπτει την κυκλοφορία και προκαλεί επιπλοκές.

Η Μακροσφαιριναιμία Waldenstrom θεωρείται ένας τύπος λεμφώματος μη Hodgkin. Μερικές φορές, ονομάζεται λεμφοπλασματοκυτταρικό λέμφωμα.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΜΑΚΡΟΣΦΑΙΡΙΝΑΙΜΙΑΣ WALDENSTROM

Η μακροσφαιριναιμία Waldenstrom αναπτύσσεται αργά και μπορεί να μην προκαλεί σημεία και συμπτώματα για πολλά χρόνια.

Όταν εμφανιστούν, τα σημεία και τα συμπτώματα είναι:

  • Εύκολες μελανιές και μώλωπες
  • Αιμορραγία από τη μύτη ή τα ούλα
  • Κούραση
  • Απώλεια βάρους
  • Μούδιασμα στα χέρια ή τα πόδια
  • Πυρετός
  • Πονοκέφαλος
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Αλλαγές στην όραση
  • Σύγχυση

ΑΙΤΙΑ ΜΑΚΡΟΣΦΑΙΡΙΝΑΙΜΙΑΣ WALDENSTROM

Δεν είναι σαφές τι προκαλεί τη μακροσφαιριναιμία Waldenstrom.

Οι γιατροί γνωρίζουν ότι η ασθένεια ξεκινά με ένα μη φυσιολογικό λευκό αιμοσφαίριο που αναπτύσσει μεταλλάξεις στον γενετικό του κώδικα. Τα σφάλματα λένε στο κύτταρο να συνεχίσει να πολλαπλασιάζεται γρήγορα.

Επειδή, τα καρκινικά κύτταρα δεν ωριμάζουν και στη συνέχεια πεθαίνουν όπως τα φυσιολογικά κύτταρα, αλλά συσσωρεύονται και υπονομεύουν την παραγωγή των υπόλοιπων υγιών κυττάρων. Στο μυελό των οστών, το μαλακό ιστό που παράγει αίμα και γεμίζει στο κέντρο των περισσότερων οστών, τα κύτταρα μακροσφαιριναιμίας Waldenstrom παραγκωνίζουν τα υγιή κύτταρα του αίματος.

Τα κύτταρα μακροσφαιριναιμίας Waldenstrom συνεχίζουν να προσπαθούν να παράγουν αντισώματα, όπως κάνουν τα υγιή λευκά αιμοσφαίρια, αλλά, αντίθετα παράγουν μη φυσιολογικές πρωτεΐνες που το σώμα δε μπορεί να χρησιμοποιήσει. Η πρωτεΐνη ανοσοσφαιρίνη Μ (IgM) συσσωρεύεται στο αίμα, βλάπτει την κυκλοφορία και προκαλεί επιπλοκές.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΜΑΚΡΟΣΦΑΙΡΙΝΑΙΜΙΑΣ WALDENSTROM

Παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μακροσφαιριναιμίας Waldenstrom είναι:

  • Ηλικιωμένοι. Η μακροσφαιριναιμία Waldenstrom μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά πιο συχνά διαγιγνώσκεται σε ενήλικες 65 ετών και άνω.
  • Άνδρες. Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν με μακροσφαιριναιμία Waldenstrom.
  • Λευκή φυλή. Οι λευκοί άνθρωποι είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν τη νόσο, σε σύγκριση με άτομα άλλων φυλών.
  • Κληρονομικότητα. Εάν έχετε συγγενή που έχει διαγνωστεί με μακροσφαιριναιμία Waldenstrom ή άλλο τύπο λεμφώματος Β-κυττάρων, μπορεί να έχετε αυξημένο κίνδυνο.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΜΑΚΡΟΣΦΑΙΡΙΝΑΙΜΙΑΣ WALDENSTROM

Οι εξετάσεις και οι διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση της μακροσφαιριναιμίας Waldenstrom είναι:

  • Εξετάσεις αίματος. Οι εξετάσεις αίματος μπορεί να αποκαλύψουν χαμηλό αριθμό υγιών λευκών αιμοσφαιρίων. Επίσης, χρησιμοποιούνται εξετάσεις αίματος για την ανίχνευση των πρωτεϊνών IgM που παράγονται από τα καρκινικά κύτταρα. Οι εξετάσεις αίματος μπορεί, επίσης, να αναδείξουν εάν οι πρωτεΐνες IgM επηρεάζουν τα όργανά σας, όπως τα νεφρά και το ήπαρ.
  • Λήψη δείγματος μυελού των οστών για εξέταση. Κατά τη διάρκεια της οστεομυελικής βιοψίας, ο γιατρός χρησιμοποιεί μια βελόνα για να εξαγάγει μέρος του μυελού των οστών σας από το ισχίο σας. Το δείγμα εξετάζεται για να αναζητηθούν καρκινικά κύτταρα. Εάν εντοπιστούν, η προηγμένη εργαστηριακή ανάλυση μπορεί να βοηθήσει τον γιατρό να κατανοήσει τα χαρακτηριστικά των καρκινικών κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των γενετικών μεταλλάξεών τους.
  • Απεικονιστικά τεστ. Οι απεικονιστικές εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν τον γιατρό να προσδιορίσει εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές του σώματός σας. Οι απεικονιστικές εξετάσεις μπορεί να είναι μαγνητικές τομογραφίες, αξονικές τομογραφίες ή τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET).

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΑΚΡΟΣΦΑΙΡΙΝΑΙΜΙΑΣ WALDENSTROM

Οι θεραπευτικές επιλογές για τη μακροσφαιριναιμία Waldenstrom είναι:

  • Παρακολούθηση. Εάν υπάρχουν πρωτεΐνες IgM στο αίμα, αλλά δεν έχετε σημεία ή συμπτώματα, μπορείτε να επιλέξετε να περιμένετε πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει εξετάσεις αίματος κάθε λίγους μήνες για να παρακολουθεί την κατάστασή σας. Μπορεί να περάσουν χρόνια χωρίς να χρειαστείτε περαιτέρω θεραπεία ή και ποτέ.
  • Ανταλλαγή πλάσματος. Εάν εμφανίσετε σημεία και συμπτώματα που σχετίζονται με την ύπαρξη πάρα πολλών πρωτεϊνών IgM στο αίμα σας, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ανταλλαγή πλάσματος, πλασμαφαίρεση, για την αφαίρεση των πρωτεϊνών και την αντικατάστασή τους με υγιές πλάσμα αίματος.
  • Χημειοθεραπεία. Η χημειοθεραπεία είναι μια φαρμακευτική θεραπεία που σκοτώνει τα γρήγορα αναπτυσσόμενα κύτταρα, όπως τα μη φυσιολογικά κύτταρα του αίματος που παράγονται από τη μακροσφαιριναιμία Waldenstrom, αλλά και τα φυσιολογικά. Η χημειοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλες φαρμακευτικές θεραπείες ως αρχική θεραπεία για άτομα που εμφανίζουν σημεία και συμπτώματα μακροσφαιριναιμίας Waldenstrom. Η χημειοθεραπεία υψηλής δόσης μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί για την καταστολή της παραγωγής μυελού των οστών κατά την προετοιμασία για μεταμόσχευση μυελού των οστών.
  • Στοχευμένες θεραπείες. Τα φάρμακα στοχευμένης θεραπείας σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα εστιάζοντας στις συγκεκριμένες ανωμαλίες που υπάρχουν στα καρκινικά κύτταρα που τους επιτρέπουν να επιβιώσουν. Τα φάρμακα στοχευμένης θεραπείας μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνα τους ή σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα, όπως χημειοθεραπεία ή βιολογική θεραπεία, ως αρχική θεραπεία για τη μακροσφαιριναιμία Waldenstrom ή σε περιπτώσεις, όπου ο καρκίνος υποτροπιάζει παρά τη θεραπεία.
  • Βιολογικές θεραπείες. Τα φάρμακα βιολογικής θεραπείας χρησιμοποιούν το ανοσοποιητικό σας σύστημα για να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα. Τα φάρμακα βιολογικής θεραπείας μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνα τους ή σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ως αρχική θεραπεία ή ως θεραπεία για υποτροπιάζουσα μακροσφαιριναιμία Waldenstrom.
  • Μεταμόσχευση μυελού των οστών. Σε ορισμένες εξαιρετικά επιλεγμένες καταστάσεις, μια μεταμόσχευση μυελού των οστών, γνωστή και ως μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της μακροσφαιριναιμίας Waldenstrom. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, χρησιμοποιούνται υψηλές δόσεις χημειοθεραπείας για την εξάλειψη του νοσηρού μυελού των οστών σας. Υγιή βλαστοκύτταρα αίματος εγχέονται στο σώμα σας, όπου μπορούν να ανοικοδομήσουν τον υγιή μυελό των οστών.
  • Κλινικές δοκιμές. Οι κλινικές δοκιμές σας δίνουν την ευκαιρία να δοκιμάσετε την πιο πρόσφατη (υπό έρευνα) θεραπεία της μακροσφαιριναιμίας Waldenstrom (υπό έρευνα θεραπείες).

Πρέπει να αλλάξει η θεραπεία της μακροσφαιριναιμίας Waldenstrom

Να προτιμάτε τις φυσικές θεραπείες για τον καρκίνο, σύμφωνα με το Μοριακό Προφίλ του Όγκου

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

Το μοριακό προφίλ του όγκου είναι απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο για τη θεραπευτική σας απόφαση.

Ζητείστε την εξέταση πριν κάνετε οποιαδήποτε θεραπεία. Η ζωή σας είναι πολύτιμη.

Ζητήστε από την EMEDI πληροφορίες για το μοριακό προφίλ του όγκου.

Μάθετε όλες τις πληροφορίες από τους συνεργάτες μας για την εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου, πατώντας εδώ.

Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD

Διαβάστε περισσότερα για την Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Εμπιστευθείτε τους διατροφικούς συμβούλους της EMEDI

Εμπιστευθείτε το ογκολογικό συμβούλιο της EMEDI

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τη μακροσφαιριναιμία του Waldenström

Πατήστε, εδώ, τα κατάλληλα συμπληρώματα για τη μακροσφαιριναιμία του Waldenström

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα  για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης, 

Ολικά λευκώματα αίματος

Καρκινικοί δείκτες

Κατάταξη μη-Hodgkin λεμφωμάτων

Πώς αντιμετωπίζεται ο κνησμός στον καρκίνο

Οι παράγοντες κινδύνου για το Μη-Hodgkin λέμφωμα

Το καρκινικό μονοπάτι στα λεμφώματα

Διάγνωση λεμφοϋπερπλαστικών διαταραχών σε μεταμοσχευμένους

Θεραπεία λεμφώματος

Μακροσφαιριναιμία του Waldenström

Ibrutinib

Λεμφοϋπερπλαστικές διαταραχές μετά από μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων

Γονιδιακή θεραπεία και εμβόλια για τις αιματολογικές κακοήθειες

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Όλοι πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνη D3 και K2

Όλοι πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνη D3 και K2. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με πολλές ασθένειες Είναι σημαντική η συνεργιστική σχέση μεταξύ της βιταμίνης...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ