Νόστιμες και υγιεινές κροκέτες με σπανάκι και ρικότα
Σπιτικές κροκέτες με σπανάκι και ρικότα
ΣΠΑΝΑΚΙ: Θεωρείται μία από τις πιο υγιεινές τροφές, καθώς, περιέχει πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ενώ, παράλληλα έχει λίγες θερμίδες, τρώγεται δε τόσο μαγειρεμένο, όσο και ωμό. Βοηθάει στη διατήρηση της υγείας του δέρματος, των μαλλιών και των οστών, ενώ βελτιώνει τη διαδικασία της πέψης και τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα στους διαβητικούς και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών ασθενειών.
ΣΚΟΡΔΟ: Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.
ΤΥΡΙΑ: Τα τυριά αποτελούν άριστη πηγή ασβεστίου, γιατί είναι εύκολα αφομοιώσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η περιεκτικότητα των τυριών σε ασβέστιο ποικίλει ανάλογα με την υγρασία που περιέχουν και τον τρόπο παρασκευής τους. Κατά την τυροκόμηση του γάλακτος τα συστατικά που πηγαίνουν στο τυρί είναι μέρος από το νερό και σχεδόν όλο το λίπος και η καζεΐνη του. Τα υπόλοιπα (υδατοδιαλυτά) απομακρύνονται με το τυρόγαλα. Όμως στο δίκτυο της καζεϊνης εγκλωβίζονται κι άλλα συστατικά. Έτσι στο τυρί παραμένουν οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D, το περισσότερο μέρος του ασβεστίου και αρκετή ποσότητα από τη βιταμίνη Β2.

Κροκέτες με σπανάκι και ρικότα
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 24 ΚΡΟΚΕΤΕΣ
250 γραμμάρια βιολογικόσπανάκι, καθαρισμένο
250 γραμμάρια βιολογικό τυρί ρικότα από αγελαδινό γάλα
50 γραμμάρια τυρί παρμεζάνα, τριμμένο
4 κουταλιές της σούπας τριμμένη βιολογική φρυγανιά
2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο
1 σκελίδα βιολογικό σκόρδο
Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΑΡΙΣΜΑ
1 βιολογικό αυγό
Βιολογική τριμμένη φρυγανιά για γεύση
Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ξεκινήστε ζεσταίνοντας το λάδι με μια ολόκληρη σκελίδα σκόρδο. Προσθέτετε το σπανάκι που έχετε πλύνει προηγουμένως και σοτάρετε σε δυνατή φωτιά για 5-6 λεπτά ανακατεύοντας συχνά.
- Αφαιρέστε το σκόρδο και στραγγίστε το σπανάκι σε ένα σουρωτήρι πιέζοντας ελαφρά με μια σπάτουλα για να φύγει το περιττό νερό και το αφήνετε να κρυώσει. Μόλις κρυώσει, χοντροκόβετε.
- Τώρα τοποθετήστε το τυρί ρικότα σε ένα μπολ και ανακατέψτε με ένα κουτάλι. Προσθέτετε το σπανάκι και το τριμμένο τυρί, αλάτι και πιπέρι κατά βούληση και ανακατεύετε. Προσθέστε τη φρυγανιά και συνεχίστε να ανακατεύετε.
- Μόλις το μείγμα είναι έτοιμο μπορείτε να φτιάξετε τις μπάλες. Πάρτε λίγο από το μείγμα, περίπου 1 κουταλιά του γλυκού και πλάθετε με το χέρι. Θα πρέπει να πλάσετε με 24-26 μικρά μπαλάκια.
- Βουτήξτε το καθένα απαλά σε ένα μπολ στο οποίο θα έχετε χτυπήσει το αυγό με αλατοπίπερο και μετά σε ένα άλλο μπολ με την τριμμένη φρυγανιά. Συνεχίζετε έτσι μέχρι να τα τελειώσετε όλα και τα βάζετε σε ταψί φούρνου στρωμένο με λαδόκολλα.
- Ψήστε τις κροκέτες με σπανάκι και τυρί ρικότα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 20 λεπτά. Τα σερβίρετε ζεστά!
- Φροντίστε να στραγγίσετε καλά το σπανάκι, διαφορετικά το μείγμα θα είναι πολύ νερουλό. Εάν εξακολουθεί να είναι πολύ μαλακό, μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο τριμμένο τυρί, ώστε να είναι πιο εύκολο να πλάσετε σε μπαλάκια.
- Αν προτιμάτε, αντί να τα ψήσετε στο φούρνο, μπορείτε να τηγανίσετε τις κροκέτες σε ελαιόλαδο.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
by Savvi Diet
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

Διαβάστε, επίσης,
Ψαροκροκέτες με σάλτσα κάπαρης
Νόστιμα και υγιεινά μαραθοπιτάκια
Νόστιμη και υγιεινή στριφτή πρασόπιτα με ελιές
Τάρτα με μαραθόριζες και γραβιέρα
Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με καυκαλήθρες
Αραβική πίτα με παντζάρι, πιπεριές και χούμους