Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΔιατροφήΓεμιστός σολομός

Γεμιστός σολομός

Print Friendly, PDF & Email

Νόστιμος και υγιεινός γεμιστός σολομός

Πεντανόστιμος γεμιστός σολομός με ρύζι και μυρωδικά

ΣΟΛΟΜΟΣ: Ο σολομός έχει μεγάλη διατροφική αξία και ευεργετικές ιδιότητες για το δέρμα, το ανοσοποιητικό, την καρδιά και τον εγκέφαλο. Αποτελεί μία από τις καλύτερες πηγές των πολύτιμων για τον οργανισμό ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, τα οποία δημιουργούν μια φυσική ασπίδα προστασίας έναντι των εκφυλιστικών νοσημάτων. Ο σολομός αποτελεί φυσική πηγή θρεπτικών ουσιών, ιδιαίτερα πρωτεϊνών, ενώ περιέχει σε σημαντικές ποσότητες, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυσικά τα πολύτιμα και απαραίτητα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Είναι πλούσιος σε νιασίνη, παντοθενικό οξύ, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη D, βιταμίνες της ομάδας Β (κυρίως Β6 και Β12), σελήνιο και φώσφορο. Είναι φτωχός σε θερμίδες και σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και δεν περιέχει καθόλου υδατάνθρακες και αλάτι.

ΦΡΕΣΚΑ ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙΑ : Τα φρέσκα κρεμμυδάκια χαρίζουν ιδιαίτερο άρωμα σε σαλάτες και φαγητά και για αυτό το λόγο χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στη μαγειρική. Εκτός από τη γεύση, ενισχύουν και τη διατροφική αξία του γεύματος προσφέροντας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Ειδικότερα, τα φρέσκα κρεμμύδια αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, η οποία είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική διαδικασία πήξης του αίματος και ταυτόχρονα, συμβάλλει στη διατήρηση της οστικής υγείας. Από την άλλη, περιέχουν σημαντικά ποσά φυτικών ινών, βιταμίνης C, φυλλικού οξέος και βιταμίνης Α, καθώς και απαραίτητων μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος και το κάλιο. Τέλος, στα φρέσκα κρεμμυδάκια θα βρούμε και πολύτιμα αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά συστατικά, τα οποία έχουν συσχετισθεί με οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ και των επιπέδων αρτηριακής πίεσης, καθώς και η μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου του πεπτικού συστήματος και του προστάτη.

ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ: Τα θαλασσινά ανήκουν στις πηγές πρωτεΐνης που ταυτόχρονα διαθέτουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, και ειδικότερα κορεσμένα, γεγονός που τα καθιστά πιο υγιεινή επιλογή, συγκριτικά με το κρέας. Παράλληλα, περιέχουν σημαντικές ποσότητες απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, όπως ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ιδιαίτερα βιταμίνη Β12, η οποία περιέχεται στα θαλασσινά σε υψηλές συγκεντρώσεις-, βιταμίνες Α, D και Ε, καθώς και πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, μεταξύ των οποίων σελήνιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο και ιώδιο.

ΣΚΟΡΔΟ:  Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.

ΡΥΖΙ: Το ρύζι αποτελεί ελαφρά και εύπεπτη τροφή, καθώς περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Β, φώσφορο, μαγνήσιο και σίδηρο. Οι πρωτεΐνες του είναι λιγότερες των σιτηρών, αλλά ανώτερες ποιοτικά, επειδή το ρύζι είναι πλούσιο στην πολύτιμη για τον άνθρωπο αμινοξύ λυσίνη. Το ρύζι διατροφικά προτείνεται να συνδυάζεται με αρακά, όσπρια, σπανάκι, μπρόκολο, καρότο και ζυμαρικά. Οι συνδυασμοί αυτοί, αυξάνουν τα διατροφικά οφέλη των φυτικών πρωτεϊνών με αποτέλεσμα το τελικό «πρωτεϊνικό φορτίο» στο πιάτο να είναι ισοδύναμο ζωικής πρωτεΐνης, απαλλαγμένης όμως από χοληστερόλη. Το ρύζι επίσης, περιέχει μεγάλες ποσότητες αναστολέων πρωτεάσης, που μπορεί να επιβραδύνουν την ανάπτυξη καρκίνου.

Γεμιστός σολομός

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8 ΑΤΟΜΑ

1-1/2 φλιτζάνι μαγειρεμένο βιολογικό ρύζι μακρύκοκκο

2 φρέσκα βιολογικά κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες

300 γραμμάρια βιολογικές γαρίδες, ξεφλουδισμένες και αποφλοιωμένες και βιολογικά χτένια

30 γραμμάρια βιολογικό τυρί κρέμα

2 κουταλιές της σούπας βιολογικό βούτυρο, λιωμένο

2 σκελίδες βιολογικό σκόρδο, ψιλοκομμένο

1/2 κουταλάκι του γλυκού ξερός βιολογικός βασιλικός

1/2 κουταλάκι του γλυκού βιολογική μαντζουράνα

1/2 κουταλάκι του γλυκού βιολογική ρίγανη

1/2 κουταλάκι του γλυκού βιολογικό θυμάρι

1/2 κουταλάκι του γλυκού βιολογικό δεντρολίβανο, θρυμματισμένο

1/2 κουταλάκι βιολογικοί σελινόσποροι, θρυμματισμένοι

1,8 κιλά ολόκληρος φρέσκος βιολογικός σολομός, πλαϊνά φιλέτα χωρίς κόκαλα

3 κουταλιές της σούπας βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

2 κουταλάκια του γλυκού σπόροι βιολογικού άνηθου

1-1/2 κουταλάκι του γλυκού ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Καθαρίστε και ψιλοκόψτε τις γαρίδες και τα χτένια, μαγειρέψτε το ρύζι και κόψτε σε φέτες τα πράσινα κρεμμυδάκια. Σε ένα μεγάλο μπολ, συνδυάστε το ρύζι, τις γαρίδες, τα χτένια, το τυρί κρέμα, το βούτυρο, το σκόρδο, το βασιλικό, τη μαντζουράνα, τη ρίγανη, το θυμάρι, το δεντρολίβανο και τους σπόρους σέλινου.
  2. Στρώνετε το σολομό σε διπλή λαδόκολλα. Γεμίστε τον σολομό με το μείγμα γέμισης και σφραγίστε με οδοντογλυφίδες. Αλείφετε με ελαιόλαδο και πασπαλίζετε με άνηθο, αλάτι και πιπέρι.
  3. Μπορείτε είτε να ψήσετε τον σολομό στους 220 βαθμούς C στο φούρνο είτε να τον τοποθετήσετε με λαδοαλουμινόχαρτο, σε μέτρια φωτιά σε κλειστή σχάρα. Αφήστε για περίπου 10 λεπτά.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

Διαβάστε, επίσης,

Σολομός βουτύρου Ουέλινγκτον

Η διατροφική αξία των ψαριών

Δροσερή και νόστιμη σαλάτα με σολομό

Υγιεινός και νόστιμος σολομός με μέλι και σκόρδο

Διατροφή για όσους έχουν πολλαπλό μυέλωμα

Δροσερή σαλάτα με καπνιστό σολομό και πορτοκάλι

Ζυμαρικά με καπνιστό σολομό και σπαράγγια

Τροφές για όσους έχουν καρκίνο

Διατροφή για την οστεοαρθρίτιδα

Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα έχουν ισχυρή αντικαρκινική δράση

Η καθημερινή διατροφή των καρκινοπαθών

Σας αρέσει το ωμό φαγητό;

Χαβιάρι

Σαρδέλες παντρεμένες

Η διατροφή που καταπολεμά την κατακράτηση υγρών

Τροφές φάρμακα

Πώς αναγνωρίζουμε το φρέσκο ψάρι

Τα παχιά ψάρια προστατεύουν από τον καρκίνο νεφρού

Η δίαιτα του σολομού και των λαχανικών

Φρέσκα σπαράγγια με βούτυρο

Σπαράγγια

www.emedi.gr

Προηγούμενο άρθροΠαλίνδρομη εκσπερμάτιση
Επόμενο άρθροΜωβ μέδουσα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ