Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΠαλίνδρομη εκσπερμάτιση

Παλίνδρομη εκσπερμάτιση

Στην παλίνδρομη εκσπερμάτιση, η στύση και η σεξουαλική ευχαρίστηση, συνήθως, δεν περιορίζονται

Η παλίνδρομη εκσπερμάτιση συμβαίνει όταν το σπέρμα εισέρχεται στην ουροδόχο κύστη αντί να αναδύεται μέσω του πέους κατά τη διάρκεια του οργασμού. Αν και εξακολουθείτε να φτάνετε στη σεξουαλική αποκορύφωση, μπορεί να εκσπερματώνετε πολύ λίγο ή καθόλου σπέρμα. Αυτό μερικές φορές ονομάζεται ξηρός οργασμός.

Η παλίνδρομη εκσπερμάτιση δεν είναι επιβλαβής, αλλά μπορεί να προκαλέσει ανδρική υπογονιμότητα. Η θεραπεία για την ανάδρομη εκσπερμάτιση χρειάζεται γενικά μόνο για την αποκατάσταση της γονιμότητας.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣ ΕΚΣΠΕΡΜΑΤΙΣΗΣ

Η παλίνδρομη εκσπερμάτιση δεν επηρεάζει την ικανότητά σας να έχετε στύση ή να έχετε οργασμό, αλλά όταν έρχεστε στην κορύφωση, το σπέρμα εισέρχεται στην ουροδόχο κύστη, αντί να βγαίνει από το πέος.

Τα σημεία και συμπτώματα της παλίνδρομης εκσπερμάτωσης είναι:

  • Οργασμοί στους οποίους εκσπερματώνετε πολύ λίγο ή καθόλου σπέρμα από το πέος σας, ξηρός οργασμός
  • Ούρα που είναι θολά μετά τον οργασμό επειδή περιέχουν σπέρμα
  • Αδυναμία να μείνει έγκυος μια γυναίκα, ανδρική υπογονιμότητα

Η παλίνδρομη εκσπερμάτιση δεν είναι επιβλαβής και απαιτεί θεραπεία μόνο εάν προσπαθείτε να κάνετε παιδί. Ωστόσο, εάν έχετε ξηρούς οργασμούς, επισκεφθείτε το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι η κατάστασή σας δεν προκαλείται από κάποιο υποκείμενο πρόβλημα που χρειάζεται προσοχή.

Εάν εσείς και η σύντροφός σας είχατε τακτική, απροστάτευτη σεξουαλική επαφή για ένα χρόνο ή περισσότερο και δεν μπορέσατε να συλλάβετε, επισκεφθείτε το γιατρό σας. Η παλίνδρομη εκσπερμάτιση μπορεί να είναι η αιτία του προβλήματός σας εάν εκσπερματίζετε πολύ λίγο ή καθόλου σπέρμα.

ΑΙΤΙΑ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣ ΕΚΣΠΕΡΜΑΤΙΣΗΣ

Κατά τη διάρκεια ενός ανδρικού οργασμού, ένας σωλήνας που ονομάζεται vas deferens ή σπερματικός πόρος μεταφέρει το σπέρμα στον προστάτη, όπου αναμιγνύεται με άλλα υγρά για να παράγουν υγρό σπέρμα. Ο μυς στο άνοιγμα της ουροδόχου κύστης σφίγγεται για να αποτρέψει την είσοδο της εκσπερμάτισης στην ουροδόχο κύστη, καθώς, περνά από τον προστάτη στον σωλήνα μέσα στο πέος. Αυτός είναι ο ίδιος μυς που συγκρατεί τα ούρα στην ουροδόχο κύστη σας μέχρι να ουρήσετε.

Με την παλίνδρομη εκσπερμάτιση, ο μυς του αυχένα της ουροδόχου κύστης δε συσπάται σωστά. Ως αποτέλεσμα, το σπέρμα μπορεί να εισέλθει στην ουροδόχο κύστη αντί να εκτιναχθεί έξω από το σώμα σας μέσω του πέους.

Αρκετές καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα με το μυ που κλείνει την κύστη κατά την εκσπερμάτιση.

Αυτές είναι:

  • Χειρουργική επέμβαση, όπως χειρουργική επέμβαση αυχένα της ουροδόχου κύστης, χειρουργική επέμβαση οπισθοπεριτοναϊκής λεμφαδενικής εκτομής για καρκίνο των όρχεων ή χειρουργική επέμβαση προστάτη
  • Παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της υπερτροφίας του προστάτη και της κατάθλιψης
  • Νευρική βλάβη που προκαλείται από μια ιατρική κατάσταση, όπως ο διαβήτης, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η νόσος του Πάρκινσον ή ένας τραυματισμός του νωτιαίου μυελού

Ο ξηρός οργασμός είναι το κύριο σημείο της παλίνδρομης εκσπερμάτισης.

Ωστόσο, ο ξηρός οργασμός, η εκσπερμάτιση ελάχιστου ή καθόλου σπέρματος, μπορεί επίσης να προκληθεί από άλλες καταστάσεις, όπως:

  • Χειρουργική αφαίρεση του προστάτη
  • Χειρουργική αφαίρεση της ουροδόχου κύστης
  • Ακτινοθεραπεία για τη θεραπεία του καρκίνου στην περιοχή της πυέλου

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣ ΕΚΣΠΕΡΜΑΤΙΣΗΣ

Διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο παλίνδρομης εκσπερμάτωσης εάν:

  • Έχετε διαβήτη ή σκλήρυνση κατά πλάκας
  • Έχετε κάνει εγχείρηση προστάτη ή ουροδόχου κύστης
  • Παίρνετε ορισμένα φάρμακα για υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαταραχή της διάθεσης
  • Είχατε κάκωση νωτιαίου μυελού

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣ ΕΚΣΠΕΡΜΑΤΙΣΗΣ

Η παλίνδρομη εκσπερμάτιση δεν είναι επιβλαβής.

Ωστόσο, οι πιθανές επιπλοκές είναι:

  • Αδυναμία να μείνει έγκυος μια γυναίκα, ανδρική υπογονιμότητα
  • Λιγότερο ευχάριστος οργασμός λόγω ανησυχιών για την απουσία εκσπερμάτισης

ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣ ΕΚΣΠΕΡΜΑΤΙΣΗΣ

Εάν παίρνετε φάρμακα ή έχετε προβλήματα υγείας που σας θέτουν σε κίνδυνο παλίνδρομης εκσπερμάτωσης, ρωτήστε το γιατρό σας τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο.

Εάν χρειάζεται να κάνετε χειρουργική επέμβαση που μπορεί να επηρεάσει τον μυ του αυχένα της ουροδόχου κύστης, όπως χειρουργική επέμβαση προστάτη ή ουροδόχου κύστης, ρωτήστε για τον κίνδυνο παλίνδρομης εκσπερμάτωσης. Εάν σκοπεύετε να κάνετε παιδιά στο μέλλον, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τις επιλογές διατήρησης του σπέρματος πριν από τη χειρουργική επέμβαση.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣ ΕΚΣΠΕΡΜΑΤΙΣΗΣ

Για τη διάγνωση της παλίνδρομης εκσπερμάτωσης, ο γιατρός σας μπορεί να κάνει ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματά σας και πόσο καιρό τα έχετε. Ο γιατρός σας μπορεί, επίσης, να ρωτήσει για τυχόν προβλήματα υγείας, χειρουργικές επεμβάσεις ή καρκίνο που είχατε και ποια φάρμακα παίρνετε.

Η φυσική εξέταση, περιλαμβάνει μια εξέταση του πέους, των όρχεων και του ορθού. Εξετάζονται τα ούρα για την παρουσία σπέρματος, μετά από οργασμό. Ο γιατρός θα σας ζητήσει να αδειάσετε την ουροδόχο κύστη σας, να αυνανιστείτε μέχρι τον οργασμό και στη συνέχεια θα δώσετε δείγμα ούρων για εργαστηριακή ανάλυση. Εάν βρεθεί μεγάλος όγκος σπέρματος στα ούρα σας, έχετε παλίνδρομη εκσπερμάτιση.

Εάν έχετε ξηρούς οργασμούς, αλλά ο γιατρός δε βρίσκει σπέρμα στην ουροδόχο κύστη σας, μπορεί να έχετε πρόβλημα με την παραγωγή σπέρματος. Αυτό μπορεί να προκληθεί από βλάβη στον προστάτη ή στους αδένες που παράγουν σπέρμα ως αποτέλεσμα χειρουργικής επέμβασης ή θεραπείας με ακτινοβολία για καρκίνο στην περιοχή της πυέλου. Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι ο ξηρός οργασμός δεν προέρχεται από την παλίνδρομη εκσπερμάτιση, μπορεί να χρειαστείτε περαιτέρω εξετάσεις ή παραπομπή σε έναν ειδικό για να βρείτε την αιτία.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣ ΕΚΣΠΕΡΜΑΤΙΣΗΣ

Η παλίνδρομη εκσπερμάτιση συνήθως δεν απαιτεί θεραπεία, εκτός εάν παρεμβαίνει στη γονιμότητα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η θεραπεία εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία. Τα φάρμακα μπορεί να λειτουργήσουν για την παλίνδρομη εκσπερμάτιση που προκαλείται από βλάβη των νεύρων. Αυτός ο τύπος βλάβης μπορεί να προκληθεί από διαβήτη, σκλήρυνση κατά πλάκας, ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις και άλλες καταστάσεις και θεραπείες.

Τα φάρμακα γενικά δε θα βοηθήσουν εάν η παλίνδρομη εκσπερμάτιση οφείλεται σε χειρουργική επέμβαση που προκαλεί μόνιμες φυσικές αλλαγές στην ανατομία σας. Παραδείγματα περιλαμβάνουν τη χειρουργική επέμβαση στον αυχένα της ουροδόχου κύστης και τη διουρηθρική εκτομή του προστάτη. Εάν ο γιατρός σας πιστεύει ότι τα φάρμακα που παίρνετε μπορεί να επηρεάζουν την ικανότητά σας να εκσπερματώνετε φυσιολογικά, μπορεί να σας ζητήσει να σταματήσετε να τα παίρνετε για κάποιο χρονικό διάστημα.

Τα φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν παλίνδρομη εκσπερμάτιση περιλαμβάνουν ορισμένα φάρμακα για την κατάθλιψη και άλφα αποκλειστές, φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και ορισμένων παθήσεων του προστάτη.

Τα φάρμακα για τη θεραπεία της παλίνδρομης εκσπερμάτωσης είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται, κυρίως, για τη θεραπεία άλλων καταστάσεων, όπως:

  • Ιμιπραμίνη, ένα αντικαταθλιπτικό
  • Μιδοδρίνη ένα φάρμακο που συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία
  • Χλωροφαινιραμίνη και βρωμφαινιραμίνη, αντιισταμινικά που βοηθούν στην ανακούφιση των αλλεργιών
  • Εφεδρίνη, ψευδοεφεδρίνη και φαινυλεφρίνη, φάρμακα που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος

Αυτά τα φάρμακα βοηθούν να διατηρείται ο μυς του αυχένα της ουροδόχου κύστης κλειστός κατά την εκσπερμάτιση. Αν και είναι συχνά μια αποτελεσματική θεραπεία για την παλίνδρομη εκσπερμάτιση, τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες ή ανεπιθύμητες αντιδράσεις με άλλα φάρμακα. Ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της παλίνδρομης εκσπερμάτωσης μπορεί να αυξήσουν την αρτηριακή σας πίεση και τον καρδιακό ρυθμό, κάτι που μπορεί να είναι επικίνδυνο εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιακή νόσο.

Εάν έχετε παλίνδρομη εκσπερμάτιση, πιθανότατα θα χρειαστείτε θεραπεία για να μείνει έγκυος η σύντροφός σας. Για να επιτύχετε μια εγκυμοσύνη, πρέπει να εκσπερματώσετε αρκετό σπέρμα για να μεταφέρετε το σπέρμα σας στον κόλπο της συντρόφου σας και στη μήτρα της. Εάν η φαρμακευτική αγωγή δεν σας επιτρέπει να εκσπερματίσετε σπέρμα, πιθανότατα θα χρειαστείτε διαδικασίες υπογονιμότητας γνωστές ως τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για να μείνει έγκυος η σύντροφός σας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το σπέρμα μπορεί να ανακτηθεί από την ουροδόχο κύστη, να υποβληθεί σε επεξεργασία στο εργαστήριο και να χρησιμοποιηθεί για τη σπερματέγχυση του συντρόφου σας . Μερικές φορές, χρειάζονται πιο προηγμένες τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Πολλοί άνδρες με παλίνδρομη εκσπερμάτιση είναι σε θέση να αφήσουν τη σύντροφό τους έγκυο μόλις αναζητήσουν θεραπεία.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την ανδρική υπογονιμότητα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την ανδρική υπογονιμότητα

Διαβάστε, επίσης,

Νόσοι εκσπερμάτισης

Καλοήθης υπερπλασία προστάτη

Επιδιδυμίτιδα

Η διαβητική νευροπάθεια

Το σπέρμα έχει πολλές ιδιότητες

Χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων

Προβλήματα γονιμότητας

Μήπως έχετε αδύναμο σπέρμα;

Προστατίτιδα

Χρήσιμες πληροφορίες για το πέος

Μέθοδος βελτίωσης της σεξουαλικής υγείας στους άνδρες

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια. Το αιθέριο έλαιο γωλθερίας έχει ισχυρή αναλγητική και μυοχαλαρωτική δράση και χρησιμοποιείται και στον αθλητισμό. Το αιθέριο έλαιο γωλθέρια ή γωλθερία ή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ