Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Αλλεργία στη μούχλα

Για να αντιμετωπίσετε την αλλεργία στη μούχλα η καλύτερη άμυνα είναι να μειώσετε την έκθεσή σας σε αυτή.

Εάν έχετε αλλεργία στη μούχλα, το ανοσοποιητικό σας σύστημα αντιδρά υπερβολικά όταν εισπνέετε σπόρια μούχλας. Μια αλλεργία στη μούχλα μπορεί να προκαλέσει βήχα, φαγούρα στα μάτια και άλλα συμπτώματα. Σε μερικούς ανθρώπους, μια αλλεργία στη μούχλα συνδέεται με το άσθμα και η έκθεση προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή και άλλα συμπτώματα από τους αεραγωγούς.

Εάν έχετε αλλεργία στη μούχλα, η καλύτερη άμυνα είναι να μειώσετε την έκθεσή σας στους τύπους μούχλας που προκαλούν την αντίδρασή σας. Τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν να κρατήσουν υπό έλεγχο τις αντιδράσεις αλλεργίας στη μούχλα.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ ΣΤΗ ΜΟΥΧΛΑ

Μια αλλεργία στη μούχλα προκαλεί τα ίδια σημεία και συμπτώματα που εμφανίζονται σε άλλους τύπους αλλεργιών του ανώτερου αναπνευστικού.

Τα σημεία και τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας που προκαλείται από μια αλλεργία στη μούχλα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Φτάρνισμα
 • Καταρροή ή βουλωμένη μύτη
 • Βήχας και ρινική καταρροή
 • Κνησμός στα μάτια, τη μύτη και το λαιμό
 • Υγρά μάτια
 • Ξηρό, φολιδωτό δέρμα

Τα συμπτώματα αλλεργίας στη μούχλα διαφέρουν από άτομο σε άτομο και κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Μπορεί να έχετε συμπτώματα όλο το χρόνο ή συμπτώματα που εκδηλώνονται μόνο σε ορισμένες περιόδους του χρόνου. Μπορεί να παρατηρήσετε συμπτώματα όταν ο καιρός είναι υγρός ή όταν βρίσκεστε σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους που έχουν υψηλές συγκεντρώσεις μούχλας.

Εάν έχετε αλλεργία στη μούχλα και άσθμα, τα συμπτώματα του άσθματός σας μπορεί να προκληθούν από την έκθεση σε σπόρια μούχλας. Σε μερικούς ανθρώπους, η έκθεση στη μούχλα μπορεί να προκαλέσει σοβαρή κρίση άσθματος.

Τα σημεία και συμπτώματα του άσθματος είναι:

 • Βήχας
 • Συριγμός
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Σφίξιμο στο στήθος

Εάν έχετε βουλωμένη μύτη, φτέρνισμα, υγρά μάτια, δύσπνοια, συριγμό ή άλλα ενοχλητικά συμπτώματα που επιμένουν, επισκεφθείτε το γιατρό σας.

ΑΙΤΙΑ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ ΣΤΗ ΜΟΥΧΛΑ

Όπως κάθε αλλεργία, τα συμπτώματα αλλεργίας στη μούχλα πυροδοτούνται από μια υπερβολικά ευαίσθητη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος. Όταν εισπνέετε μικροσκοπικά, αερομεταφερόμενα σπόρια μούχλας, το σώμα σας τα αναγνωρίζει ως ξένους εισβολείς και αναπτύσσει αντισώματα που προκαλούν αλλεργίες για να τα καταπολεμήσουν.

Η έκθεση σε σπόρια μούχλας μπορεί να προκαλέσει αντίδραση αμέσως ή μπορεί να καθυστερήσει.

Μόνο ορισμένα είδη μούχλας προκαλούν αλλεργίες. Το να είστε αλλεργικοί σε έναν τύπο μούχλας δε σημαίνει ότι θα είστε αλλεργικοί σε έναν άλλο. Μερικές από τα πιο συχνά είδη μούχλας που προκαλούν αλλεργίες είναι: alternaria, aspergillus, cladosporium και το penicillium.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ ΣΤΗ ΜΟΥΧΛΑ

Ένας αριθμός παραγόντων μπορεί να σας κάνει πιο πιθανό να αναπτύξετε αλλεργία στη μούχλα ή να επιδεινώσετε τα συμπτώματα αλλεργίας στη μούχλα, όπως:

 • Το οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών. Εάν στην οικογένειά σας υπάρχουν αλλεργίες και άσθμα, είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε αλλεργία στη μούχλα.
 • Επαγγέλματα με έκθεση σε μούχλα. Επαγγέλματα όπου η έκθεση σε μούχλα μπορεί να είναι υψηλή περιλαμβάνουν γεωργία, γαλακτοκομία, υλοτομία, αρτοποιία, φρέζα, ξυλουργική, θερμοκηπιακή εργασία, οινοποίηση και επισκευή επίπλων.
 • Η παραμονή σε ένα σπίτι με υψηλή υγρασία. Η υγρασία εσωτερικού χώρου που είναι μεγαλύτερη από 50% μπορεί να αυξήσει τη μούχλα στο σπίτι σας. Η μούχλα μπορεί να αναπτυχθεί σχεδόν οπουδήποτε, εάν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, σε υπόγεια, πίσω από τοίχους και άλλες υγρές επιφάνειες, σε χαλιά κ.ά. Η έκθεση σε υψηλά επίπεδα οικιακής μούχλας μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα αλλεργίας στη μούχλα.
 • Εργασία ή διαμονή σε κτίριο που έχει εκτεθεί σε υπερβολική υγρασία. Παραδείγματα περιλαμβάνουν διαρροές σωλήνων, διαρροή νερού κατά τη διάρκεια καταιγίδων και ζημιές από πλημμύρες. Σε κάποιο σημείο, σχεδόν κάθε κτίριο έχει κάποιου είδους υπερβολική υγρασία, η οποία μπορεί να ενθαρρύνει την ανάπτυξη μούχλας.
 • Η διαμονή σε ένα σπίτι με κακό εξαερισμό. Οι σφιχτές στεγανοποιήσεις παραθύρων και θυρών μπορούν να παγιδεύουν την υγρασία σε εσωτερικούς χώρους και να εμποδίζουν τον σωστό αερισμό, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη μούχλας. Οι υγρές περιοχές, όπως μπάνια, κουζίνες και υπόγεια, είναι πιο ευάλωτες.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ ΣΤΗ ΜΟΥΧΛΑ

Οι περισσότερες αλλεργικές αποκρίσεις στη μούχλα περιλαμβάνουν συμπτώματα τύπου αλλεργικού πυρετού. Ωστόσο, ορισμένες αλλεργικές καταστάσεις που προκαλούνται από τη μούχλα είναι πιο σοβαρές.

Αυτές είναι:

 • Άσθμα που προκαλείται από μούχλα. Σε άτομα αλλεργικά στη μούχλα, η εισπνοή σπορίων μπορεί να προκαλέσει έξαρση άσθματος.
 • Αλλεργική μυκητιασική ιγμορίτιδα. Αυτό προκύπτει από μια φλεγμονώδη αντίδραση από τους μύκητες στα ιγμόρεια.
 • Αλλεργική βρογχοπνευμονική ασπεργίλλωση. Αυτή η αντίδραση σε μύκητες στους πνεύμονες μπορεί να συμβεί σε άτομα με άσθμα ή κυστική ίνωση.
 • Πνευμονίτιδα υπερευαισθησίας. Αυτή η σπάνια κατάσταση εμφανίζεται όταν η έκθεση σε αιωρούμενα σωματίδια, όπως σπόρια μούχλας προκαλεί φλεγμονή των πνευμόνων. Μπορεί να προκληθεί από την έκθεση σε σκόνη που προκαλεί αλλεργίες στην εργασία

Εκτός από τα αλλεργιογόνα, η μούχλα μπορεί να εγκυμονεί άλλους κινδύνους για την υγεία των ευπαθών ατόμων. Για παράδειγμα, η μούχλα μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις του δέρματος ή των βλεννογόνων

Εκτός από τα αλλεργιογόνα, η μούχλα μπορεί να εγκυμονεί άλλους κινδύνους για την υγεία των ευπαθών ατόμων. Για παράδειγμα, η μούχλα μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις του δέρματος ή των βλεννογόνων. Γενικά, ωστόσο, η μούχλα δεν προκαλεί συστηματικές λοιμώξεις εκτός από άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως εκείνοι που έχουν HIV/AIDS ή που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ ΣΤΗ ΜΟΥΧΛΑ

Για να μειώσετε την ανάπτυξη μούχλας στο σπίτι σας, λάβετε υπόψη αυτές τις συμβουλές:

 • Εξαλείψτε τις πηγές υγρασίας στα υπόγεια, όπως διαρροές σωλήνων ή διαρροή υπόγειων υδάτων.
 • Χρησιμοποιήστε έναν αφυγραντήρα σε οποιονδήποτε χώρο του σπιτιού σας μυρίζει μούχλα ή υγρασία. Διατηρήστε τα επίπεδα υγρασίας σας κάτω από 50%. Θυμηθείτε να καθαρίζετε τακτικά τον κάδο συλλογής και τα πηνία συμπύκνωσης.
 • Χρησιμοποιήστε ένα κλιματιστικό και σκεφτείτε να εγκαταστήσετε κεντρικό κλιματισμό με προσάρτημα φίλτρου σωματιδίων αέρα υψηλής απόδοσης. Το φίλτρο σωματιδίων αέρα υψηλής απόδοσης μπορεί να παγιδεύσει τα σπόρια μούχλας από τον εξωτερικό αέρα προτού κυκλοφορήσουν μέσα στο σπίτι σας.
 • Αλλάζετε τακτικά τα φίλτρα στα κλιματιστικά σας. Επιθεωρήστε τους αγωγούς θέρμανσης αέρα και, εάν χρειάζεται, καθαρίστε.
 • Βεβαιωθείτε ότι όλα τα μπάνια αερίζονται σωστά και ενεργοποιήστε τον ανεμιστήρα κατά τη διάρκεια του ντους ή του μπάνιου και αμέσως μετά για να στεγνώσει ο αέρας. Εάν δεν έχετε ανεμιστήρα, ανοίξτε ένα παράθυρο ή μια πόρτα ενώ κάνετε ντους ή μπάνιο.
 • Μην βάζετε χαλί σε μπάνια και υπόγεια.
 • Αποστράγγιση των υπόγειων υδάτων μακριά από το σπίτι σας αφαιρώντας φύλλα και βλάστηση, καθαρίζοντας συχνά τις υδρορροές.
 • Διατηρείτε τα δοχεία βιολογικών φυτών καθαρά και στεγνά, όπως αυτά από άχυρο, λυγαριά ή κάνναβη.
 • Πετάξτε ή ανακυκλώστε παλιά βιβλία και εφημερίδες. Εάν αφεθούν σε υγρά μέρη, όπως υπόγεια, μπορεί γρήγορα να μουχλιάσουν.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ ΣΤΗ ΜΟΥΧΛΑ

Εκτός από την εξέταση των σημείων και των συμπτωμάτων σας, ο γιατρός σας μπορεί να πραγματοποιήσει μια φυσική εξέταση για να εντοπίσει ή να αποκλείσει άλλα ιατρικά προβλήματα.

Τα τεστ που χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό μιας αλλεργίας περιλαμβάνουν:

 • Δερματικά τεστ. Αυτή η δοκιμή χρησιμοποιεί αραιωμένες ποσότητες συχνών ή ύποπτων αλλεργιογόνων, όπως τη μούχλα. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, αυτές οι ουσίες εφαρμόζονται στο δέρμα του βραχίονα ή της πλάτης σας με μικροσκοπικές παρακεντήσεις. Εάν είστε αλλεργικοί, αναπτύσσετε ένα ανυψωμένο εξόγκωμα στη θέση δοκιμής στο δέρμα σας.
 • Εξετάσεις αίματος. Τα αλλεργικά τεστ αίματος, μπορεί να μετρήσει την απόκριση του ανοσοποιητικού σας συστήματος στη μούχλα μετρώντας την ποσότητα ορισμένων αντισωμάτων στην κυκλοφορία του αίματός σας γνωστά ως αντισώματα ανοσοσφαιρίνης Ε (IgE). Ένα δείγμα αίματος αποστέλλεται σε ιατρικό εργαστήριο, όπου μπορεί να ελεγχθεί για ενδείξεις ευαισθησίας σε συγκεκριμένους τύπους μούχλας.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ ΣΤΗ ΜΟΥΧΛΑ

Ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστείτε μια αλλεργία είναι να αποφύγετε την έκθεση σε έναυσμα. Ωστόσο, δε μπορείτε να τα αποφύγετε εντελώς. Αν και δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος για να θεραπεύσετε την αλλεργική ρινίτιδα που προκαλείται από μια αλλεργία στη μούχλα, μια σειρά από φάρμακα μπορούν να διευκολύνουν τα συμπτώματά σας.

Αυτά είναι:

 • Ρινικά κορτικοστεροειδή. Αυτά τα ρινικά σπρέι βοηθούν στην πρόληψη και τη θεραπεία της φλεγμονής που προκαλείται από μια αλλεργία στη μούχλα του ανώτερου αναπνευστικού. Για πολλούς ανθρώπους, είναι τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα για την αλλεργία και συχνά είναι το πρώτο φάρμακο που συνταγογραφείται. Παραδείγματα περιλαμβάνουν ciclesonide, fluticasone, mometasone, triamcinolone και budesonide. Η ρινορραγία και η ρινική ξηρότητα είναι οι πιο συχνές παρενέργειες αυτών των φαρμάκων, τα οποία δεν είναι ασφαλή για μακροχρόνια χρήση.
 • Αντιισταμινικά. Αυτά τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν με τον κνησμό, το φτέρνισμα και την καταρροή. Λειτουργούν μπλοκάροντας την ισταμίνη, μια φλεγμονώδη χημική ουσία που απελευθερώνεται από το ανοσοποιητικό σας σύστημα κατά τη διάρκεια μιας αλλεργικής αντίδρασης. Τα αντιισταμινικά είναι η λοραταδίνη, φεξοφεναδίνη και σετιριζίνη. Προκαλούν ελάχιστη έως καθόλου υπνηλία ή ξηροστομία. Τα ρινικά σπρέι αζελαστίνη και ολοπαταδίνη διατίθενται με ιατρική συνταγή. Οι παρενέργειες των ρινικών σπρέι μπορεί να περιλαμβάνουν πικρή γεύση στο στόμα και ρινική ξηρότητα.
 • Στοματικά αποσυμφορητικά. Τα από του στόματος αποσυμφορητικά, μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση, επομένως αποφύγετε τα εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση. Άλλες πιθανές παρενέργειες είναι: αϋπνία, απώλεια όρεξης, καρδιακοί παλμοί, άγχος και ανησυχία.
 • Αποσυμφορητικά ρινικά σπρέι. Οξυμεταζολίνη. Μη χρησιμοποιείτε αυτά τα φάρμακα για περισσότερες από τρεις ή τέσσερις ημέρες, καθώς, μπορεί να προκαλέσουν επανεμφάνιση συμφόρησης με χειρότερα συμπτώματα όταν σταματήσετε να τα χρησιμοποιείτε. Άλλες πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, αϋπνία και νευρικότητα.
 • Μοντελουκάστη. Η Μοντελουκάστη είναι ένα δισκίο που λαμβάνεται για να εμποδίζει τη δράση των λευκοτριενίων, χημικών ουσιών του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλούν συμπτώματα αλλεργίας, όπως υπερβολική βλέννα. Ωστόσο, οι ανησυχίες για παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένου του άγχους, της αϋπνίας, της κατάθλιψης και της αυτοκτονικής σκέψης, αυξάνονται. Όπως τα αντιισταμινικά, αυτό το φάρμακο δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή. Έχει χρησιμοποιηθεί όταν τα ρινικά σπρέι δεν είναι ανεκτά ή όταν υπάρχει ήπιο άσθμα.

Άλλες θεραπείες για την αλλεργία στη μούχλα είναι:

 • Ανοσοθεραπεία. Αυτή η θεραπεία, μια σειρά από εμβόλια αλλεργίας, μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική για ορισμένες αλλεργίες, όπως ο αλλεργικός πυρετός. Τα εμβόλια αλλεργίας χρησιμοποιούνται μόνο για ορισμένους τύπους αλλεργίας στη μούχλα.
 • Ρινικές πλύσεις. Για να βοηθήσει με τα ερεθιστικά ρινικά συμπτώματα, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει να ξεπλένετε τη μύτη σας καθημερινά με αλατόνερο. Χρησιμοποιήστε ένα ειδικά σχεδιασμένο μπουκάλι συμπίεσης, για να ποτίσετε τις ρινικές οδούς σας. Αυτή η σπιτική θεραπεία, που ονομάζεται ρινικές πλύσεις, μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε τη μύτη σας απαλλαγμένη από ερεθιστικούς παράγοντες.

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ ΣΤΗ ΜΟΥΧΛΑ

Για να αποτρέψετε τα συμπτώματα αλλεργίας στη μούχλα, λάβετε αυτά τα μέτρα:

 • Κοιμηθείτε με τα παράθυρά σας κλειστά για να κρατήσετε έξω τη μούχλα. Η συγκέντρωση των αερομεταφερόμενων σπορίων μούχλας τείνει να είναι μεγαλύτερη τη νύχτα, όταν ο καιρός είναι δροσερός και υγρός.
 • Διατηρήστε την εσωτερική υγρασία κάτω από 50% και διορθώστε τυχόν ζημιές από υγρασία ή νερό στο σπίτι. Μπορείτε να μετρήσετε τη σχετική υγρασία με ένα μικρό μετρητή υγρασίας, που διατίθεται σε πολλά καταστήματα.
 • Φορέστε μια μάσκα σκόνης πάνω από τη μύτη και το στόμα σας για να κρατήσετε έξω τα σπόρια μούχλας, εάν πρέπει να κόψετε φύλλα, να κόψετε το γρασίδι σας κ.ά.
 • Αποφύγετε να βγαίνετε σε εξωτερικούς χώρους συγκεκριμένες ώρες, όπως αμέσως μετά από μια καταιγίδα, με ομίχλη ή υγρασία ή όταν ο δημοσιευμένος αριθμός μούχλας είναι υψηλός.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις αλλεργίες

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις αλλεργίες

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Εξαφανίστε τη μούχλα από το σπίτι σας

Τα συχνότερα αλλεργιογόνα

Συμβουλές για να παίρνετε τον καλύτερο ύπνο

Υπάρχουν ωφέλιμοι μικροοργανισμοί;

Μη χρησιμοποιείτε προϊόντα με τοξικές ουσίες

Tea Tree

Το ξύδι ως εναλλακτικό καθαριστικό

Χρήσιμες οικιακές συμβουλές

Κόλπο για να διώξετε τις δυσάρεστες οσμές ενός χώρου

Οικολογικά καθαριστικά

Εσείς χρησιμοποιείτε οικολογικές μπογιές;

Μήπως έχετε μούχλα στο σπίτι σας;

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια. Το αιθέριο έλαιο γωλθερίας έχει ισχυρή αναλγητική και μυοχαλαρωτική δράση και χρησιμοποιείται και στον αθλητισμό. Το αιθέριο έλαιο γωλθέρια ή γωλθερία ή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ