Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΔιατροφήΠίτες με σπιτική πάστα φασολιών

Πίτες με σπιτική πάστα φασολιών

Print Friendly, PDF & Email

Υγιεινή και νόστιμες πίτες με σπιτική πάστα φασολιών

Πίτες με σπιτική πάστα φασολιών

ΟΣΠΡΙΑ: Τα όσπρια αποτελούν μία ομάδα τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας. Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυτικές ίνες. Οι υδατάνθρακες που περιέχουν τα όσπρια είναι βραδείας απορρόφησης και για τον λόγο αυτό τα όσπρια χαρακτηρίζονται ως τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Τα όσπρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτική πρωτεΐνη που φτάνει το 20-25% και σε συνδυασμό με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυλλικό οξύ μπορούν να υποκαταστήσουν εν μέρη τη ζωική πρωτεΐνη. Παρόλα αυτά, εξαιτίας της έλλειψής τους στο απαραίτητο αμινοξύ μεθειονίνη δεν μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως το κρέας. Επίσης, τα όσπρια αποτελούν καλή πηγή μικροθρεπτικών συστατικών, σιδήρου, φωσφόρου, καλίου και ασβεστίου.

ΝΤΟΜΑΤΕΣ: Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, ενώ περιέχουν, λυκοπένιο, αισκουλίνη Α, τοματιδίνη και χαλκοναρινγενίνη. Αυτές οι ουσίες έχουν αντιφλεφμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, με αποτέλεσμα η ντομάτα να έχει τις αντικαρκινικές και ευεργετικές ιδιότητες υπέρ της καρδιάς! Επίσης, οι ντομάτες έχουν Βιταμίνες Α, Β6 και Κ, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και ποτάσιο. Το λυκοπένιο στις ντομάτες παίζει σημαντικό ρόλο και στην υγεία των οστών. Το πανεπιστήμιο του Τορόντο όρισε δίαιτα 4 εβδομάδων, αφαιρώντας τις πηγές λυκοπένιου από γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.  Αυτές εμφάνισαν σημαντικά σημάδια μείωσης στα μέταλλα των οστών. Σε επόμενο χρόνο οι ερευνητές θα ψάξουν αν τα χαμηλά επίπεδα λυκοπενίου προκαλούν κακή αντιοξειδωτική άμυνα στα κύτταρα των οστών. Η Α-τοματίνη και το λυκοπένιο επιτίθενται σε καρκινικά κύτταρα, λειτουργώντας αποτρεπτικά στον καρκίνο του μαστού και του προστάτη, μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο εμφάνισης. Μαγειρεμένες περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά, ενώ με την προσθήκη ελαιόλαδου, υπάρχει καλύτερη απορρόφηση από τον οργανισμό.

ΣΚΟΡΔΟ:  Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.

ΣΑΦΡΑΝ: Το σαφράν περιέχει μια εντυπωσιακή ποικιλία φυτικών ενώσεων που λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά – μόρια που προστατεύουν τα κύτταρά σας από τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες. Τα αξιοσημείωτα αντιοξειδωτικά κρόκου περιλαμβάνουν κροκίνη, κροκετίνη, σαφρανάνη και καμπεφερόλη. Η κροκίνη και η κροκετίνη είναι καροτενοειδή και είναι υπεύθυνα για το κόκκινο χρώμα του σαφράν. Και οι δύο ενώσεις μπορεί να έχουν αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, να προστατεύουν τα κύτταρα του εγκεφάλου από προοδευτική βλάβη, να βελτιώνουν τη φλεγμονή, να μειώνουν την όρεξη και να βοηθούν στην απώλεια βάρους. Η σαφρανάλη δίνει στο σαφράν την ξεχωριστή γεύση και το άρωμά του. Οι έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης, της μνήμης και της ικανότητας μάθησης, καθώς και στην προστασία των κυττάρων του εγκεφάλου σας από οξειδωτικό στρες. Τέλος, η καμπεφερόλη βρίσκεται στα πέταλα λουλουδιών σαφράν. Αυτή η ένωση έχει συνδεθεί με οφέλη για την υγεία, όπως μειωμένη φλεγμονή, αντικαρκινικές ιδιότητες και αντικαταθλιπτική δράση.

ΕΛΙΕΣ: Οι ελιές είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και συναγωνίζονται με το αγνό παρθένο ελαιόλαδο. Περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Α και καροτενοειδών και σε μικρές ποσότητες βιταμίνες Β1, Β6 και Β12. Οι μαύρες ελιές είναι πλουσιότερες σε συνολικές τοκοφερόλες σε σχέση με τις πράσινες και είναι οι μόνες που εμπεριέχουν β-τοκοφερόλες και α-τοκοτριενόλες. Τα ιχνοστοιχεία των ελιών είναι κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και μαγνήσιο, ενώ αυτά που συντηρούνται σε άλμη περιέχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου.

Νόστιμες πίτες με σπιτική πάστα φασολιών

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 2 ΑΤΟΜΑ

2 στρογγυλές μεγάλες βιολογικές πίτες για σουβλάκια

500 γραμμάρια βιολογικά φασόλια μαγειρεμένα

100 γραμμάρια βιολογικές γλυκές τσίλι πιπεριές Shishito

1 σκελίδα βιολογικό σκόρδο, πολτοποιημένο

120 γραμμάρια βιολογικά ντοματίνια

120 γραμμάρια βιολογικά μανιτάρια

2 κουταλιές της σούπας βιολογικό ξύδι

30 γραμμάρια βιολογικές πράσινες ελιές

2 κουταλιές της σούπας βιολογική κρεμ φρες ή crème fraiche

1 πρέζα βιολογικό σαφράν

1 κουταλιά της σούπας μείγμα βιολογικής καπνιστής πάπρικας, τριμμένου βιολογικού κύμινου, τριμμένου βιολογικού κόλιανδρου, αποξηραμένης βιολογικής ρίγανης, βιολογικού πιπεριού καγιέν & τριμμένης βιολογικής κανέλας Κεϋλάνης

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 230°C. Πλένετε και στεγνώνετε τα φρέσκα προϊόντα. Σε ένα μπολ, συνδυάστε το σαφράν και 1/4 φλιτζάνι ζεστό νερό. Αφήστε στην άκρη για τουλάχιστον 10 λεπτά.
  2. Κόψτε τα ντοματίνια στη μέση. Στραγγίζετε και ξεπλένετε τα φασόλια. Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τις ελιές. Κόβετε τα μανιτάρια σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς.
  3. Κόψτε και πετάξτε τα κοτσάνια των πιπεριών. Κόψτε σταυρωτά σε κομμάτια. Πλύνετε καλά τα χέρια σας αμέσως μετά. Συνδυάστε τα μανιτάρια και την πιπεριά σε ένα μπολ.
  4. Προσθέστε στο μπολ 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Πασπαλίστε με αλάτι, πιπέρι και το μισό μείγμα μπαχαρικών. Μεταφέρετε σε ταψί με λαδόκολλα και τα απλώνετε σε ομοιόμορφη στρώση.
  5. Ψήστε για 10 έως 12 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και να μπορούν εύκολα να τρυπηθούν με ένα πιρούνι. Βγάζετε από το φούρνο.
  6. Εν τω μεταξύ, σε ένα μέτριο τηγάνι, ζεσταίνετε 2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να ζεσταθεί. Προσθέστε τα ντοματίνια και αλατοπιπερώνετε. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά, για 2 έως 4 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε το ξύδι, 2 κουταλιές της σούπας νερό και το σκόρδο.
  7. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά και πιέζοντας τις ντομάτες με το πίσω μέρος ενός κουταλιού, για 1 με 2 λεπτά ή μέχρι να σπάσουν οι ντομάτες και να πήξει ελαφρώς το υγρό. Μεταφέρετε σε ένα μπολ. Δοκιμάζετε και, αν θέλετε, αλατοπιπερώνετε. Σκεπάζετε με λαδοαλουμινόχαρτο για να διατηρηθεί ζεστό.
  8. Εν τω μεταξύ, τοποθετήστε τις πίτες σε ξεχωριστό ταψί. Περιχύστε με 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο και αλατοπιπερώστε και μια πρέζα από το υπόλοιπο μείγμα μπαχαρικών. Ψήστε στο φούρνο για 6 με 8 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν ελαφρώς τραγανές. Αφαιρέστε από το φούρνο.
  9. Εν τω μεταξύ, στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνετε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή μέχρι να ζεσταθεί. Προσθέστε τα στραγγισμένα φασόλια και αλατοπιπερώνετε. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, 1 έως 2 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Προσθέστε προσεκτικά το σαφράν.
  10. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα και πολτοποιώντας τα φασόλια με το πίσω μέρος ενός κουταλιού, για 2 έως 3 λεπτά ή μέχρι να πήξουν. Σβήνετε τη φωτιά και ανακατεύετε την κρεμ φρες μέχρι να ομογενοποιηθεί. Δοκιμάζετε και, αν θέλετε, αλατοπιπερώνετε.
  11. Βάλτε πάνω στις ψημένες πίτες, τα μαγειρεμένα φασόλια, τις μαγειρεμένες ντομάτες και τις ψιλοκομμένες ελιές ή αν θέλετε τυλίξτε τα στις πίτες
  12. Σερβίρετε με τα ψητά λαχανικά στο πλάι.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

Διαβάστε, επίσης,

Σουβλάκια με μοσχαρίσιο κεμπάπ

Σεφταλιές

Σάντουιτς με φαλάφελ

Αραβική πίτα με παντζάρι, πιπεριές και χούμους

Σας αρέσει το μεξικάνικο φαγητό;

Το πιο νόστιμο και υγιεινό σουβλάκι

Προηγούμενο άρθροΑλλεργία στην πενικιλίνη
Επόμενο άρθροTριχίνωση
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νευρίνωμα Morton

Το νευρίνωμα Morton είναι μια πάχυνση του ιστού που περιβάλλει το μικρό νεύρο που οδηγεί στα δάχτυλα των ποδιών. Το νευρίνωμα Morton είναι μια...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ