Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023

Μανιτάρια

Τα μανιτάρια είναι κατάλληλα για τη θεραπεία πολλών ασθενειών 

Τα μανιτάρια ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση και καταπολεμούν τις φλεγμονές.

Τα μανιτάρια έχουν ισχυρή αντικαρκινική δράση, χαρίζουν υγεία και μακροζωΐα και έχουν άφθονα φυτοχημικά συστατικά.

Υπάρχουν χιλιάδες είδη στο είδος μύκητες, μεταξύ των οποίων κάποια είναι εδώδιμα και καλλιεργήσιμα. Λόγω των απίστευτων διατροφικών και υγιεινών πλεονεκτημάτων τους, είναι δημοφιλή στους λάτρεις του φαγητού. Οι Ρωμαίοι αντιλαμβάνονταν τα μανιτάρια ως «Τροφή των Θεών» λόγω των ψυχωσικών επιδράσεων των άγριων μανιταριών. Για αιώνες η κινεζική κουλτούρα τα έχει ως πολύτιμα για τα οφέλη τους στην υγεία και τα ονόμασε ως «ελιξίριο της ζωής».

Η εκτεταμένη ιστορία της κατανάλωσης μανιταριών έχει αποδείξει ότι έχουν φαρμακευτικά οφέλη. Οι θρεπτικές ιδιότητες που υπάρχουν σε αυτά έχουν μελετηθεί πλέον σε μεγάλο βαθμό για τη θεραπεία διαφόρων σωματικών και ψυχικών παθήσεων. Σήμερα, τα μανιτάρια είναι διάσημα για τις λίγες θερμίδες τους και είναι κατάλληλα για δίαιτα, και οι vegans έχουν βρει ένα υποκατάστατο για το κρέας, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνη.

Εδώ είναι επτά διαφορετικοί τύποι βρώσιμων μανιταριών και τα οφέλη τους.

Λευκά μανιτάρια

Τα είδη λευκών μανιταριών αποτελούνται από τρεις τύπους, Button, Crimini ή Agaricus Bisporus και Portobello. Είναι τα πιο δημοφιλή και ευρέως καλλιεργούμενα είδη μανιταριών στον κόσμο. Τα είδη των λευκών μανιταριών είναι πιο νόστιμα και καθώς ωριμάζουν, οι γεύσεις τους βαθαίνουν και γίνονται πλουσιότερες.

Οι πολλαπλές ενώσεις που υπάρχουν στα λευκά μανιτάρια περιλαμβάνουν πολυσακχαρίτες, πολυφαινόλες, εργοθειονεΐνη, γλουταθειόνη, σελήνιο, βιταμίνη C και D και παρέχουν άφθονα ιατρικά οφέλη. Αυτά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες, που είναι πρόδρομος του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων. Το κύριο βιοδραστικό συστατικό, οι πολυσακχαρίτες έχουν ισχυρές αντικαρκινικές επιδράσεις. Η βιταμίνη C και το σελήνιο συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού. Η γλουταθειόνη δρα ως φυσικό αποτοξινωτικό και η εργοθειονεΐνη προστατεύει το DNA από το στρες.

Μανιτάρια Porcini

Αυτό το πλούσιο σε ουσίες μανιτάρι θυμίζει το Portabello και έχει αποδειχθεί ότι είναι αντιφλεγμονώδες. Αυτός ο μύκητας περιέχει την ένωση εργοστερόλη η οποία είναι ικανή για κυτταροτοξικότητα που είναι η διαδικασία επίθεσης στα εχθρικά κύτταρα. Σε μια νέα μελέτη για τη γήρανση, οι ερευνητές εντόπισαν ποιοι δείκτες υγείας διαδραματίζουν τον πιο κρίσιμο ρόλο στους ανθρώπους που φτάνουν αυτό το μαγικό σημείο των 100 ετών και πέρα. Περισσότερο από κάθε άλλη, η χρόνια φλεγμονή εμφανίστηκε ως ο πιο σημαντικός, μεταβλητός παράγοντας τόσο για την επίτευξη των προχωρημένων χρυσών ετών όσο και για την απόλαυση καλύτερης σωματικής και ψυχικής υγείας, οπότε εφοδιαστείτε με μανιτάρια πορτσίνι.

Μανιτάρια Shiitakes

Το Shiitake είναι ίσως το πιο ευχάριστο μανιτάρι στον κόσμο. Είναι ευρέως δημοφιλές στην πατρίδα του, την Ιαπωνία, ως τροφή αλλά και για τα φαρμακευτικά του οφέλη. Τα μανιτάρια shiitake είναι αλμυρά και γεμάτα σε θρεπτικές ουσίες. Όταν στεγνώσουν έχουν πιο έντονες γεύσεις.

Αυτά τα μανιτάρια έχουν μια χημική ένωση γνωστή ως εριταδενίνη που βρίσκεται, κυρίως, στα shiitakes. Άλλες ενώσεις είναι οι πολυσακχαρίτες, όπως η λεντινάνη, οι βιταμίνες D, B3, B5, B6 και μέταλλα, όπως ο χαλκός, το σελήνιο, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και ο φώσφορος. Η εριταδενίνη βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης του ορού στο σώμα σας. Η ένωση λεντινάνη είναι ένας ανοσορυθμιστής που έχει ιδιότητες αναστολής του όγκου. Το σύμπλεγμα βιταμινών Β ενισχύει την ικανότητα του εγκεφάλου, βοηθώντας στην ανακούφιση διαταραχών, όπως το άγχος και η κατάθλιψη. Τα μέταλλα βοηθούν στην ενίσχυση της υγείας των οστών και των δοντιών.

Μανιτάρια πλευρώτους

Αυτά τα είδη μανιταριών έχουν χρησιμοποιηθεί από καιρό για φαρμακευτική θεραπεία. Είναι μεγάλα και έχουν χαρακτηριστική εμφάνιση και έχουν μαστιχωτή και σπογγώδη υφή. Τα μανιτάρια πλευρώτους είναι γλυκά και γευστικά.

Οι βιοδραστικές ενώσεις στα μανιτάρια πλευρώτους είναι ο πολυσακχαρίτης βήτα-γλυκάνη και μια ουσία αναστολέας ενός ενζύμου που ονομάζεται στατίνες. Αυτά τα μανιτάρια είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών, φυλλικού οξέος, βιταμίνες της ομάδας του συμπλέγματος Β, βιταμίνης D και μετάλλων όπως ο χαλκός, ο σίδηρος, ο φώσφορος και ο ψευδάργυρος. Οι στατίνες που υπάρχουν στα μανιτάρια στρειδιών βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα και στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Έχουν βήτα-γλυκάνη, η οποία έχει αντιιικές και αντιαλλεργικές ιδιότητες. Οι πολυσακχαρίτες βοηθούν στην καταπολέμηση συχνών παθήσεων, όπως το κρυολόγημα και ο πυρετός. Στις παραδοσιακές ιατρικές πρακτικές, τα μανιτάρια πλευρώτους χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της οσφυαλγίας, της αδυναμίας των αρθρώσεων και των άκρων και της ανικανότητας.

Μανιτάρια Maitake

Το όνομα maitake προήλθε από την ιστορία όπου οι άνθρωποι χόρευαν όταν ανακάλυψαν αυτά τα μανιτάρια στη φύση. Στις μέρες μας, αποτελούν μέρος των γεύσεων και των κουζινών, αλλά είναι φαρμακευτικά μανιτάρια. Τα μανιτάρια Maitake έχουν γήινο και ξυλώδες άρωμα.

Τα μανιτάρια Maitake είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών, βήτα-γλυκανών, αμινοξέων, βιταμινών Β και D και μετάλλων, όπως ο χαλκός, το κάλιο, ο φώσφορος και ο ψευδάργυρος. Αυτά τα είδη μανιταριών είναι φυσικά προσαρμογόνα, που σημαίνει ότι βοηθούν το σώμα να προσαρμοστεί στο χημικό, φυσικό και βιολογικό στρες. Τα μανιτάρια Maitake είναι η πιο άφθονη πηγή βιταμίνης D, η οποία βοηθά στην ανάπτυξη των οστών και αυξάνει τον μεταβολισμό των μετάλλων. Έχουν αρκετή ποσότητα φυλλικού οξέος και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το οποίο βοηθά στην ενίσχυση της ανοσοποιητικής λειτουργίας στο σώμα σας. Οι βήτα-γλυκάνες βοηθούν στη μείωση των διαταραχών της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση της χοληστερόλης.

Μανιτάρια ψιλοκυβίνης

Τα Psilocybe cubensis ή μανιτάρια ψιλοκυβίνης, είναι κοινώς γνωστά ως μαγικά μανιτάρια και είναι απίστευτα δημοφιλή για τις ψυχοδραστικές τους ιδιότητες. Είναι τα πιο συχνά διαθέσιμα φυσικά ψυχεδελικά στον κόσμο. Αυτά τα μανιτάρια είναι αρκετά δυσάρεστα στη γεύση. Ως εκ τούτου, καταναλώνονται συχνά ως τσάι από βότανα ή παρασκευάσματα σε αποξηραμένες μορφές.

Τα διατροφικά στοιχεία δεν έχουν μελετηθεί ευρέως. Ως εκ τούτου, υπάρχει πολύ λιγότερη γνώση σχετικά με αυτά. Οι κύριες δραστικές ενώσεις ψιλοκυβίνη, ψιλοκίνη, βαιοκυστίνη και νορβαιοκυστίνη είναι ψυχεδελικής φύσης. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η ψιλοκυβίνη έχει τη δυνατότητα να θεραπεύσει μια σειρά από ψυχικές διαταραχές και διαταραχές συμπεριφοράς. Η κατανάλωση μανιταριών έχει δείξει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την αθροιστική κεφαλαλγία. Η ψιλοκυβίνη μπορεί να σας βοηθήσει να ανακουφίσετε τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους. Αυτά τα μανιτάρια έχουν τη δυνατότητα να σπάσουν διάφορους κύκλους εθισμού, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ και η κοκαΐνη.

Μανιτάρια Enoki

Τα μανιτάρια Enoki αποτελούν μέρος της μαγειρικής και της ιατρικής στο Βιετνάμ, την Κίνα, την Ιαπωνία και την Κορέα. Έχουν μια πολύ χαρακτηριστική εμφάνιση σαν βελόνα και είναι γνωστά για τις θρεπτικές τους ιδιότητες. Τα μανιτάρια Enoki έχουν φρουτώδη και γλυκιά αλλά λεπτή γεύση και απαλή υφή.

Τα μανιτάρια Enoki αποτελούνται από χημικές ενώσεις όπως η προλαμίνη και είναι η πλουσιότερη πηγή βιταμινών Β3, Β5, Β6, Β2 και Β1. Επίσης, έχουν φυτικές ίνες, κάλιο, φώσφορο και σίδηρο. Η χημική ένωση προλαμίνη που βρίσκεται στο μανιτάρι enoki, έχει αντικαρκινική δράση. Η κατανάλωση μανιταριών enoki μπορεί να ανακουφίσει την υπέρταση και να μειώσει τη χοληστερόλη. Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να ενισχύσουν τη μνήμη και τις μαθησιακές δραστηριότητες στον εγκέφαλο. Έχουν ανοσοτροποποιητικές ιδιότητες όπως αντιαλλεργική και αντιιική δράση.

Μανιτάρια Μορχέλες

Οι Μορχέλες είναι τα πιο περιζήτητα και πολύτιμα άγρια ​​μανιτάρια στον κόσμο. Δεν διατίθενται στο εμπόριο λόγω των δυσκολιών στην καλλιέργεια και της σπανιότητας. Τα μανιτάρια Μορχέλες έχουν μια μοναδική εμφάνιση κηρήθρας. Αυτά τα μανιτάρια είναι έντονα αλμυρά, είναι γήινα και έχουν καρυδιού άρωμα.

Τα μανιτάρια Μορχέλες είναι πλούσια πηγή βιταμίνης D2, σιδήρου και χαλκού. Επίσης, περιέχουν βιταμίνη Β5, φώσφορο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο και σύμπλεγμα βιταμινών Β. Η παρουσία υψηλής περιεκτικότητας σε σίδηρο μπορεί να θεραπεύσει την αναιμία και να αυξήσει τις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους. Η κατανάλωση αυτών των μανιταριών μπορεί να έχει θετική επίδραση στη λειτουργία του θυρεοειδούς. Η βιταμίνη D παίζει ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη των οστών και μπορεί, επίσης, να ενισχύσει την καλή διάθεση. Τα βασικά βρώσιμα μανιτάρια είναι το αληθινό δώρο της φύσης στην ανθρωπότητα. Τα μανιτάρια είναι ένα εξαιρετικό υποκατάστατο του κρέατος στη χορτοφαγική δίαιτα λόγω των χαμηλών θερμίδων και του υψηλού αριθμού πρωτεϊνών. Όλα τα βρώσιμα μανιτάρια είναι απίστευτα νόστιμα, επομένως δε θα χρειαστεί να συμβιβαστείτε με τις γεύσεις. Μπορείτε να βασιστείτε σε αυτά τα μανιτάρια για να έχετε καλύτερη υγεία.

Μανιτάρια Reishi

Αυτό το είδος μανιταριού μοιάζει με ένα μεγάλο καφέ λουλούδι από ξύλο. Είναι γεμάτο με γανοδερικό οξύ, το οποίο είναι γνωστό ότι βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και επίσης, στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Το Reishi, το οποίο είναι γνωστό ως “Lingzhi” στα κινέζικα, είναι σεβαστό στις ασιατικές κοινωνίες, εδώ και χιλιάδες χρόνια και είναι ένα από τα παλαιότερα σύμβολα ευημερίας και μακροζωίας Είναι το γνωστό μανιτάρι της αθανασίας.

Έχει ισχυρές δυνάμεις ενίσχυσης του ανοσοποιητικού και είναι σεβαστός ως αντιβακτηριακός, αντιιικός, αντιμυκητιασικός, αντικαρκινικός μύκητας. Το reishi περιέχει μοναδικούς πολυσακχαρίτες που προάγουν τη μακροζωία ενισχύοντας τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και αποτρέποντας ανώμαλους σχηματισμούς αιμοφόρων αγγείων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απειλητικές για τη ζωή αύξηση καρκίνων.

Το τριτερπινοειδές γανοδερικό οξύ που υπάρχει στο reishi δρα αναστέλλοντας την ανάπτυξη και τη μετάσταση όγκων. Το μανιτάρι μπορεί να αναζητήσει και να εξαλείψει υπάρχοντα καρκινικά κύτταρα μέσα στο σώμα.

Το Reishi μπορεί να βοηθήσει ασθενείς με νευροεκφυλιστικές διαταραχές, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η νόσος Χάντινγκτον. Το Reishi βοηθά στην καταπολέμηση του καρκίνου υποστηρίζοντας και τη δημιουργία του νευρικού αυξητικού παράγοντα, μιας πρωτεΐνης που είναι θεμελιώδης για την υγιή νευρολογική λειτουργία.

Μανιτάρια Shimeji

Το μανιτάρι Σιμέτζι χρησιμοποιήθηκε παραδοσιακά στην Ιαπωνία ως άμυνα κατά του άσθματος. Έχει υψηλά ισχυρά επίπεδα βήτα-γλυκανών που καταστέλλουν τις αλλεργικές αντιδράσεις, όπως το επαναλαμβανόμενο άσθμα. Επίσης, οι βήτα-γλυκάνες είναι γνωστό ότι ενισχύουν τη φυσική θεραπευτική ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτή η ένωση βήτα-γλυκάνης είναι επίσης μια επιτυχημένη θεραπεία για την επιβράδυνση και την καταστροφή των αναπτυσσόμενων όγκων.

Μανιτάρια Chanterelle

Τα μανιτάρια Κανθαρέλλες έχουν από τις υψηλότερες γνωστές φυσικές συγκεντρώσεις βιταμινών του συμπλέγματος Β, ιδιαίτερα τις βιταμίνες Β1, Β2, Β3 και Β5. Αυτές οι βιταμίνες παίζουν θεμελιώδη ρόλο στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια και στη διατήρηση της υγείας του νευρικού συστήματος. Επιπλέον, τα μανιτάρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, διατηρώντας τις τακτικές κινήσεις του εντέρου και την υγεία του εντέρου υπό έλεγχο. Αυτό το μανιτάρι έχει συσχετιστεί με αντιμικροβιακές, βακτηριακές και μυκητιασικές ιδιότητες εκτός από το ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, D και κάλιο.

Μαύρη τρούφα

Όποιος είναι λάτρης της ιταλικής μαγειρικής μπορεί να αναγνωρίσει αμέσως τη γεύση μιας τρούφας. Χρησιμοποιείται από καιρό στη μαγειρική και διαφημίζεται για τη σπανιότητά της, Υπάρχει ένας λόγος που τρελαινόμαστε όλοι για τη μαύρη τρούφα, γιατί περιέχει ένα μόριο ευδαιμονίας» που είναι παρόμοιο με την τετραϋδροκανναβινόλη ή THC, που βρίσκεται στη μαριχουάνα και είναι η χημική ουσία που ευθύνεται για τις περισσότερες από τις επιπτώσεις της μαριχουάνας στη βελτίωση της διάθεσης και τις ψυχολογικές επιπτώσεις. Οι ακριβές μαύρες τρούφες παράγουν μια ένωση που ονομάζεται ανανδαμίδη, η οποία ενεργοποιεί την έκκριση χημικών ουσιών που ενισχύουν τη διάθεση, αλλάζουν την όρεξη, επηρεάζουν τη μνήμη και μειώνουν τα συναισθήματα κατάθλιψης και τον πόνο του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Τα είδη της τρούφας

Η τρούφα μαύρη ή λευκή είναι ο κρυμμένος θησαυρός της γης. Το υπόγειο αυτό μανιτάρι με το έντονο άρωμα έχει έντασή που καλύπτει τις γεύσεις του πιάτου.

Τα πιο εμπορικά είδη της είναι τα παρακάτω:

Λευκή τρούφα η πολύτιμη ή Tuber magnatum

Η Λευκή τρούφα η πολύτιμη ή Tuber Magnatum Pico είναι η πιο εκλεκτή και ακριβή τρούφα λόγω του αξέχαστου αρώματος της που είναι ιδιαίτερα ισχυρό και ευχάριστο μέχρι την ωριμότητα της, ενώ η γεύση της πολύ νόστιμη και μοναδική. Ωριμάζει από τα τέλη Αυγούστου-Σεπτεμβρίου μέχρι τον Δεκέμβριο-Ιανουάριο, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Μαύρη καλοκαιρινή τρούφα ή Tuber aestivum

Η μαύρη καλοκαιρινή τρούφα ή Tuber aestivum είναι η πιο συνηθισμένη και ευρέως διαδεδομένη τρούφα, μπορεί να φτάσει σε αξιοσημείωτες διαστάσεις και είναι πολύ παρόμοια με τη μαύρη φθινοπωρινή τρούφα ή Tuber uncinatum. Το άρωμα είναι ευχάριστο, ελαφρύ και ντελικάτο όταν είναι φρέσκια, έχει απαλό άρωμα, θυμίζει βραστό καλαμπόκι, και χρησιμοποιείται ως βάση με άλλα υλικά. Εάν αποθηκεύονται σε θερμοκρασία δωματίου, οι αρωματικές ενώσεις διαλύονται, ενώ η αποθήκευση της κοντά στους 0 ° C οδηγεί σε αυξημένη σύνθεση αυτών των ενώσεων. Η μαύρη καλοκαιρινή τρούφα πιο συχνή τρούφα που αφθονεί στη χώρα μας, συνδυάζεται με σαλάτες, γλυκά, θαλασσινά, τυριά, ελαφριά κρέατα, ζυμαρικά.

Μαύρη τρούφα η χειμερινή ή Tuber brumale
Η μαύρη τρούφα η χειμερινή ή Tuber brumale ωριμάζει από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι τον Μάρτιο. Το άρωμά της είναι πολύ ευχάριστο λεπτό και γλυκό, η γεύση της είναι εξαιρετική και δεν αλλοιώνεται με το μαγείρεμα. Η γεύση εκτιμάται ιδιαίτερα από εκείνους που αγαπούν τις έντονες γεύσεις.

Μαύρη Τρούφα η πολύτιμη ή Tuber melanosporum

Η Μαύρη Τρούφα η πολύτιμη ή Tuber melanosporum, γνωστή και ως τρούφα Périgord αναπτύσσεται σε λοφώδεις περιοχές σε συμβίωση με τα φουντούκια και τις βελανιδιές. Ο χρόνος συγκομιδής είναι από τον Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο, η καλύτερη ποιότητα συλλέγεται το Φεβρουάριο. Στη μύτη το άρωμα θυμίζει αποξηραμένο μανιτάρι, χούμο και υγρό δάσος. Στο στόμα η υφή της πολύτιμης τρούφας είναι ταυτόχρονα τραγανή και μαλακή, αρχικά πικάντικη με μια ελαφριά γεύση μαύρου ραπανάκι (black radish), με μια νότα φουντουκιού και με γήινο φινίρισμα από το υγρό δάσος στην εξωτερικό περίβλημα. Κατάλληλη για μαγείρεμα και για γαρνιτούρα στα πιάτα.

Φθινοπωρινή μαύρη τρούφα ή Tuber uncinatum
Η Μαύρη φθινοπωρινή τρούφα ή Tuber uncinatum ωριμάζει από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο. Το άρωμα της είναι λεπτό, ευχάριστο, μέτριας έντασης, διακριτικό, ισχυρότερο όμως της Tuber aestivum. Η γεύση είναι μέτριας έντασης και θυμίζει ξηρούς καρπούς. Όταν είναι πολύ ώριμη έχει δυσάρεστη οσμή. Είναι η τρούφα που προσφέρεται για ευρύτερη ποικιλία χρήσεων.

Λευκή Τρούφα του Μπόρχ ή Tuber borchii

Η Λευκή Τρούφα του Μπόρχ ή Tuber borchii έχει ιδιαίτερα ισχυρό και ευχάριστο άρωμα μέχρι όμως να ωριμάσει, ενώ η γεύση της είναι πολύ νόστιμη και μοναδική. Το απαλό άρωμα, με τόνους σκόρδου και η έντονη και σε διάρκεια γεύση της, την καθιστούν κατάλληλη να χρησιμοποιηθεί σαν καρύκευμα σε διάφορα πιάτα, υπό την προϋπόθεση ότι, δε θα μαγειρευτεί για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Μανιτάρια Chaga

Το μανιτάρι Chaga ή Inonotus obliquus καταναλώνεται για αιώνες στην Ανατολή, συνήθως, ως τσάι, όπου τα οφέλη του για την υγεία είναι καλά εδραιωμένα. Καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες και προστατεύουν τις βλάβες στα κύτταρα. Αυτό το συγκεκριμένο είδος μανιταριού περιέχει, επίσης, τεράστιες ποσότητες της φυσικής μαύρης χρωστικής που είναι γνωστή ως μελανίνη, η οποία έχει υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, τις πολυφαινόλες. Στην πραγματικότητα, το μανιτάρι chaga έχει την υψηλότερη βαθμολογία ORAC (το μέτρο της αντιοξειδωτικής ισχύος) από οποιαδήποτε υπερτροφή. Επιπλέον, διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι το chaga μπορεί να βοηθήσει με τον διαβήτη, την καρδιαγγειακή υγεία, την υγεία του ανοσοποιητικού, την προστασία από τη βλάβη του DNA και τη χοληστερόλη.

Μανιτάρια Lion’s Mane

Το μανιτάρι Lion’s Mane ή Αρνάκι ή Eρίκιο το Αγκαθωτό ή hericium erinaceus πέρα από τη μακρά ιστορία χρήσης του ως τρόφιμο, εξάγεται και προετοιμάζεται για τις πολυάριθμες θεραπευτικές του ιδιότητες ως φυτικό φάρμακο. Η γεύση του μοιάζει με κρέας καβουριού ή αστακού, είναι λευκού χρώματος και είναι μεγάλα και δασύτριχα μανιτάρια που μοιάζουν με τη χαίτη του λιονταριού. Ασιατικές χώρες όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ινδία και η Κορέα το χρησιμοποιούν για μαγειρικές και ιατρικές χρήσεις.

Τρώγονται ωμά, μαγειρεμένα, αποξηραμένα ή βρασμένα ως τσάι. Τα εκχυλίσματά τους χρησιμοποιούνται, επίσης, ως συμπληρώματα διατροφής. Το μανιτάρι Lion’s Mane βελτιώνει τη μνήμη, μειώνει τον κίνδυνο άγχους και κατάθλιψης. Έχει νευροαναγεννητικές ικανότητες και βελτιώνει τον ύπνο. Υπάρχουν δύο ενεργές ενώσεις του μανιταριού Lion’s Mane που είναι κυρίως υπεύθυνες για τη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου, οι ερικενόνες και ερινασίνες. Οι ερικενόνες βοηθούν τον εγκέφαλο να παράγει περισσότερους αυξητικούς παράγοντες νεύρων. Και οι ερινασίνες διασχίζουν εύκολα τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό για να ενισχύσουν την παραγωγή νευρώνων. Αυτό βοηθά στο σχηματισμό νευρικών συνδέσεων και στη διατήρηση των νευρικών οδών που είναι υπεύθυνες για τη γνωστική λειτουργία. Οι ενώσεις αλληλεπιδρούν με διάφορα μέρη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος για να βελτιώσουν τη συνολική ψυχική και σωματική μας κατάσταση. Το Lion’s Mane περιέχει, επίσης, υψηλές ποσότητες βήτα-γλυκανών και αντιοξειδωτικών που βοηθούν στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού και στη γενική ευεξία.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής με μανιτάρια

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής με μανιτάρια

Διαβάστε, επίσης,

Διατηρήστε υγιή τα ανοσοποιητικά σας κύτταρα

Εστιατόρια που σερβίρουν βιολογικά πιάτα

Αυξήστε το προσδόκιμο επιβίωσής σας

Η ψιλοκυβίνη βοηθάει στην απεξάρτηση από την κοκαϊνη

Τρόφιμα που κάνουν καλό στην υγεία

Η γήρανση είναι αναστρέψιμη

Βότανα και βιταμίνες για το άγχος και την κατάθλιψη

Σαλάτα Marijuana με σάλτσα ροδιού

Χρήσιμες πληροφορίες για την κατάθλιψη

Είναι κατάλληλη η ψυχεδελική θεραπεία για εσάς;

Αντιγήρανση με μανιτάρια

Τι πρέπει να προσέχετε με τα συμπληρώματα διατροφής από μανιτάρια Reishi

Τα μαγικά μανιτάρια στη θεραπεία του καρκίνου

Η καθημερινή διατροφή των καρκινοπαθών

Τροφές φάρμακα για τον καρκίνο

Σαλάτα με λάχανο και μανιτάρια και σάλτσα σύκων

Να τρώτε μανιτάρια

Να τρώτε μανιτάρια για να προστατεύετε τις αρτηρίες σας

Νουντλς με μανιτάρια

Τα μανιτάρια Γρεβενών είναι πηγή ζωής

Να τρώτε μανιτάρια αν πάσχετε από κατάθλιψη

Πώς θα φορτίζουμε τα κινητά μας με μανιτάρια

Διατροφή για όσους έχουν Αλτσχάιμερ

Ταλιατέλες με μανιτάρια

Συνταγές για αλκαλοποίηση του οργανισμού

Τροφές που δεν πρέπει να ξαναζεσταίνετε

Διατροφή για ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα

Πρόγραμμα διατροφής για τη διακοπή καπνίσματος

Γιατί σε όλο τον κόσμο προτιμούν την ελληνική κουζίνα

Οι καλύτερες αντιοξειδωτικές τροφές

Η μόδα στη διατροφή

Αδυνατίστε με μανιτάρια

Θεραπεία της κατάθλιψης με μανιτάρια

Tα μανιτάρια κατά του καρκίνου

Πολύ νόστιμη μανιταρόσουπα

Γανοθεραπεία

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΜυοκλονίες
Επόμενο άρθροΕκτινασσόμενος δάκτυλος
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Οι στατίνες έχουν πολλές παρενέργειες

Οι στατίνες έχουν πολλές παρενέργειες. Πρέπει να γνωρίζετε τους κινδύνους για την υγεία σας όταν λαμβάνετε στατίνες. Οι στατίνες συνταγογραφούνται για τη μείωση της χοληστερόλης...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ