Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Παγωμένος ώμος

Ο παγωμένος ώμος είναι μια κατάσταση, όταν ο ώμος γίνεται επώδυνος και δύσκαμπτος.

Ο παγωμένος ώμος είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από δυσκαμψία και πόνο στην άρθρωση του ώμου σας. Τα σημεία και τα συμπτώματα, συνήθως, αρχίζουν σταδιακά, επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου και στη συνέχεια υποχωρούν, μέσα σε ένα έως τρία χρόνια.

Ο κίνδυνος εμφάνισης του παγωμένου ώμου αυξάνεται εάν αναρρώνετε από μια ιατρική κατάσταση ή διαδικασία που σας εμποδίζει να κινήσετε το χέρι σας, όπως ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή μια μαστεκτομή.

Η θεραπεία για τον παγωμένο ώμο περιλαμβάνει ασκήσεις και, μερικές φορές, κορτικοστεροειδή και φάρμακα που τοποθετούνται με ένεση στην άρθρωση. Σε ένα μικρό ποσοστό περιπτώσεων, η αρθροσκοπική χειρουργική μπορεί να ενδείκνυται για τη χαλάρωση της άρθρωσης, ώστε να μπορεί να κινείται πιο ελεύθερα.

Είναι ασυνήθιστο ο παγωμένος ώμος να επανεμφανιστεί στον ίδιο ώμο, αλλά μερικοί άνθρωποι μπορεί να τον αναπτύξουν στον αντίθετο ώμο.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΑΓΩΜΕΝΟΥ ΩΜΟΥ

Ο παγωμένος ώμος, συνήθως, αναπτύσσεται αργά και σε τρία στάδια. Κάθε στάδιο μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

  • Οποιαδήποτε κίνηση του ώμου σας προκαλεί πόνο και το εύρος κίνησης του ώμου σας αρχίζει να περιορίζεται.
  • Ο πόνος μπορεί να αρχίσει να μειώνεται σε αυτό το στάδιο. Ωστόσο, ο ώμος σας γίνεται πιο άκαμπτος και η χρήση του γίνεται πιο δύσκολη.
  • Το εύρος κίνησης στον ώμο σας αρχίζει να βελτιώνεται.

Για μερικούς ανθρώπους, ο πόνος επιδεινώνεται τη νύχτα, μερικές φορές διαταράσσοντας τον ύπνο.

ΑΙΤΙΑ ΠΑΓΩΜΕΝΟΥ ΩΜΟΥ

Τα οστά, οι σύνδεσμοι και οι τένοντες που συνθέτουν την άρθρωση του ώμου σας εγκλείονται σε μια κάψουλα συνδετικού ιστού. Ο παγωμένος ώμος εμφανίζεται όταν αυτή η κάψουλα πυκνώνει και σφίγγει γύρω από την άρθρωση του ώμου, περιορίζοντας την κίνησή της.

Οι γιατροί δεν είναι σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό σε μερικούς ανθρώπους, αν και είναι πιο πιθανό να συμβεί σε άτομα με διαβήτη ή σε άτομα που χρειάστηκε πρόσφατα να ακινητοποιήσουν τον ώμο τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως μετά από χειρουργική επέμβαση ή κάταγμα στο χέρι.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΑΓΩΜΕΝΟΥ ΩΜΟΥ

Ορισμένοι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης παγωμένου ώμου.

  • Ηλικία και φύλο. Τα άτομα 40 ετών και άνω, ιδιαίτερα οι γυναίκες, είναι πιο πιθανό να έχουν παγωμένο ώμο.
  • Ακινησία ή μειωμένη κινητικότητα. Τα άτομα που είχαν παρατεταμένη ακινησία ή μειωμένη κινητικότητα του ώμου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν παγωμένο ώμο.

Η ακινησία μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, όπως:

  • Ρήξη στροφικού πετάλου του ώμου
  • Σπασμένο χέρι
  • Εγκεφαλικό
  • Ανάρρωση από το χειρουργείο

Τα άτομα που πάσχουν από ορισμένες ασθένειες εμφανίζονται πιο πιθανό να αναπτύξουν παγωμένο ώμο.

Οι ασθένειες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο είναι:

  • Διαβήτης
  • Υπερθυρεοειδισμός
  • Υποθυρεοειδισμός
  • Καρδιαγγειακά νοσήματα
  • Φυματίωση
  • Νόσος Πάρκινσον

ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ ΠΑΓΩΜΕΝΟΥ ΩΜΟΥ

Μία από τις πιο συχνές αιτίες του παγωμένου ώμου είναι η ακινησία που μπορεί να προκύψει κατά την ανάκαμψη από τραυματισμό στον ώμο, από σπασμένο χέρι ή από εγκεφαλικό. Εάν είχατε τραυματισμό που δυσκολεύει την κίνηση του ώμου σας, μιλήστε με το γιατρό σας για ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε το εύρος κίνησης στην άρθρωση του ώμου σας.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΠΑΓΩΜΕΝΟΥ ΩΜΟΥ

Κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης, ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να κινηθείτε με συγκεκριμένους τρόπους για να ελέγξετε τον πόνο και να αξιολογήσετε το εύρος της κίνησής σας. Ο γιατρός σας μπορεί στη συνέχεια να σας ζητήσει να χαλαρώσετε τους μυς σας, ενώ κινεί το χέρι σας. Ο παγωμένος ώμος επηρεάζει τόσο το ενεργητικό όσο και το παθητικό εύρος κίνησης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να κάνει ένεση στον ώμο σας με αναισθητικό για να καθορίσει το παθητικό και ενεργητικό εύρος κίνησής σας. Ο παγωμένος ώμος μπορεί, συνήθως, να διαγνωστεί μόνο από σημεία και συμπτώματα. Αλλά, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει εξετάσεις απεικόνισης, όπως ακτινογραφίες ή μαγνητική τομογραφία, για να αποκλείσει άλλα προβλήματα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΓΩΜΕΝΟΥ ΩΜΟΥ

Οι περισσότερες θεραπείες παγωμένου ώμου περιλαμβάνουν τον έλεγχο του πόνου στον ώμο και τη διατήρηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου εύρους κίνησης στον ώμο.

Τα αναλγητικά, όπως η ασπιρίνη και η ιβουπροφαίνη, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής που σχετίζονται με τον παγωμένο ώμο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ισχυρότερα αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί να σας διδάξει ασκήσεις εύρους κίνησης για να σας βοηθήσει να ανακτήσετε όσο το δυνατόν περισσότερη κινητικότητα στον ώμο σας. Η δέσμευσή σας να κάνετε αυτές τις ασκήσεις είναι σημαντική για τη βελτιστοποίηση της αποκατάστασης της κινητικότητάς σας.

Οι περισσότεροι παγωμένοι ώμοι βελτιώνονται από μόνοι τους μέσα σε 12 έως 18 μήνες. Για επίμονα συμπτώματα, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει:

  • Ενέσεις στεροειδών. Η έγχυση κορτικοστεροειδών στην άρθρωση του ώμου σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και στη βελτίωση της κινητικότητας των ώμων, ειδικά στα αρχικά στάδια της διαδικασίας.
  • Διάταση της άρθρωσης. Η έγχυση αποστειρωμένου νερού στην κάψουλα της άρθρωσης μπορεί να βοηθήσει στο τέντωμα του ιστού και να διευκολύνει την κίνηση της άρθρωσης.
  • Χειρισμός ώμου. Σε αυτή τη διαδικασία, λαμβάνετε ένα γενικό αναισθητικό, έτσι θα είστε αναίσθητοι και δεν θα αισθανθείτε πόνο. Στη συνέχεια, ο γιατρός κινεί την άρθρωση του ώμου σας σε διαφορετικές κατευθύνσεις, για να βοηθήσει να χαλαρώσει ο σφιγμένος ιστός.
  • Χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση για παγωμένο ώμο είναι σπάνια, αλλά αν τίποτα άλλο δεν έχει βοηθήσει, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του ουλώδους ιστού και συμφύσεων από το εσωτερικό της άρθρωσης του ώμου σας. Οι γιατροί, συνήθως, εκτελούν αυτή τη χειρουργική επέμβαση με φωτιζόμενα, σωληνοειδή εργαλεία που εισάγονται αρθροσκοπικά.

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΑΓΩΜΕΝΟΥ ΩΜΟΥ

Συνεχίστε να χρησιμοποιείτε τον εμπλεκόμενο ώμο και το άκρο όσο το δυνατόν περισσότερο, δεδομένου του πόνου και των ορίων εύρους κίνησης. Η εφαρμογή θερμότητας ή παγωμένης κύστης στον ώμο σας μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο.

  • Βελονισμός. Ο βελονισμός περιλαμβάνει την εισαγωγή εξαιρετικά λεπτών βελονών στο δέρμα σας σε συγκεκριμένα σημεία του σώματός σας. Συνήθως, οι βελόνες παραμένουν στη θέση τους για 15 έως 40 λεπτά. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορεί να μετακινηθούν ή να χειραγωγηθούν. Επειδή, οι βελόνες είναι εύκαμπτες και γενικά εισάγονται επιφανειακά, οι περισσότερες θεραπείες βελονισμού είναι σχετικά ανώδυνες.
  • Διαδερμική ηλεκτρική διέγερση νεύρων (TENS). Μια μονάδα TENS παρέχει ένα ηλεκτρικό ρεύμα σε βασικά σημεία σε μια νευρική οδό. Το ρεύμα, που μεταδίδεται μέσω ηλεκτροδίων που έχουν κολληθεί στο δέρμα σας, δεν είναι επώδυνο ή επιβλαβές. Δεν είναι γνωστό πώς ακριβώς λειτουργεί το TENS, αλλά πιστεύεται ότι μπορεί να διεγείρει την απελευθέρωση μορίων που αναστέλλουν τον πόνο ή να μπλοκάρει τις ίνες πόνου που μεταφέρουν ερεθίσματα πόνου.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το χρόνιο πόνο

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το χρόνιο πόνο

Διαβάστε, επίσης,

Πώς θα αναγεννηθεί ο χόνδρος στο γόνατό σας

Σύγχρονη θεραπεία των παθήσεων του ποδιού

Εξάρθρημα ώμου

Aρθροσκόπηση του γόνατος

Αποκαταστάσεις αθλητικών κακώσεων

Αρθροσκόπηση Αγκώνα

Ρήξη του υπερακανθίου τένοντα

Μήπως δεν μπορείτε να κουνήσετε τον ώμο σας;

Αρθροσκόπηση ώμου

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ