Νόστιμη και υγιεινή πράσινη σαλάτα σε πίτσα
Πράσινη σαλάτα σε πίτσα
ΜΑΡΟΥΛΙ: Το μαρούλι είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης Κ, φυλλικού οξέος, βιταμίνης C, καλίου, μαγγανίου και χρωμίου. Το μαρούλι είναι, επίσης, καλή πηγή χρώμιο. Η πλούσια περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C και η ταυτόχρονη παρουσία του β-καροτενίου το καθιστούν ζωτικής σημασίας λαχανικό στον μεταβολισμό της χοληστερόλης. Όταν η χοληστερόλη οξειδώνεται, αρχίζει να επικάθεται στα τοιχώματα των αρτηριών δημιουργώντας την αθηρωματική πλάκα, η οποία μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Η παρουσία φυλλικού οξέος δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για τη διαχείριση των υψηλών επιπέδων της ομοκυστεΐνης, ελαττώνοντας τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ το περιεχόμενο σε αυτό κάλιο ρυθμίζει την υπέρταση. Η παρουσία των φυτικών ινών βελτιώνει την κατάσταση του παχέος εντέρου, μειώνει τον κίνδυνο καρκινωμάτων ή τη δημιουργία εκκολπωμάτων, ενώ ο γλυκαιμικός έλεγχος στα διαβητικά άτομα γίνεται ευκολότερος παρουσία αυτών. Επιπλέον, η παρουσία του καλίου έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση, που είναι άλλος ένας παράγοντας κινδύνου για καρδιοπάθειες. Τέλος, σημαντικός είναι ο ρόλος του χρωμίου στο μαρούλι, καθώς παίζει ρόλο κλειδί μεταξύ του μορίου της ινσουλίνης και του κυτταρικού υποδοχέα για τη σωστή μεταφορά της γλυκόζης στο εσωτερικό των κυττάρων.
ΤΥΡΙΑ: Τα τυριά αποτελούν άριστη πηγή ασβεστίου, γιατί είναι εύκολα αφομοιώσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η περιεκτικότητα των τυριών σε ασβέστιο ποικίλει ανάλογα με την υγρασία που περιέχουν και τον τρόπο παρασκευής τους. Κατά την τυροκόμηση του γάλακτος τα συστατικά που πηγαίνουν στο τυρί είναι μέρος από το νερό και σχεδόν όλο το λίπος και η καζεΐνη του. Τα υπόλοιπα (υδατοδιαλυτά) απομακρύνονται με το τυρόγαλα. Όμως στο δίκτυο της καζεϊνης εγκλωβίζονται κι άλλα συστατικά. Έτσι στο τυρί παραμένουν οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D, το περισσότερο μέρος του ασβεστίου και αρκετή ποσότητα από τη βιταμίνη Β2.
ΠΙΠΕΡΙΕΣ: Οι πιπεριές έχουν αξιοσημείωτες ευεργετικές ιδιότητες, γι’ αυτό είναι σημαντικό να τις καταναλώνουμε συχνά. Η κατανάλωση της πιπεριάς μπορεί να μας βοηθήσει να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας, ενώ συμβάλλει στην πρόληψη λοιμώξεων, καρδιαγγειακών νοσημάτων, παθήσεων των αρθρώσεων, οφθαλμολογικών παθήσεων και γενικότερα, βελτιώνει την υγεία και διατηρεί ισχυρό το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Οι πιπεριές έχουν σημαντική θρεπτική αξία, γι’ αυτό αξίζει να τις καταναλώνουμε συχνά, καθώς εξασφαλίζουν στον οργανισμό μας υγεία και ευεξία. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι πιπεριές έχουν αντιοξειδωτική δράση. Υπάρχουν πράσινες, κίτρινες, κόκκινες και πορτοκαλί πιπεριές. Η πιπεριά μπορεί να είναι γλυκιά ή καυτερή. Η πράσινη πιπεριά ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, καθώς αποτελεί μία πολύ καλή πηγή βιταμίνης C. Η εν λόγω βιταμίνη βοηθά στην πρόληψη του κρυολογήματος και γενικότερα, των λοιμώξεων. Επίσης, είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β6, κάλιο, φυλλικό οξύ και φλαβονοειδή. Η κόκκινη και η πορτοκαλί πιπεριά είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, λυκοπένιο, βιταμίνη Κ, Α, C. Η κατανάλωσή τους συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των ματιών και της όρασης.

Πράσινη σαλάτα σε πίτσα
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6-8 ΚΟΜΜΑΤΙΑ
⅓ φλιτζάνι έξτρα βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο, χωρισμένο
1 κιλό βιολογική ζύμη πίτσας
¼ φλιτζάνι ξύδι από κόκκινο κρασί
1 κουταλιά της σούπας βιολογική μουστάρδα Dijon
Μια πρέζα αποξηραμένη βιολογική ρίγανη
Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι
1 φλιτζάνι βιολογικό τυρί ρικότα
1 κεφάλι βιολογικό μαρούλι τρυφερό
1 φλιτζάνι βιολογικά μικροπράσινα ή βιολογική ρόκα
½ μικρό κόκκινο βιολογικό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
½ φλιτζάνι βιολογικά πιπεροντσίνι
1 φλιτζάνι στραγγισμένες μπουκιές φρέσκες μπάλες μοτσαρέλας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 230°C. Αλείφετε ένα ταψί με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.
- Τεντώστε απαλά τη ζύμη της πίτσας πάνω από το ταψί και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε τα δάχτυλά σας για να απλώσετε τη ζύμη περισσότερο. Αλείψτε την επιφάνεια με άλλη 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και αφήστε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 15 με 20 λεπτά.
- Σε ένα μικρό μπολ χτυπάτε το ξύδι, τη μουστάρδα και τη ρίγανη. Ανακατεύετε σταδιακά το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνετε. Αφήνετε στην άκρη.
- Απλώνετε τη ρικότα σε ομοιόμορφη στρώση πάνω από τη ζύμη και αλατοπιπερώνετε.
- Μεταφέρετε στο φούρνο και ψήστε μέχρι να ροδίσει η ζύμη της πίτσας, για 18 με 20 λεπτά.
- Όταν γίνει η πίτσα, αφήστε την να κρυώσει για 10 με 15 λεπτά.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίξτε μαζί το μαρούλι, τα μικροπράσινα και το dressing σαλάτας.
- Μεταφέρετε στην πίτσα και γαρνίρετε με μια ομοιόμορφη στρώση κόκκινου κρεμμυδιού, πιπεροντσίνι και μπάλες μοτσαρέλας. Σερβίρετε αμέσως.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
by Savvi Diet
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

Διαβάστε, επίσης,
Νόστιμη και υγιεινή πίτσα με πουρέ κολοκύθας
Πίτσα με σάλτσα Αλφρέντο και κοτόπουλο
Υγιεινή και νόστιμη πίτσα με κολοκυθάκια
Εστιατόρια που σερβίρουν βιολογικά πιάτα