Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕναλλακτικές ΘεραπείεςΒόταναΜυρωδικά και βότανα στο μπαλκόνι σας

Μυρωδικά και βότανα στο μπαλκόνι σας

Φρέσκα μυρωδικά και βότανα στο μπαλκόνι σας για καλή υγεία.

Είτε θέλετε να καλλιεργήσετε φρέσκα μυρωδικά και βότανα στο μπαλκόνι σας ως χόμπι είτε για να εξοικονομήσετε χρήματα είτε απλώς για μια πιο υγιεινή διατροφή, υπάρχουν πολλά βότανα που μπορείτε να καλλιεργήσετε στην αυλή σας, στο αίθριο ή ακόμα και στο περβάζι σας. Τα φρέσκα βότανα κάνουν τις συνταγές να έχουν ακόμα καλύτερη γεύση και είναι υπέροχες για σούπες, μαγειρευτά και σαλάτες.

Όταν επιλέγετε ένα μέρος για να καλλιεργήσετε φρέσκα βότανα στο μπαλκόνι σας, να έχετε κατά νου ότι χρειάζονται τέσσερις έως έξι ώρες ήλιο καθημερινά. Υπάρχουν πολλά βότανα που μπορείτε να καλλιεργήσετε για να βελτιώσετε τη μαγειρική σας. Όταν φυτεύετε έναν κήπο, μη φυτεύετε μόνο τα βότανα που γνωρίζετε, αλλά ρισκάρετε και για κάτι άλλο, διαφορετικό…

Χαμομήλι

Το χαμομήλι χρησιμοποιείται συχνότερα ως συστατικό σε τσάι. Είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα αφεψήματα βοτάνων στον κόσμο. Αλλά, χρησιμοποιείται, επίσης, εδώ και χιλιάδες χρόνια ως παραδοσιακό φάρμακο για τη δυσπεψία και την ηρεμία των νεύρων. Το χαμομήλι βοηθά, επίσης, στη μείωση της φλεγμονής και στη θεραπεία του πυρετού. Μπορείτε να καλλιεργήσετε είτε γερμανικό χαμομήλι είτε ρωμαϊκό χαμομήλι. Και τα δύο είναι κατάλληλα για την παρασκευή τσαγιού, αλλά καλλιεργούνται πολύ διαφορετικά. Το γερμανικό χαμομήλι είναι ένα ετήσιο φυτό που φτάνει τα 91 cm σε ύψος. Το ρωμαϊκό χαμομήλι είναι πολυετές αλλά μεγαλώνει μόνο σε ύψος περίπου 30 cm. Το γερμανικό χαμομήλι είναι πιο γνωστό για τα άνθη του.

Το τσάι χαμομηλιού είναι ένα δημοφιλές φυτικό ρόφημα που παρασκευάζεται από τα άνθη αυτού του ανθεκτικού φυτού. Τα πουπουλένια πράσινα φύλλα είναι πολύ αρωματικά όταν τα αγγίζετε ή τα συνθλίβετε, και σε μικρές ποσότητες μπορούν να τεμαχιστούν για να αρωματίσουν τις σάλτσες κρέμας.

Συχνά, φυτεύεται μαζικά για να δημιουργηθεί ένα αρωματικό γκαζόν χαμομηλιού. Οι μη ανθισμένες ποικιλίες αυτού του βοτάνου είναι ιδανικές για αυτόν τον σκοπό, ενώ εκείνες που φέρουν λευκά λουλούδια σαν μαργαρίτα πάνω από τα φυτά το καλοκαίρι είναι οι καλύτερες για μαγειρική χρήση.

Οι επώνυμες ποικιλίες δεν προκύπτουν από σπόρους, γι’ αυτό αγοράστε έτοιμα φυτά για φύτευση την άνοιξη. Το ρωμαϊκό χαμομήλι μπορεί να ξεκινήσει από σπόρους. Σπέρνετε τους σπόρους στα τέλη της άνοιξης στην επιφάνεια των γλαστρών και σκεπάζετε με ένα λεπτό στρώμα βερμικουλίτη. Τοποθετείτε σε μίνι θερμοκήπιο να φυτρώσει. Όταν τα σπορόφυτα είναι αρκετά μεγάλα για να τα χειριστείτε, φυτέψτε τα τα σε μεμονωμένες γλάστρες.

Φυτέψτε καλά τα σπορόφυτα σε καλά στραγγιζόμενο έδαφος σε ηλιόλουστη θέση. Εναλλακτικά, καλλιεργήστε σε γλάστρες με κομπόστ χωρίς τύρφη. Εάν σχεδιάζετε να δημιουργήσετε ένα γρασίδι, φυτέψτε τα φυτά σε απόσταση 10 cm μεταξύ τους, αφού βεβαιωθείτε ότι ο χώρος είναι καλά προετοιμασμένος και χωρίς ζιζάνια.

Ποτίζετε τακτικά τα φυτά, ειδικά αυτά σε γλάστρες, σε περιόδους ξηρασίας το καλοκαίρι. Το χαμομήλι πρέπει να κουρεύεται τακτικά κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου για να διασφαλιστεί ότι η ανάπτυξη παραμένει συμπαγής, πυκνή και θαμνώδης.

Εάν καλλιεργείτε φυτά σε γλάστρες, ανασηκώστε τα πόδια της γλάστρας για να αποτρέψετε την υπερβολική υγρασία που σαπίζει τα φυτά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Το συχνό πάτημα του χλοοτάπητα θα βοηθήσει στη διατήρηση μιας ομοιόμορφης επιφάνειας. Μαζέψτε καινούργια λουλούδια όλο το καλοκαίρι. Το τακτικό μάζεμα θα ενθαρρύνει να αναπτυχθούν περισσότερα λουλούδια.

Τα λουλούδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν φρέσκα για την παρασκευή τσαγιού ή αποξηραμένα για μελλοντική χρήση. Για να στεγνώσουν τα λουλούδια, απλώστε τα σε ένα δίσκο σε ένα μόνο στρώμα και τοποθετήστε τα σε μέρος ζεστό και στεγνό, μακριά από το φως του ήλιου, για μια ή δύο εβδομάδες. Μόλις στεγνώσουν πλήρως, αποθηκεύστε τα σε αεροστεγές βάζο σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.

Φρέσκο εστραγκόν

Το εστραγκόν θα μεταμορφώσει ένα συνηθισμένο πιάτο σε έργο τέχνης με την πικάντικη γεύση του γλυκάνισου, που έχει. Λίγο εστραγκόν σε μια σαλάτα κοτόπουλου κάνει τη διαφορά. Είναι υπέροχο σε σάλτσες, σούπες και πιάτα με κρέας. Δοκιμάστε το με λαχανικά. Είναι η επιλογή για κάθε χορταστικό πιάτο.

Τα έντονα αρωματικά, ελαφρώς αρωματισμένα φύλλα του πολυετούς εστραγκόν ταιριάζουν ιδανικά και προστίθενται σε σαλάτες, ψάρια, αυγά και πιάτα κοτόπουλου. Τα φύλλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την έγχυση ξιδιού από λευκό κρασί.

Οι νεαροί βολβοί φυτεύονται το φθινόπωρο ή την άνοιξη, για να γίνουν ώριμοι βολβοί μέχρι το καλοκαίρι. Όταν τα λουλούδια γονιμοποιηθούν αρχίζουν να σχηματίζουν καρπούς ή σπόρους.

Αγοράστε νεαρά φυτά την άνοιξη και μεγαλώστε τα σε μεγάλες γλάστρες γεμάτες με κομπόστ ή φυτέψτε σε ένα ηλιόλουστο, προστατευμένο μέρος με καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Διατηρήστε τα φυτά καλά ποτισμένα, ειδικά αυτά που αναπτύσσονται σε γλάστρες.

Κλαδέψτε, τυχόν, λουλούδια για να βγαίνουν, συνεχώς νέα φύλλα. Τα φυτά αυτά είναι ευαίσθητα το χειμώνα. Εάν ζείτε σε ψυχρή περιοχή ή έχετε εκτεθειμένο κήπο, προστατέψτε τα φυτά με κάλυμμα καλλιέργειας. Τοποθετήστε τις γλάστρες σε ένα θερμοκήπιο ή σε προστατευόμενη βεράντα.

Τα φυτά θα παραμείνουν παραγωγικά για δύο έως τρία χρόνια, αλλά τελικά θα χρειαστούν αντικατάσταση. Τα φυτά που καλλιεργούνται σε γλάστρα μπορούν να φυτευτούν από τα μέσα της άνοιξης και μετά σε γόνιμο, καλά στραγγιζόμενο έδαφος σε προστατευμένη, ηλιόλουστη θέση. Μπορείτε να συλλέξετε εστραγκόν από τα τέλη της άνοιξης έως τις αρχές του φθινοπώρου.

Κόψτε τις άκρες των βλαστών και, στη συνέχεια, αφαιρέστε τα φύλλα με τα δάχτυλά σας. Τα φύλλα χρησιμοποιούνται καλύτερα φρέσκα, αλλά μπορούν επίσης να αποξηραθούν και να αποθηκευτούν σε αεροστεγή δοχεία για χρήση το χειμώνα.

Λεβάντα

Καλλιεργημένη ως καρύκευμα και για χρήση σε σαλάτες και ντρέσινγκ, η λεβάντα θα δώσει στα περισσότερα πιάτα μια ελαφρώς γλυκιά γεύση. Τα οφέλη για την υγεία είναι η ανακούφιση από τα τσιμπήματα εντόμων και από τον πονοκέφαλο όταν χρησιμοποιείται με βότανα και αρωματοθεραπεία. Τα φυτά λεβάντας επιβιώνουν σε πολλές συνθήκες ανάπτυξης, αλλά τα καταφέρνουν καλύτερα στον ήλιο, σε ζεστό, καλά στραγγιζόμενο έδαφος.

Η λεβάντα εκτιμάται για τα πλούσια αρωματικά άνθη και το αρωματικό φύλλωμά της. Αυτός ο εύκολος στην ανάπτυξη θάμνος ευδοκιμεί σε ηλιόλουστο σημείο, σε εδάφη με ελεύθερη αποστράγγιση ή σε δοχείο.

Η λεβάντα φυτεύεται καλύτερα τον Απρίλιο ή τον Μάιο, καθώς το έδαφος θερμαίνεται φυσικά και όταν πολλά φρέσκα φυτά είναι διαθέσιμα στον κήπο. Η λεβάντα δεν πρέπει ποτέ να φυτεύεται το χειμώνα, γιατί τα νεαρά φυτά είναι ευάλωτα στη σε κρύα, υγρά εδάφη. Η λεβάντα φαίνεται υπέροχη σε περιγράμματα λουλουδιών, κήπους με βότανα και ως χαμηλός φράχτης ή μπορντούρα σε ένα περίγραμμα. Αναπτύσσεται, επίσης, καλά σε γλάστρες.

Η λεβάντα είναι ένα μεσογειακό φυτό και χρειάζεται πολύ ήλιο και έδαφος που στραγγίζει γρήγορα. Δε θα επιβιώσει πολύ σε σκιερές, υγρές ή εξαιρετικά κρύες συνθήκες. Προτιμά το ξηρό ή μέτρια γόνιμο έδαφος και το αλκαλικό. Η λεβάντα δε θα ευδοκιμήσει σε βαρύ αργιλώδες χώμα ή σε οποιοδήποτε έδαφος που είναι υγρό κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Η λεβάντα πρέπει να ποτίζεται τακτικά κατά το πρώτο καλοκαίρι. Μετά από αυτό, μόλις πιάσει καλά, η λεβάντα είναι ανεκτική στην ξηρασία, οπότε σπάνια χρειάζεται πότισμα όταν καλλιεργείται στο έδαφος, εκτός εάν υπάρχουν έντονες συνθήκες ξηρασίας. Η λεβάντα σε γλάστρα χρειάζεται κανονικό νερό το καλοκαίρι, καθώς στεγνώνει γρήγορα και οι ρίζες έχουν περιορισμένη ποσότητα χώματος για να αναζητήσουν υγρασία. Το χειμώνα, κρατήστε τη γλάστρα αρκετά στεγνή, ίσως σε ένα θερμοκήπιο ή μακριά από τη βροχή στη βάση ενός τοίχου για να αποφύγετε την υπερβολική υγρασία.

Στη λεβάντα αρέσει το έδαφος που είναι αρκετά χαμηλό σε θρεπτικά συστατικά, επομένως δε χρειάζεται γενικά τροφή. Κόψτε τα μαραμένα λουλούδια για να ενθαρρύνετε να σχηματιστούν περισσότερα. Ωστόσο, μπορείτε να τα αφήσετε στη θέση τους προς το τέλος της περιόδου ανθοφορίας ως τροφή για πτηνά που τρώνε σπόρους, όπως οι καρδερίνες.

Οι διαφορετικοί τύποι λεβάντας διαφέρουν ως προς την ανοχή τους στο κρύο του χειμώνα, ελέγξτε τις ετικέτες των φυτών πριν αγοράσετε, εάν θέλετε να αφήσετε το φυτό έξω κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η λεβάντα Lavandula angustifolia και τα υβρίδια της είναι τα πιο ανθεκτικά είδη.

Η λεβάντα σε γλάστρα είναι πάντα πιο ευαίσθητη στο κρύο, καθώς, οι ρίζες της είναι λιγότερο μονωμένες από ό,τι όταν βρίσκεται στο έδαφος.

Για να βοηθήσετε τη λεβάντα να επιβιώσει:

  • Μετακινήστε τη γλάστρα σε ένα προστατευμένο μέρος κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ώστε να μην εκτεθεί το φυτό σε πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες
  • Προστατέψτε τη από τη χειμωνιάτικη βροχή. Η ύπαρξη των ριζών της σε υγρό λίπασμα κάνει το φυτό πιο ευαίσθητο στη σήψη τους.

Η λεβάντα, εάν δεν την προσέξετε μπορεί να γίνει ξυλώδης και άχαρη, επομένως για να διατηρήσετε τα φυτά συμπαγή και ελκυστικά, είναι καλύτερο να τα κόβετε, ετησίως, στα τέλη του καλοκαιριού, αμέσως μετά το τέλος της ανθοφορίας. Το φύλλωμα μπορεί να κοπεί την άνοιξη εάν η ανάπτυξη είναι ακατάστατη ή εάν έχει καταστραφεί. Η λεβάντα δεν κάνει νέα ανάπτυξη από τους παλιούς μίσχους, επομένως μην κόβετε ξανά τους ξυλώδεις μίσχους.

Ακόμη και αν κλαδεύεται, ετησίως, όσο μεγαλώνει η λεβάντα μπορεί να στραβώσει, να γίνει πολύ ξυλώδης και κακοσχηματισμένη, έτσι, καθώς αναπτύσσεται γρήγορα και εγκαθίσταται γρήγορα, είναι καλύτερο να αντικατασταθεί εάν θέλετε να διατηρείται τα πάντα τακτοποιημένα.

Μπορείτε εύκολα να φτιάξετε περισσότερη λεβάντα παίρνοντας μαλακά μοσχεύματα από νεαρά φυτά στις αρχές έως τα μέσα του καλοκαιριού. Μπορείτε, επίσης, να πάρετε μοσχεύματα σκληρού ξύλου μετά την ανθοφορία στα τέλη του φθινοπώρου, κατά προτίμηση από νέες εκροές ανάπτυξης. Τα φυτά που αναπτύσσονται από τα μοσχεύματα θα είναι πανομοιότυπα με το μητρικό φυτό.

Μπορείτε να συλλέξετε σπόρους στα τέλη του καλοκαιριού, να τους αποθηκεύσετε τον χειμώνα και να τους σπείρετε την άνοιξη σε μικρές γλάστρες. Ωστόσο, οι σπόροι από τις ποικιλίες θα παράγουν φυτά που μπορεί να διαφέρουν.

Σχοινόπρασο

Το σχοινόπρασο είναι μέλος της οικογένειας του σκόρδου και μπορεί να είναι το τέλειο συμπλήρωμα στην κρέμα γάλακτος. Το σχοινόπρασο χρησιμοποιείται, κυρίως, για αρωματισμό. Το σχοινόπρασο είναι εγγενές στην Ασία, αλλά χρησιμοποιείται ως πρόσθετο στα τρόφιμα για σχεδόν 5.000 χρόνια. Το σχοινόπρασο ταιριάζει πολύ με αυγά, ψάρια, πατάτες, σαλάτες, οστρακοειδή και σούπες. Το σχοινόπρασο είναι μια εξαιρετική πηγή βήτα καροτίνης και βιταμίνης C.

Το σχοινόπρασο είναι ένα πολυετές βότανο χαμηλής συντήρησης και καλλιεργείται, κυρίως, για τα φύλλα του, τα οποία προσθέτουν μια ήπια γεύση κρεμμυδιού σε μια μεγάλη ποικιλία από αλμυρά πιάτα. Κάνουν μια ελκυστική μπορντούρα για παρτέρια και μπορντούρες με βότανα και αναπτύσσονται καλά σε γλάστρες, στον ήλιο ή σε λίγη σκιά. Τα ροζ άνθη τους είναι επίσης βρώσιμα, δίνοντας χρώμα στις σαλάτες.

Στις αρχές της άνοιξης, σπείρετε λίγους σπόρους αραιά σε μικρές γλάστρες. Καλύψτε με ένα λεπτό στρώμα από βερμικουλίτη και μετά ποτίζετε απαλά. Τοποθετήστε σε μίνι θερμοκήπιο ή καλύψτε με μια διάφανη πλαστική σακούλα και τοποθετήστε σε ένα ζεστό μέρος για να φυτρώσει. Μόλις εμφανιστούν τα σπορόφυτα, αφαιρέστε τη σακούλα ή βγάλτε τα από το θερμοκήπιο, στη συνέχεια τοποθετήστε σε μια ζεστή φωτεινή τοποθεσία για να αναπτυχθούν.

Εάν δεν έχετε το χρόνο ή το χώρο, απλώς αγοράστε σχοινόπρασο σε γλάστρα από σούπερ μάρκετ ή φυτώρια. Τα μεγάλα φυτά μπορούν συχνά να χωριστούν σε πολλές μικρότερες συστάδες όταν φυτεύονται έξω. Μεταφυτέψτε νεαρά φυτά που μεγαλώνουν από σπόρους σε εξωτερικούς χώρους μόλις φτάσουν περίπου τα 10 εκατοστά. Τα φυτά σε γλάστρες που αγοράζονται μπορούν να φυτευτούν κατευθείαν έξω από την άνοιξη και μετά.

Το σχοινόπρασο προτιμά εδάφη που συγκρατούν την υγρασία, είναι καλά στραγγιζόμενα και τοποθετούνται σε ένα ηλιόλουστο ή μερικώς σκιερό μέρος. Μπορούν, επίσης, να καλλιεργηθούν σε μεγάλες γλάστρες με κομπόστ με βάση το χώμα, είτε μόνα τους είτε σε έκθεση με μικτά βότανα. Το σχοινόπρασο είναι απίστευτα εύκολο στη συντήρηση. Απλώς, κρατήστε το καλά ποτισμένο, ειδικά κατά τη διάρκεια μακρών ξηρών το καλοκαίρι. Κόψτε, τυχόν, ξεθωριασμένα φύλλα και ξεθωριασμένα λουλούδια.

Αναζωογονείτε τις μεγάλες συστάδες κάθε λίγα χρόνια ανασηκώνοντας και χωρίζοντας σε πολλές μικρότερες συστάδες την άνοιξη. ​Το σχοινόπρασο φτάνει περίπου τα 30 εκατοστά. Μαραίνεται φυσιολογικά στα τέλη του φθινοπώρου και ξαναφυτρώνει την άνοιξη. Μπορείτε να μαζέψετε το σχοινόπρασο από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι να αρχίσει να μαραίνεται το φθινόπωρο.

Κόψτε τα φύλλα, όπως απαιτείται με ψαλίδι, κόβοντάς τα κοντά στη βάση και όσο πιο συχνά τα συλλέγετε, τόσο περισσότερα νέα φύλλα θα παράγονται. Για να διατηρήσετε το σχοινόπρασο παραγωγικό, αφαιρέστε τα ξεθωριασμένα άνθη ή χρησιμοποιήστε τα βρώσιμα άνθη όταν είναι νεαρά για να ομορφύνετε τις σαλάτες.

Το σχοινόπρασο χρησιμοποιείται καλύτερα φρέσκο. Τα φύλλα μπορούν επίσης να καταψυχθούν, ψιλοκόψτε τα, συσκευάστε τα σε μια παγοθήκη και συμπληρώστε με νερό και μετά παγώστε. Βγάλτε τους κύβους όποτε τους χρειάζεστε.

Ρόκα

Μέλος της οικογένειας της Μουστάρδας, η ρόκα είναι ένα φυλλώδες πράσινο που έχει μια πιπεράτη γεύση. Παρόμοια με το κάρδαμο σε γεύση, η ρόκα έχει βρώσιμα, αρωματικά φύλλα και πιο πικάντικη γεύση από τα περισσότερα χόρτα. Τρώγεται, συχνά, ωμή σε σαλάτες, η ρόκα έχει, επίσης, υπέροχη γεύση όταν μαγειρεύεται. Εάν το προσθέτετε σε πίτσα, ζυμαρικά ή πέστο, φροντίστε να την προσθέσετε τελευταία ή αμέσως μετά το μαγείρεμα του γεύματος για να αποτρέψετε να μαραθούν τα φύλλα.

Η ρόκα είναι μια εύκολη καλλιέργεια που προσθέτει μια υπέροχη πιπεράτη γεύση στις σαλάτες. Τα νεότερα φύλλα είναι πιο ήπια, πιο τρυφερά και με λεπτή γεύση. Τα παλαιότερα φύλλα μπορούν, επίσης, να μαγειρευτούν ελαφρά ως υποκατάστατο του σπανακιού, να προστεθούν σε σάλτσες, να τηγανιστούν ή να σοταριστούν σε ελαιόλαδο. Τα λουλούδια είναι, επίσης, βρώσιμα. Η ρόκα είναι πλούσια σε κάλιο και βιταμίνη C και ευδοκιμεί σε μια ζεστή, ηλιόλουστη θέση.

Στη ρόκα αρέσει να αναπτύσσεται σε μια ηλιόλουστη τοποθεσία με πλούσιο, γόνιμο, καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Αναπτύσσεται, επίσης, καλά σε γλάστρα. Σπέρνετε απευθείας σε εξωτερικούς χώρους από τον Απρίλιο έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, σκορπίζοντας τους σπόρους αραιά κατά μήκος, σε βάθος 0,5–1 cm. Εάν σπείρετε πολλές σειρές, αφήστε τις σε απόσταση 15 cm μεταξύ τους.

Για συνεχή παροχή φύλλων, σπέρνετε μικρές παρτίδες κάθε δύο έως τρεις εβδομάδες. Αραιώστε τα σπορόφυτα σε απόσταση 15 cm μεταξύ τους όταν είναι αρκετά μεγάλα για να τα χειριστείτε και τα χρησιμοποιήστε σε σαλάτες. Εάν επιτρέψετε σε ορισμένα φυτά να ανθίσουν και να παράγουν σπόρους, θα φυτρώσουν μόνα τους για να σας δώσουν νέα φυτά χωρίς καμία προσπάθεια.

Για φθινοπωρινές και χειμερινές καλλιέργειες, σπείρετε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο σε μίνι θερμοκήπιο. Διατηρήστε το έδαφος υγρό, ποτίζοντας σε περιόδους ξηρασίας, για να εξασφαλίσετε σταθερή ανάπτυξη. Ωστόσο, φροντίστε να μην τα ποτίζετε υπερβολικά, καθώς αυτό μπορεί να αραιώσει τη γεύση. Διαχωρίζετε τακτικά το έδαφος μεταξύ των φυτών.

Είναι καλύτερο να έχει λίγη σκιά η ρόκα όταν ο καιρός είναι ζεστός, για να αποτρέψετε τα φύλλα να γίνουν σκληρά και δυσάρεστα. Καλύψτε με κάλυμμα καλλιέργειας ή κάντε καλοκαιρινές σπορές σε σημείο που έχει ελαφριά σκιά. Η ρόκα μπορεί να δώσει συγκομιδή από τις αρχές του καλοκαιριού έως το φθινόπωρο και μέχρι το χειμώνα, εάν γίνουν επαναλαμβανόμενες σπορές.

Μπορείτε να ξεκινήσετε τη συγκομιδή των φύλλων, περίπου, τέσσερις εβδομάδες μετά τη σπορά. Η τακτική συλλογή διατηρεί την ανάπτυξη νεανική, τρυφερή και νόστιμη. Διαλέξτε μερικά φύλλα από κάθε φυτό κατά μήκος της σειράς. Εάν πάρετε πολλά φύλλα από ένα μόνο φυτό, θα αποδυναμώσετε την ανάπτυξη.

Καθώς, εμφανίζονται τα μπουμπούκια των λουλουδιών, τσιμπήστε τα για να παρατείνετε την καλλιέργεια, εκτός αν θέλετε το φυτό να παράγει σπόρους. Τα λουλούδια είναι βρώσιμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως γαρνιτούρα για σαλάτες.

Δάφνη

Η μυρωδιά των φύλλων της δάφνης σας θυμίζει βάλσαμο, γαρύφαλλο, μέντα και κάποιοι λένε ακόμη και μέλι. Γνωστό για τη χρήση τους σε χορταστικά μαγειρευτά και άλλα πιάτα που σιγοβράζουν και τους δίνουν ελαφρώς αιχμηρή, πιπεράτη, σχεδόν πικρή γεύση. Προσθέστε ολόκληρα τα φύλλα στην αρχή της διαδικασίας μαγειρέματος και θυμηθείτε να τα αφαιρέσετε πριν τα σερβίρετε. Η δάφνη είναι εγγενές φυτό στη Μεσόγειο. Φημισμένο για τα πικάντικα φύλλα του που χρησιμοποιούνται για να αρωματίσουν μια ευρεία γκάμα πιάτων.

Διατηρείτε τη δάφνη καλά ποτισμένη, ειδικά κατά τις περιόδους ξηρασίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Κλαδέψτε τις κομμένες μορφές φύλλων δάφνης με ψαλίδι το καλοκαίρι. Κόψτε ή τραβήξτε αυτές, αμέσως, μόλις τις εντοπίσετε για να διατηρήσετε τα στελέχη καθαρά.

Η δάφνη σε γλάστρα μπορεί να υποφέρει σε κρύο, υγρό καιρό, επομένως μετακινήστε τη σε ένα ελαφρύ, χωρίς παγετό μέρος εάν είναι δυνατόν και προστατέψτε με κάλυμμα καλλιέργειας. Σηκώνετε τη γλάστρα για να στραγγίζεται το υπερβολικό νερό.

Η νεαρή δάφνη φυτεύεται καλύτερα την άνοιξη αφού έχει παρέλθει κάθε κίνδυνος παγετού, δίνοντας χρόνο να φυτευτεί πριν από το καλοκαίρι. Επιλέξτε ένα προστατευμένο μέρος μακριά από τους δυνατούς ανέμους σε ηλιοφάνεια. Εάν το χώμα σας δεν έχει καλή αποστράγγιση, σκεφτείτε να καλλιεργήσετε σε γλάστρα 30 εκατοστών γεμάτη με λίπασμα με βάση το χώμα ή κομπόστ χωρίς τύρφη.

Η δάφνη είναι αειθαλής θάμνος και τα φύλλα μπορούν να συγκομίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, όποτε απαιτείται.

Τα φύλλα δάφνης χρησιμοποιούνται καλύτερα φρέσκα, αν και στεγνώνουν εύκολα. Για να στεγνώσετε για αποθήκευση, τοποθετήστε κλωνάρια ή μεμονωμένα φύλλα σε ένα αεριζόμενο ντουλάπι ή παρόμοιο ζεστό μέρος. Μόλις στεγνώσουν πλήρως, αποθηκεύστε τα φύλλα σε αεροστεγές σακουλάκι ή δοχείο και χρησιμοποιήστε τα μέσα σε ένα χρόνο, πριν αρχίσουν να χάνουν τη γεύση τους.

Λουίζα

Η λουίζα είναι ένα χρήσιμο γαστρονομικό βότανο, που χρησιμοποιείται σε τσάγια, σαλάτες, ντρέσινγκ και επιδόρπια. Η λουίζα είναι ένα υπέροχο βότανο που θα τα πάει πολύ καλά όταν τοποθετηθεί σε γλάστρα ή σε εσωτερικό κήπο με βότανα. Έγινε δημοφιλές ως άρωμα πριν από αιώνες, όταν εισήχθη από Ισπανούς κατακτητές που είχαν βρει το αρωματικό βότανο στη Νότια Αμερική. Από τότε η λουίζα έχει χρησιμοποιηθεί σε οτιδήποτε, από συνταγές μέχρι σαπούνια. Επειδή, διατηρεί το κιτρικό του άρωμα πολύ μετά την ξήρανση, αποτελεί εξαιρετική προσθήκη στα μαξιλάρια σε αρωματικά ποτ πουρί και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ντουλάπες και συρτάρια για να φρεσκάρει τα ρούχα.

Η λουίζα μπορεί να φτάσει τα 2,5 μέτρα, έχει στενά λογχοειδή φύλλα με έντονο άρωμα λεμονιού και μικροσκοπικά λευκά ή ανοιχτόχρωμα λιλά άνθη. Μπορεί να είναι φυλλοβόλος ή αειθαλής θάμνοι με πολύ αρωματικά φύλλα και μικρά άνθη. Εύκολη καλλιέργεια σε καλά στραγγιζόμενα εδάφη σε ηλιόλουστες συνθήκες. Επιστρώστε το φθινόπωρο για την προστασία των ριζών. Κάτω από το γυαλί αναπτύσσονται σε ένα λίπασμα γλάστρας με βάση τον άργιλο σε πλήρες φως. Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα μαλακού ξύλου.

Μυρώνι

Το μυρώνι παράγει επίπεδα, ανοιχτοπράσινα, δαντελωτά φύλλα, έχει μια νότα γλυκάνισου και ενισχύει τη γεύση του κοτόπουλου, του ψαριού, των λαχανικών, των αυγών και των σαλατών. Είναι ένα βότανο που πιθανότατα εισήχθη στην ευρωπαϊκή φυτοκομία από τους Ρωμαίους. Στενά συνδεδεμένο με το μαϊντανό, το μυρώνι έχει γίνει ένα απαραίτητο βότανο στην κουζίνα και ένα κλασικό ανάμεσα στα αρωματικά φυτά στη γαλλική κουζίνα.

Έχοντας μια ήπια γεύση γλυκάνισου, το μυρώνι είναι ένα διετές βότανο που καλλιεργείται για τα φύλλα του, που αποτελούν βασικό συστατικό ή χρησιμοποιούνται για να φτιάξετε πιάτα από σαλάτες, αυγά, πατάτες και ψάρια. Η γεύση χάνεται αν το μυρωδικό στεγνώσει ή μαγειρευτεί για πολύ ώρα, οπότε προσθέστε τα φύλλα λίγο πριν το τέλος του χρόνου μαγειρέματος. Είναι ένα χρήσιμο βότανο για καλλιέργεια σε δροσερή σκιερή θέση σε εξωτερικούς χώρους.

Οι σπόροι μπορούν να σπαρθούν απευθείας σε καλά προετοιμασμένο έδαφος οποιαδήποτε στιγμή μεταξύ Μαρτίου και Αυγούστου. Σπέρνετε σε ρηχά αυλάκια 1 cm και σκεπάζετε. Οι σειρές πρέπει να απέχουν μεταξύ τους 30 cm.

Τα σπορόφυτα μπορεί να χρειαστούν έως και τρεις εβδομάδες για να εμφανιστούν. Όταν είναι αρκετά μεγάλα, αραιώστε για να αφήσετε τα σπορόφυτα σε απόσταση 15 cm μεταξύ τους.

Εναλλακτικά γεμίζετε μικρές γλάστρες με κομπόστ σπόρων, βρέχετε, σπέρνετε αραιά τους σπόρους και σκεπάζετε. Τοποθετήστε τις γλάστρες σε ένα μίνι θερμοκήπιο μέχρι να φυτρώσουν. Όταν τα φυτά είναι αρκετά μεγάλα μπορούν να μεταφερθούν τα σπορόφυτα σε δικές τους γλάστρες.

Ποτίζετε τακτικά, ειδικά κατά τη διάρκεια των ζεστών, ξηρών καλοκαιριών. Βεβαιωθείτε ότι τα φυτά αναπτύσσονται σε ένα δροσερό σκιερό μέρος, γιατί αυτά θα ξεραθούν εάν υποβληθούν σε υψηλές θερμοκρασίες και πολύ ηλιόλουστα σημεία.

Το μυρώνι είναι ένα παραγωγικό βότανο. Αφαιρέστε ένα ποσοστό από τις κεφαλές των λουλουδιών για να αποφύγετε την υπερχείλιση με σπορόφυτα, αλλά αφήστε μερικά να παραμείνουν για να σας δώσουν νέα φυτά για ανάπτυξη. Το μυρώνι μπορεί να καλλιεργηθεί ως χειμερινή καλλιέργεια. Τα νεαρά φύλλα πρέπει να είναι έτοιμα για συγκομιδή περίπου εννέα εβδομάδες μετά τη σπορά. Να τα κόβετε, συχνά, για να ενθαρρύνετε τα νέα φύλλα και χρησιμοποιήστε φρέσκα, όπως απαιτείται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Τα φύλλα είναι άχρηστα όταν τα φυτά αρχίσουν να ανθίζουν, γι’ αυτό να τα σπέρνετε τακτικά.

Το μυρώνι έχει μια ήπια, λεπτή γεύση γλυκάνισου, επομένως χρησιμοποιείται καλύτερα ωμό για να αρωματίσει σαλάτες ή να προστεθεί στο τέλος του μαγειρέματος, ειδικά σε σάλτσες και πιάτα με αυγά.

Στέβια

Η στέβια είναι ένα ελκυστικό φυτό και ένα φυσικό γλυκαντικό. Το πρόσθετο όφελος είναι ότι δεν έχει θερμίδες. Η στέβια ανήκει στην οικογένεια των ηλίανθων και είναι εγγενής σε υποτροπικές και τροπικές περιοχές στο δυτικό ημισφαίριο. Αν και είναι πολυετές φυτό, επιβιώνει μόνο στα ηπιότερα κλίματα στη Βόρεια Αμερική. Ακόμα, μπορείτε να προσθέσετε στέβια στον κήπο σας το καλοκαίρι.

Η στέβια καλλιεργείται για τα γλυκά της φύλλα. Η στέβια μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυσικό γλυκαντικό και ως υποκατάστατο ζάχαρης. Είναι ένα τρυφερό, θαμνώδες πολυετές φυτό που, συχνά, καλλιεργείται ως ετήσια καλλιέργεια με σκούρα πράσινα, ελλειπτικά έως λογχοειδή φύλλα που μπορούν να συλλεχθούν για χρήση ως φυσικό γλυκαντικό και με λευκά άνθη. Προτιμά ένα αμμώδες έδαφος σε μια ζεστή, ηλιόλουστη θέση. Μπορεί να φυτευτεί έξω, αφού έχει περάσει κάθε κίνδυνος παγετού. Πολλαπλασιάστε τα με σπόρους.

Λεμονόχορτο

Οι μίσχοι του λεμονόχορτου μπορούν να παρέχουν αντιοξειδωτικά, όπως η βήτα-καροτίνη και μια άμυνα κατά του καρκίνου και της φλεγμονής των ματιών. Το λεμονόχορτο έχει έντονη γεύση λεμονιού. Μπορείτε να το παρασκευάσετε σε τσάι, καθώς, και να το χρησιμοποιήσετε ως καρύκευμα βοτάνων.

Χρησιμοποιείται ευρέως στην ανατολίτικη μαγειρική και το λεμονόχορτο μπορεί τελικά να φτάσει το 1,5 m. Λόγω της τροπικής προέλευσής του, αυτό το βότανο δεν αντέχει τον παγετό, γι’ αυτό θα πρέπει να καλλιεργηθεί σε γλάστρα που του επιτρέπει να μετακινηθεί σε εσωτερικούς χώρους, αφού περάσει το καλοκαίρι.

Ξεκινήστε τους σπόρους σε μικρές γλάστρες την άνοιξη. Σπείρετε αραιά στην επιφάνεια, πιέζοντάς τα απαλά προς τα κάτω για να βεβαιωθείτε ότι είναι σε καλή επαφή με το κομπόστ και βάζοντας τη γλάστρα σε ένα πιατάκι με νερό. Βλασταίνουν σε μίνι θερμοκήπια. Όταν τα σπορόφυτα είναι αρκετά μεγάλα για να τα χειριστείτε, τακτοποιήστε τρία σε μια μικρή γλάστρα γεμάτη με κομπόστ και τοποθετήστε τα σε φωτεινό περβάζι, χωρίς κρύο.

Όταν οι ρίζες φαίνονται από το κάτω μέρος, μετακινήστε σε μια μεγαλύτερη γλάστρα, μπορεί να χρειαστεί να το κάνετε αυτό πολλές φορές, τα φυτά καταλήγουν τελικά σε μια γλάστρα 20 εκατοστών, μέχρι το λεμονόχορτο να είναι έτοιμο να τοποθετηθεί σε ένα ηλιόλουστο μέρος έξω, στις αρχές του καλοκαιριού. Τοποθετήστε τα φυτά σε μια ηλιόλουστη, προστατευμένη θέση το καλοκαίρι και κρατήστε τα καλά ποτισμένα.

Μετακινήστε τα φυτά πίσω σε εσωτερικούς χώρους στα τέλη του καλοκαιριού, τοποθετήστε τα σε φωτεινή, δροσερή θέση και μειώστε το πότισμα, διατηρώντας το κομπόστ απλώς υγρό. Η ελάχιστη θερμοκρασία 5 βαθμούς C είναι ιδανική.

Όταν το φύλλωμα αρχίσει να γίνεται καφέ το φθινόπωρο, κόψτε το φύλλωμα στα 10 cm. Καθώς εμφανίζεται νέα ανάπτυξη την άνοιξη, ταΐζετε τα φυτά κάθε εβδομάδα με ένα ισορροπημένο υγρό λίπασμα. Τα φυτά μπορούν, επίσης, να αναπτυχθούν από μίσχους που αγοράζονται σε καταστήματα. Την άνοιξη ή το καλοκαίρι, τοποθετήστε τα μήκη του στελέχους σε μικρές γλάστρες, βάλτε σε ηλιόλουστη θέση και νερό. Οι ρίζες πρέπει να εμφανίζονται γρήγορα από τη βάση. Όταν οι ρίζες εμφανίζονται μέσα από τις οπές αποστράγγισης στο κάτω μέρος των γλαστρών, μετακινήστε σε μία ελαφρώς μεγαλύτερη γλάστρα.

Οι μίσχοι μπορούν να συλλεχθούν όλο το χρόνο, όποτε χρειαστεί.

Υπάρχουν δύο μέθοδοι:

  • Κόψτε ολόκληρους μίσχους ακριβώς κάτω στη βάση, αφαιρώντας όσους χρειάζεστε
  • Μοιράζετε τα φυτά, τα βγάζετε από τη γλάστρα τους και μετά κόβετε με κοφτερό μαχαίρι μέσα από τη μπάλα χώματός, παίρνοντας όση ποσότητα θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Ξαναφυτέψτε τα υπόλοιπα σε μικρότερη γλάστρα.

Προετοιμάστε τους μίσχους κόβοντας τα φύλλα και κρατώντας στα 8–10 cm για χρήση. Το λεμονόχορτο χρησιμοποιείται καλύτερα φρέσκο, η βάση των μίσχων μπορεί να κοπεί σε φέτες ή να τεμαχιστεί σε πιάτα με ψάρι και κρέας, ειδικά κάρυ ή να χρησιμοποιηθεί σε σάλτσες για να προσθέσει μια γεύση εσπεριδοειδών. Τα φύλλα μπορούν, επίσης, να εγχυθούν για να φτιάξετε ένα τσάι.

Ρίγανη

Η ρίγανη ανήκει, επίσης, στην οικογένεια της μέντας και είναι εγγενής στα θερμά κλίματα της Μεσογείου. Η ρίγανη είναι πολυετές φυτό, αλλά σε ψυχρότερα κλίματα μπορεί να καλλιεργηθεί ως ετήσιο. Μερικές φορές, ονομάζεται άγρια ​​μαντζουράνα και σχετίζεται στενά με τη γλυκιά μαντζουράνα. Φημίζεται για την έντονη γεύση και τα πικάντικα φύλλα της. Η ρίγανη είναι ένα πολυετές βότανο που ευδοκιμεί σε μια ζεστή, ηλιόλουστη θέση. Ένα σημαντικό βότανο στην ιταλική, ελληνική και μεξικάνικη μαγειρική, η ρίγανη χρησιμοποιείται, συχνά, αποξηραμένη και όχι φρέσκια σε πιάτα με έντονη γεύση, στα οποία κυριαρχούν υλικά όπως τσίλι, σκόρδο, ντομάτες, κρεμμύδια, ελιές και κρασί. Τα φύλλα και οι ανθισμένες κορυφές εγχέονται για τσάι.

Η ρίγανη μπορεί να αγορασθεί ως έτοιμο φυτό ή να καλλιεργηθεί από σπόρους. Η κοινή ρίγανη μπορεί να ξεκινήσει από σπόρους που έχουν σπαρθεί σε εσωτερικούς χώρους από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο. Γεμίστε μια μικρή γλάστρα με κομπόστ για σπόρους και σπείρετε λίγους σπόρους στην επιφάνεια. Καλύπτετε με μια ελαφριά στρώση κοσκινισμένου κομπόστ, νερό και τοποθετήστε σε γλάστρα για να φυτρώσει. Όταν τα σπορόφυτα είναι αρκετά μεγάλα για να τα μεταφυτέψετε, σε μια γλάστρα 8 εκ. με κομπόστ για φυτά, τοποθετήστε τρία σπορόφυτα.

Ποτίζετε τις γλάστρες τακτικά, αλλά αποφύγετε το υπερβολικό πότισμα γιατί οι ρίζες μπορεί να σαπίσουν. Διατηρήστε τα φυτά συμπαγή κόβοντας την ανάπτυξη μετά το ξεθώριασμα των λουλουδιών το καλοκαίρι και, στη συνέχεια, δώστε ώθηση στα φυτά που καλλιεργούνται σε γλάστρες εφαρμόζοντας ένα υγρό λίπασμα.

Κόψτε τα νεκρά στελέχη στη βάση το χειμώνα. Τα φυτά δεν τους αρέσει να είναι πολύ υγρά το χειμώνα, γι’ αυτό τοποθετήστε τις γλάστρες σε ένα προστατευμένο μέρος και ανασηκώστε τα πάνω στα πόδια της γλάστρας για να αφήσετε το υπερβολικό νερό να στραγγίσει. Για να έχετε φύλλα και το χειμώνα, τοποθετήστε τα σε ένα καλά φωτισμένο σημείο κάτω από κάλυμμα.

Αναπτύξτε σε εσωτερικούς χώρους μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού ή μέχρι να περάσει κάθε κίνδυνος παγετού, στη συνέχεια φυτέψτε σε ένα ηλιόλουστο, προστατευμένο μέρος σε καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Εναλλακτικά, φυτέψτε σε μια γλάστρα 15 cm γεμάτη με κομπόστ για φυτά.

Συγκομίστε τα φύλλα ρίγανης όπως απαιτείται από τα τέλη της άνοιξης και μετά, απλά κόψτε μερικούς βλαστούς και μετά αφαιρέστε τα φύλλα. Η γεύση είναι καλύτερη πριν ανοίξουν τα λουλούδια. Χρησιμοποιήστε τα φύλλα φρέσκα ή αποξηραμένα. Μπορούν, επίσης, να καταψυχθούν σε παγοθήκες. Για να στεγνώσετε τα φύλλα της ρίγανης, κρεμάστε τα κλωνάρια σε σκοτεινό, καλά αεριζόμενο μέρος για μερικές εβδομάδες. Όταν στεγνώσουν τελείως, αφαιρέστε τα φύλλα και φυλάξτε τα σε αεροστεγές βάζο.

Ντομάτα

Οι ντομάτες περιέχουν το ισχυρό αντιοξειδωτικό που ονομάζεται λυκοπένιο κι έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Επίσης, είναι πλούσιες σε βιταμίνες Α, C, K και μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως το κάλιο, το ασβέστιο και το φυλλικό οξύ.

Λίγα φρούτα είναι τόσο ευπροσάρμοστα όσο η ντομάτα, τα χρησιμοποιούμε για την προσθήκη σε σαλάτες και σάντουιτς, αποτελούν τη βάση της κέτσαπ, της σάλτσας μπάρμπεκιου και άλλων δημοφιλών καρυκευμάτων και προσθέτουν μια γλυκιά και αλμυρή γεύση σε σούπες, μαγειρευτά και σάλτσες. Υπάρχουν χιλιάδες γνωστές ποικιλίες ντομάτας στον κόσμο. Έρχονται σε μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων όπως κόκκινο, ροζ, λευκό, μαύρο, μωβ, καφέ, πράσινο και κίτρινο.

Υπάρχουν δεκάδες ποικιλίες. Ένα από τα αγαπημένα όλων είναι τα ντοματίνια, επειδή τα φυτά της ντομάτας δε γίνονται πολύ μεγάλα. Οι ντομάτες διψάνε, γι’ αυτό μην αφήνετε το χώμα να στεγνώσει για πολύ. Πιθανότατα θα χρειαστεί να ποτίζετε μία φορά την ημέρα. Μπορείτε να λιπάνετε δύο φορές κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Όταν βρίσκονται σε γλάστρα βεβαιωθείτε ότι έχετε μια γλάστρα με τρύπα αποστράγγισης, γιατί δε θέλετε το νερό να καθίσει στο κάτω μέρος της γλάστρας και να σαπίσει τις ρίζες.

Όταν οι ντομάτες έχουν αναπτυχθεί πλήρως, πρέπει να απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον 40 cm. Έτσι, ο πιο εύκολος τρόπος είναι να καλλιεργήσετε μία ντομάτα ανά γλάστρα, με αυτόν τον τρόπο δεν χρειάζεται να τη χωρίσετε σε ξεχωριστές γλάστρες αργότερα.

Γεμίστε μια γλάστρα μεσαίου μεγέθους με χώμα με αρκετά θρεπτικά συστατικά. Σε μια μεσαία γλάστρα τοποθετήστε 2 σπόρους στη μέση της γλάστρας κάτω από περίπου 5 χιλιοστά χώματος. Χρησιμοποιήστε 2 σπόρους σε περίπτωση που ένας από αυτούς δεν φυτρώσει, εάν και οι δύο φυτρώσουν αφαιρέστε τον πιο αδύναμο από τους δύο αφού έχουν ύψος 6 cm.

Οι σπόροι ντομάτας θα βλαστήσουν όταν υπάρχει ζεστασιά (15,5 βαθμοί C-26 βαθμοί C και υγρασία. Γι’ αυτό είναι καλύτερο να τις φυτέψετε σε ζεστό κλίμα, αργά την άνοιξη και οποιαδήποτε στιγμή το καλοκαίρι.

Προσθέστε λίγο νερό πάνω από τους σπόρους για να βρέξετε το έδαφος και να εξασφαλίσετε καλή επαφή του εδάφους με τους σπόρους. Το νερό και η ζεστασιά είναι που ξεκινούν τη διαδικασία βλάστησης. Σε αυτό το στάδιο, οι σπόροι δε χρειάζονται πραγματικά φως.

Ποτίστε τους σπόρους με μέτρο, στην αρχή θέλετε να διατηρήσετε τους σπόρους υγρούς αλλά όχι μουσκεμένους. Μόλις αρχίσετε να βλέπετε τα σπορόφυτα, φροντίστε να τα τοποθετήσετε σε άμεσο φως. Τα σπορόφυτα πρέπει να ποτίζονται καθημερινά.

Μη ξεχνάτε, καθώς, τα φυτά της ντομάτας σας μεγαλώσουν πάνω από 30 εκατοστά, πρέπει να τα στηρίξετε δένοντάς τα σε έναν πάσσαλο ή μια σκάλα. Στηρίξτε το στέλεχος κάθε 15 εκατοστά, δέστε το χαλαρά καθώς τα στελέχη είναι μαλακά και καταστρέφονται εύκολα.

Εάν τα φυτά ντομάτας σας έχουν αναπτυχθεί καλά, θα πρέπει να πάρετε ντομάτες σε περίπου 8-12 εβδομάδες. Θα αρχίσετε να βλέπετε τις ντομάτες σας να ανθίζουν πριν πάρετε καρπούς, θυμηθείτε ότι τα λουλούδια μετατρέπονται σε ντομάτες. Οι ώριμες ντομάτες τείνουν να προσελκύουν ζωύφια, επομένως, μπορείτε να μαζέψετε τις ντομάτες σας όταν είναι ελαφρώς πράσινες και θα συνεχίσουν να ωριμάζουν.

Οι ντομάτες έχουν κορυφαία γεύση όταν είναι κόκκινες και πρέπει να είναι ελαφρώς σφιχτές στην αφή. Όταν υπάρχει νερό όπως η βροχή στα φύλλα των ντοματών, μπορεί συχνά να μεταδώσουν μυκητιασικές ασθένειες, είναι καλύτερο να το ποτίζετε με σύστημα σταγόνων. Ποτίστε το πρωί, έτσι ώστε το νερό στην επιφάνεια του εδάφους να εξατμιστεί γρήγορα.

Οι ντομάτες έχουν χαμηλή ανάγκη σε πότισμα, αλλά από την εμπειρία μας είναι αρκετά ανθεκτικές σε διάφορες ποσότητες νερού. Μόλις ο καρπός αρχίσει να ωριμάζει, χαλαρώστε με το πότισμα, επιτρέποντας στο φυτό να συγκεντρώσει τα σάκχαρά του στον καρπό για καλύτερη γεύση. Αν τα φύλλα σας ξαφνικά φαίνονται σαν να τρώγονται, μάλλον πρόκειται για κάμπιες. Μπορείτε να κοιτάξετε κάτω από τα φύλλα και να βρείτε τις κάμπιες και να τις αφαιρέσετε. Οι κάμπιες προέρχονται από σκώρους που γεννούν τα αυγά τους στο έδαφος ή κάτω από τα φύλλα, τα οποία στη συνέχεια εκκολάπτονται περίπου 7 ημέρες αργότερα.

Αφού φυτέψετε τους σπόρους, καλύψτε τη γλάστρα με μεμβράνη για να δημιουργήσετε ένα φαινόμενο θερμοκηπίου και ζεστάνετε το έδαφος και τους σπόρους, κάτι που θα επιταχύνει τη βλάστηση. Ωστόσο, μόλις βλαστήσουν, πετάξτε τη μεμβράνη, τα σπορόφυτα χρειάζονται ροή φρέσκου αέρα, διαφορετικά, θα αποκτήσουν καφέ και γκρίζες κηλίδες και θα πεθάνουν από ασθένειες.

Οι ντομάτες δε χρειάζονται ήλιο για να ωριμάσουν. Καθώς ωριμάζουν, εκπέμπουν αέριο αιθυλένιο και όσο μεγαλύτερη είναι η συγκέντρωση γύρω από τα φρούτα τόσο περισσότερο ωριμάζουν. Κόψτε τις ελαφρώς πράσινες ντομάτες από το φυτό και βάλτε τις σε μια χάρτινη σακούλα, χρειάζονται οξυγόνο για να ωριμάσουν, οπότε μην σφραγίσετε τη σακούλα. Μην τις βάζετε στο ψυγείο χρειάζονται ακόμα ζεστασιά για να ωριμάσουν.

Οι ντομάτες διαρκούν έως και 4 εβδομάδες πριν χρειαστεί να καταναλωθούν. Τα μικρά σπορόφυτα πρέπει να κινούνται και να ταλαντεύονται στον άνεμο για να αναπτύξουν δυνατούς μίσχους. Εάν μεγαλώνετε σε εσωτερικούς χώρους, κρατήστε τα κοντά στο αεράκι. Καθώς, το φυτό ντομάτας σας έχει ύψος περίπου 1 μέτρο, αφαιρέστε τα παλαιότερα φύλλα από το κάτω μέρος του στελέχους. Αυτά είναι, συνήθως, τα πρώτα που αναπτύσσουν μυκητιασικά προβλήματα από το νερό που πιτσιλίζει πάνω τους από το έδαφος.

Τα φρέσκα βότανα στο μπαλκόνι σας θα σας αναζωογονήσουν. Όλοι πιστεύουν ότι μπορείτε να τα καλλιεργήσετε μόνο την άνοιξη και το καλοκαίρι, αλλά η αλήθεια είναι ότι μπορείτε να ξεκινήσετε τις δικές σας καλλιέργειες ξεκινώντας από το φθινόπωρο. Η αστική κηπουρική είναι, επίσης, το τέλειο χόμπι και μπορεί να σας εξοικονομήσει χρήματα.

Ακόμα κι αν ζείτε σε ένα διαμέρισμα πόλης με περιορισμένο χώρο και ηλιακό φως, πολλά είδη είναι εξίσου πιθανό να μπορείτε να καλλιεργήσετε, ειδικά βότανα και μικρά λαχανικά, όπως φασόλια και λαχανικά με ρίζα όπως παντζάρια, καρότα και κρεμμύδια, ακόμη και ντοματίνια.

Υπάρχουν πολλά βότανα και μερικά λαχανικά που ευδοκιμούν σε μπαλκόνια και περβάζια.

Τα καλύτερα βότανα για την υγεία σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βότανα για την υγεία σας

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Ο βασιλικός είναι χρήσιμο φυτό

Που κάνει καλό ο βασιλικός

Ο βασιλικός

Τα βότανα που πρέπει να καλλιεργείτε στο σπίτι σας

Τα καλύτερα βότανα για φυσικές θεραπείες

Βότανα για διάφορα προβλήματα υγείας

Οι καλύτερες αντιοξειδωτικές τροφές

Τα οφέλη στην υγεία από το αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου

Ελαιώδεις φυτικές τροφές

Θεραπεία Καρκίνου του Μαστού με φυσικούς τρόπους

Τι περιέχουν τα φυσικά καλλυντικά και είναι υγιεινά

Κόλπα για να αυξήσετε την τεστοστερόνη σας φυσικά

Εμπιστευτείτε την υγεία σας στις βιταμίνες

Τα οφέλη στην υγεία από το αρωματικό κερί χαμομηλιού

Τα οφέλη στην υγεία από το αιθέριο έλαιο δάφνης

Τα οφέλη στην υγεία από το αιθέριο έλαιο αρκεύθου

Η αντιφλεγμονώδης δράση της κάνναβης

Υψηλής ποιότητας καλλυντικά για το δέρμα σας

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με σύμφυτο

Ο άνθρωπος πάνω απ΄όλα στην ιατρική

Η Ελλάδα διαθέτει μία από τις πιο πλούσιες χλωρίδες του κόσμου

Τα κρητικά βότανα είναι αναγνωρισμένα παγκοσμίως

Ποιες βιταμίνες πρέπει να παίρνετε καθημερινά

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ