Στους ενήλικες ένας κλειστός δακρυϊκός πόρος μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό, μόλυνση ή πιο σπάνια σε όγκο.
Όταν έχετε κλειστό δακρυϊκό πόρο, τα δάκρυά σας δε μπορούν να στραγγίσουν κανονικά, αφήνοντάς σας ένα υγρό, ερεθισμένο μάτι. Η κατάσταση προκαλείται από μερική ή πλήρη απόφραξη στο σύστημα παροχέτευσης δακρύων.
Ένας κλειστός δακρυϊκός πόρος είναι συχνός στα νεογνά. Η κατάσταση, συνήθως, βελτιώνεται χωρίς καμία θεραπεία κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής. Στους ενήλικες ένας κλειστός δακρυϊκός πόρος μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό, μόλυνση ή σπάνια σε όγκο.
Ένας κλειστός δακρυϊκός πόρος μπορεί σχεδόν πάντα να διορθωθεί. Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία της απόφραξης και την ηλικία του προσβεβλημένου ατόμου.
ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΔΑΚΡΥΪΚΟΥ ΠΟΡΟΥ
Τα σημεία και τα συμπτώματα ενός κλειστού δακρυϊκού πόρου είναι:
- Υπερβολικός τραυματισμός
- Ερυθρότητα του λευκού τμήματος του ματιού
- Υποτροπιάζουσα οφθαλμική μόλυνση ή φλεγμονή
- Επώδυνο πρήξιμο κοντά στην εσωτερική γωνία του ματιού
- Κρούστα βλεφάρων
- Έκκριση βλέννας ή πύου από τα βλέφαρα και την επιφάνεια του ματιού
- Θολή όραση
- Ένας κλειστός δακρυϊκός πόρος μπορεί να προκληθεί από έναν όγκο που πιέζει το σύστημα παροχέτευσης δακρύων.
ΑΙΤΙΑ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΔΑΚΡΥΪΚΟΥ ΠΟΡΟΥ
Οι κλειστοί δακρυϊκοί πόροι μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, από τη γέννηση έως την ενηλικίωση.
Τα αίτια είναι:
- Συγγενής απόφραξη. Πολλά βρέφη γεννιούνται με κλειστό δακρυϊκό πόρο. Το σύστημα παροχέτευσης δακρύων μπορεί να μην έχει αναπτυχθεί πλήρως ή μπορεί να υπάρχει ανωμαλία του αγωγού. Συχνά μια λεπτή μεμβράνη ιστού παραμένει πάνω από το άνοιγμα που αδειάζει στη μύτη.
- Αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία. Καθώς μεγαλώνετε, τα μικροσκοπικά ανοίγματα που αποστραγγίζουν τα δάκρυα μπορεί να στενεύουν, προκαλώντας απόφραξη.
- Λοίμωξη ή φλεγμονή. Η χρόνια λοίμωξη ή φλεγμονή των ματιών σας, του συστήματος παροχέτευσης δακρύων ή της μύτης σας μπορεί να προκαλέσει απόφραξη των δακρυϊκών αγωγών σας.
- Τραυματισμός. Ένας τραυματισμός στο πρόσωπο μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα οστά ή ουλές κοντά στο σύστημα παροχέτευσης, διαταράσσοντας την κανονική ροή των δακρύων μέσω των αγωγών. Ακόμη και μικρά σωματίδια βρωμιάς ή χαλαρά κύτταρα του δέρματος που βρίσκονται στον πόρο μπορεί να προκαλέσουν απόφραξη.
- Όγκος. Ένας όγκος στη μύτη ή οπουδήποτε κατά μήκος του συστήματος παροχέτευσης δακρύων μπορεί να προκαλέσει απόφραξη.
- Σταγόνες για τα μάτια. Σπάνια, η μακροχρόνια χρήση ορισμένων φαρμάκων, όπως οι σταγόνες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του γλαυκώματος, μπορεί να προκαλέσει απόφραξη του δακρυϊκού πόρου.
- Θεραπείες καρκίνου. Ένας κλειστός δακρυϊκός πόρος είναι μια πιθανή παρενέργεια της φαρμακευτικής αγωγής χημειοθεραπείας και της θεραπείας με ακτινοθεραπεία για τον καρκίνο.
Οι δακρυϊκοί αδένες παράγουν τα περισσότερα δάκρυά σας.
Αυτοί οι αδένες βρίσκονται στο εσωτερικό των άνω βλεφάρων πάνω από κάθε μάτι. Φυσιολογικά, τα δάκρυα ρέουν από τους δακρυϊκούς αδένες πάνω από την επιφάνεια του ματιού. Τα δάκρυα ρέουν σε ανοίγματα στις εσωτερικές γωνίες των άνω και κάτω βλεφάρων. Τα ανοίγματα οδηγούν σε μικρά κανάλια που μετακινούν τα δάκρυα σε έναν σάκο σε μια δεξαμενή στο πλάι της μύτης, το δακρυϊκό σάκο. Από εκεί τα δάκρυα ταξιδεύουν σε έναν πόρο, το ρινοδακρυϊκό πόρο και στραγγίζουν στη μύτη σας. Μόλις μπουν στη μύτη, τα δάκρυα απορροφώνται εκ νέου.
Μια απόφραξη μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε σημείο του συστήματος αποστράγγισης δακρύων, από το σημείο του δακρυϊκού πόρου μέχρι τη μύτη σας. Όταν συμβεί αυτό, τα δάκρυά σας δεν αποστραγγίζονται σωστά και έχετε υγρά μάτια και αυξάνεται ο κίνδυνος μολύνσεων και φλεγμονών των ματιών.
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΔΑΚΡΥΪΚΟΥ ΠΟΡΟΥ
Ορισμένοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κλειστού δακρυϊκού πόρου:
- Ηλικία. Οι ηλικιωμένοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν κλειστούς δακρυϊκούς πόρους λόγω αλλαγών που σχετίζονται με την ηλικία.
- Χρόνια φλεγμονή των ματιών. Εάν τα μάτια σας είναι, συνεχώς, ερεθισμένα, κόκκινα και φλεγμονώδη, διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξετε κλειστό δακρυϊκό πόρο.
- Προηγούμενη χειρουργική επέμβαση. Προηγούμενη χειρουργική επέμβαση στα μάτια, στα βλέφαρα, στη ρινική κοιλότητα ή στο ιγμόρειο μπορεί να είχε προκαλέσει κάποια ουλή στο σύστημα του πόρου, με πιθανή απόφραξη του δακρυϊκού πόρου, αργότερα.
- Γλαύκωμα. Τα φάρμακα κατά του γλαυκώματος χρησιμοποιούνται συχνά τοπικά στο μάτι. Εάν έχετε χρησιμοποιήσει αυτά ή άλλα τοπικά οφθαλμικά φάρμακα, διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξετε κλειστό δακρυϊκό πόρο.
- Προηγούμενη θεραπεία καρκίνου. Εάν είχατε κάνει ακτινοβολίες ή χημειοθεραπείες για καρκίνο, ιδιαίτερα εάν η ακτινοβολία εστιαζόταν στο πρόσωπο ή το κεφάλι σας, διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξετε κλειστό δακρυϊκό πόρο.
ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΔΑΚΡΥΪΚΟΥ ΠΟΡΟΥ
Επειδή, τα δάκρυά σας δε στραγγίζουν όπως θα έπρεπε, τα δάκρυα που παραμένουν στο σύστημα αποχέτευσης μένουν στάσιμα. Αυτό προάγει την ανάπτυξη βακτηρίων, ιών και μυκήτων, που μπορεί να οδηγήσουν σε επαναλαμβανόμενες οφθαλμικές μολύνσεις και φλεγμονές.
Οποιοδήποτε τμήμα του συστήματος παροχέτευσης δακρύων, συμπεριλαμβανομένης της διαυγούς μεμβράνης πάνω από την επιφάνεια των ματιών σας, μπορεί να μολυνθεί ή να φλεγμονωθεί εξαιτίας ενός φραγμένου δακρυϊκού πόρου.
ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΔΑΚΡΥΪΚΟΥ ΠΟΡΟΥ
Για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης κλειστού δακρυϊκού πόρου αργότερα στη ζωή σας, λάβετε άμεση θεραπεία της φλεγμονής ή των λοιμώξεων των ματιών.
Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να αποφύγετε αρχικά τις μολύνσεις των ματιών:
- Πλένετε τα χέρια σας σχολαστικά και συχνά.
- Προσπαθήστε να μην τρίβετε τα μάτια σας.
- Αντικαθιστάτε τακτικά το eyeliner και τη μάσκαρα σας. Ποτέ μη μοιράζεστε αυτά τα καλλυντικά με άλλους.
- Εάν φοράτε φακούς επαφής, διατηρήστε τους καθαρούς σύμφωνα με τις συστάσεις που παρέχονται από τον κατασκευαστή και τον ειδικό φροντίδας ματιών σας.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΔΑΚΡΥΪΚΟΥ ΠΟΡΟΥ
Για τη διάγνωση εξετάζονται τα συμπτώματά σας, τα μάτια σας και γίνεται εργαστηριακός έλεγχος αίματος. Θα εξεταστεί, επίσης, το εσωτερικό της μύτης σας για να προσδιοριστεί εάν τυχόν διαταραχές των ρινικών οδών προκαλούν απόφραξη. Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται έναν κλειστό δακρυϊκό πόρο, μπορεί να σας ζητήσει να υποβληθείτε σε άλλες εξετάσεις για να βρείτε τη θέση της απόφραξης.
Οι εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση ενός κλειστού δακρυϊκού πόρου είναι:
- Τεστ παροχέτευσης δακρύων. Αυτό το τεστ μετρά πόσο γρήγορα στραγγίζουν τα δάκρυά σας. Μια σταγόνα ειδικής βαφής τοποθετείται στην επιφάνεια κάθε ματιού. Μπορεί να έχετε κλειστό δακρυϊκό πόρο εάν μετά από πέντε λεπτά το μεγαλύτερο μέρος της χρωστικής βρίσκεται ακόμα στην επιφάνεια του ματιού σας.
- Άρδευση και ανίχνευση. Ο γιατρός σας μπορεί να ενέσει ένα αλατούχο διάλυμα μέσω του συστήματος παροχέτευσης δακρύων για να ελέγξει πόσο καλά αποστραγγίζεται ή μπορεί να εισαγάγει ένα λεπτό όργανο μέσα από τις μικροσκοπικές οπές αποστράγγισης στη γωνία του βλεφάρου σας για να ελέγξει για απόφραξη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτή η ιατρική πράξη, μπορεί να διορθώσει το πρόβλημα.
- Οφθαλμικές απεικονιστικές εξετάσεις. Για αυτές τις διαδικασίες, ένα σκιαγραφικό περνά από το σημείο στη γωνία του βλεφάρου μέσω του συστήματος αποστράγγισης δακρύων. Στη συνέχεια γίνεται ακτινογραφία ή αξονική τομογραφία (CT) ή μαγνητική τομογραφία (MRI) για την εύρεση της θέσης και της αιτίας της απόφραξης.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΔΑΚΡΥΪΚΟΥ ΠΟΡΟΥ
Η θεραπεία εξαρτάται από το τι προκαλεί τον κλειστό δακρυϊκό πόρο. Μπορεί να χρειαστείτε περισσότερες από μία προσεγγίσεις για να διορθώσετε το πρόβλημα. Εάν ένας όγκος προκαλεί τον κλειστό δακρυϊκό πόρο, η θεραπεία θα επικεντρωθεί στον όγκο. Μπορεί να πραγματοποιηθεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου ή ο γιατρός μπορεί να συστήσει τη χρήση άλλων θεραπειών για τη συρρίκνωση του.
- Φάρμακα για την καταπολέμηση της λοίμωξης. Εάν ο γιατρός υποψιάζεται ότι υπάρχει λοίμωξη, μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά οφθαλμικά χάπια ή σταγόνες.
- Παρακολουθήστε και περιμένετε ή κάντε μασάζ. Τα μωρά που γεννιούνται με φραγμένο δακρυϊκό πόρο συχνά βελτιώνονται χωρίς θεραπεία. Αυτό μπορεί να συμβεί, επειδή το σύστημα αποχέτευσης ωριμάζει κατά τους πρώτους μήνες της ζωής. Συχνά, μια λεπτή μεμβράνη ιστού παραμένει πάνω από το άνοιγμα που αδειάζει στη μύτη. Εάν ο φραγμένος δακρυϊκός πόρος του μωρού δε βελτιώνεται, ο γιατρός μπορεί να σας διδάξει μια ειδική τεχνική μασάζ για να σας βοηθήσει να ανοίξετε τη μεμβράνη. Εάν είχατε τραυματισμό στο πρόσωπο που προκάλεσε τον κλειστό δακρυϊκό πόρο, ο γιατρός μπορεί να προτείνει να περιμένετε μερικούς μήνες για να δείτε εάν η κατάσταση βελτιώνεται, καθώς, επουλώνεται ο τραυματισμός. Καθώς, το πρήξιμο μειώνεται, οι δακρυϊκοί πόροι σας μπορεί να ξεμπλοκάρουν από μόνοι τους.
- Διαστολή, ανίχνευση και έκπλυση. Για τα βρέφη, αυτή η τεχνική γίνεται με γενική αναισθησία. Ο γιατρός διαστέλει τα σημεία των οπών με ένα ειδικό όργανο διαστολής και εισάγει έναν λεπτό καθετήρα μέσα από το σημείο και το σύστημα παροχέτευσης δακρύων. Για ενήλικες με μερικώς στενωμένο δακρυϋικό πόρο, ο γιατρός μπορεί να διαστέλλει το σημείο με ένα μικρό καθετήρα και στη συνέχεια να εμποτίσει τον δακρυϊκό πόρο. Αυτή είναι μια απλή διαδικασία για εξωτερικούς ασθενείς που συχνά παρέχει τουλάχιστον προσωρινή ανακούφιση.
- Stent ή σωληνάκι. Αυτή η διαδικασία γίνεται, συνήθως, με γενική αναισθησία. Ένας λεπτός σωλήνας, κατασκευασμένος από σιλικόνη ή πολυουρεθάνη, περνάει μέσα από το ένα ή και τα δύο σημεία στη γωνία του βλεφάρου σας. Στη συνέχεια, αυτοί οι σωλήνες περνούν μέσα από το σύστημα παροχέτευσης δακρύων στη μύτη. Ένας μικρός βρόχος σωλήνων θα παραμείνει ορατός στη γωνία του ματιού και οι σωλήνες γενικά παραμένουν μέσα για περίπου τρεις μήνες πριν αφαιρεθούν. Πιθανές επιπλοκές είναι οι φλεγμονές από την παρουσία του σωλήνα.
- Διαστολή καθετήρα με μπαλόνι. Εάν άλλες θεραπείες δεν έχουν αποτέλεσμα ή η απόφραξη υποτροπιάσει, αυτή η διαδικασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Είναι, συνήθως, αποτελεσματική για βρέφη και νήπια και μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί σε ενήλικες με μερική απόφραξη. Πρώτα χορηγείται στον ασθενή γενική αναισθησία. Στη συνέχεια, ο γιατρός περνά μέσα από την απόφραξη του δακρυϊκού πόρου στη μύτη έναν σωλήνα με ένα ξεφουσκωμένο μπαλόνι στην άκρη. Το μπαλόνι φουσκώνεται και ξεφουσκώνεται για να ανοίξει το μπλοκάρισμα.
Η χειρουργική επέμβαση που χρησιμοποιείται, συνήθως, για τη θεραπεία των κλειστών δακρυϊκών πόρων ονομάζεται δακρυοκυστορινοστομία. Αυτή η διαδικασία ανοίγει τη δίοδο για να στραγγίσουν τα δάκρυα από τη μύτη σας ξανά. Θα σας χορηγηθεί γενική αναισθησία ή τοπική αναισθησία εάν εκτελείται ως διαδικασία εξωτερικών ασθενών. Τα βήματα σε αυτή τη διαδικασία ποικίλλουν, ανάλογα με την ακριβή θέση και την έκταση της απόφραξης, καθώς και με την εμπειρία και τις προτιμήσεις του χειρουργού σας.
Με την εξωτερική δακρυοκυστορινοστομία, ο χειρουργός κάνει μια τομή στο πλάι της μύτης σας, κοντά στον δακρυϊκό σάκο. Αφού συνδέσει το δακρυϊκό σάκο με τη ρινική κοιλότητα και τοποθετήσει ένα stent στη νέα δίοδο, ο χειρουργός κλείνει την τομή του δέρματος με μερικά ράμματα.
- Ενδοσκόπηση ή ρινοσκόπηση. Με αυτήν τη μέθοδο, ο χειρουργός χρησιμοποιεί μια μικροσκοπική κάμερα και άλλα μικροσκοπικά όργανα που εισάγονται μέσω του ρινικού ανοίγματος στο σύστημα του αγωγού. Αυτή η μέθοδος δεν απαιτεί τομή έτσι δεν αφήνει ουλή. Αλλά τα ποσοστά επιτυχίας δεν είναι τόσο υψηλά όσο με την εξωτερική επέμβαση.
Μετά τη χειρουργική επέμβαση, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένα ρινικό αποσυμφορητικό σπρέι και σταγόνες για την πρόληψη της μόλυνσης και τη μείωση της φλεγμονής. Μετά από έξι έως 12 εβδομάδες, θα επιστρέψετε στο ιατρείο σας για να αφαιρέσετε τυχόν stent που χρησιμοποιούνται για να κρατήσουν ανοιχτό το νέο κανάλι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επούλωσης.
Τα κατάλληλα προϊόντα για τα μάτια σας
Πατήστε, εδώ για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα για τα μάτια σας

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό
Διαβάστε, επίσης,
Ερπητικές οφθαλμολογικές λοιμώξεις
Ποιοι πρέπει να παίρνουν υαλουρονικό οξύ
Οι κίνδυνοι από τους φακούς επαφής
Φροντίστε τα μάτια σας το καλοκαίρι
Ποιες είναι οι καλύτερες βιταμίνες για την ξηροφθαλμία
Οι οφθαλμικές ανεπιθύμητες ενέργειες από τη χημειοθεραπεία
Διάγνωση ασθενειών από τα μάτια
Χρήσιμες πληροφορίες για τις αλλεργίες
Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος
Πότε δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται φακοί επαφής