Τρίτη, 22 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΔιατροφήΠίτσα με κοτόπουλο

Πίτσα με κοτόπουλο

Νόστιμη πίτσα με κοτόπουλο

Νόστιμη πίτσα με κοτόπουλο

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ: Το κοτόπουλο, το οποίο ανήκει στην κατηγορία του «άσπρου κρέατος» θεωρείται ως μια από τις καλύτερες πηγές ζωικής πρωτεΐνης, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει στον οργανισμό μας και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρο, μαγνήσιο, σελήνιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ταυτόχρονα, έχει λιγότερα «κακά» λιπαρά (γνωστά και ως κορεσμένα) και χοληστερόλη σε σχέση με το κόκκινο κρέας. Επιπρόσθετα, λόγω του χαμηλού κόστους αγοράς του αποτελεί μια οικονομική επιλογή που μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι και τα διάφορα μέρη του κοτόπουλου διαφέρουν ως προς την περιεκτικότητά τους σε λίπος, με αποτέλεσμα το στήθος να αποτελεί περισσότερο υγιεινή επιλογή σε σχέση με το μπούτι, καθώς έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.

ΝΤΟΜΑΤΕΣ: Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, ενώ περιέχουν, λυκοπένιο, αισκουλίνη Α, τοματιδίνη και χαλκοναρινγενίνη. Αυτές οι ουσίες έχουν αντιφλεφμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, με αποτέλεσμα η ντομάτα να έχει τις αντικαρκινικές και ευεργετικές ιδιότητες υπέρ της καρδιάς! Επίσης, οι ντομάτες έχουν Βιταμίνες Α, Β6 και Κ, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και ποτάσιο. Το λυκοπένιο στις ντομάτες παίζει σημαντικό ρόλο και στην υγεία των οστών. Η Α-τοματίνη και το λυκοπένιο επιτίθενται σε καρκινικά κύτταρα, λειτουργώντας αποτρεπτικά στον καρκίνο του μαστού και του προστάτη, μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο εμφάνισης. Μαγειρεμένες περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά, ενώ με την προσθήκη ελαιόλαδου, υπάρχει καλύτερη απορρόφηση από τον οργανισμό.

ΤΥΡΙΑ: Τα τυριά αποτελούν άριστη πηγή ασβεστίου, γιατί είναι εύκολα αφομοιώσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η περιεκτικότητα των τυριών σε ασβέστιο ποικίλει ανάλογα με την υγρασία που περιέχουν και τον τρόπο παρασκευής τους. Κατά την τυροκόμηση του γάλακτος τα συστατικά που πηγαίνουν στο τυρί είναι μέρος από το νερό και σχεδόν όλο το λίπος και η καζεΐνη του. Τα υπόλοιπα (υδατοδιαλυτά) απομακρύνονται με το τυρόγαλα. Όμως στο δίκτυο της καζεΐνης εγκλωβίζονται κι άλλα συστατικά. Έτσι στο τυρί παραμένουν οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D, το περισσότερο μέρος του ασβεστίου και αρκετή ποσότητα από τη βιταμίνη Β2.

Σπιτική πίτσα με κοτόπουλο

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ

1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο βιολογικό κοτόπουλο

½ φλιτζάνι σπιτική βιολογική σάλτσα μπάρμπεκιου, χωρισμένη

1 βιολογική ζύμη πίτσας

2 κουταλιές της σούπας βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ή όσο χρειάζεται

1 φλιτζάνι τριμμένο βιολογικό τυρί μοτσαρέλα

1 φλιτζάνι βιολογικές ντομάτες σε κύβους

ΥΛΙΚΑ ΣΑΛΤΣΑΣ ΜΠΑΡΜΠΕΚΙΟΥ

2 κουταλιές της σούπας βιολογικό βούτυρο

1 βιολογικό κίτρινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

3 σκελίδες βιολογικό σκόρδο, ψιλοκομμένες

2 φλιτζάνια βιολογική κέτσαπ

1/3 φλιτζάνι βιολογική μελάσα

1/3 φλιτζάνι βιολογική σκούρα καστανή ζάχαρη

1/3 φλιτζάνι βιολογικό μηλόξυδο

2 κουταλιές της σούπας βιολογική μουστάρδα

1 κουταλιά της σούπας βιολογική σκόνη τσίλι

1 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι

1/2 κουταλάκι του γλυκού βιολογικό πιπέρι καγιέν

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΑΛΤΣΑΣ ΜΠΑΡΜΠΕΚΙΟΥ

  1. Λιώστε το βούτυρο σε μέτρια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσει, περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε μέχρι να μυρίσει, περίπου 30 δευτερόλεπτα.
  2. Τα κρεμμύδια κομμένα σε κύβους τα σοτάρετε στο λάδι σε μια κατσαρόλα και ανακατεύετε με μια ξύλινη κουτάλα.
  3. Προσθέστε κέτσαπ, μελάσα, καστανή ζάχαρη, ξύδι, μουστάρδα, σκόνη τσίλι, μαύρο πιπέρι και πιπέρι καγιέν και ανακατέψτε να ενωθούν. Αφήνετε να πάρει μια βράση, στη συνέχεια χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε μέχρι να πήξει ελαφρώς, περίπου 30 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
  4. Μεταφέρετε τη σάλτσα στο μπλέντερ και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Αφήνετε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και μεταφέρετε σε βάζο και φυλάτε στο ψυγείο για έως και ένα μήνα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΙΤΣΑΣ

  1. Προθερμαίνετε το γκριλ σε μέτρια φωτιά και λαδώνετε ελαφρά τη σχάρα.
  2. Ανακατέψτε το κοτόπουλο και 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα μπάρμπεκιου μαζί σε ένα μπολ μέχρι να επικαλυφθούν ομοιόμορφα.
  3. Τυλίξτε τη ζύμη σε μια επιφάνεια εργασίας και κόψτε τη στη μέση για να σχηματίσετε 2 ορθογώνια. Αλείψτε την κορυφή με ελαιόλαδο.
  4. Τοποθετήστε τη ζύμη, με την πλευρά του λαδιού προς τα κάτω, στη σχάρα. Μαγειρέψτε μέχρι να ροδίσει ο πυθμένας της ζύμης και να βγάζει φουσκάλες από πάνω, περίπου 5 λεπτά. Αλείψτε τις κορυφές κάθε ζύμης με λάδι και αναποδογυρίστε.
  5. Απλώστε την υπόλοιπη σάλτσα μπάρμπεκιου πάνω στην κρούστα της ζύμης. Απλώστε από πάνω το κοτόπουλο, το τυρί και τις ντομάτες.
  6. Κλείστε το καπάκι της ψησταριάς και μαγειρέψτε την πίτσα μέχρι να λιώσει το τυρί, για 2 με 3 λεπτά. Αφαιρέστε την πίτσα από τη σχάρα και κρυώστε πριν την κόψετε σε φέτες, 2 έως 3 λεπτά.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

Διαβάστε, επίσης,

Υπάρχουν υγιεινές πίτσες;

Πράσινη σαλάτα σε πίτσα

Πίτσα με πράσο και ρικότα

Πίτσα με σάλτσα Αλφρέντο και κοτόπουλο

Πίτσα με πουρέ κολοκύθας

Πίτσα με κολοκυθάκια

Πίτσα για χορτοφάγους

Εστιατόρια που σερβίρουν βιολογικά πιάτα

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΕξάρτηση από τη νικοτίνη
Επόμενο άρθροΝευρίνωμα Morton
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χριστός Ανέστη

Χριστός Ανέστη. Ευλογία σε όλο τον κόσμο, ειρήνη, αγάπη, υγεία κι ευτυχία και πορεία με ασφάλεια και σιγουριά Χριστός Ανέστη Η EMEDI σας εύχεται αυτή η...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ