Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΣύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου

Σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου

Το σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου είναι μια διαταραχή των μυών και των μαλακών ιστών που σχετίζονται με αυτό.

Το σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου είναι μια διαταραχή του χρόνιου πόνου. Σε αυτήν την κατάσταση, η πίεση σε ευαίσθητα σημεία στους μύες σας προκαλεί πόνο στους μυς και μερικές φορές σε φαινομενικά άσχετα μέρη του σώματός σας. Αυτό ονομάζεται αναφερόμενος πόνος. Αυτό το σύνδρομο εμφανίζεται, συνήθως, μετά από επαναλαμβανόμενη σύσπαση ενός μυ. Αυτό μπορεί να προκληθεί από επαναλαμβανόμενες κινήσεις που χρησιμοποιούνται σε δουλειές ή χόμπι ή από μυϊκή ένταση που σχετίζεται με το άγχος.

Ενώ, σχεδόν όλοι έχουν βιώσει κάποιον πόνο μυϊκής έντασης, η ενόχληση που σχετίζεται με το σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου επιμένει ή επιδεινώνεται. Οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν φυσικοθεραπεία και ενέσεις στο σημείο πόνου. Τα παυσίπονα και οι τεχνικές χαλάρωσης μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΜΥΟΠΕΡΙΤΟΝΙΑΚΟΥ ΠΟΝΟΥ

Τα σημεία και τα συμπτώματα του συνδρόμου μυοπεριτονιακού πόνου είναι:

  • Βαθύς, οδυνηρός πόνος σε έναν μυ
  • Πόνος που επιμένει ή επιδεινώνεται
  • Ένας μαλακός όγκος σε έναν μυ
  • Δυσκολία στον ύπνο λόγω πόνου

Κλείστε ραντεβού με το γιατρό σας εάν αισθανθείτε μυϊκό πόνο που δεν υποχωρεί. Σχεδόν όλοι βιώνουν κάποιον μυϊκό πόνο. Αλλά αν ο μυϊκός σας πόνος επιμένει παρά την ανάπαυση και το μασάζ, κλείστε ραντεβού με το γιατρό σας.

ΑΙΤΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΜΥΟΠΕΡΙΤΟΝΙΑΚΟΥ ΠΟΝΟΥ

Οι ευαίσθητες περιοχές σφιχτών μυϊκών ινών μπορεί να σχηματιστούν στους μύες σας μετά από τραυματισμούς ή υπερβολική χρήση. Αυτές οι ευαίσθητες περιοχές ονομάζονται σημεία ενεργοποίησης. Ένα σημείο ενεργοποίησης σε έναν μυ μπορεί να προκαλέσει καταπόνηση και πόνο σε όλο τον μυ. Όταν αυτός ο πόνος επιμένει και επιδεινώνεται, οι γιατροί τον αποκαλούν σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΜΥΟΠΕΡΙΤΟΝΙΑΚΟΥ ΠΟΝΟΥ

Το σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου προκαλείται από ένα ερέθισμα, όπως η σύσπαση των μυών, που ενεργοποιεί τα σημεία ενεργοποίησης στους μύες σας.

Παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ενεργοποίησης των σημείων μυών είναι:

  • Μυϊκός τραυματισμός. Ένας οξύς μυϊκός τραυματισμός ή το συνεχές μυϊκό στρες μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη σημείων ενεργοποίησης. Για παράδειγμα, ένα σημείο μέσα ή κοντά σε έναν τεντωμένο μυ μπορεί να γίνει ένα σημείο ενεργοποίησης. Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις και η κακή στάση του σώματος μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο.
  • Στρες και άγχος. Τα άτομα που βιώνουν συχνά στρες και άγχος μπορεί να είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν σημεία πυροδότησης στους μυς τους. Μια θεωρία υποστηρίζει ότι αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο πιθανό να έχουν συσπάσεις στους μυς τους, μια μορφή επαναλαμβανόμενης καταπόνησης που αφήνει τους μυς επιρρεπείς στα σημεία ενεργοποίησης.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΜΥΟΠΕΡΙΤΟΝΙΑΚΟΥ ΠΟΝΟΥ

Οι επιπλοκές που σχετίζονται με το σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου είναι:

  • Προβλήματα ύπνου. Τα σημεία και τα συμπτώματα του συνδρόμου μυοπεριτονιακού πόνου μπορεί να δυσκολέψουν τον ύπνο τη νύχτα. Μπορεί να έχετε πρόβλημα να βρείτε μια άνετη θέση ύπνου.
  • Ινομυαλγία. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου μπορεί να εξελιχθεί σε ινομυαλγία σε μερικούς ανθρώπους. Η ινομυαλγία είναι μια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από εκτεταμένο πόνο. Πιστεύεται ότι ο εγκέφαλος των ατόμων με ινομυαλγία γίνεται πιο ευαίσθητος στα σήματα πόνου με την πάροδο του χρόνου. Μερικοί γιατροί πιστεύουν ότι το σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου μπορεί να παίξει ρόλο στην έναρξη αυτής της διαδικασίας.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΜΥΟΠΕΡΙΤΟΝΙΑΚΟΥ ΠΟΝΟΥ

Κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης, ο γιατρός σας μπορεί να ασκήσει ήπια πίεση με το δάχτυλο στην επώδυνη περιοχή. Ορισμένοι τρόποι πίεσης στο σημείο ενεργοποίησης μπορούν να προκαλέσουν συγκεκριμένες αποκρίσεις. Για παράδειγμα, μπορεί να εμφανίσετε μυϊκή σύσπαση. Ο μυϊκός πόνος έχει πολλές πιθανές αιτίες. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει άλλες εξετάσεις και διαδικασίες για να αποκλείσει άλλες αιτίες μυϊκού πόνου.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΜΥΟΠΕΡΙΤΟΝΙΑΚΟΥ ΠΟΝΟΥ

Η θεραπεία για το σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου περιλαμβάνει, συνήθως, φάρμακα, ενέσεις στο σημείο ενεργοποίησης ή φυσικοθεραπεία. Δεν υπάρχουν οριστικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση μιας θεραπείας έναντι μιας άλλης, αλλά η άσκηση θεωρείται σημαντική σε οποιουδήποτε πρόγραμμα θεραπείας. Συζητήστε τις επιλογές και τις θεραπευτικές σας προτιμήσεις με το γιατρό σας. Ίσως, χρειαστεί να δοκιμάσετε περισσότερες από μία προσεγγίσεις για να βρείτε ανακούφιση από τον πόνο.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για το σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου είναι:

  • Παυσίπονα. Τα αναλγητικά όπως η ιβουπροφαίνη και η νατριούχος ναπροξένη μπορεί να βοηθήσουν μερικούς ανθρώπους ή ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ισχυρότερα αναλγητικά. Μερικά είναι διαθέσιμα σε επιθέματα που τοποθετείτε στο δέρμα σας.
  • Αντικαταθλιπτικά. Πολλοί τύποι αντικαταθλιπτικών μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου. Για ορισμένα άτομα με σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου, η αμιτριπτυλίνη φαίνεται να μειώνει τον πόνο και να βελτιώνει τον ύπνο.
  • Ηρεμιστικά. Η κλοναζεπάμη βοηθά στη θεραπεία του άγχους και του κακού ύπνου που μερικές φορές εμφανίζονται με το σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου. Πρέπει να χρησιμοποιείται προσεκτικά γιατί μπορεί να προκαλέσει υπνηλία και μπορεί να δημιουργήσει εθισμό.

Ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί να επινοήσει ένα σχέδιο που θα σας βοηθήσει να ανακουφίσετε τον πόνο σας με βάση τα σημεία και τα συμπτώματά σας.

Η φυσικοθεραπεία για την ανακούφιση του συνδρόμου μυοπεριτονιακού πόνου:

  • Διατάσεις. Ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί να σας οδηγήσει σε ήπιες ασκήσεις διατάσεων για να μειώσετε τον πόνο στον προσβεβλημένο μυ σας. Εάν αισθάνεστε πόνο στο σημείο ενεργοποίησης κατά τη διάταση, ο φυσιοθεραπευτής μπορεί να ψεκάσει ένα διάλυμα στο δέρμα σας για να το μουδιάσει.
  • Εκπαίδευση στάσης σώματος. Η βελτίωση της στάσης του σώματος μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του μυοπεριτονιακού πόνου, ιδιαίτερα στον αυχένα σας. Οι ασκήσεις που ενισχύουν τους μύες που περιβάλλουν το σημείο ενεργοποίησης θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε την υπερβολική εργασία οποιουδήποτε μυ.
  • Μασάζ. Ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί να κάνει μασάζ στον προσβεβλημένο μυ σας για να σας βοηθήσει να ανακουφίσετε τον πόνο σας. Ο φυσιοθεραπευτής μπορεί να χρησιμοποιήσει μεγάλες κινήσεις με τα χέρια κατά μήκος του μυ σας ή να ασκήσει πίεση σε συγκεκριμένες περιοχές του μυός σας για να απελευθερώσει την ένταση.
  • Θερμότητα. Η εφαρμογή θερμότητας, μέσω μιας θερμοφόρας ή ενός ζεστού ντους, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της μυϊκής έντασης και στη μείωση του πόνου.
  • Υπέρηχοι. Αυτός ο τύπος θεραπείας χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να αυξήσει την κυκλοφορία του αίματος και τη θερμοκρασία, γεγονός που μπορεί να προάγει την επούλωση των μυών που επηρεάζονται από το σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου.

Η έγχυση ενός στεροειδούς σε ένα σημείο ενεργοποίησης μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου (καλύτερα να μη γίνεται). Σε μερικούς ανθρώπους, μόνο η πράξη της εισαγωγής της βελόνας στο σημείο βοηθά στη διάσπαση της μυϊκής έντασης. Αυτή η τεχνική περιλαμβάνει την εισαγωγή μιας βελόνας σε πολλά σημεία μέσα και γύρω από το σημείο σκανδάλης. Ο βελονισμός φαίνεται, επίσης, να είναι χρήσιμος για μερικούς ανθρώπους που έχουν σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου.

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΜΥΟΠΕΡΙΤΟΝΙΑΚΟΥ ΠΟΝΟΥ

Φροντίστε τον εαυτό σας εάν έχετε σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου:

  • Άσκηση. Η ήπια άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε καλύτερα τον πόνο. Όταν ο πόνος σας το επιτρέπει, κινηθείτε. Ρωτήστε το γιατρό ή τον φυσιοθεραπευτή σας για τις κατάλληλες ασκήσεις.
  • Χαλαρώστε. Εάν είστε αγχωμένοι και σε ένταση, μπορεί να νιώσετε περισσότερο πόνο. Βρείτε τρόπους για να χαλαρώσετε. Ο διαλογισμός, το γράψιμο σε ένα ημερολόγιο ή η συζήτηση με φίλους μπορεί να είναι όλα χρήσιμα.
  • Φροντίστε το σώμα σας. Κάντε μια υγιεινή διατροφή γεμάτη φρούτα και λαχανικά.
  • Κοιμηθείτε αρκετά ώστε να ξυπνάτε ξεκούραστοι. Φροντίστε το σώμα σας ώστε να μπορείτε να βάλετε την ενέργειά σας για να αντιμετωπίσετε τον πόνο σας.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για το σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου

Πατήστε, εδώ για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα  για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης

Οι βιταμίνες για την κόπωση

Εργαστηριακός έλεγχος της γρίπης Α (H1N1)

Η υψηλή χοληστερίνη μπορεί να καταπολεμηθεί με συμπληρώματα διατροφής

Λάδι για μασάζ με πεύκο

Ιαματικά λουτρά Αιδηψού

Τι είναι ο λύκος

Ο καλύτερος τρόπος για να ηρεμήσετε

Συμβουλευτείτε την EMEDI για να μην πονάτε

Σημεία έλλειψης βιταμινών και μετάλλων

Ποιες είναι οι αυτοάνοσες ρευματικές παθήσεις;

Νόσος Lyme

Μυρμήγκιασμα

Μασάζ με βότσαλα

Kροταφική αρτηρίτιδα

Ινομυαλγία

Ο πόνος στο θώρακα από ιογενή λοίμωξη

Τραυματισμός κατά την άσκηση

Άσκηση για αρχάριους

Πόση γυμναστική πρέπει να κάνουμε

Η σημασία της προθέρμανσης στην άσκηση

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΠρωινή ναυτία
Επόμενο άρθροΣαλάτα ζυμαρικών με κοτομπουκιές
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ