Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΚαρδιολογίαΠρόωρες κοιλιακές συσπάσεις

Πρόωρες κοιλιακές συσπάσεις

Οι πρόωρες κοιλιακές συσπάσεις είναι συχνές σε παιδιά και εφήβους, καθώς και σε ενήλικες και μοιάζουν με παράλειψη καρδιακού παλμού ή φτερούγισμα.

Οι πρόωρες κοιλιακές συσπάσεις (PVCs-Premature ventricular contractions) είναι επιπλέον καρδιακοί παλμοί που ξεκινούν σε έναν από τους δύο κατώτερους θαλάμους άντλησης της καρδιάς. Αυτοί οι επιπλέον παλμοί διαταράσσουν το φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό, προκαλώντας μερικές φορές μια αίσθηση φτερουγίσματος ή παράλειψης παλμών στο στήθος.

Οι πρόωρες κοιλιακές συσπάσεις είναι ένας κοινός τύπος ακανόνιστου καρδιακού παλμού. Οι περιστασιακές πρόωρες κοιλιακές συσπάσεις σε άτομα χωρίς καρδιακή νόσο, συνήθως, δεν αποτελούν ανησυχία και πιθανότατα δε χρειάζονται θεραπεία. Μπορεί να χρειαστείτε θεραπεία εάν οι πρόωρες κοιλιακές συσπάσεις είναι πολύ συχνές ή ενοχλητικές ή εάν έχετε μια υποκείμενη καρδιακή πάθηση.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΡΟΩΡΩΝ ΚΟΙΛΙΑΚΩΝ ΣΥΣΠΑΣΕΩΝ

Οι πρόωρες κοιλιακές συσπάσεις, συχνά προκαλούν λίγα ή καθόλου συμπτώματα.

Αλλά, οι επιπλέον παλμοί μπορεί να προκαλέσουν ασυνήθιστες αισθήσεις στο στήθος, όπως:

 • Φτερούγισμα
 • Πιο δυνατοί χτύποι
 • Παραλειπόμενοι χτύποι
 • Αυξημένη επίγνωση των παλμών της καρδιάς

Εάν αισθάνεστε φτερούγισμα, σφυροκόπημα ή αίσθημα παράλειψης καρδιακών παλμών στο στήθος σας, μιλήστε με το γιατρό. Ένας γιατρός μπορεί να καθορίσει εάν οι αισθήσεις οφείλονται σε καρδιακή πάθηση ή άλλη ανησυχία για την υγεία σας. Παρόμοια σημεία και συμπτώματα μπορεί να προκληθούν από πολλές άλλες καταστάσεις όπως άγχος, χαμηλός αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων, υπερδραστήριος θυρεοειδής και λοιμώξεις.

ΑΙΤΙΑ ΠΡΟΩΡΩΝ ΚΟΙΛΙΑΚΩΝ ΣΥΣΠΑΣΕΩΝ

Για να κατανοήσετε την αιτία των πρώιμων κοιλιακών συσπάσεων, μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε περισσότερα για το πώς χτυπά, συνήθως, η καρδιά. Η καρδιά αποτελείται από τέσσερις θαλάμους, δύο άνω θαλάμους, κόλποι και δύο κάτω θαλάμους, κοιλίες. Ο καρδιακός ρυθμός ελέγχεται από έναν φυσικό βηματοδότη, στο δεξιό άνω θάλαμο. Ο φυσικός βηματοδότης στέλνει ηλεκτρικά σήματα που, συνήθως, ξεκινούν κάθε καρδιακό παλμό. Αυτά τα ηλεκτρικά σήματα κινούνται στους κόλπους, αναγκάζοντας τους καρδιακούς μυς να συμπιέζονται και να αντλούν αίμα στις κοιλίες.

Στη συνέχεια, τα σήματα φτάνουν σε ένα σύμπλεγμα κυττάρων που ονομάζεται κολποκοιλιακός κόμβος AV, όπου επιβραδύνουν. Αυτή η μικρή καθυστέρηση επιτρέπει στις κοιλίες να γεμίσουν με αίμα. Όταν τα ηλεκτρικά σήματα φτάνουν στις κοιλίες, οι θάλαμοι συστέλλονται και αντλούν αίμα στους πνεύμονες ή στο υπόλοιπο σώμα. Σε μια τυπική καρδιά, αυτή η διαδικασία σηματοδότησης της καρδιάς, συνήθως, πηγαίνει ομαλά, με αποτέλεσμα έναν καρδιακό ρυθμό ηρεμίας από 60 έως 100 παλμούς το λεπτό.

Οι πρόωρες κοιλιακές συσπάσεις είναι ακανόνιστες συσπάσεις που ξεκινούν από τις κοιλίες, αντί από τους κόλπους. Οι συσπάσεις, συνήθως, χτυπούν νωρίτερα από τον επόμενο αναμενόμενο καρδιακό παλμό. Η αιτία των πρόωρων κοιλιακών συσπάσεων δεν είναι πάντα ξεκάθαρη. Ορισμένα πράγματα, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων ή των αλλαγών στο σώμα, μπορούν να κάνουν τα κύτταρα στους κάτω θαλάμους της καρδιάς ηλεκτρικά ασταθή. Καρδιακές παθήσεις ή ουλές μπορεί να προκαλέσουν εσφαλμένη δρομολόγηση των σημάτων της καρδιάς.

Οι πρόωρες κοιλιακές συσπάσεις μπορεί να προκληθούν από:

 • Ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αποσυμφορητικών και των αντιισταμινικών
 • Κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών
 • Διεγερτικά, όπως η καφεΐνη ή ο καπνός
 • Αυξημένα επίπεδα αδρεναλίνης στο σώμα λόγω άσκησης ή άγχους
 • Τραυματισμός του καρδιακού μυός λόγω ασθένειας

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΡΟΩΡΩΝ ΚΟΙΛΙΑΚΩΝ ΣΥΣΠΑΣΕΩΝ

Ορισμένες επιλογές τρόπου ζωής και συνθήκες υγείας μπορεί να κάνουν ένα άτομο πιο πιθανό να αναπτύξει πρόωρες κοιλιακές συσπάσεις.

Οι παράγοντες κινδύνου για τις πρόωρες κοιλιακές συσπάσεις είναι:

 • Καφεΐνη
 • Καπνός
 • Αλκοόλ
 • Διεγερτικά, όπως η κοκαΐνη ή οι μεθαμφεταμίνες
 • Άσκηση, εάν έχετε ορισμένους τύπους πρόωρων κοιλιακών συσπάσεις
 • Ανησυχία
 • Έμφραγμα
 • Καρδιοπάθειες, συμπεριλαμβανομένων συγγενών καρδιακών παθήσεων, στεφανιαίας νόσου, καρδιακής ανεπάρκειας και εξασθενημένου καρδιακού μυός

Οι συχνές πρόωρες κοιλιακές συσπάσεις ή ορισμένα μοτίβα τους μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αρρυθμιών ή μυοκαρδιοπάθειας. Σπάνια, όταν συνοδεύονται από καρδιακή νόσο, οι συχνές πρόωρες συσπάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε χαοτικούς, επικίνδυνους καρδιακούς ρυθμούς και πιθανώς αιφνίδιο καρδιακό θάνατο.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΠΡΟΩΡΩΝ ΚΟΙΛΙΑΚΩΝ ΣΥΣΠΑΣΕΩΝ

Για τη διάγνωση των πρόωρων κοιλιακών συσπάσεων, ένας γιατρός θα ακροαστεί, συνήθως, την καρδιά σας με ένα στηθοσκόπιο. Μπορεί να σας κάνουν ερωτήσεις σχετικά με τις συνήθειες του τρόπου ζωής σας και το ιατρικό ιστορικό σας. Γίνονται εξετάσεις για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση πρόωρων κοιλιακών συσπάσεων.

Ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) μπορεί να ανιχνεύσει τους επιπλέον παλμούς και να αναγνωρίσει το μοτίβο και την πηγή. Το ΗΚΓ είναι μια γρήγορη και ανώδυνη εξέταση για την καταγραφή της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς. Ηλεκτρόδια τοποθετούνται στο στήθος και μερικές φορές στα χέρια και τα πόδια. Τα καλώδια συνδέουν τα ηλεκτρόδια σε έναν υπολογιστή, ο οποίος εμφανίζει τα αποτελέσματα της δοκιμής. Ένα ΗΚΓ μπορεί να δείξει εάν η καρδιά χτυπά πολύ γρήγορα, πολύ αργά ή καθόλου.

Εάν δεν έχετε πολύ συχνά πρόωρες κοιλιακές συσπάσεις, ένα τυπικό ΗΚΓ μπορεί να μην τα ανιχνεύσει. Ο γιατρός μπορεί να σας ζητήσει να χρησιμοποιήσετε μια φορητή συσκευή ΗΚΓ στο σπίτι για να λάβετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους παλμούς της καρδιάς σας.

Οι φορητές συσκευές ΗΚΓ περιλαμβάνουν:

 • Holter ρυθμού. Αυτή η φορητή συσκευή ΗΚΓ μπορεί να φορεθεί για μια ημέρα ή περισσότερο για να καταγράψει τη δραστηριότητα της καρδιάς κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων. Ορισμένες προσωπικές συσκευές, όπως τα έξυπνα ρολόγια, προσφέρουν φορητή παρακολούθηση ΗΚΓ. Ρωτήστε τον γιατρό εάν αυτή είναι μια επιλογή για εσάς.
 • Παρακολούθηση συμβάντων. Αυτή η φορητή συσκευή ΗΚΓ προορίζεται για χρήση έως και 30 ημέρες ή έως ότου έχετε ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό ή συμπτώματα. Συνήθως, πατάτε ένα κουμπί όταν εμφανίζονται συμπτώματα. Ωστόσο, ορισμένες οθόνες αντιλαμβάνονται αυτόματα τους ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς και στη συνέχεια ξεκινούν την εγγραφή.
 • Ο γιατρός μπορεί, επίσης να συστήσει ένα τεστ κοπώσεως. Αυτή η δοκιμή συχνά περιλαμβάνει περπάτημα σε διάδρομο ή οδήγηση σταθερού ποδηλάτου, ενώ γίνεται ένα ΗΚΓ. Ένα τεστ κοπώσεως μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν η άσκηση ενεργοποιεί τις πρόωρες κοιλιακές συσπάσεις σας.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΡΟΩΡΩΝ ΚΟΙΛΙΑΚΩΝ ΣΥΣΠΑΣΕΩΝ

Τα περισσότερα άτομα με πρόωρες κοιλιακές συσπάσεις που δεν έχουν καρδιακή νόσο δε θα χρειαστούν θεραπεία. Εάν έχετε καρδιακή νόσο, οι πρόωρες κοιλιακές συσπάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε πιο σοβαρές αρρυθμίες. Η θεραπεία εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία.

Ένας γιατρός μπορεί να συστήσει την ακόλουθη θεραπεία για τις συχνές πρόωρες κοιλιακές συσπάσεις:

 • Αλλαγές τρόπου ζωής. Η εξάλειψη των κοινών ερεθισμάτων από πρόωρες κοιλιακές συσπάσεις, όπως η καφεΐνη ή ο καπνός, μπορεί να μειώσει τον αριθμό των επιπλέον παλμών και να μειώσει τα συμπτώματα.
 • Φάρμακα. Μπορεί να συνταγογραφηθούν φάρμακα για την αρτηριακή πίεση για τη μείωση των πρόωρων κοιλιακών συσπάσεων. Αυτά που χρησιμοποιούνται για τις πρόωρες κοιλιακές συσπάσεις μπορεί να είναι β-αναστολείς και αποκλειστές διαύλων ασβεστίου. Φάρμακα για τον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού μπορεί, επίσης, να συνταγογραφηθούν εάν έχετε έναν τύπο ακανόνιστου καρδιακού παλμού που ονομάζεται κοιλιακή ταχυκαρδία ή συχνά πρόωρες κοιλιακές συσπάσεις που παρεμβαίνουν στην καρδιακή λειτουργία.
 • Τοποθέτηση καθετήρα ραδιοσυχνοτήτων. Εάν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και τα φάρμακα δεν βοηθούν στη μείωση των πρόωρων κοιλιακών συσπάσεων, μπορεί να γίνει μια διαδικασία με καθετήρα για να σταματήσουν οι επιπλέον παλμοί. Σε αυτή τη διαδικασία, ένας γιατρός περνάει έναν ή περισσότερους λεπτούς, καθετήρες μέσω μιας αρτηρίας, συνήθως, στη βουβωνική χώρα, και τους οδηγεί στην καρδιά. Τα ηλεκτρόδια στο άκρο του καθετήρα χρησιμοποιούν ραδιοσυχνότητες για να δημιουργήσουν μικροσκοπικές ουλές στην καρδιά για να εμποδίσουν τα ακανόνιστα ηλεκτρικά σήματα και να αποκαταστήσουν τον καρδιακό ρυθμό.

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΡΟΩΡΩΝ ΚΟΙΛΙΑΚΩΝ ΣΥΣΠΑΣΕΩΝ

Οι ακόλουθοι τρόποι αντιμετώπισης μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των πρόωρων κοιλιακών συσπάσεων και στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς:

 • Παρακολουθήστε τα ερεθίσματα σας. Εάν έχετε συχνά πρόωρες κοιλιακές συσπάσεις, η τήρηση ημερολογίου της ημέρας και του χρόνου εμφάνισης των συμπτωμάτων μπορεί να είναι χρήσιμη. Ένα ημερολόγιο μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό τροφών, ποτών ή δραστηριοτήτων που προκαλούν τις πρόωρες κοιλιακές συσπάσεις.
 • Μειώστε τη χρήση ουσιών. Η καφεΐνη, το αλκοόλ, ο καπνός και τα διεγερτικά φάρμακα είναι γνωστοί παράγοντες που προκαλούν πρόωρες κοιλιακές συσπάσεις. Η μείωση ή η αποφυγή τέτοιων ουσιών μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα των πρόωρων κοιλιακών συσπάσεων.
 • Διαχειριστείτε το άγχος. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς. Βρείτε τρόπους για να μειώσετε το συναισθηματικό στρες. Η περισσότερη άσκηση, η εξάσκηση της επίγνωσης και η σύνδεση με άλλους σε ομάδες υποστήριξης είναι μερικοί τρόποι για να τιθασεύσετε το άγχος. Εάν χρειάζεστε βοήθεια για τη διαχείριση του άγχους, μιλήστε με τον γιατρό σχετικά με στρατηγικές και φάρμακα που μπορεί να βοηθήσουν.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα καρδιοαγγειακά νοσήματα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα καρδιοαγγειακά νοσήματα

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Κοιλιακή ταχυκαρδία

Ιδιοπαθής υπερτροφική υπαορτική στένωση

Σύνδρομο Marchiafava-Bignami

Σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας της μεταμόσχευσης οργάνων

Σύνδρομο Wolff-Parkinson-White

Τι να κάνετε αν κάποιος λιποθυμήσει

Ποιοι πρέπει να βάλουν εμφυτεύσιμο απινιδωτή

Πρέπει να προσέχουν όσοι έχουν βηματοδότη

Βαγοτονία

Θειαμίνη

Ο ασθενής με δύσπνοια στα επείγοντα

Σύγχρονη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας

Σύνδρομο Korsakoff

Νόσος του Κεσάν

Αλκοολική μυοκαρδιοπάθεια

Το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου

Υπερηχογράφημα καρδιάς

Σύνδρομο Noonan

Αιφνίδιος θάνατος σε νέους άνδρες

Η ακτινοθεραπεία στον καρκίνο μαστού προκαλεί καρδιοπάθειες

Οδηγίες για τον εμφυτεύσιμο απινιδωτή

Νόσος του Wilson

Αιμοχρωμάτωση

Μυοκαρδιοπάθειες

Μυοκαρδίτιδα

Αρρυθμιογόνος μυοκαρδιοπάθεια της δεξιάς κοιλίας

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και άνοια

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και άνοια. Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα υποστηρίζουν τον εγκέφαλο και προλαμβάνουν και θεραπεύουν την άνοια Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ