Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τεκόμα κίτρινη

Η τεκόμα κίτρινη είναι ένα φυτικό φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του διαβήτη, τα πεπτικά προβλήματα, τη μόλυνσης μαγιάς, τις λοιμώξεις και είναι ισχυρό διουρητικό, ζιζανιοκτόνο και τονωτικό.

Η τεκόμα κίτρινη (Tecoma stans) είναι ένας ταχέως αναπτυσσόμενος αειθαλής θάμνος με λεπτά, γκριζοκαφέ κλαδιά και συστάδες από έντονα κίτρινα άνθη σε σχήμα τρομπέτας. Πράσινα, οδοντωτά φύλλα σε σχήμα δαντέλας προσφέρουν ένα όμορφο σκηνικό για τις ζωηρές ανθοφορίες του θάμνου, που προσελκύουν κολιμπριά, πεταλούδες και μέλισσες. Αυτό τα φυτό παράγει μακριούς, πράσινους σπόρους μετά την ανθοφορία που λειτουργούν ως πηγή τροφής για μικρά ζώα. Ενώ, είναι όμορφα και ταχέως αναπτυσσόμενα, αυτά τα φυτά μπορούν να γίνουν επεμβατικά. Η τεκόμα ανήκει στην Οικογένεια Bignoniaceae.

Η τεκόμα κίτρινη είναι θάμνος ή δέντρο που μπορεί να φτάσει τα 10 μέτρα. Έχει φύλλα σύνθετα, πτερόβολα, οδοντωτά. Τα άνθη του είναι κίτρινα, χωνοειδή και μεγάλα. Ο καρπός του είναι περικάρπιο. Ανθίζει κατά την άνοιξη και το συναντούμε καλλωπιστικό σε κήπους και δεντροσειρές. Είναι ιθαγενές φυτό της κεντρικής και νότιας Αμερικής.

Αυτά τα φυτά μπορεί να έχουν μια επιδεικτική εμφάνιση, αλλά δεν χρειάζονται πολύ συντήρηση. Στην πραγματικότητα, οι κίτρινοι θάμνοι καμπάνας είναι ανεκτικοί στην ξηρασία, τη ζέστη και το κρύο. Αυτοί οι θάμνοι είναι εξαιρετικές επιλογές για πολυετείς ή βραχόκηπους και μπορούν ακόμη και να καλλιεργηθούν σε γλάστρες ή ως μονοετή φυτά εκτός των ζωνών ανάπτυξής τους. Η γρήγορη ανάπτυξη και τα λεπτά κλαδιά του φυτού τα καθιστούν επιρρεπή σε ζημιές από τον άνεμο, γι’ αυτό προσπαθήστε να τα τοποθετήσετε σε περιοχή όπου θα είναι προστατευμένα από τους δυνατούς ανέμους. Η τεκόμα κίτρινη δεν ενοχλείται, συχνά, από ασθένειες ή παράσιτα. Τα μικρά ζώα απολαμβάνουν να τσιμπολογούν τους σπόρους, ενώ τα μεγαλύτερα ζώα, όπως τα ελάφια, είναι γνωστό ότι βόσκουν το φύλλωμα.

Λόγω της γρήγορης ανάπτυξής τους και της ανθεκτικής φύσης τους, η τεκόμα κίτρινη μπορεί εύκολα να ξεπεράσει τη χλωρίδα έξω από την πατρίδα τους, και να γίνουν ένα προβληματικό είδος. Αυτά τα φυτά θεωρούνται εγχώρια στην Αφρική, την Ασία, μέρη της Νότιας Αμερικής, τα νησιά του Ειρηνικού και την Αυστραλία. Ενώ είναι εγγενή στη Βόρεια, Νότια και Κεντρική Αμερική, αυτά τα φυτά έχουν γίνει ένα εγχώριο είδος στη Φλόριντα.

Η τεκόμα κίτρινη ευδοκιμεί στον ήλιο, αλλά μπορεί να καλλιεργηθεί σε μερικώς σκιερές περιοχές. Ωστόσο, αυτή που καλλιεργείται σε μερική σκιά δε θα μεγαλώσει τόσο ψηλά ή τόσο πλούσια όσο εκείνη που δέχεται 6 ώρες ή περισσότερο ηλιακό φως κάθε μέρα.

Αυτά τα φυτά είναι ανεκτικά σε πολλές εδαφολογικές συνθήκες, αλλά είναι καλύτερα σε πλούσιο, ελαφρώς υγρό, καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Η προσθήκη μιας υγιούς ποσότητας κομπόστ στο έδαφος είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να διασφαλιστεί η επαρκής αποστράγγιση παρέχοντας παράλληλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

Η τεκόμα κίτρινη προτιμά ξηρές έως ελαφρώς υγρές συνθήκες εδάφους. Ως φυτά της ερήμου, είναι ανθεκτικά στην ξηρασία και μπορούν να χειριστούν ξηρές περιόδους. Βεβαιωθείτε ότι δεν έχει υπερβολικό νερό, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα σήψης. Οι φυσικές βροχοπτώσεις είναι συχνά αρκετές για να διατηρήσουν αυτό το φυτό ακμαίο. Σε ξηρασίες, χρειάζεται συμπληρωματικό νερό. Μπορεί να χρειαστεί να ποτίζετε τα φυτά μία ή δύο φορές το μήνα. Κατά τη διάρκεια παρατεταμένων ξηρασιών, μπορεί να χρειαστεί εβδομαδιαίο πότισμα.

Η τεκόμα βρίσκεται, φυσικά, σε θερμά κλίματα. Είναι ανθεκτική τόσο στη ζέστη όσο και στο κρύο, αλλά θα μείνει σε αδράνεια σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Αυτός ο ισχυρός θάμνος μπορεί να αντέξει τόσο την ξηρασία όσο και τα υγρά κλίματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτά τα φυτά δεν απαιτούν πρόσθετο λίπασμα. Ωστόσο, εάν παρατηρήσετε ότι το φυτό αργεί να αναπτυχθεί ή να ανθίσει, προσθέστε ένα καλά ισορροπημένο λίπασμα μία φορά κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.

Το ετήσιο κλάδεμα μπορεί να βοηθήσει το φυτό να διατηρήσει το σχήμα του και να ενθαρρύνει τη νέα υγιή ανάπτυξη. Κλαδέψτε στα τέλη του χειμώνα μετά την απειλή του παγετού. Αφαιρέστε τα παλιά αναπτυσσόμενα εσωτερικά κλαδιά και κόψτε την παλιά ξυλώδη ανάπτυξη. Εάν δεν υπάρχει ανάπτυξη του χλωρού ξύλου, κόψτε τον θάμνο στο έδαφος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα αναπτυχθεί ξανά γρήγορα την άνοιξη.

Η τεκόμα η κίτρινη πολλαπλασιάζεται εύκολα μέσω μοσχευμάτων που λαμβάνονται την άνοιξη ή το καλοκαίρι. Για να το κάνετε αυτό, θα χρειαστείτε ένα κοφτερό μαχαίρι ή ένα κλαδευτήρι, μια μικρή γλάστρα με τρύπες αποστράγγισης, μια πλαστική σακούλα, ένα λάστιχο και πλούσιο χώμα που στραγγίζει καλά.

Αφού έχετε τα υλικά, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  • Την άνοιξη ή το καλοκαίρι, χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό μαχαίρι ή ένα κλαδευτήρι για να αφαιρέσετε ένα μόσχευμα που έχει μήκος αρκετά εκατοστά.
  • Θάψτε το κομμένο άκρο σε πλούσιο, καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Βρέξτε το χώμα.
  • Καλύψτε το μόσχευμα με πλαστική σακούλα για να διατηρείται η υγρασία. Στερεώστε τη σακούλα γύρω από το φυτό με ένα λαστιχάκι.
  • Τοποθετήστε το σε ζεστό χώρο με έντονο, έμμεσο φωτισμό.
  • Διατηρήστε το έδαφος υγρό, αλλά όχι μουσκεμένο.
  • Μόλις υπάρχουν πολλά εκατοστά νέας ανάπτυξης, αφαιρέστε τη σακούλα και μεταφέρετε σε μια μεγαλύτερη γλάστρα, εάν χρειάζεται.
  • Ξεκινήστε και μετακινήστε το σε εξωτερικό χώρο για να συνηθίσει.

Μπορείτε επίσης να ξεκινήσετε από σπόρους που έχετε συλλέξει από το φυτό.

Για να καλλιεργήσετε αυτό το φυτό από σπόρους, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  • Συλλέξτε λοβούς σπόρων από το φυτό και περιμένετε να γίνουν καφέ και στεγνοί. Στη συνέχεια, ανοίξτε τους λοβούς και αφαιρέστε τους σπόρους.
  • Γεμίστε μια μικρή γλάστρα με πλούσιο χώμα που στραγγίζει καλά. Η τύρφη ή ο βερμικουλίτης δουλεύουν, επίσης.
  • Καλύψτε ελαφρά τους σπόρους στο καλλιεργητικό μέσο.
  • Ποτίστε το χώμα, διατηρώντας το υγρό, αλλά όχι μουσκεμένο.
  • Διατηρήστε τη γλάστρα σε ζεστό χώρο με έντονο, έμμεσο φωτισμό. Η βλάστηση πρέπει να γίνει σε δύο έως τρεις εβδομάδες.

Η τεκόμα κίτρινη έχει σχετικά συμπαγές μέγεθος που της επιτρέπει να αναπτύσσεται καλά σε δοχεία. Επιλέξτε μια γλάστρα που στραγγίζει καλά και απομακρύνετε το υπερβολικό νερό. Η γρήγορη ανάπτυξη αυτών των φυτών σημαίνει ότι θα πρέπει να τα μετατοπίζετε πιο συχνά, καθώς, είναι πιθανό να ξεπεράσει το μέγεθος της γλάστρας τους. Για να το κάνετε αυτό, αναποδογυρίστε απαλά τη γλάστρα στο πλάι της και χτυπήστε την εξωτερική πλευρά της γλάστρας για να χαλαρώσει το ριζικό σύστημα. Βγάλτε το φυτό έξω και τοποθετήστε το σε μια μεγαλύτερη γλάστρα. Γεμίστε το με χώμα που στραγγίζει καλά, θάβοντας το θάμνο στο ίδιο ύψος που ήταν πριν.

Όταν καλλιεργούνται σε ζώνες ανθεκτικότητας δεν απαιτούν πρόσθετη χειμερινή φροντίδα. Όταν καλλιεργούνται εκτός αυτής της περιοχής, είναι καλύτερο να κρατάτε αυτούς τους θάμνους σε δοχεία, ώστε να μπορούν να μεταφερθούν σε προστατευμένη περιοχή, όπως θερμοκήπια.

Η τεκόμα κίτρινη είναι γνωστή για τα έντονα κίτρινα, σε σχήμα τρομπέτας, ελαφρώς αρωματικά λουλούδια της. Αυτά φτάνουν τα 12 cm σε μήκος και εμφανίζονται κάθε χρόνο από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο. Aνθίζει καλύτερα σε ηλιόλουστο και καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Φροντίστε να δώσετε σε αυτόν τον ταχέως αναπτυσσόμενο θάμνο άφθονο χώρο για να διακλαδωθεί, καθώς, δεν του αρέσει να μεγαλώνει σε μικρούς χώρους. Το λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο θα βοηθήσει, επίσης, στην ενθάρρυνση της ανθοφορίας. Η τεκόμα κίτρινη είναι ανθεκτικό φυτό που ευδοκιμεί. Δεν αντιμετωπίζει, συχνά, προβλήματα. Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους καλλιεργητές είναι η έλλειψη ανθοφορίας.

Εάν αυτό το φυτό δυσκολεύεται να ανθίσει, μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους. Οι πιο συνηθισμένες αιτίες είναι η έλλειψη επαρκούς φωτός, αποστράγγισης ή χώρου. Για περισσότερο φως, τοποθετήστε το σε μια περιοχή που έχει τουλάχιστον 6 ώρες ηλιακού φωτός κάθε μέρα. Φυτέψτε ξανά τον θάμνο ή μετακινήστε το δοχείο σε μια πιο κατάλληλη θέση. Εάν υπάρχουν υποψίες για συνθήκες αργής αποστράγγισης, προσθέστε άμμο ή άλλο υλικό γρήγορης αποστράγγισης στο έδαφος για να επιτρέψετε την αποστράγγιση της περίσσειας νερού.

Για να αποφύγετε την έλλειψη ανθοφορίας λόγω του χώρου, φυτέψτε αυτούς τους θάμνους σε απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Για φυτά σε γλάστρες, μπορεί να χρειαστεί να μετακινήσετε τον θάμνο σε μεγαλύτερη γλάστρα.

Ιδιότητες κι ενδείξεις Τεκόμας Κίτρινης

Η κίτρινη τεκόμα έχει ευρύ φάσμα φαρμακευτικών εφαρμογών. Σχεδόν όλα τα μέρη του φυτού, φύλλα, ρίζα, άνθος, σπόρος, καρπός, φλοιός χρησιμοποιούνται για φαρμακευτική χρήση. Η τεκόμα η κίτρινη είναι ένα φυτικό φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του διαβήτη, τα πεπτικά προβλήματα, τις μολύνσεις μαγιάς, τις λοιμώξεις, αλλά είναι κι ένα ισχυρό διουρητικό, ζιζανιοκτόνο και τονωτικό.

Τα χημικά του συστατικά είναι οι φυτοστερόλες, τα αλκαλοειδή, οι κινίνες, τα αμινοξέα, τα μονοτερπένια, τα τριτερπένια, οι γλυκοσίδες, οι φαινόλες, τα φλαβονοειδή, οι σαπωνίνες και οι τανίνες. Οι ρίζες αναφέρονται ως διουρητικές, τονωτικές, αντισυφιλιδικές και ζιζανιοκτόνες.

Χρήσιμες Ιατρικές Συνταγές

Το αφέψημα λουλουδιών και φλοιού χρησιμοποιούνται για πόνους στο στομάχι και ολόκληρο το φυτό χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του διαβήτη.

Στη Γκουανταλαχάρα, οι ρίζες του χρησιμοποιούνται για την παρασκευή μπύρας.

Τα κατάλληλα βότανα και συμπληρώματα διατροφής για την υγεία σας 

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βότανα και συμπληρώματα διατροφής για τη υγεία σας

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Τα οφέλη στην υγεία από το αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου

Ελαιώδεις φυτικές τροφές

Θεραπεία Καρκίνου του Μαστού με φυσικούς τρόπους

Τι περιέχουν τα φυσικά καλλυντικά και είναι υγιεινά

Κόλπα για να αυξήσετε την τεστοστερόνη σας φυσικά

Εμπιστευτείτε την υγεία σας στις βιταμίνες

Τα οφέλη στην υγεία από το αρωματικό κερί χαμομηλιού

Τα οφέλη στην υγεία από το αιθέριο έλαιο δάφνης

Τα οφέλη στην υγεία από το αιθέριο έλαιο αρκεύθου

Η αντιφλεγμονώδης δράση της κάνναβης

Υψηλής ποιότητας καλλυντικά για το δέρμα σας

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με σύμφυτο

Ο άνθρωπος πάνω απ΄όλα στην ιατρική

Η Ελλάδα διαθέτει μία από τις πιο πλούσιες χλωρίδες του κόσμου

Τα κρητικά βότανα είναι αναγνωρισμένα παγκοσμίως

Ποιες βιταμίνες πρέπει να παίρνετε καθημερινά

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19. Οι κυριότερες είναι οι καρδιoαγγειακές επιπλοκές, οι θρομβώσεις και η θρομβοπενία. Επιμέλεια παρουσίασης  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ