Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΑγγειοχειρουργικήΣύνδρομο παγίδευσης ιγνυακής αρτηρίας

Σύνδρομο παγίδευσης ιγνυακής αρτηρίας

Το σύνδρομο παγίδευσης της ιγνυακής αρτηρίας επηρεάζει, τυπικά, νεαρούς άνδρες αθλητές που έχουν, συνήθως, υπερτροφία των μυών, χωρίς, σημαντικούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου.

Το σύνδρομο παγίδευσης ιγνυακής αρτηρίας (PAES-Popliteal Artery Entrapment Syndrome) είναι μια ασυνήθιστη κατάσταση κατά την οποία ένας μη φυσιολογικά τοποθετημένος ή διευρυμένος μυς της γάμπας πιέζει την κύρια αρτηρία πίσω από το γόνατο, την ιγνυακή αρτηρία. Η αρτηρία παγιδεύεται, καθιστώντας δυσκολότερη τη ροή του αίματος στο κάτω πόδι. Το σύνδρομο παγίδευσης της ιγνυακής αρτηρίας είναι πιο συχνό μεταξύ των αθλητών.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΠΑΓΙΔΕΥΣΗΣ ΙΓΝΥΑΚΗΣ ΑΡΤΗΡΙΑΣ

Το κύριο σύμπτωμα του συνδρόμου παγίδευσης της ιγνυακής αρτηρίας είναι ο πόνος ή η κράμπα στη γάμπα που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της άσκησης και υποχωρεί με την ανάπαυση.

Άλλα σημεία και συμπτώματα είναι:

 • Κρύα πόδια μετά την άσκηση
 • Μυρμήγκιασμα ή κάψιμο στη γάμπα σας
 • Μούδιασμα στην περιοχή της γάμπας

Εάν η ιγνυακή φλέβα παγιδευτεί, επίσης, από το μυ της γάμπας, μπορεί να έχετε:

 • Αίσθημα βαρύτητας στο πόδι
 • Κράμπες στο κάτω πόδι τη νύχτα
 • Πρήξιμο στην περιοχή της γάμπας
 • Αλλαγές στο χρώμα του δέρματος γύρω από τον μυ της γάμπας
 • Θρόμβους αίματος στο κάτω πόδι, εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση

Τα συμπτώματα συνήθως επηρεάζουν νεαρά, κατά τα άλλα υγιή άτομα κάτω των 40 ετών.

ΑΙΤΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΠΑΓΙΔΕΥΣΗΣ ΙΓΝΥΑΚΗΣ ΑΡΤΗΡΙΑΣ

Το σύνδρομο παγίδευσης της ιγνυακής αρτηρίας προκαλείται από έναν ανώμαλο μυ της γάμπας, συνήθως τον γαστροκνήμιο μυ.

Η πάθηση μπορεί να εμφανιστεί από τη γέννηση ή να αναπτυχθεί αργότερα στη ζωή. Στη συγγενή μορφή, ο μυς της γάμπας ή η ιγνυακή αρτηρία είναι ανώμαλα τοποθετημένα, ενώ το μωρό μεγαλώνει στη μήτρα της μητέρας. Τα άτομα με επίκτητη μορφή συνδρόμου παγίδευσης της ιγνυακής αρτηρίας έχουν μυ της γάμπας που είναι μεγαλύτερος από τον φυσιολογικό.

Ο μη φυσιολογικός μυς της γάμπας πιέζει την ιγνυακή αρτηρία, μειώνοντας τη ροή του αίματος στο κάτω πόδι. Η έλλειψη ροής αίματος έχει ως αποτέλεσμα πόνο και κράμπες στο πίσω μέρος του κάτω ποδιού κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΠΑΓΙΔΕΥΣΗΣ ΙΓΝΥΑΚΗΣ ΑΡΤΗΡΙΑΣ

Το σύνδρομο παγίδευσης της ιγνυακής αρτηρίας είναι ασυνήθιστο.

Τα ακόλουθα αυξάνουν τον κίνδυνο της πάθησης:

 • Μικρότερη ηλικία. Η πάθηση εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα που είναι στα τέλη της εφηβείας ή στα 20 τους. Σπάνια διαγιγνώσκεται σε άτομα άνω των 40 ετών.
 • Άρρεν φύλο. Το σύνδρομο παγίδευσης της ιγνυακής αρτηρίας μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε, αλλά είναι πολύ πιο συχνό στους νεαρούς άνδρες.
 • Έντονη αθλητική δραστηριότητα. Δρομείς, ποδηλάτες και αθλητές που προσπαθούν να χτίσουν μυς γρήγορα με εντατική προπόνηση με βάρη ή προπόνηση υψηλής έντασης διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΠΑΓΙΔΕΥΣΗΣ ΙΓΝΥΑΚΗΣ ΑΡΤΗΡΙΑΣ

Η μακροχρόνια πίεση στην ιγνυακή αρτηρία μπορεί να προκαλέσει στένωση της αρτηρίας, προκαλώντας πόνο και κράμπες με ελαφρά μόνο δραστηριότητα, όπως το περπάτημα. Σε σοβαρές περιπτώσεις ή όταν δεν διαγνωστεί, τα νεύρα και οι μυς στο πόδι μπορεί να υποστούν βλάβη. Μπορεί να εμφανιστούν θρόμβοι αίματος στο κάτω πόδι. Οι ηλικιωμένοι αθλητές με σημεία και συμπτώματα συνδρόμου παγίδευσης ιγνυακής αρτηρίας θα πρέπει να ελέγχονται για ιγνυακό ανεύρυσμα, το οποίο είναι κοινό στους ηλικιωμένους άνδρες.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΠΑΓΙΔΕΥΣΗΣ ΙΓΝΥΑΚΗΣ ΑΡΤΗΡΙΑΣ

Ο γιατρός σας θα σας εξετάσει προσεκτικά και θα κάνει ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματα και το ιστορικό υγείας σας. Ωστόσο, επειδή τα περισσότερα άτομα με σύνδρομο παγίδευσης ιγνυακής αρτηρίας είναι νέοι και συνήθως, υγιείς, η διάγνωση της πάθησης μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολη. Τα ευρήματα από μια φυσική εξέταση είναι συνήθως φυσιολογικά.

Ο γιατρός σας θα αποκλείσει άλλες αιτίες πόνου στα πόδια, συμπεριλαμβανομένων των μυϊκών καταπονήσεων, των καταγμάτων από το στρες, του χρόνιου συνδρόμου του διαμερίσματος και της περιφερικής αρτηριακής νόσου, που οφείλεται σε φραγμένες αρτηρίες.

Οι εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για τον αποκλεισμό άλλων καταστάσεων και τη διάγνωση του συνδρόμου παγίδευσης της ιγνυακής αρτηρίας είναι:

 • Η μέτρηση σφυροβραχιόνιου δείκτη είναι, συνήθως, η πρώτη εξέταση που γίνεται για τη διάγνωση του συνδρόμου παγίδευσης της ιγνυακής αρτηρίας. Οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης λαμβάνονται στα χέρια και τα πόδια σας κατά τη διάρκεια και μετά το περπάτημα σε διάδρομο. Η μέτρηση σφυροβραχιόνιου δείκτη προσδιορίζεται διαιρώντας την πίεση στον αστράγαλο με την πίεση του βραχίονα. Η αρτηριακή πίεση στα πόδια σας πρέπει να είναι υψηλότερη από αυτή στα χέρια σας. Αλλά εάν έχετε σύνδρομο παγίδευσης ιγνυακής αρτηρίας, η πίεση στον αστράγαλο πέφτει κατά τη διάρκεια της άσκησης.
 • Το υπερηχογράφημα μυός της γάμπας χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας για να καθορίσει πόσο γρήγορα το αίμα ρέει μέσα από τις αρτηρίες των ποδιών. Αυτό το μη επεμβατικό τεστ μπορεί να γίνει πριν ή μετά την άσκηση ή ενώ λυγίζετε το πόδι σας πάνω-κάτω, γεγονός που θέτει σε λειτουργία τους μυς της γάμπας σας.
 • Η μαγνητική αγγειογραφία δείχνει τον μυ της γάμπας που παγιδεύει την αρτηρία. Μπορεί, επίσης, να αποκαλύψει πόσο στενεύει η ιγνυακή αρτηρία. Μπορεί να σας ζητηθεί να λυγίσετε το πόδι σας ή να το πιέσετε σε μια σανίδα κατά τη διάρκεια αυτής της δοκιμής. Κάτι τέτοιο βοηθά τον γιατρό σας να προσδιορίσει πώς ρέει αίμα στο κάτω πόδι σας.
 • Η αξονική αγγειογραφία δείχνει, επίσης, ποιος μυς του ποδιού προκαλεί την παγίδευση της αρτηρίας. Όπως και με τη μαγνητική αγγειογραφία, μπορεί να σας ζητηθεί να αλλάξετε τη θέση του ποδιού σας κατά τη διάρκεια αυτής της δοκιμής. Η αγγειογραφία με βάση τον καθετήρα επιτρέπει στον γιατρό σας να δει πώς ρέει το αίμα προς και από την κνήμη σε πραγματικό χρόνο. Γίνεται εάν η διάγνωση είναι ακόμα ασαφής μετά από άλλες, λιγότερο επεμβατικές απεικονιστικές εξετάσεις.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΠΑΓΙΔΕΥΣΗΣ ΙΓΝΥΑΚΗΣ ΑΡΤΗΡΙΑΣ

Η χειρουργική επέμβαση είναι ο μόνος τρόπος για να διορθωθεί ο μη φυσιολογικός μυς της γάμπας και να απελευθερωθεί η παγιδευμένη αρτηρία. Ο γιατρός σας πιθανότατα θα συστήσει χειρουργική επέμβαση εάν τα συμπτώματά σας επηρεάζουν σημαντικά τις καθημερινές ή τις αθλητικές σας δραστηριότητες. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο χειρουργός κάνει μια τομή στην εσωτερική γάμπα ακριβώς κάτω από το γόνατο, ή στο πίσω μέρος του γόνατος, για να απελευθερώσει τον μη φυσιολογικό μυ της γάμπας και να δώσει στην αρτηρία περισσότερο χώρο. Αυτό θα αποτρέψει την πίεση του μυ της γάμπας στην αρτηρία στο μέλλον. Η χειρουργική επέμβαση γίνεται ενώ είστε υπό γενική αναισθησία. Η διαδικασία διαρκεί περίπου μία ώρα. Συνήθως, θα χρειαστεί να μείνετε στο νοσοκομείο για μία ημέρα.

Εάν είχατε την πάθηση για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση παράκαμψης αρτηρίας. Η χειρουργική επέμβαση παράκαμψης γίνεται, συνήθως, μόνο σε όσους έχουν σοβαρή στένωση της αρτηρίας λόγω του μακροχρόνιου συνδρόμου παγίδευσης της ιγνυακής αρτηρίας. Η χειρουργική επέμβαση για την απελευθέρωση του μυ και της αρτηρίας της γάμπας, συνήθως, δεν επηρεάζει τη λειτουργία των ποδιών. Όταν η πάθηση διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα, αναμένεται πλήρης ανάρρωση και τα συμπτώματά σας θα πρέπει να εξαφανιστούν.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τα καρδιοαγγειακά νοσήματα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τα καρδιοαγγειακά νοσήματα

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Οξεία απόφραξη μιας αρτηρίας άκρου

Αρτηριακή εμβολή και αρτηριακή θρόμβωση

Οι απαραίτητες βιταμίνες για την θρόμβωση

Αθηροσκληρωτική αποφρακτική νόσος

Διάγνωση ασθενειών από τα πόδια

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Εγκεφαλικά τσιπ σε ανθρώπους

Εγκεφαλικά τσιπ σε ανθρώπους. Εγκεφαλικά εμφυτεύματα που θα επιτρέπουν στους ανορώπους να ελέγχουν συσκευές μέσω της σκέψης τους Το τσιπ εγκεφάλου Neuralink του Elon Musk Η...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ