Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΚάταγμα δίκην χλωρού ξύλου

Κάταγμα δίκην χλωρού ξύλου

Το κάταγμα δίκην χλωρού ξύλου συμβαίνει στα παιδιά επειδή τα οστά τους είναι πιο μαλακά και πιο εύκαμπτα από αυτά των ενηλίκων.

Ένα κάταγμα δίκην χλωρού ξύλου συμβαίνει όταν ένα οστό λυγίζει και ραγίζει, αντί να σπάσει εντελώς σε ξεχωριστά κομμάτια. Το κάταγμα μοιάζει με αυτό που συμβαίνει όταν προσπαθείτε να σπάσετε ένα μικρό, πράσινο χλωρό κλαδί σε ένα δέντρο. Το κάταγμα δίκην χλωρού ξύλου συμβαίνει, περισσότερο, σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών. Αυτός ο τύπος σπασμένου οστού εμφανίζεται, συχνότερα, στα παιδιά, επειδή τα οστά τους είναι πιο μαλακά και πιο εύκαμπτα από τα οστά των ενηλίκων.

Ακόμη και το ήπιο κάταγμα δίκην χλωρού ξύλου, συνήθως, ακινητοποιείται σε γύψο. Εκτός από τη συγκράτηση των ραγισμένων κομματιών του οστού μαζί για να επουλωθούν, ένας γύψος μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή του σπασίματος του οστού μέχρι το τέλος, εάν το παιδί πέσει ξανά πάνω του.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΔΙΚΗΝ ΧΛΩΡΟΥ ΞΥΛΟΥ

Τα σημεία και τα συμπτώματα θα ποικίλλουν, ανάλογα με τη σοβαρότητα του κατάγματος δίκην χλωρού ξύλου. Τα ήπια κατάγματα μπορεί να θεωρηθούν λανθασμένα με διαστρέμματα ή μώλωπες. Τα πιο σοβαρά κατάγματα μπορεί να προκαλέσουν μια εμφανή παραμόρφωση, συνοδευόμενη από σημαντικό πόνο και οίδημα. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν το παιδί σας έχει επίμονο πόνο σε ένα τραυματισμένο άκρο. Ζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια εάν ένα παιδί δεν μπορεί να αντέξει βάρος ή εάν υπάρχει εμφανής πόνος, παραμόρφωση και πρήξιμο.

ΑΙΤΙΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΔΙΚΗΝ ΧΛΩΡΟΥ ΞΥΛΟΥ

Τα κατάγματα της παιδικής ηλικίας συμβαίνουν συχνότερα με πτώση. Τα κατάγματα των χεριών είναι πιο συχνά από τα κατάγματα των ποδιών, καθώς η κοινή αντίδραση είναι να πετάτε έξω τα χέρια σας για να στηρίξετε τον εαυτό σας όταν πέσετε.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΔΙΚΗΝ ΧΛΩΡΟΥ ΞΥΛΟΥ

Ο κίνδυνος από κάταγμα δίκην χλωρού ξύλου είναι υψηλότερος στα μικρά παιδιά, επειδή τα οστά τους είναι πιο μαλακά και πιο εύκαμπτα από τα οστά των ενηλίκων. Σε ένα κάταγμα δίκην χλωρού ξύλου, το οστό κάμπτεται και ραγίζει αντί να σπάσει σε ξεχωριστά κομμάτια. Τα περισσότερα κατάγματα δίκην χλωρού ξύλου συμβαίνουν σε παιδιά κάτω των 10 ετών.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΔΙΚΗΝ ΧΛΩΡΟΥ ΞΥΛΟΥ

Κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης, ο γιατρός σας θα επιθεωρήσει την πληγείσα περιοχή για ευαισθησία, οίδημα, παραμόρφωση, μούδιασμα ή ανοιχτό τραύμα. Μπορεί να ζητηθεί από το παιδί σας να μετακινήσει τα δάχτυλά του σε συγκεκριμένα σχέδια ή κινήσεις για να ελέγξει για βλάβη στα νεύρα. Ο γιατρός σας μπορεί, επίσης, να εξετάσει τις αρθρώσεις πάνω και κάτω από το κάταγμα. Η ακτινογραφία μπορεί να αποκαλύψει τις περισσότερες περιπτώσεις το κάταγμα δίκην χλωρού ξύλου. Ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να κάνει ακτινογραφία και του μη τραυματισμένου άκρου, για λόγους σύγκρισης.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΔΙΚΗΝ ΧΛΩΡΟΥ ΞΥΛΟΥ

Ανάλογα με τη βαρύτητα του κατάγματος δίκην χλωρού ξύλου, ο γιατρός μπορεί να χρειαστεί να ισιώσει το οστό με το χέρι, ώστε να επουλωθεί σωστά. Το παιδί σας θα λάβει παυσίπονα και πιθανώς κατασταλτικά φάρμακα για αυτή τη διαδικασία.

Τα κατάγματα δίκην χλωρού ξύλου έχουν υψηλό κίνδυνο να σπάσουν εντελώς το οστό, επομένως τα περισσότερα από αυτά τα είδη καταγμάτων ακινητοποιούνται σε γύψο κατά τη διάρκεια της επούλωσης. Περιστασιακά, ο γιατρός σας μπορεί να αποφασίσει ότι ένας αφαιρούμενος νάρθηκας θα μπορούσε να λειτουργήσει εξίσου καλά, ιδιαίτερα εάν το σπάσιμο έχει ως επί το πλείστον επουλωθεί. Το πλεονέκτημα ενός νάρθηκα είναι ότι το παιδί σας μπορεί να μπορεί να τον βγάλει για λίγο για μπάνιο ή ντους.

Απαιτούνται ακτινογραφίες σε λίγες εβδομάδες για να βεβαιωθείτε ότι το κάταγμα επουλώνεται σωστά, για να ελεγχθεί η ευθυγράμμιση του οστού και να προσδιοριστεί πότε δε χρειάζεται πλέον γύψος. Τα περισσότερα κατάγματα δίκην χλωρού ξύλου απαιτούν τέσσερις έως οκτώ εβδομάδες για πλήρη επούλωση, ανάλογα με την ξεκούραση και την ηλικία του παιδιού.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το μυοσκελετικό σύστημα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το μυοσκελετικό σύστημα

Διαβάστε, επίσης,

Κάταγμα αυχένος κεφαλής μηριαίου οστού

Κατάγματα του βραχιονίου

Πρώτες βοήθειες σε κατάγματα

Νευρίνωμα Morton

Παγωμένος ώμος

Περιοστίτιδα κνήμης

Μυοσκελετικός πόνος: Πώς να τον αντιμετωπίζετε

Οι κίνδυνοι για τα οστά σας

Όλα τα κόλπα για να δυναμώσετε τα κόκαλά σας

Οι καλύτερες βιταμίνες για τα οστά

Πώς να μετακινήσετε κάποιον με τραύμα στη ράχη ή στον αυχένα

Πρέπει να γίνονται ακτινογραφίες σε παιδιά;

Papimi

Διάστρεμμα αστραγάλου

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί είναι σε έξαρση οι καλοκαιρινές αλλεργίες

Γιατί είναι σε έξαρση οι καλοκαιρινές αλλεργίες. Γιατί οι καλοκαιρινές αλλεργίες είναι φέτος πιο βασανιστικές από ποτέ. Οι καλοκαιρινές αλλεργίες έχουν αυξηθεί σε συχνότητα. Όλοι...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ