Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΑισθησιονευροβλάστωμα

Αισθησιονευροβλάστωμα

Τα άτομα με αισθησιονευροβλάστωμα έχουν ρινική απόφραξη, αιμορραγίες από τη μύτη, διαταραχή της όσφρησης, οπτικά συμπτώματα και πονοκέφαλο.

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Το αισθησιονευροβλάστωμα είναι ένας σπάνιος τύπος καρκίνου που ξεκινά στο άνω τμήμα της ρινικής κοιλότητας. Η περιοχή όπου ξεκινά το αισθησιονευροβλάστωμα διαχωρίζεται από τον εγκέφαλο με ένα οστό που περιέχει μικροσκοπικές τρύπες που επιτρέπουν στα νεύρα που ελέγχουν την οσμή να περάσουν. Το αισθησιονευροβλάστωμα ονομάζεται, επίσης, οσφρητικό νευροβλάστωμα.

Το αισθησιονευροβλάστωμα ή οσφρητικό νευροβλάστωμα, το οποίο μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία σε ενήλικες, ξεκινά, γενικά, ως όγκος στη ρινική κοιλότητα και μπορεί να αναπτυχθεί ή να επεκταθεί στους κόλπους, στα μάτια και στον εγκέφαλο. Τα άτομα με αισθησιονευροβλάστωμα μπορεί να χάσουν την όσφρησή τους, να έχουν συχνές ρινορραγίες και να παρουσιάσουν δυσκολία στην αναπνοή από τα ρουθούνια τους, καθώς, μεγαλώνει ο όγκος.

Το αισθησιονευροβλάστωμα μπορεί, επίσης, να εξαπλωθεί στους λεμφαδένες στο λαιμό και στους παρωτιδικούς αδένες. Σε προχωρημένες περιπτώσεις, το αισθησιονευροβλάστωμα μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του εγκεφάλου και σε άλλα μέρη του σώματος, όπως οι πνεύμονες, το ήπαρ και τα οστά. Η θεραπεία του αισθησιονευροβλαστώματος, συνήθως, περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση. Συχνά, συνιστώνται, επίσης, ακτινοβολία και χημειοθεραπεία.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΙΣΘΗΣΙΟΝΕΥΡΟΒΛΑΣΤΩΜΑΤΟΣ

Τα συμπτώματα του αισθησιονευροβλαστώματος είναι:

 • Απώλεια της όσφρησης
 • Συχνές ρινορραγίες
 • Δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη
 • Καθώς, μεγαλώνει, ο καρκίνος μπορεί να προκαλέσει πόνο στα μάτια, απώλεια όρασης, πόνο στο αυτί και πονοκεφάλους.

ΑΙΤΙΑ ΑΙΣΘΗΣΙΟΝΕΥΡΟΒΛΑΣΤΩΜΑΤΟΣ

Δεν έχει βρεθεί η ακριβής αιτία του αισθησιονευρωβλαστώματος. Γενικά, ο καρκίνος ξεκινά με μια γενετική μετάλλαξη που επιτρέπει στα φυσιολογικά, υγιή κύτταρα να συνεχίσουν να αναπτύσσονται χωρίς να ανταποκρίνονται στα σήματα να σταματήσουν, κάτι που δε μοιάζει με αυτό που κάνουν τα φυσιολογικά κύτταρα. Τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται και πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα. Τα μη φυσιολογικά κύτταρα που συσσωρεύονται σχηματίζουν μια μάζα.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΑΙΣΘΗΣΙΟΝΕΥΡΟΒΛΑΣΤΩΜΑΤΟΣ

Οι επιπλοκές του αισθησιονευρωβλαστώματος είναι:

 • Καρκίνος που αναπτύσσεται για να εισβάλει σε κοντινές δομές. Το προχωρημένο αισθησιονευροβλάστωμα μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές εάν μεγαλώσει αρκετά ώστε να εισβάλει σε κοντινές δομές, όπως τα μάτια και ο εγκέφαλος.
 • Εξάπλωση του καρκίνου. Το αισθησιονευροβλάστωμα μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, όπως στους λεμφαδένες, στο μυελό των οστών, στους πνεύμονες, στο συκώτι, στο δέρμα και στα οστά.
 • Απώλεια της όσφρησης. Ο όγκος μπορεί να εμποδίσει τη ρινική δίοδο, η οποία μπορεί να εμποδίσει τη ροή του αέρα μέσω της μύτης.
 • Επιπλοκές από τη χειρουργική επέμβαση. Αυτές οι επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν διαρροή νωτιαίου υγρού, μόλυνση, προβλήματα όρασης και απόστημα.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΙΣΘΗΣΙΟΝΕΥΡΟΒΛΑΣΤΩΜΑΤΟΣ

Η διάγνωση του αισθησιονευρωβλαστώματος μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Φυσική εξέταση. Ένα προσεκτικό ιστορικό των σημείων και των συμπτωμάτων σας και μια εξέταση των ματιών, της μύτης, του κεφαλιού και του λαιμού σας δίνει στους γιατρούς σημαντικές πληροφορίες για να κατανοήσουν την έκταση του όγκου και να βοηθήσουν στη διάγνωση. Χρησιμοποιείται μια μικροσκοπική, ευέλικτη κάμερα για να γίνει επισκόπηση στη μύτη σας. Κατά τη διάρκεια μιας ενδοσκοπικής εξέτασης, ένας λεπτός, εύκαμπτος σωλήνας εισάγεται στη μύτη σας. Ο σωλήνας είναι προσαρτημένος σε μια κάμερα που επιτρέπει στους γιατρούς να εξετάσουν την έκταση του όγκου στη μύτη, στο πίσω μέρος της μύτης και στην περιοχή των κόλπων της ρινικής κοιλότητας.
 • Απεικονιστικά τεστ. Οι απεικονιστικές εξετάσεις όπως η μαγνητική τομογραφία και η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων βοηθούν στον προσδιορισμό της θέσης και της έκτασης του αισθησιονευρωβλαστώματος και βοηθούν στον προσδιορισμό του εάν έχει εξαπλωθεί.
 • Αφαίρεση δείγματος ιστού για εξέταση. Η βιοψία είναι μια διαδικασία αφαίρεσης δείγματος ιστού όγκου για παθολογοανατομική ανάλυση. Μια βιοψία μπορεί να πραγματοποιηθεί με την εισαγωγή ειδικών οργάνων μέσω της μύτης σας για να αφαιρεθεί ένα μικρό κομμάτι του καρκίνου.
 • Παθολογοανατομική εξέταση. Η ακριβής εξέταση και ανάλυση του δείγματος της βιοψίας είναι απαραίτητη για τη διάκριση του αισθησιονευρωβλαστώματος από άλλους όγκους που μπορεί να φαίνονται παρόμοιοι. Η διάγνωση του αισθησιονευρωβλαστώματος είναι δύσκολη, καθώς, είναι πολύ σπάνιο και μπορεί να έχει παρόμοια εμφάνιση με άλλους καρκίνους που εμφανίζονται στο κεφάλι, τον αυχένα ή τις ρινικές περιοχές. Η παθολογοανατομική ανάλυση καθορίζει, επίσης, την επιθετικότητα του όγκου.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΙΣΘΗΣΙΟΝΕΥΡΟΒΛΑΣΤΩΜΑΤΟΣ

Η θεραπεία του αισθησιονευροβλαστώματος, συνήθως, περιλαμβάνει μια επέμβαση για την αφαίρεση του καρκίνου. Άλλες θεραπείες περιλαμβάνουν ακτινοβολία με ενεργειακές δέσμες υψηλής ισχύος και χημειοθεραπεία με ισχυρά φάρμακα.

Οι χειρουργικές τεχνικές ποικίλλουν, ανάλογα με τη θέση του όγκου:

 • Αφαίρεση του ρινικού τμήματος του όγκου. Αυτό γίνεται, συνήθως, ως ενδοσκοπική χειρουργική επέμβαση. Ο χειρουργός χρησιμοποιεί ένα μακρύ, λεπτό σωλήνα εξοπλισμένο με κάμερα που εισάγεται από τη μύτη για να αξιολογήσει τον καρκίνο. Ειδικά χειρουργικά εργαλεία περνούν μέσω του ενδοσκοπίου για να οπτικοποιήσουν την περιοχή και να βοηθήσουν στην αφαίρεση του καρκίνου και του περιβάλλοντα ιστού.
 • Άνοιγμα του κρανίου για πρόσβαση στον όγκο. Η κρανιοτομή είναι μια διαδικασία αφαίρεσης ενός μικρού τμήματος του κρανίου προκειμένου να αφαιρεθεί ο όγκος και να διαχωριστεί από τον εγκέφαλο.

Η θεραπεία για το αισθησιονευροβλάστωμα, συνήθως, περιλαμβάνει ειδικούς από πολλές ειδικότητες, όπως νευροχειρουργούς, χειρουργούς κεφαλής και τραχήλου, ακτινοθεραπευτές και ιατρούς ογκολόγους. Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί δέσμες υψηλής ενέργειας, όπως ακτίνες Χ ή πρωτόνια, για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Τα άτομα με αισθησιονευροβλάστωμα, συχνά, υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία μετά από χειρουργική επέμβαση για να σκοτώσουν τυχόν μικροσκοπικά καρκινικά κύτταρα που μπορεί να παραμείνουν στο κεφάλι και το λαιμό. Η ακτινοθεραπεία μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί μόνη της ή σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία, εάν η χειρουργική επέμβαση δεν είναι επιλογή λόγω άλλων προβλημάτων υγείας ή εάν ο καρκίνος είναι πολύ προχωρημένος για να αφαιρεθεί μέσω εγχείρησης.

Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιεί φάρμακα για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Σε άτομα με αισθησιονευροβλάστωμα, η χημειοθεραπεία συνδυάζεται με ακτινοθεραπεία μετά από χειρουργική επέμβαση για να σκοτωθούν τυχόν καρκινικά κύτταρα που μπορεί να απομείνουν, ειδικά για καρκίνους που είναι πολύ επιθετικοί ή εκτεταμένοι.

Οι θεραπείες εναλλακτικής ιατρικής μπορεί να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις παρενέργειες της θεραπείας όταν συνδυάζονται με τη φροντίδα του γιατρού σας.

Οι θεραπείες που μπορεί να είναι χρήσιμες κατά τη θεραπεία του καρκίνου είναι:

 • Βελονισμός
 • Αρωματοθεραπεία
 • Ύπνωση
 • Μασάζ
 • Μουσικοθεραπεία
 • Τεχνικές χαλάρωσης
 • Tai Chi
 • Γιόγκα

Πρέπει να αλλάξει η θεραπεία του αισθησιονευροβλαστώματος

Να προτιμάτε τις φυσικές θεραπείες για το αισθησιονευροβλάστωμα, σύμφωνα με το Μοριακό Προφίλ του Όγκου

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

Το μοριακό προφίλ του όγκου είναι απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο για τη θεραπευτική σας απόφαση.

Ζητείστε την εξέταση πριν κάνετε οποιαδήποτε θεραπεία. Η ζωή σας είναι πολύτιμη.

Ζητήστε από την EMEDI πληροφορίες για το μοριακό προφίλ του όγκου.

Μάθετε όλες τις πληροφορίες από τους συνεργάτες μας για την εξατομικευμένη θεραπεία του αισθησιονευροβλαστώματος, πατώντας εδώ.

Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD

Διαβάστε περισσότερα για την Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Εμπιστευθείτε τους διατροφικούς συμβούλους της EMEDI

Εμπιστευθείτε το ογκολογικό συμβούλιο της EMEDI

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το αισθησιονευροβλάστωμα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το αισθησιονευροβλάστωμα

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Σε περίπτωση αυτόματης ρινορραγίας

Σοβαρά συμπτώματα και σημεία που πρέπει να σας ανησυχήσουν

Τι να κάνετε αν τρέχει η μύτη σας αίμα

Πολύποδες της μύτης

Μήπως τρέχει συχνά η μύτη σας αίμα;

Αιμορροφιλία

Αιμορραγία από τη μύτη

Με τι ασχολείται η ωτορινολαρυγγολογία

Γιατί ματώνει η μύτη;

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και άνοια

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και άνοια. Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα υποστηρίζουν τον εγκέφαλο και προλαμβάνουν και θεραπεύουν την άνοια Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ