Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΚαλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης

Καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης

Ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης χαρακτηρίζεται από το ξαφνικό αίσθημα ζάλης που επιδεινώνεται από τις κινήσεις του κεφαλιού.

Ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες ιλίγγου και είναι η ξαφνική αίσθηση ότι περιστρέφεστε ή ότι το εσωτερικό του κεφαλιού σας περιστρέφεται.

Ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης προκαλεί σύντομα επεισόδια ήπιας έως έντονης ζάλης. Συνήθως, προκαλείται από συγκεκριμένες αλλαγές στη θέση του κεφαλιού. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν γέρνετε το κεφάλι σας πάνω ή κάτω, όταν ξαπλώνετε ή όταν αναποδογυρίζεστε ή κάθεστε στο κρεβάτι.

Αν και ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης μπορεί να είναι ενοχλητικός, είναι σπάνια σοβαρός, εκτός από τις περιπτώσεις που αυξάνει την πιθανότητα πτώσεων.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΛΟΗΘΟΥΣ ΠΑΡΟΞΥΣΜΙΚΟΥ ΙΛΙΓΓΟΥ ΘΕΣΕΩΣ

Τα σημεία και συμπτώματα του καλοήθους παροξυσμικού ιλίγγου θέσης είναι:

 • Ζάλη
 • Μια αίσθηση ότι εσείς ή το περιβάλλον σας περιστρέφεται ή κινείται
 • Απώλεια ισορροπίας ή αστάθεια
 • Ναυτία
 • Εμετός

Τα σημεία και τα συμπτώματα του καλοήθους παροξυσμικού ιλίγγου θέσης μπορεί να έρχονται και να παρέρχονται και συνήθως, διαρκούν λιγότερο από ένα λεπτό. Τα επεισόδια του καλοήθους παροξυσμικού ιλίγγου θέσης μπορεί να εξαφανιστούν για κάποιο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια να επαναληφθούν.

Οι δραστηριότητες που προκαλούν τα σημεία και τα συμπτώματα του καλοήθους παροξυσμικού ιλίγγου θέσης μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά σχεδόν πάντα προκαλούνται από μια αλλαγή στη θέση του κεφαλιού. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται, επίσης, έλλειψη ισορροπίας όταν στέκονται ή περπατούν.

Οι μη φυσιολογικές ρυθμικές κινήσεις των ματιών, συνήθως, συνοδεύουν τα συμπτώματα του καλοήθους παροξυσμικού ιλίγγου θέσης. Γενικά, επισκεφτείτε το γιατρό σας εάν εμφανίσετε οποιαδήποτε υποτροπιάζουσα, ξαφνική, σοβαρή ή παρατεταμένη και ανεξήγητη ζάλη ή ίλιγγο.

Αν και είναι ασυνήθιστο η ζάλη να σηματοδοτεί μια σοβαρή ασθένεια, επισκεφτείτε αμέσως το γιατρό σας εάν εμφανίσετε ζάλη ή ίλιγγο μαζί με οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

 • Ένας νέος, διαφορετικός ή σοβαρός πονοκέφαλος
 • Πυρετός
 • Διπλή όραση ή απώλεια όρασης
 • Απώλεια ακοής
 • Πρόβλημα στην ομιλία
 • Αδυναμία ποδιών ή χεριών
 • Απώλεια συνείδησης
 • Πτώση ή δυσκολία στο περπάτημα
 • Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα

Τα σημεία και συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω μπορεί να σηματοδοτούν ένα πιο σοβαρό πρόβλημα.

ΑΙΤΙΑ ΚΑΛΟΗΘΟΥΣ ΠΑΡΟΞΥΣΜΙΚΟΥ ΙΛΙΓΓΟΥ ΘΕΣΕΩΣ

Συχνά, δεν υπάρχει γνωστή αιτία για τον καλοήθη παροξυσμικό ίλιγγο θέσης. Αυτό ονομάζεται ιδιοπαθής καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης.

Όταν υπάρχει μια γνωστή αιτία, ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης, συχνά, σχετίζεται με ένα μικρό έως σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι σας. Οι λιγότερο συχνές αιτίες του καλοήθους παροξυσμικού ιλίγγου θέσης περιλαμβάνουν διαταραχές που βλάπτουν το εσωτερικό αυτί σας ή, σπάνια, βλάβες που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης στο αυτί ή για μεγάλες περιόδους τοποθέτησης στην πλάτη σας, όπως σε μια καρέκλα οδοντιάτρου. Ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης έχει, επίσης, συσχετιστεί με ημικρανίες.

Μέσα στο αυτί σας υπάρχει ένα μικροσκοπικό όργανο που ονομάζεται αιθουσαίος λαβύρινθος. Περιλαμβάνει τρεις δομές σε σχήμα βρόχου που περιέχουν υγρούς και λεπτούς αισθητήρες που μοιάζουν με τρίχες που παρακολουθούν την περιστροφή του κεφαλιού σας.

Άλλες δομές στο αυτί σας παρακολουθούν τις κινήσεις του κεφαλιού σας, πάνω και κάτω, δεξιά και αριστερά, εμπρός και πίσω, και τη θέση του κεφαλιού σας που σχετίζεται με τη βαρύτητα. Αυτά τα όργανα, οι ωτόλιθοι περιέχουν κρυστάλλους που σας κάνουν ευαίσθητους στη βαρύτητα.

Για πολλούς λόγους, αυτοί οι κρύσταλλοι μπορούν να αποσπαστούν. Όταν αποσπαστούν, μπορούν να μετακινηθούν σε ένα από τα ημικυκλικά κανάλια, ειδικά όταν είστε ξαπλωμένοι. Αυτό κάνει το ημικυκλικό κανάλι να γίνει ευαίσθητο στις αλλαγές της θέσης του κεφαλιού στις οποίες κανονικά δεν ανταποκρίνονται, κάτι που σας κάνει να αισθάνεστε ζάλη.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΑΛΟΗΘΟΥΣ ΠΑΡΟΞΥΣΜΙΚΟΥ ΙΛΙΓΓΟΥ ΘΕΣΕΩΣ

Ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης εμφανίζεται, συχνότερα, σε άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης είναι, επίσης, πιο συχνός στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Ένας τραυματισμός στο κεφάλι ή οποιαδήποτε άλλη διαταραχή των οργάνων ισορροπίας του αυτιού σας μπορεί να σας κάνει πιο ευαίσθητους στον καλοήθη παροξυσμικό ίλιγγο θέσης.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΚΑΛΟΗΘΟΥΣ ΠΑΡΟΞΥΣΜΙΚΟΥ ΙΛΙΓΓΟΥ ΘΕΣΕΩΣ

Ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης, σπάνια, προκαλεί επιπλοκές. Η ζάλη του μπορεί να σας κάνει ασταθή, γεγονός που μπορεί να σας θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο να πέσετε.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΛΟΗΘΟΥΣ ΠΑΡΟΞΥΣΜΙΚΟΥ ΙΛΙΓΓΟΥ ΘΕΣΕΩΣ

Ο γιατρός σας μπορεί να κάνει μια σειρά εξετάσεων για να προσδιορίσει την αιτία της ζάλης σας.

Κατά τη διάρκεια μιας φυσικής εξέτασης, ο γιατρός σας πιθανότατα θα αναζητήσει:

 • Σημεία και συμπτώματα ζάλης που προκαλούνται από τις κινήσεις των ματιών ή του κεφαλιού και στη συνέχεια μειώνονται σε λιγότερο από ένα λεπτό
 • Ζάλη με συγκεκριμένες κινήσεις των ματιών που εμφανίζονται όταν ξαπλώνετε ανάσκελα με το κεφάλι σας γυρισμένο προς τη μία πλευρά και αναποδογυρισμένο ελαφρώς πάνω από την άκρη του κρεβατιού εξέτασης
 • Ακούσιες κινήσεις των ματιών σας
 • Αδυναμία ελέγχου των κινήσεων των ματιών σας

Εάν ο γιατρός σας δεν μπορεί να βρει την αιτία των σημείων και των συμπτωμάτων σας, μπορεί να ζητήσει πρόσθετες εξετάσεις, όπως:

 • Ηλεκτρονυσταγμογραφία (ENG) ή (VNG). Ο σκοπός αυτών των δοκιμών είναι να ανιχνεύσει ανώμαλη κίνηση των ματιών. Η ηλεκτρονυσταγμογραφία, η οποία χρησιμοποιεί ηλεκτρόδια, ή η βιντεονυσταγμογραφία , που χρησιμοποιεί μικρές κάμερες, μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν η ζάλη οφείλεται σε νόσο του εσωτερικού αυτιού, μετρώντας τις ακούσιες κινήσεις των ματιών ενώ το κεφάλι σας είναι τοποθετημένο σε διαφορετικές θέσεις ή τα όργανα ισορροπίας σας διεγείρονται με νερό ή αέρα.
 • Απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (MRI). Αυτή η δοκιμή χρησιμοποιεί μαγνητικό πεδίο και ραδιοκύματα για να δημιουργήσει εικόνες διατομής του κεφαλιού και του σώματός σας. Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτές τις εικόνες για να αναγνωρίσει και να διαγνώσει μια σειρά παθήσεων. Μπορεί να γίνει μαγνητική τομογραφία για να αποκλειστούν άλλες πιθανές αιτίες ιλίγγου.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΛΟΗΘΟΥΣ ΠΑΡΟΞΥΣΜΙΚΟΥ ΙΛΙΓΓΟΥ ΘΕΣΕΩΣ

Ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης μπορεί να υποχωρήσει από μόνος του μέσα σε λίγες εβδομάδες ή μήνες. Ωστόσο, για να βοηθήσετε στην ανακούφιση νωρίτερα, ο γιατρός σας μπορεί να σας θεραπεύσει με μια σειρά κινήσεων που είναι γνωστές ως διαδικασία επανατοποθέτησης του καναλιού του εσωτερικού αυτιού ή τεχνική Epley.

Εκτελούμενη στο ιατρείο, η διαδικασία επανατοποθέτησης του καναλιού αποτελείται από αρκετούς απλούς και αργούς ελιγμούς για τη θέση του κεφαλιού σας. Ο στόχος είναι να μετακινηθούν τα σωματίδια από τα γεμάτα υγρά ημικυκλικά κανάλια του εσωτερικού αυτιού σας σε μια μικροσκοπική ανοιχτή περιοχή σα σακούλα που στεγάζει τους ωτόλιθους στο αυτί σας, όπου αυτά τα σωματίδια δεν προκαλούν πρόβλημα και απορροφώνται πιο εύκολα. Κάθε θέση διατηρείται για περίπου 30 δευτερόλεπτα μετά τη διακοπή τυχόν συμπτωμάτων ή μη φυσιολογικών κινήσεων των ματιών. Αυτή η διαδικασία, συνήθως, λειτουργεί, μετά από μία ή δύο θεραπείες. Ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας διδάξει πώς να κάνετε τη διαδικασία στον εαυτό σας, ώστε να μπορείτε να την κάνετε στο σπίτι εάν χρειαστεί.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, όταν η διαδικασία επανατοποθέτησης του καναλιού δε λειτουργεί, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια χειρουργική επέμβαση. Σε αυτή τη διαδικασία, ένα βύσμα οστού χρησιμοποιείται για να μπλοκάρει το τμήμα του εσωτερικού αυτιού σας που προκαλεί ζάλη. Το βύσμα εμποδίζει το ημικυκλικό κανάλι στο αυτί σας να μπορεί να ανταποκρίνεται στις κινήσεις των σωματιδίων ή στις κινήσεις του κεφαλιού γενικά.

Η πρωταρχική χειρουργική επιλογή είναι ο αποκλεισμός με χειρουργική μέθοδο του οπίσθιου ημικυκλίου σωλήνα. Καταρχήν γίνεται μια τυπική μαστοειδεκτομή, ανευρίσκεται ο οπίσθιος και διανοίγεται μία οπή στο οστέινο τμήμα του. Εν συνεχεία με τοποθέτηση μυός, περιτονίας ή τριμμάτων οστού αποφράσσεται το μεμβρανώδες τμήμα του. Η απόφραξη αυτή εμποδίζει την ωτοκονία και την ενδόλεμφο από το να μετακινείται και να δίνει ψευδή ερεθίσματα στο τελικό κυπέλλιο. Συνήθω,ς προκύπτει μια βαρηκοΐα μικτής αιτιολογίας η οποία όμως, συνήθως, επανέρχεται. Το ποσοστό επιτυχίας για την επέμβαση απόφραξης καναλιών είναι περίπου 90%.

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΑΛΟΗΘΟΥΣ ΠΑΡΟΞΥΣΜΙΚΟΥ ΙΛΙΓΓΟΥ ΘΕΣΕΩΣ

Εάν αισθάνεστε ζάλη που σχετίζεται με το καλοήθη παροξυσμικό ίλιγγο θέσης, λάβετε υπόψη αυτές τις συμβουλές:

 • Έχετε υπόψη σας την πιθανότητα να χάσετε την ισορροπία σας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πτώση και σοβαρό τραυματισμό.
 • Αποφύγετε κινήσεις, όπως να κοιτάτε ψηλά, που προκαλούν τα συμπτώματα.
 • Καθίστε αμέσως όταν αισθανθείτε ζάλη.
 • Χρησιμοποιήστε καλό φωτισμό εάν ξυπνάτε τη νύχτα.
 • Περπατήστε με μπαστούνι για σταθερότητα εάν κινδυνεύετε να πέσετε.
 • Συνεργαστείτε στενά με το γιατρό σας για να διαχειριστείτε αποτελεσματικά τα συμπτώματά σας.

Ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης μπορεί να υποτροπιάσει ακόμη και μετά από επιτυχή θεραπεία. Αν και δεν υπάρχει θεραπεία, η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί με φυσικοθεραπεία και θεραπείες στο σπίτι.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τον ίλιγγο

Πατήστε, εδώ, για να παραγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Χρήσιμες πληροφορίες για τη νόσο του Meniere

Παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο

Χρήσιμες πληροφορίες για την ωτοσκλήρυνση

Βαροτραυματική μέση ωτίτιδα

Εγκεφαλικό αγγειακό επεισόδιο

Χρήσιμες πληροφορίες για την ημικρανία

Σημεία πίεσης για τη θεραπεία των παθήσεων του πεπτικού συστήματος

Εγκεφαλικές μεταστάσεις

Η λαβυρινθίτιδα

Φλεβοκομβική βραδυκαρδία

Σύνδρομο ραγδαίας κενώσεως στομάχου

Μήπως έχετε ναυτία;

Η νόσος του Meniere

Nόσος Meniere

Βουίζουν τ’ αυτιά σας;

Με τι ασχολείται η ωτορινολαρυγγολογία

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θαλασσοθεραπεία πηλοθεραπεία και ηλιοθεραπεία για την ψωρίαση

Θαλασσοθεραπεία, πηλοθεραπεία και ηλιοθεραπεία για την ψωρίαση. Η ψωρίαση θεραπεύεται με φυσικούς τρόπους που είναι πιο αποτελεσματικοί Θαλασσοθεραπεία, πηλοθεραπεία και ηλιοθεραπεία για τη θεραπεία της...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ