Εύκολη και νόστιμη πίτσα με κοτόπουλο και προσούτο. Σερβίρετε την στην οικογένειά σας οποιοδήποτε βράδυ της εβδομάδας και εντυπωσιάστε.
Νόστιμη πίτσα με κοτόπουλο και προσούτο
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ: Το κοτόπουλο, το οποίο ανήκει στην κατηγορία του «άσπρου κρέατος» θεωρείται ως μια από τις καλύτερες πηγές ζωικής πρωτεΐνης, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει στον οργανισμό μας και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρο, μαγνήσιο, σελήνιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ταυτόχρονα, έχει λιγότερα «κακά» λιπαρά (γνωστά και ως κορεσμένα) και χοληστερόλη σε σχέση με το κόκκινο κρέας. Επιπρόσθετα, λόγω του χαμηλού κόστους αγοράς του αποτελεί μια οικονομική επιλογή που μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι και τα διάφορα μέρη του κοτόπουλου διαφέρουν ως προς την περιεκτικότητά τους σε λίπος, με αποτέλεσμα το στήθος να αποτελεί περισσότερο υγιεινή επιλογή σε σχέση με το μπούτι, καθώς έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.
ΝΤΟΜΑΤΕΣ: Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, ενώ περιέχουν, λυκοπένιο, αισκουλίνη Α, τοματιδίνη και χαλκοναρινγενίνη. Αυτές οι ουσίες έχουν αντιφλεφμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, με αποτέλεσμα η ντομάτα να έχει τις αντικαρκινικές και ευεργετικές ιδιότητες υπέρ της καρδιάς! Επίσης, οι ντομάτες έχουν Βιταμίνες Α, Β6 και Κ, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και ποτάσιο. Το λυκοπένιο στις ντομάτες παίζει σημαντικό ρόλο και στην υγεία των οστών. Η Α-τοματίνη και το λυκοπένιο επιτίθενται σε καρκινικά κύτταρα, λειτουργώντας αποτρεπτικά στον καρκίνο του μαστού και του προστάτη, μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο εμφάνισης. Μαγειρεμένες περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά, ενώ με την προσθήκη ελαιόλαδου, υπάρχει καλύτερη απορρόφηση από τον οργανισμό.
ΤΥΡΙΑ: Τα τυριά αποτελούν άριστη πηγή ασβεστίου, γιατί είναι εύκολα αφομοιώσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η περιεκτικότητα των τυριών σε ασβέστιο ποικίλει ανάλογα με την υγρασία που περιέχουν και τον τρόπο παρασκευής τους. Κατά την τυροκόμηση του γάλακτος τα συστατικά που πηγαίνουν στο τυρί είναι μέρος από το νερό και σχεδόν όλο το λίπος και η καζεΐνη του. Τα υπόλοιπα (υδατοδιαλυτά) απομακρύνονται με το τυρόγαλα. Όμως στο δίκτυο της καζεΐνης εγκλωβίζονται κι άλλα συστατικά. Έτσι στο τυρί παραμένουν οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D, το περισσότερο μέρος του ασβεστίου και αρκετή ποσότητα από τη βιταμίνη Β2.
ΣΚΟΡΔΟ: Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.
Πίτσα με κοτόπουλο και προσούτο
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ
Ζύμη πίτσας
1 ½ φλιτζάνι κοτόπουλο, μαγειρεμένο, ψιλοκομμένο
1 κούπα βιολογικά ντοματίνια, κομμένα στη μέση κατά μήκος
1 κουταλιά της σούπας βιολογικό βούτυρο
8 σκελίδες βιολογικό σκόρδο
2 κουταλιές της σούπας βιολογικό αλεύρι
½ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι
½ φλιτζάνι βιολογικό γάλα
¼ φλιτζάνι βιολογική κρέμα γάλακτος
¼ φλιτζάνι τριμμένη βιολογική παρμεζάνα
½ φλιτζάνι βιολογική ρόκα
12 φέτες βιολογικό προσούτο
Εξαιρετικό βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο για πασπάλισμα
Για τη ζύµη για πίτσα
500 γρ. περίπου βιολογικό αλεύρι δυνατό (αλεύρι σταρένιο για ψωμί ή 00)
320 ml χλιαρό νερό πηγής
25 γρ. νωπή βιολογική μαγιά (ή 1 φακελάκι ξερή μαγιά)
1 πρέζα ακατέργαστη ζάχαρη
1 κ.σ. βιολογικό ελαιόλαδο
1½ κ.γ. ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
Λίγο βιολογικό καλαμποκάλευρο για το άνοιγμα της ζύμης
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πριν ξεκινήσετε, πλύνετε όλες τις επιφάνειες και τα χέρια σας με σαπούνι και ζεστό νερό και θυμηθείτε να πλένετε τα χέρια, τα σκεύη και τις σανίδες κοπής, αφού αγγίξουν ωμό κρέας ή αυγά. Αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση χρησιμοποιώντας διαφορετικό ξύλο κοπής για το κρέας σας και άλλα συστατικά.
Ζύμη Πίτσας
Για να φτιάξετε τη συνταγή για τη ζύμη για πίτσα, βάζετε σε ένα μπολ το δυνατό αλεύρι για πίτσα και το αλάτι και ανακατεύετε με ένα κουτάλι.
Κάνετε λακκούβα στο κέντρο.
Διαλύετε τη μαγιά σε λίγο από το νερό και ρίχνετε τη ζάχαρη.
Σκεπάζετε με μεμβράνη και αφήνετε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί. Όταν αφρίσει η επιφάνεια, είναι έτοιμη.
Ρίχνετε την ενεργοποιημένη μαγιά στο αλεύρι για τη ζύμη για πίτσα.
Ρίχνετε το ελαιόλαδο στο νερό, και όλο μαζί το ρίχνετε στο αλεύρι. Με ένα κουτάλι ανακατεύετε κυκλικά, από το κέντρο προς τα έξω.
Όταν γίνει μάζα η ζύμη (θα είναι αραιή), αδειάζετε όλα τα υλικά στον πάγκο, καθώς και όσο αλεύρι έχει μείνει στον πάτο του μπολ.
Με αλευρωμένα χέρια αρχίζετε και ζυμώνετε με δυνατές κινήσεις. Κάνετε τραβήγματα στη ζύμη, ανοίγοντάς τη και ξαναμαζεύοντας την pizza.
Η ζύμη πίτσας πρέπει να είναι απαλή, ελαστική και εύπλαστη.
- Προθερμάνετε το φούρνο, σύμφωνα, με τις οδηγίες για τη ζύμη πίτσας. Χρησιμοποιήστε φρέσκια ζύμη πίτσας και προθερμάνετε στους 220 βαθμούς C.
- Σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνετε το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε το σκόρδο και ανακατέψτε, τηγανίζοντας ελαφρά για περίπου 1 λεπτό μέχρι να ροδίσει. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία να σιγοβράσει, προσθέτετε το αλεύρι, ανακατεύετε και ζεσταίνετε απαλά για 1 λεπτό.
- Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε καλά. Προσθέστε πιπέρι και τριμμένη παρμεζάνα και ανακατέψτε καλά. Αποσύρετε από τη φωτιά.
- Απλώστε τη ζύμη πίτσας στο ταψί και από πάνω τη σάλτσα, αφήνοντας ένα περίγραμμα γύρω από τις άκρες. Περιχύνετε με το κοτόπουλο και ψήνετε στο φούρνο για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η κρούστα.
- Βγάζετε την πίτσα από το φούρνο και ρίχνετε από πάνω κομμένες ντομάτες, ρόκα και προσούτο. Κόψτε και σερβίρετε!
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
by Savvi Diet
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα
Διαβάστε, επίσης,
Πίτσα με σάλτσα Αλφρέντο και κοτόπουλο