Τα οφέλη από τα κουκούτσια καρπουζιού. Αυτοί οι σπόροι έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά.
Όταν σκέφτεστε το καρπούζι, απεικονίζετε ένα κόκκινο, ζουμερό φρούτο, αλλά οι σπόροι μάλλον δεν σας έρχονται στο μυαλό. Οι άνθρωποι, συνήθως, αφαιρούν αυτούς τους μαύρους σπόρους από τα φρούτα και δεν τους καταναλώνουν.
Αλλά ξέρατε ότι αυτοί οι μαύροι σπόροι έχουν μερικές μαγικές θρεπτικές ιδιότητες; Οι μικροσκοπικοί σπόροι είναι εξαιρετικά θρεπτικοί και υγιεινοί. Οι καβουρδισμένοι σπόροι καρπουζιού θυμίζουν ποπ κορν, κυρίως στους μη σκασμένους πυρήνες και έχουν μια γεύση σαν καραμέλα.
Αφού, τους ψήσετε στο μάτι της κουζίνας, ρίχνετε λίγο αλατόνερο, δίνοντάς τους μια ικανοποιητική αλμυρή γεύση. Εναλλακτικά, μπορείτε να τους ψήσετε στο φούρνο και μετά να προσθέσετε ελαιόλαδο και αλάτι. Δοκιμάστε αυτούς τους τραγανούς σπόρους στη θέση των ηλιόσπορων ή των φιστικιών για το επόμενο σνακ σας.
Το καρπούζι είναι ένα καταπληκτικό ενυδατικό φρούτο καθώς περιέχει 92% νερό και είναι εμπλουτισμένο με μέταλλα και βιταμίνες. Οι σπόροι του είναι εξαιρετικά πλούσιοι σε διάφορα θρεπτικά συστατικά. Αυτοί οι σπόροι έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και είναι πλούσιοι σε μικροθρεπτικά συστατικά, όπως ψευδάργυρος, μαγνήσιο, κάλιο κ.λπ. Οι σπόροι καρπουζιού ενισχύουν το ανοσοποιητικό και την υγεία της καρδιάς και βοηθούν στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, κατέχοντας έτσι εξέχουσα θέση στο Διατροφικό Πρόγραμμα για το Διαβήτη.
Χαμηλές θερμίδες
Οι σπόροι του καρπουζιού είναι χαμηλοί σε θερμίδες. Μια χούφτα σπόροι βάρους, περίπου, 4 γραμμάρια, περιέχουν μόνο 23 θερμίδες.
Μαγνήσιο
Το μαγνήσιο είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τη μεταβολική δραστηριότητα. Ως εκ τούτου, όντας πλούσιοι σε μαγνήσιο, οι σπόροι καρπουζιού προάγουν τον υγιή μεταβολισμό του σώματος. Tο σώμα μας χρειάζεται καθημερινά 420 γραμμάρια μαγνησίου.
Ψευδάργυρος
Οι σπόροι του καρπουζιού είναι μια καλή πηγή ψευδαργύρου. Βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, βοηθούν στην πέψη, στην ανάπτυξη των κυττάρων και διατηρούν το νευρικό σας σύστημα υγιές.
Σίδηρος
Οι σπόροι του καρπουζιού είναι μια εξαιρετική πηγή σιδήρου. Η ημερήσια απαίτηση σε σίδηρο είναι 18 mg την ημέρα.
Έχουν καλά λιπαρά
Περιέχουν τόσο μονοακόρεστα όσο και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που θεωρούνται καλά λιπαρά. Είναι χρήσιμα για την πρόληψη της καρδιακής προσβολής, του εγκεφαλικού, και επίσης, μειώνουν τη χοληστερόλη. Τέσσερα γραμμάρια σπόρων καρπουζιού παρέχουν 0,3 γραμμάρια μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και 1,1 γραμμάρια πολυακόρεστων λιπαρών οξέων.
Πώς να φάτε σπόρους καρπουζιού;
Μπορείτε να φάτε σπόρους καρπουζιού ωμούς ή καβουρδισμένους. Σε οποιαδήποτε μορφή, αυτοί οι σπόροι είναι τόσο νόστιμοι όσο και υγιεινοί.
Οφέλη για την υγεία από τους σπόρους καρπουζιού
Καθώς, οι σπόροι του καρπουζιού είναι γεμάτοι θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, απαραίτητα λιπαρά οξέα, μαγνήσιο και ψευδάργυρο, βοηθούν στην υγεία.
Μερικά από τα σημαντικά οφέλη των σπόρων καρπουζιού στην υγεία είναι:
Βελτιώνουν την υγεία του δέρματος
Οι σπόροι καρπουζιού βοηθούν στον καθαρισμό του δέρματός σας, καθώς, είναι γεμάτοι με βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά κ.λπ. Το λάδι τους χρησιμοποιείται, ευρέως, σε διάφορα προϊόντα ομορφιάς, για τη θεραπεία της ακμής και των πρώιμων σημαδιών γήρανσης. Οι σπόροι καρπουζιού είναι γεμάτοι μαγνήσιο που βοηθά στη βελτίωση της συνολικής εμφάνισης του δέρματος. Χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις, όπως το έκζεμα και άλλες δερματικές παθήσεις, όπου το δέρμα σας είναι ξηρό και φαγούρα. Οι σπόροι καρπουζιού λειτουργούν ως ενυδατικό για το θαμπό, ξηρό δέρμα σας.
Ο ψευδάργυρος που βρίσκεται στους σπόρους μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης λόγω της ικανότητάς του να συνθέτει πρωτεΐνες και να βοηθά τη διαίρεση των κυττάρων και την επιδιόρθωση.
Βοηθούν στην ενδυνάμωση των μαλλιών
Σε όλους αρέσει να έχουν υγιή μαλλιά. Λοιπόν, γιατί να μη χρησιμοποιήσετε σπόρους καρπουζιού για να το πετύχετε; Οι σπόροι του καρπουζιού είναι γεμάτοι πρωτεΐνες, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και χαλκό που είναι γνωστό ότι βελτιώνουν την ποιότητα των μαλλιών σας. Αυτοί οι σπόροι βοηθούν στην ενίσχυση των μαλλιών σας και προάγουν την ανάπτυξη των μαλλιών. Το μαγγάνιο στους σπόρους βοηθά στην πρόληψη της πτώσης και της βλάβης των μαλλιών.
Βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς
Οι σπόροι καρπουζιού μπορούν να προάγουν την υγεία της καρδιάς σας με πολλούς τρόπους. Είναι καλή πηγή μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Μελέτες υποδεικνύουν ότι αυτά τα καλά λιπαρά είναι χρήσιμα για την προστασία από καρδιακή προσβολή κι εγκεφαλικό. Αυτοί οι σπόροι περιέχουν υψηλή ποσότητα μαγνησίου που διατηρεί την καρδιά σας υγιή και ρυθμίζει στα φυσιολογικά επίπεδα την αρτηριακή πίεση.
Οι σπόροι καρπουζιού δρουν ως αντιφλεγμονώδες, αντιοξειδωτικό και αγγειοδιασταλτικό που είναι ένας πιθανός λόγος για τη χρησιμότητά τους για μια υγιή καρδιά. Ο σίδηρος που παρέχει είναι, επίση,ς ζωτικής σημασίας για τη μεταφορά οξυγονωμένου αίματος σε ολόκληρο το σώμα. Οι σπόροι του καρπουζιού είναι, επίσης, πλούσιοι σε ψευδάργυρο που παίζει βασικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς. Τέλος, ρυθμίζει την διακίνηση του ασβεστίου στην καρδιά σας.
Μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Εάν υποφέρετε από διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, δοκιμάστε να συμπεριλάβετε αυτούς τους μαγικούς σπόρους στη διατροφή σας. Το μαγνήσιο βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού των υδατανθράκων που επηρεάζουν άμεσα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτοί οι σπόροι βοηθούν στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2.
Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα
Οι σπόροι καρπουζιού είναι γεμάτοι με σίδηρο και μέταλλα που ενισχύουν τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού. Αυτοί οι σπόροι περιέχουν, επίσης, σύμπλεγμα των βιταμινών Β που βοηθά, επίσης, στην ενίσχυση της ανοσίας.
Είναι χρήσιμοι στην πρόληψη της οστεοπόρωσης
Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε σπόρους καρπουζιού εάν έχετε αδύναμα οστά και προβλήματα υγείας, όπως η οστεοπόρωση. Η τακτική κατανάλωση σπόρων καρπουζιού μπορεί να αποτρέψει τις διαταραχές των οστών, καθώς, είναι πλούσιοι σε μαγνήσιο, χαλκό και κάλιο.
Υποστηρίζουν το νευρικό σύστημα
Οι σπόροι καρπουζιού είναι μια πλούσια πηγή συμπλέγματος βιταμίνης Β που βοηθά στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Είναι, επίσης, χρήσιμο σε διαταραχές διάθεσης, άνοια.
Βελτιώνουν την ανδρική γονιμότητα
Το καρπούζι περιέχει υψηλή ποσότητα ψευδαργύρου που είναι σημαντική για το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα. Ο ψευδάργυρος μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος που είναι το κύριο πρόβλημα στην ανδρική υπογονιμότητα.
Αυξάνουν τα επίπεδα ενέργειας
Τα επίπεδα του καρπουζιού είναι πλούσια σε μικροθρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην ενίσχυση και διατήρηση της ενέργειάς σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Αν και πολλοί άνθρωποι δε γνωρίζουν αυτούς τους μαγικούς σπόρους καρπουζιού, είναι εξαιρετικά νόστιμοι και εξαιρετικά θρεπτικοί. Μπορείτε να τους τρώτε ως σνακ όποτε αισθάνεστε πεινασμένοι. Θα σας κρατήσουν τροφοδοτημένους με ενέργεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Ενισχύουν το μεταβολισμό
Οι σπόροι καρπουζιού είναι γνωστό ότι είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά όπως φυλλικό οξύ, σίδηρος, ψευδάργυρος, χαλκός, μαγνήσιο, κάλιο, αμινοξέα και σύμπλεγμα των βιταμινών Β. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι εξαιρετικά χρήσιμα στη ρύθμιση, καθώς και στην ενίσχυση του φυσικού μεταβολισμού του σώματος.
Βοηθούν στη μείωση των επιπτώσεων του άσθματος
Δεδομένου ότι οι σπόροι καρπουζιού έχουν μια γενναιόδωρη δόση βιταμίνης C, είναι χρήσιμοι στη διαχείριση των συμπτωμάτων του άσθματος. Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό διατροφικό αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπτώσεων του άσθματος. Οι σπόροι καρπουζιού είναι ασφαλείς για κατανάλωση και θα πρέπει σίγουρα να είναι μια επιλογή για άτομα που πάσχουν από άσθμα.
Βοηθούν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του προστάτη
Το καρπούζι, καθώς και οι σπόροι του περιέχουν μια οργανική χημική ένωση γνωστή ως λυκοπένιο. Το λυκοπένιο έχει μελετηθεί ότι έχει ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες. Μια μελέτη αποκάλυψε ότι το λυκοπένιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη της εμφάνισης ή/και της ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη, αλλά και της θεραπείας.
Πώς να καταναλώνετε τους σπόρους καρπουζιού
Οι σπόροι καρπουζιού καταναλώνονται καλύτερα ψημένοι. Μπορείτε εύκολα να ψήσετε σπόρους καρπουζιού και να τους πασπαλίσετε με λίγο αλάτι για να φτιάξετε ένα αλμυρό σνακ. Αυτός μπορεί να είναι τόσο νόστιμος όσο και υγιεινός τρόπος για να καταναλώνετε σπόρους καρπουζιού εν κινήσει. Εκτός από αυτό, υπάρχουν πιο ιδιαίτερες συνταγές που μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι χρησιμοποιώντας σπόρους καρπουζιού.
Μπάρα με σπόρους καρπουζιού
Μπορείτε να ξεκινήσετε ψήνοντας τους σπόρους καρπουζιού σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Μόλις οι σπόροι αποκτήσουν μια κοκκινωπή απόχρωση, μπορείτε να τους μεταφέρετε σε ένα μπολ. Στη συνέχεια, πρέπει να επικαλύψετε αυτούς τους σπόρους σε παχύρρευστο σιρόπι βιολογικού μελιού. Μόλις γίνει αυτό, μπορείτε να αλείψετε ένα ταψί με λάδι καρύδας και να πιέσετε αυτούς τους σπόρους καρπουζιού με επικάλυψη μελιού για να σχηματίσετε παχύρρευστα κέικ. Τέλος, μπορείτε να κόψετε αυτά τα κέικ σε μπάρες και να τα καταναλώσετε ως γλυκό και τραγανό σνακ.
Συνταγή για ψημένα κουκούτσια καρπουζιού
1 φλιτζάνι ωμοί σπόροι καρπουζιού
1 κουταλιά της σούπας ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
1 φλιτζάνι νερό πηγής
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Μαζεύετε τους σπόρους από το καρπούζι και τους βάζετε σε ένα σουρωτήρι. Φροντίστε να χρησιμοποιείτε μόνο τους μαύρους σπόρους, μην χρησιμοποιείτε τους μικρούς, λευκούς σπόρους. Ξεπλύνετε καλά σε ένα σουρωτήρι για να φύγει το περιττό καρπούζι.
- Μόλις καθαριστούν, απλώστε σε μια ομοιόμορφη στρώση σε λαδόκολλα και αφήστε τους να στεγνώσουν. Το στέγνωμα σε εξωτερικούς χώρους σε άμεσο ηλιακό φως είναι μια καλή μέθοδος. Οι σπόροι μπορούν να στεγνώσουν, αλλά ψήνονται πολύ καλύτερα όταν είναι εντελώς στεγνοί.
- Σε ένα τηγάνι στο μάτι της κουζίνας, τοποθετήστε τους σπόρους καρπουζιού σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και αναποδογυρίστε τους μέχρι να καβουρδιστούν.
- Προσθέστε το αλάτι στο φλιτζάνι με το νερό και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί. Ρίξτε το αλατόνερο στο τηγάνι και αφήστε τους να ψηθούν ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι να εξατμιστεί το νερό.
- Μόλις τελειώσετε, αφήστε τους σπόρους να κρυώσουν εντελώς πριν τους φάτε.
- Οι σπόροι καρπουζιού μπορούν, επίσης, να ψηθούν στο φούρνο στους 160 βαθμούς C για 15 έως 20 λεπτά. Πλένετε και στεγνώνετε όπως παραπάνω πριν από το μαγείρεμα και ψεκάζετε τους σπόρους με ελαιόλαδο και πασπαλίζετε ομοιόμορφα με αλάτι μόλις βγουν από το φούρνο.
- Αφήστε τους να κρυώσουν, εντελώς, πριν τους φάτε. Μπορείτε, επίσης, να τους μουλιάσετε σε αλατόνερο, να τους αφήσετε να στεγνώσουν εντελώς και μετά να τους ψήσετε στο φούρνο.
Καταναλώστε τους μαζί με φρούτα, όπως εσπεριδοειδή και μούρα ή λαχανικά, όπως κόκκινες πιπεριές, που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, καθώς αυτή η βιταμίνη βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου.
Εκτός από το να τους απολαμβάνετε απεριόριστα, οι σπόροι καρπουζιού είναι, επίσης, νόστιμοι σε σαλάτες για υφή και τραγανή γεύση, και το τέλειο συστατικό σε ένα σπιτικό μείγμα ξηρών καρπών. Μπορείτε να αγοράσετε έτοιμους καβουρδισμένους σπόρους καρπουζιού, αλλά μπορεί να μην είναι τόσο υγιεινοί όσο οι σπιτικοί λόγω των λιπαρών ελαίων.
Ακόμη, εάν θέλετε κάτι διαφορετικό, αφού καβουρδιστούν οι σπόροι του καρπουζιού, πασπαλίζετε με κανέλα και/ή μέλι για λίγη γλυκύτητα ή στύβετε από πάνω λίγο λάιμ και προσθέτετε λίγη σκόνη τσίλι για λίγη πικάντικη γεύση. Αν θέλετε να τα καρυκεύσετε, δοκιμάστε πιπέρι καγιέν όσο είναι ακόμα ζεστοί.
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα
Διαβάστε, επίσης,
Όλα τα κόλπα για να σταματήσετε τη διάρροια
Τα πικρά θεραπεύουν τον καρκίνο
Ποιοι πρέπει να παίρνουν αντιοξειδωτικά
Χρήσιμες πληροφορίες για τα αντιοξειδωτικά
Κόλπα για να μη νιώθετε εξάντληση
Αποξηραμένα φρούτα και ξηροί καρποί
Πώς πρέπει να τρώγονται τα φρούτα
Τα καλύτερα βότανα για τον προστάτη
Οδηγίες για την πρόληψη καρκίνου του προστάτη
Βιταμίνες για τον καρκίνο παχέος εντέρου
Το κάλιο κατά της παιδικής παχυσαρκίας
Ποιες είναι οι αλκαλικές και ποιες οι όξινες τροφές