Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024

Φοβία δέσμευσης

Φοβία δέσμευσης. Ο πιο συνηθισμένος φόβος που βιώνουν οι άνθρωποι είναι ο φόβος να παγιδευτούν και επομένως να χάσουν την ελευθερία τους.

Η αληθινή φοβία δέσμευσης είναι ο φόβος για κάθε είδους δέσμευση που περιλαμβάνει άλλους ανθρώπους, όχι μόνο τη δέσμευση σχέσης. Μπορεί να περιλαμβάνει δυσκολίες στη λήψη σημαντικών αποφάσεων σε όλους τους τομείς της ζωής.

Ωστόσο, οι άνθρωποι με φοβία δέσμευσης δε φοβούνται να δεσμευτούν σε πράγματα που δεν αφορούν άλλους ανθρώπους. Μπορεί να μην έχουν πρόβλημα να αγοράσουν ένα σπίτι ή ένα αυτοκίνητο ή να πάρουν έναν σκύλο. Ο φόβος τους, συνήθως, συνδέεται με την υπόσχεση σε άλλο άτομο.

Το να ερωτευτείς ένα άτομο με φοβία δέσμευσης μπορεί να είναι ένας εφιάλτης. Προσέξτε για σημάδια φοβίας δέσμευσης προτού βρεθείτε απελπιστικά ερωτευμένος με κάποιον που δεν είναι ικανός να κάνει σχέση. Ένα άτομο με φοβία δέσμευσης δε χρειάζεται να εμφανίζει όλα τα ακόλουθα συμπτώματα, αλλά όσο περισσότερα συμπτώματα εμφανίζει, τόσο πιο πιθανό είναι να πάσχει από την πάθηση.

Οι προηγούμενες σχέσεις τους είναι όλες σύντομες και/ή πολύ μη δεσμευτικές

Εάν ο/η σύντροφός σας σας δεν έχει παντρευτεί ποτέ και είχε μια σειρά από σύντομες σχέσεις παρόλο που δεν είναι τόσο νέος, τότε πιθανότατα δεν είναι πιθανό να δεσμευτεί για μια μακροχρόνια σχέση στο μέλλον. Είναι, επίσης, μια κόκκινη σημαία εάν η ρομαντική σας συνάντηση είχε μακροχρόνιες σχέσεις, αλλά αυτές οι σχέσεις δε συνεπάγονταν καμία σοβαρή δέσμευση από την πλευρά του.

Δεν είναι πρόθυμοι να δεσμευτούν για ραντεβού ή ξενύχτια εβδομάδες πριν

Το να κάνετε σχέδια για το μέλλον που δεν απαιτούνται αυστηρά είναι μια κύρια αιτία φόβου για κάποιον που πάσχει από φοβία δέσμευσης. Θα προτιμήσει να κάνει σχέδια αυθημερόν ή να δεσμευτεί λίγες μόνο μέρες νωρίτερα.

Δεν σας ενημερώνουν αν θα παρευρεθούν στο πάρτι σας

Ακριβώς, όπως, ένα άτομο με φοβία δέσμευσης θα φοβάται να συμφωνήσει σε ραντεβού αρκετές ημέρες ή βδομάδες νωρίτερα, θα έχει, επίσης, δυσκολίες να πει «ναι» σε ένα πάρτι ή μια συνάντηση, εκτός εάν αυτό απαιτείται αυστηρά από αυτούς. Μπορεί να πουν ότι μπορεί να έρθουν στο πάρτι σας ή ακόμα και ότι πιθανότατα θα είναι εκεί. Αλλά, θα προτιμήσουν να μην πουν με βεβαιότητα ότι μπορούν να τα καταφέρουν.

Χρησιμοποιούν πολλούς τροποποιητές όταν μιλούν

Αν ακούσετε προσεκτικά, θα ακούσετε να χρησιμοποιούν «πιθανότατα», «ίσως», «μάλλον όχι», «μπορεί», «μπορεί να μην» και τα παρόμοια πολύ περισσότερο από άλλους ανθρώπους. Αν ρωτηθούν πότε θα είναι σπίτι από τη δουλειά, δε θα πουν ότι θα είναι σπίτι στις 5. Αντίθετα, θα πουν ότι πιθανότατα θα είναι σπίτι στις 5.

Είναι σεξουαλικά δραστήριοι, ίσως ακόμη και άτακτοι

Τα άτομα με φοβία δέσμευσης έχουν ανάγκη για οικειότητα, όπως όλοι οι άλλοι. Αλλά, η ανάγκη τους δεν ικανοποιείται με το να είναι κοντά σε άλλον άνθρωπο. Για να αντισταθμιστεί αυτό, μπορεί να είναι πολύ σεξουαλικά δραστήριοι.

Οι περισσότερες σχέσεις τους είναι απροσδιόριστες

Εάν είστε σε σχέση με ένα άτομο με φοβία δέσμευσης, πιθανότατα δε θα έχετε κάνει καμία σημαντική συζήτηση μαζί του για τη σχέση σας. Μπορεί να βρεθείτε να μην ξέρετε τι είδους σχέση έχετε, παρόλο που είστε μαζί του για αρκετά χρόνια.

Δεν λένε τη λέξη “Σ’ αγαπώ”

Τα άτομα με φοβία δέσμευσης έχουν δυσκολίες να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Μπορεί, ακόμη και να φοβούνται να έχουν συναισθήματα. Έτσι, δεν είναι πιθανό να πουν ότι σας αγαπούν και επίσης, να το εννοούν.

Δεν τους αρέσει να χρησιμοποιούν τις λέξεις «φίλος» και «φίλη»

Εάν το ερωτικό σας ενδιαφέρον είναι πολύ φοβικό για τη δέσμευση, ακόμη και οι σχετικά αθώες λέξεις «φίλος» και «φίλη» θα σημαίνουν περισσότερη δέσμευση από ό,τι μπορούν να έχουν. Μπορεί, απλώς, να αποφύγουν να μιλήσουν για την κατάσταση της σχέσης σας ή μπορεί να προσφέρουν κάποια δικαιολογία, γιατί δε θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις ταμπέλες.

Δεν έχουν πολλούς στενούς φίλους

Μπορεί να γνωρίζουν πολύ κόσμο. Μπορεί ακόμη και να τους αποκαλούν φίλους. Αλλά, δεν έχουν πολλούς πολύ στενούς φίλους. Πιθανότατα δεν υπάρχει κανένας στη ζωή τους στον οποίο μπορούν να μιλήσουν για τα πάντα.

Είναι απρόβλεπτοι

Ποτέ δεν ξέρετε πώς θα συμπεριφερθεί στον έρωτά σας ή τι είδους διάθεση θα έχουν. Μια μέρα μπορεί να είναι πραγματικά μέσα στη γλύκα και να φαίνονται όλα σχεδόν φυσιολογικά και την επόμενη μπορεί να σας αποφεύγουν εντελώς. Η συμπεριφορά τους δε σταματά ποτέ να σας εκπλήσσει.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία του νευρικού σας συστήματος

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία του νευρικού σας συστήματος

Διαβάστε, επίσης,

Τι να κάνετε αν ο άντρας σας σας απατήσει

Ο γάμος είναι μεγάλη απόφαση…

Τι είναι καλύτερα γάμος ή φυλακή;

Ο κακός γάμος παχαίνει

Αλήθεια γιατί παντρεύονται οι άνθρωποι;

Να παίρνετε θεραπεία σε περίπτωση χωρισμού

Βρέθηκε το γονίδιο της απιστίας

Αποφύγετε τη συζυγική αντιπαράθεση

Οι συζυγικές συγκρούσεις

Η χημεία της αντιπαράθεσης των ζευγαριών

Κάθε ζευγάρι χρειάζεται αγάπη

Ένας σύμβουλος μπορεί να σώσει το γάμο σας

Πώς να τσακώνεστε σωστά

Πώς να κάνετε σεξ παρά τις τόσες υποχρεώσεις

Πώς η οικονομική κρίση επηρεάζει τις σχέσεις των ζευγαριών

Εσείς καβγαδίζετε;

Μοντέρνα ζευγάρια

Τσακωμοί ζευγαριών

Οι άντρες πρέπει να συμμετέχουν στις δουλειές του σπιτιού

Αυτή είναι η ιδανική σύζυγος

Κόλπα για να ανανεώσετε τη σχέση σας

Η αγάπη είναι επιλογή

3 λόγοι για να παντρευτείτε αργότερα

Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για γάμο;

Τα μυστικά για ένα πετυχημένο γάμο 

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θερίζουν οι καλοκαιρινές ιώσεις

Θερίζουν οι καλοκαιρινές ιώσεις. Πρόληψη και θεραπεία των καλοκαιρινών ιώσεων, για να μη σας χαλάσουν τις καλοκαιρινές διακοπές. Καλοκαιρινές ιώσεις Θωρακίστε τον οργανισμό σας με βιταμίνες,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ