Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΓηριατρικήΟι καλύτερες τροφές καθώς μεγαλώνετε

Οι καλύτερες τροφές καθώς μεγαλώνετε

Οι καλύτερες τροφές καθώς μεγαλώνετε. Η κατανάλωση ποικιλίας τροφών από όλες τις ομάδες τροφίμων βοηθάει στην παροχή των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται ένα άτομο καθώς μεγαλώνει.

Η κατανάλωση ποικιλίας τροφών από όλες τις ομάδες μπορεί να βοηθήσει στην παροχή των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται ένα άτομο καθώς μεγαλώνει. Ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα.

Οι τροφές είναι: κρέας, πουλερικά, ψάρια, φασόλια, αυγά και ξηροί καρποί που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, τρανς λιπαρά, αλάτι και πρόσθετα σάκχαρα. Η σωστή διατροφή δε χρειάζεται να είναι περίπλοκη.

Οι καλύτερες τροφές καθώς μεγαλώνετε:

Φυτικές ίνες

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα και λαχανικά, πλιγούρι βρώμης, ξηροί καρποί και όσπρια, μπορούν να βοηθήσουν στη δυσκοιλιότητα που γίνεται πιο συχνή, καθώς, μεγαλώνετε. Μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα σας και στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Εάν είστε άνδρας 51 ετών και άνω, βάλτε στόχο να τρώτε 30 γραμμάρια φυτικών ινών κάθε μέρα. Εάν είστε γυναίκα, να καταναλώνετε, περίπου, 21 γραμμάρια.

Προϊόντα ολικής αλέσεως

Είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τις οποίες τις χρειάζεστε περισσότερες, καθώς, μεγαλώνετε. Η βιταμίνη B6 και το φυλλικό οξύ είναι το κλειδί για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου σας. Ακόμη και μια μικρή έλλειψη μπορεί να κάνει μια λεπτή διαφορά. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως μπορούν, επίσης, να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και διαβήτη. Ωστόσο, μην αρκεστείτε στο ψωμί ολικής αλέσεως. Η κινόα, τα μούρα σίτου και το κουσκούς ολικής αλέσεως είναι, επίσης, νόστιμες επιλογές.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα κάσιους, τα πεκάν και τα φιστίκια έχουν πολλές αντιγηραντικές ιδιότητες. Αυτά τα τραγανά σνακ περιέχουν ειδικά θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στην καθυστέρηση ή στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία, του εγκεφαλικού επεισοδίου, του διαβήτη τύπου 2, των παθήσεων των νεύρων και ορισμένων τύπων καρκίνου. Οι ξηροί καρποί προστατεύουν, επίσης, τον εγκέφαλό σας, καθώς, μεγαλώνετε.

Νερό

Καθώς, μεγαλώνετε όχι μόνο το σώμα σας χάνει νερό, αλλά η αίσθηση της δίψας αρχίζει να εξασθενεί. Αυτό σημαίνει ότι θα σας πάρει περισσότερο χρόνο για να καταλάβετε πότε κάνετε χαμηλή κατανάλωση υγρών. Το νερό είναι τροφή για την υγεία σας με πολλούς τρόπους. Εφυγραίνει τις αρθρώσεις σας, βοηθά στον έλεγχο της θερμοκρασίας του σώματός σας και επηρεάζει τη διάθεσή σας και το πόσο καλά συγκεντρώνεστε. Κάντε στόχο σας να πίνετε οκτώ ποτήρια νερό κάθε μέρα.

Ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος, η ρέγγα και η πέστροφα εκτροφής θα πρέπει να βρίσκονται στο μενού σας δύο φορές την εβδομάδα. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε DHA-Docosahexaenoic acid, ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που είναι καλό για τον εγκέφαλό σας. Τα χαμηλά επίπεδα DHA έχουν συνδεθεί με τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Το DHA βελτιώνει τη μνήμη και την ικανότητά σας να μαθαίνετε νέα πράγματα. Εάν δεν τρώτε ή δεν σας αρέσουν τα ψάρια, τα φύκια, τα καρύδια, ο λιναρόσπορος και οι σπόροι chia είναι, επίσης, καλές πηγές DHA.

Πρωτεΐνη

Οι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες καταπολεμούν τη φυσική απώλεια μυών που συμβαίνει, καθώς, μεγαλώνετε. Όσο μπορείτε, απολαύστε την πρωτεΐνη σας από τρόφιμα, όπως αυγά, βιολογικό κρέας και πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Το ασβέστιο στα γαλακτοκομικά διατηρεί τα οστά σας υγιή. Καθώς, μεγαλώνετε, μπορεί, επίσης, να μειώσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, καρκίνου του παχέος εντέρου και υψηλής αρτηριακής πίεσης. Μετά την ηλικία των 50 ετών, θα χρειαστείτε 1.200 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου κάθε μέρα, το οποίο μπορείτε να λαμβάνετε μέσω των γαλακτοκομικών προϊόντων. Το γάλα και το τυρί δεν είναι οι μόνες επιλογές σας. Μπορείτε ακόμα να πετύχετε τον στόχο σας για το ασβέστιο με τρόφιμα, όπως το γιαούρτι, το ρύζι και τα ροφήματα σόγιας, ο εμπλουτισμένος χυμός πορτοκαλιού και το τόφου.

Βακκίνια

Είναι ένας νόστιμος τρόπος για να προστατεύσετε τον εγκέφαλό σας, καθώς, μεγαλώνετε. Τα βατόμουρα περιέχουν πολυφαινόλες, ενώσεις που μειώνουν τη φλεγμονή σε όλο το σώμα σας. Μειώνουν τη βλάβη στο DNA σας που μπορεί να κάνει ορισμένες ασθένειες πιο πιθανές. Βελτιώνουν, επίσης, την επικοινωνία των εγκεφαλικών κυττάρων μεταξύ τους. Τα φρέσκα βατόμουρα είναι τα καλύτερα, καθώς η περιεκτικότητά τους σε πολυφαινόλες μειώνεται όταν τα ψήνετε σε μάφινς, ψωμιά ή πίτες.

Φρούτα και λαχανικά σε κόκκινο και πορτοκαλί χρώμα

Καρπούζι, ντομάτες, κόκκινες και πορτοκαλί πιπεριές, αυτά τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε μια φυσική ένωση που ονομάζεται λυκοπένιο. Μελέτες δείχνουν ότι τροφές που το περιέχουν μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου και μπορεί να σας προστατεύσουν και από εγκεφαλικό.

Σταυρανθή λαχανικά

Όσο μεγαλώνετε, τόσο πιο αδύναμο είναι το ανοσοποιητικό σας σύστημα και η άμυνα του οργανισμού σας ενάντια στα μικρόβια. Τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το κουνουπίδι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του. Έχουν μια χημική ουσία που ονομάζεται σουλφοραφάνη που ενεργοποιεί τα κύτταρα του ανοσοποιητικού σας, ώστε να είναι καλύτερα σε θέση να επιτεθούν στις τοξίνες που βλάπτουν τα κύτταρά σας και προκαλούν ασθένειες με την πάροδο του χρόνου. Τρώτε τα συχνά και μπορεί να μειώσετε τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου.

Σκούρα φυλλώδη πράσινα λαχανικά

Για να διατηρήσετε τα μάτια σας υγιή, τρώτε περισσότερα λαχανικά, όπως σπανάκι και λάχανο. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης καταρράκτη και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Τρώτε τουλάχιστον μία μερίδα την ημέρα και θα βοηθήσετε, επίσης, τη μνήμη σας, τη σκέψη σας και την κριτική ικανότητά σας.

Αβοκάντο

Έχετε πολλούς λόγους να μάθετε να φτιάχνετε τη συνταγή για γουακαμόλε. Μελέτες δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά του αβοκάντο μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη σας και να σας βοηθήσουν να λύσετε τα προβλήματά σας πιο γρήγορα. Το αβοκάντο μπορεί, επίσης, να μειώσει τη χοληστερόλη σας, να μειώσει τη φλεγμονή στις αρθρώσεις, να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος και να προστατέψετε το δέρμα σας από τις βλάβες από τον ήλιο.

Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες έχουν άφθονη βήτα καροτίνη, την οποία το σώμα σας μετατρέπει σε βιταμίνη Α. Αυτή η βιταμίνη είναι το κλειδί για υγιή όραση και δέρμα. Διατηρεί, επίσης, το ανοσοποιητικό σας σύστημα ισχυρό. Θα πρέπει να φάτε 23 φλιτζάνια μαγειρεμένο μπρόκολο για να πάρετε όση βιταμίνη Α θα βρείτε σε μια μέτρια γλυκοπατάτα. Για επιπλέον ώθηση, επιλέξτε τη μωβ ποικιλία. Οι ενώσεις που του δίνουν το φωτεινό χρώμα μπορεί να επιβραδύνουν τις αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία στον εγκέφαλό σας.

Μπαχαρικά

Τα μπαχαρικά δίνουν γεύση στο φαγητό σας. Τα μπαχαρικά έχουν αντιοξειδωτικά που σας βοηθούν να παραμείνετε υγιείς. Για παράδειγμα, το σκόρδο βοηθά να κρατήσει τα αιμοφόρα αγγεία σας ανοιχτά. Η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Ο κουρκουμάς μπορεί να σας προστατεύσει από την κατάθλιψη και τη νόσο του Αλτσχάιμερ και μπορεί να έχει και αντικαρκινική δράση. Χρησιμοποιήστε είτε φρέσκα είτε αποξηραμένα μπαχαρικά.

Τα καλύτερα υγιεινά τρόφιμα για την υγεία σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα τρόφιμα για την υγεία σας

Διαβάστε, επίσης,

Δυσγευσία

Φάρμακα και ηλικιωμένοι

Τα γηριατρικά σύνδρομα

Η συντροφικότητα στην τρίτη ηλικία είναι πολύτιμη

Οι επίλεκτοι

Οδηγίες για να τα βγάζετε πέρα με τους ηλικιωμένους

Διατροφή για όσους είναι άνω των 65 ετών

Να τρώτε ψάρια δύο φορές την εβδομάδα

Υγιεινή διατροφή για τα παιδιά

Υγιεινή διατροφή μετά τις διακοπές

Διατροφή: Σημαντικές πληροφορίες

Αυγά: Είναι κατάλληλα για υγιεινή διατροφή;

Η διατροφή μας το καλοκαίρι

Μειώστε τον πόνο της αρθρίτιδας με τη διατροφή

Καλοκαιρινή διατροφή

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Όλοι πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνη D3 και K2

Όλοι πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνη D3 και K2. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με πολλές ασθένειες Είναι σημαντική η συνεργιστική σχέση μεταξύ της βιταμίνης...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ