Υγεία δοντιών και κακή αναπνοή. Πώς να αντιμετωπίσετε τη δυσοσμία του στόματος.
Η κακή αναπνοή, που ιατρικά ονομάζεται δυσοσμία του στόματος, μπορεί να οφείλεται σε κακές συνήθειες υγείας των δοντιών και μπορεί να είναι σημείο άλλων προβλημάτων υγείας. Η κακή αναπνοή μπορεί, επίσης, να επιδεινωθεί από τα είδη των τροφών που τρώτε και άλλες ανθυγιεινές συνήθειες ζωής. Μπορείτε να λάβετε μέτρα για την πρόληψη και τη θεραπεία της δυσοσμίας του στόματος, στο σπίτι με τη βοήθεια του οδοντιάτρου ή και του γιατρού σας.
Πώς επηρεάζει το φαγητό την αναπνοή;
Βασικά, όλο το φαγητό που καταναλώνεται αρχίζει να διασπάται στο στόμα σας. Επίσης, τα τρόφιμα απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματός σας και μετακινούνται στους πνεύμονες, επηρεάζοντας τον αέρα που εκπνέετε. Εάν τρώτε τροφές με έντονες μυρωδιές, όπως σκόρδο ή κρεμμύδια, το βούρτσισμα και το νήμα, ακόμα και στοματικό διάλυμα, απλώς καλύπτουν προσωρινά την οσμή. Η μυρωδιά δε θα φύγει εντελώς μέχρι να αποβληθούν τα τρόφιμα από το σώμα σας.
Άλλες συχνές τροφές που μπορούν να προκαλέσουν κακή αναπνοή περιλαμβάνουν:
- Τυρί
- Καπνιστό βοδινό κρέας
- Ορισμένα μπαχαρικά
- Χυμός πορτοκαλιού ή σόδα
- Αλκοόλ
Ομοίως, όσοι κάνουν δίαιτα που δεν τρώνε αρκετά συχνά μπορεί να έχουν κακοσμία. Όταν το σώμα σας διασπά το λίπος, η διαδικασία απελευθερώνει χημικές ουσίες που μπορούν να δώσουν στην αναπνοή σας μια δυσάρεστη μυρωδιά.
Γιατί οι κακές συνήθειες προκαλούν κακή αναπνοή;
Εάν δε βουρτσίζετε τα δόντια σας καθημερινά, τα σωματίδια τροφής μπορεί να παραμείνουν στο στόμα σας, προάγοντας την ανάπτυξη βακτηρίων μεταξύ των δοντιών, γύρω από τα ούλα και στη γλώσσα. Αυτό προκαλεί κακή αναπνοή. Η φλεγμονή των ούλων από κακή οδοντική υγιεινή μπορεί, επίσης, να προκαλέσει δυσοσμία.
Επιπλέον, τα βακτήρια που προκαλούν οσμή και τα σωματίδια τροφής μπορεί να προκαλέσουν κακοσμία, εάν οι οδοντοστοιχίες δεν καθαριστούν σωστά. Το κάπνισμα ή το μάσημα προϊόντων με βάση τον καπνό μπορούν, επίσης, να προκαλέσουν δυσοσμία του στόματος, να χρωματίσουν τα δόντια, να μειώσουν την ικανότητά σας να γεύεστε τροφές και να ερεθίσουν τα ούλα σας.
Ποια προβλήματα υγείας συνδέονται με την κακή αναπνοή;
Η επίμονη κακοσμία του στόματος ή η άσχημη γεύση στο στόμα μπορεί να είναι προειδοποιητικό σημείο περιοδοντίτιδας. Η ουλίτιδα προκαλείται από τη συσσώρευση πλάκας στα δόντια. Τα βακτήρια προκαλούν το σχηματισμό τοξινών, οι οποίες ερεθίζουν τα ούλα. Εάν η ασθένεια των ούλων συνεχίσει χωρίς θεραπεία, μπορεί να βλάψει τα ούλα και τα οστά της γνάθου.
Άλλες οδοντιατρικές αιτίες κακής αναπνοής περιλαμβάνουν τις κακώς τοποθετημένες οδοντιατρικές συσκευές, τις μολύνσεις με ζύμη του στόματος και τις κοιλότητες. Η ξηροστομία μπορεί, επίσης, να προκαλέσει κακοσμία. Το σάλιο είναι απαραίτητο για να υγραίνει το στόμα, να εξουδετερώνει τα οξέα που παράγονται από την πλάκα και να ξεπλένει τα νεκρά κύτταρα που συσσωρεύονται στη γλώσσα, τα ούλα και τα μάγουλα.
Εάν δεν αφαιρεθούν, αυτά τα κύτταρα αποσυντίθενται και μπορεί να προκαλέσουν κακή αναπνοή. Η ξηροστομία μπορεί να είναι παρενέργεια διαφόρων φαρμάκων, προβλημάτων σιελογόνων αδένων ή εξαιτίας της συνεχούς αναπνοής από το στόμα. Στην πραγματικότητα, η πρωινή αναπνοή είναι χειρότερη για τους ανθρώπους που κοιμούνται με το στόμα ανοιχτό.
Πολλές άλλες ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν κακοσμία στόματος, όπως:
- Εποχιακές αλλεργίες
- Λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού, όπως πνευμονία ή βρογχίτιδα
- Μακροχρόνιες λοιμώξεις των κόλπων
- Αλλεργική ρινίτιδα
- Διαβήτης
- Χρόνια παλινδρόμηση οξέος
- Γαστρεντερικά προβλήματα
- Χρόνια πνευμονική λοίμωξη
- Προβλήματα στο συκώτι ή στα νεφρά

Τι μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε την κακή αναπνοή;
Υπάρχουν μερικοί γρήγοροι και εύκολοι τρόποι για να διώξετε την κακοσμία του στόματος. Απλώς θυμηθείτε, η μυρωδιά από αυτό που τρώτε μπορεί να διαρκέσει μέχρι το φαγητό να βγει εντελώς από το σύστημά σας, έως και 3 ημέρες αργότερα.
Η κακοσμία του στόματος μπορεί να μειωθεί ή να προληφθεί εάν:
- Εφαρμόστε καλή στοματική υγιεινή. Βουρτσίστε μετά από κάθε γεύμα τα δόντια σας με βιολογική οδοντόκρεμα για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα τροφών και την πλάκα. Βουρτσίστε τα δόντια σας πάντα μετά το φαγητό. Να έχετε μια οδοντόβουρτσα στη δουλειά ή στο σχολείο για να τα βουρτσίζετε μετά το μεσημεριανό γεύμα. Μην ξεχάσετε να βουρτσίζετε και τη γλώσσα ή να χρησιμοποιείτε ξύστρα γλώσσας. Τα βακτήρια στη γλώσσα σας μπορούν να συμβάλουν στην κακή αναπνοή. Εάν δε μπορείτε να βουρτσίσετε τα δόντια σας μετά από ένα γεύμα, ξεπλύνετε καλά το στόμα σας με νερό για να χαλαρώσετε τουλάχιστον και να ελευθερώσετε αυτά τα παγιδευμένα κομμάτια. Αντικαταστήστε την οδοντόβουρτσά σας κάθε 2 έως 3 μήνες ή μετά από ασθένεια. Χρησιμοποιήστε νήμα ή μεσοδόντιο βουρτσάκι για να αφαιρέσετε τα σωματίδια τροφής και την πλάκα ανάμεσα στα δόντια σας μία φορά την ημέρα. Ξεπλύνετε με ένα αντιβακτηριακό στοματικό διάλυμα δύο φορές την ημέρα. Το αντισηπτικό στοματικό διάλυμα μπορεί να βοηθήσει να σκοτώσει τα βακτήρια που προκαλούν κακοσμία και την πλάκα που μπορεί να οδηγήσει σε ουλίτιδα και σε τερηδόνα. Οι οδοντοστοιχίες πρέπει να αφαιρούνται το βράδυ και να καθαρίζονται επιμελώς πριν τοποθετηθούν στο στόμα σας το επόμενο πρωί. Καθαρίστε τα σιδεράκια και τα μασελάκια δοντιών σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντίατρού σας.
- Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας τακτικά, τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Θα κάνει μια στοματική εξέταση και έναν επαγγελματικό καθαρισμό δοντιών και θα μπορούν να βρουν και να θεραπεύσουν την περιοδοντική νόσο, ξηροστομία ή άλλα προβλήματα που μπορεί να είναι η αιτία της κακοσμίας του στόματος.
- Σταματήστε το κάπνισμα και το μάσημα προϊόντων με βάση τον καπνό. Ζητήστε συμβουλές από τον οδοντίατρό σας για να σταματήσετε τη συνήθεια.
- Πίνετε πολύ νερό. Αυτό θα κρατήσει το στόμα σας υγρό. Το μάσημα τσίχλας χωρίς ζάχαρη ή το πιπίλισμα καραμέλας χωρίς ζάχαρη διεγείρουν, επίσης, την παραγωγή σάλιου, το οποίο βοηθά στην απομάκρυνση των σωματιδίων τροφής και των βακτηρίων. Η τσίχλες μέντας που περιέχουν ξυλιτόλη είναι καλύτερες.
- Τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά και λιγότερο κρέας. Τα μήλα, τα καρότα, το σέλινο και άλλα σκληρά φρούτα και λαχανικά βοηθούν στην απομάκρυνση της πλάκας και των σωματιδίων τροφής που προκαλούν δυσοσμία από το στόμα σας.
- Κρατήστε ένα ημερολόγιο με τα τρόφιμα που τρώτε. Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να προκαλούν κακοσμία, δώστε το αρχείο καταγραφής στον οδοντίατρό σας για να το ελέγξει. Ομοίως, κάντε μια λίστα με τα φάρμακα που παίρνετε. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να παίζουν ρόλο στη δημιουργία οσμών στο στόμα.
Ποιος πρέπει να αντιμετωπίζει την κακή αναπνοή;
Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο οδοντίατρός σας μπορεί να αντιμετωπίσει την αιτία της κακοσμίας του στόματος. Εάν ο οδοντίατρός σας διαπιστώσει ότι το στόμα σας είναι υγιές και η οσμή δεν προέρχεται από το στόμα, μπορεί να παραπεμφθείτε στον οικογενειακό σας γιατρό ή σε έναν ειδικό για να προσδιορίσετε την πηγή οσμής και το σχέδιο θεραπείας.
Μπορείτε να δείτε μαζί τους μια λίστα με τα φάρμακά σας για να δείτε εάν κάποιο από αυτά μπορεί να συμβάλλει στο πρόβλημα. Συνεργαστείτε μαζί τους για να διατηρήσετε τον διαβήτη, τις αλλεργίες και άλλες καταστάσεις υπό έλεγχο.
Εάν η οσμή οφείλεται σε ασθένεια των ούλων, για παράδειγμα, ο οδοντίατρός σας μπορεί είτε να θεραπεύσει την ασθένεια είτε να σας παραπέμψει σε έναν περιοδοντολόγο, έναν οδοντίατρο που ειδικεύεται στη θεραπεία παθήσεων των ούλων.
Προϊόντα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να εξαλείψετε την κακή αναπνοή.
Ένα αντισηπτικό στοματικό διάλυμα μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη των βακτηρίων που προκαλούν κακή αναπνοή. Για την ξηροστομία, ο οδοντίατρός σας μπορεί να συστήσει προϊόντα τεχνητού σάλιου.
Τα καλύτερα προϊόντα για την κακοσμία στόματος
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα προϊόντα για την κακοσμία στόματος

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό
Διαβάστε, επίσης,
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα βακτήρια
Αμυγδαλεκτομή με σύγχρονες μεθόδους
Οι καλύτερες βιταμίνες για την ουλίτιδα
Φροντίδα δοντιών αναλόγως της ηλικίας των παιδιών
Υγεία των ούλων σε παχύσαρκα άτομα
Προβιοτικά για καλή στοματική υγιεινή
Τα μυστικά μιας οδοντόβουρτσας
Η περιοδοντίτιδα επηρεάζει την καρδιά
Στοματικό διάλυμα για την στοματίτιδα
Το καλύτερο φάρμακο για την ξηροστομία
Στοματικό διάλυμα για την περιοδοντίτιδα
Οστικά μοσχεύματα στις γνάθους
Σε τι ηλικία πρέπει να γίνεται η ορθοδοντική θεραπεία
Οδοντιατρική στην αρχαία Αίγυπτο
Πώς η ουλίτιδα προκαλεί προβλήματα στη στύση
Η περιοδοντίτιδα έχει μεγάλη σχέση με την αθηροσκλήρωση
Υγεία των ούλων σε παχύσαρκα άτομα
Τα οφέλη από το τζίντζερ στην υγεία
Τα καλύτερα βότανα για τους πόνους της φλεγμονής
Καταπλάσματα τζίντζερ για τους πόνους στην πλάτη και τη μέση
Καθαρίστε το λεμφικό σας σύστημα