Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΔερματολογίαΠροστατέψτε το δέρμα σας

Προστατέψτε το δέρμα σας

Προστατέψτε το δέρμα σας. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος και πρόωρη γήρανση του δέρματος.

Η άφιξη του καλοκαιριού σημαίνει ότι ήρθε η ώρα για πικνίκ, εκδρομές στην πισίνα και την παραλία και αύξηση των ηλιακών εγκαυμάτων. Αλλά και οι χειμερινοί σκιέρ και οι πεζοπόροι του φθινοπώρου πρέπει να είναι τόσο προσεκτικοί με τις ακτίνες του ήλιου όσο και οι κολυμβητές. Οι άνθρωποι που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους πρέπει, επίσης, να λαμβάνουν προφυλάξεις.

Η ανάγκη για προστασία από τον ήλιο έχει γίνει σαφής τα τελευταία 30 χρόνια, με μελέτες που δείχνουν ότι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος και πρόωρη γήρανση του δέρματος. Με την πάροδο του χρόνου, η έκθεση στον ήλιο βλάπτει τις ίνες του δέρματος που ονομάζονται ίνες ελαστίνης. Όταν αυτές οι ίνες διασπώνται, το δέρμα αρχίζει να κρεμάει και να τεντώνεται. Επίσης, μελανιάζει και σκίζεται πιο εύκολα και χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να επουλωθεί.

Το να περνάτε πολύ χρόνο στον ήλιο μπορεί, επίσης, να δημιουργήσει στο δέρμα σας φακίδες, τραχιά υφή, λευκές κηλίδες, κιτρίνισμα του δέρματος και αποχρωματισμένα μπαλώματα. Μπορεί, επίσης, να διευρύνει μικρά αιμοφόρα αγγεία κάτω από το δέρμα σας.

Οι επιβλαβείς ακτίνες από τον ήλιο, και από το σολάριουμ, μπορεί, επίσης, να προκαλέσουν προβλήματα στα μάτια, να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να σας προκαλέσουν αντιαισθητικές κηλίδες και ρυτίδες.

Η βλάβη από τον ήλιο στο σώμα προκαλείται από την αόρατη υπεριώδη ακτινοβολία (UV), η οποία φτάνει σε εμάς ως μεγάλα μήκη κύματος γνωστά ως UVA και μικρότερα μήκη κύματος γνωστά ως UVB. Η ακτινοβολία UVB μπορεί να προκαλέσει ηλιακά εγκαύματα. Αλλά το μεγαλύτερο μήκος κύματος UVA είναι, επίσης, επικίνδυνο, καθώς μπορεί να διεισδύσει στο δέρμα και να βλάψει τον ιστό σε βαθύτερα επίπεδα.

Το μαύρισμα είναι ένα σημάδι ότι το δέρμα αντιδρά στη δυνητικά βλαβερή ακτινοβολία UV και η πρόσθετη μελάγχρωση του παρέχει κάποια προστασία από τα ηλιακά εγκαύματα. Στην πραγματικότητα, το μαυρισμένο δέρμα είναι κατεστραμμένο δέρμα.

Ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματός μας, είμαστε όλοι πιθανά θύματα των ηλιακών εγκαυμάτων και των άλλων επιβλαβών συνεπειών της υπερβολικής έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Αν και όλοι πρέπει να λαμβάνουμε προφυλάξεις για να προστατεύσουμε το δέρμα μας, οι άνθρωποι που πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν βρίσκονται έξω είναι εκείνοι που έχουν:

 • Ανοιχτόχρωμο δέρμα
 • Ξανθά, κόκκινα ή καστανά μαλλιά
 • Ιστορικό καρκίνου του δέρματος
 • Ένα μέλος της οικογένειας που είχε καρκίνο του δέρματος

Εάν έχετε κάποια ασθένεια και παίρνετε φάρμακα, ρωτήστε το γιατρό σας για επιπλέον προφυλάξεις για την έκθεση στον ήλιο, επειδή ορισμένα φάρμακα μπορεί να αυξήσουν την ευαισθησία στον ήλιο.

Τα καλλυντικά που περιέχουν άλφα υδροξυοξέα (AHAs) μπορεί επίσης να αυξήσουν την ευαισθησία στον ήλιο και την ευαισθησία στο ηλιακό έγκαυμα. Επιλέξτε καλλυντικά που προσφέρουν προστασία UV. Πρέπει ακόμα να χρησιμοποιείτε αντηλιακό με προστασία ευρέος φάσματος.

Να χρησιμοποιείτε μόνο φυσικά αντηλιακά.

Αντηλιακά προϊόντα

Τα σολάριουμ δε συνιστώνται από δερματολόγους.

Οι ηλιακές λάμπες εκπέμπουν υπεριώδη ακτινοβολία παρόμοια ή πιο ισχυρή από αυτή που εκπέμπεται από τον ήλιο. Επομένως, η έκθεση σε προϊόντα ηλιακής λάμπας μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος. Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το τεχνητό μαύρισμα είναι λιγότερο επικίνδυνο, επειδή ελέγχεται η ένταση του φωτός και ο χρόνος που αφιερώνεται στο μαύρισμα. Από την άλλη πλευρά, οι ηλιακές λάμπες μπορεί να είναι πιο επικίνδυνες από τον ήλιο, επειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν με την ίδια ένταση κάθε μέρα του χρόνου. Μπορεί, επίσης, να είναι πιο επικίνδυνες, επειδή οι άνθρωποι μπορούν να εκθέσουν ολόκληρο το σώμα τους σε κάθε συνεδρία, κάτι που θα ήταν δύσκολο να γίνει σε εξωτερικούς χώρους.

Η υπεριώδης ακτινοβολία και το έντονο ορατό φως που εκπέμπεται από τα προϊόντα ηλιακής λάμπας μπορούν, επίσης, να βλάψουν τα μάτια, επομένως είναι σημαντικό να φοράτε κατάλληλα προστατευτικά γυαλιά όταν μαυρίζετε σε εσωτερικούς χώρους.

Μην κάνετε, καλύτερα, σολάριουμ…

Συμβουλές για μαύρισμα σε εσωτερικούς χώρους

Εάν χρησιμοποιείτε εξοπλισμό μαυρίσματος σε εσωτερικούς χώρους, ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να μειώσετε τους κινδύνους από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία:

 • Φορέστε τα παρεχόμενα γυαλιά. Βεβαιωθείτε ότι εφαρμόζουν σφιχτά και δεν είναι ραγισμένα.
 • Ξεκινήστε αργά και χρησιμοποιήστε σύντομους χρόνους έκθεσης για να αποκτήσετε ένα μαύρισμα με την πάροδο του χρόνου.
 • Μη χρησιμοποιείτε τον μέγιστο χρόνο έκθεσης την πρώτη φορά που μαυρίζετε, γιατί μπορεί να καείτε και τα ηλιακά εγκαύματα οδηγούν σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος.
 • Επειδή το ηλιακό έγκαυμα χρειάζεται τουλάχιστον 6 ώρες για να αναπτυχθεί, μπορεί να μη συνειδητοποιήσετε ότι το δέρμα σας έχει καεί μέχρι να είναι πολύ αργά.
 • Ακολουθήστε τους συνιστώμενους από τον κατασκευαστή χρόνους έκθεσης στην ετικέτα για τον τύπο του δέρματός σας.
 • Μείνετε στα όρια του χρόνου σας.
 • Αφού αναπτυχθεί ένα μαύρισμα, κάντε σολάριουμ όχι περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα.
 • Να ξέρετε ότι ακόμη και μια συνεδρία σολάριουμ πριν από την ηλικία των 35 ετών διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος, ενός καρκίνου του δέρματος που μπορεί να είναι θανατηφόρος.

Χάπια μαυρίσματος

Κανένα χάπι μαυρίσματος δεν έχει εγκριθεί. Ωστόσο, υπάρχουν εταιρείες που εμπορεύονται προϊόντα που αποκαλούν «χάπια μαυρίσματος». Μερικά από αυτά τα χάπια περιέχουν ένα πρόσθετο χρώματος γνωστό ως κανθαξανθίνη, το οποίο, όταν καταποθεί, μπορεί να μετατρέψει το δέρμα σε μια σειρά χρωμάτων με αποχρώσεις από πορτοκαλί έως καφέ. Η κανθαξανθίνη έχει εγκριθεί για χρήση μόνο ως πρόσθετο χρώματος σε τρόφιμα και φάρμακα από το στόμα και μόνο σε μικρές ποσότητες.

Διυδροξυακετόνη (DHA-DiHydroxyAcetone)

Ορισμένα σπρέι μαυρίσματος περιέχουν DHA, ένα χρωματικό πρόσθετο που αλληλεπιδρά με τα νεκρά επιφανειακά κύτταρα στο πιο εξωτερικό στρώμα του δέρματος, για να σκουρύνει το χρώμα του δέρματος. Χρησιμοποιείται, συνήθως, σε λοσιόν, κρέμες και προϊόντα «μαυρίσματος χωρίς ήλιο».

Το DHA έχει εγκριθεί για χρήση στο χρωματισμό του δέρματος, αλλά περιορίζεται στην εξωτερική εφαρμογή. Οι κίνδυνοι, εάν υπάρχουν, είναι άγνωστοι. Εάν επισκεφτείτε ένα σαλόνι μαυρίσματος με σπρέι, να λάβετε προφυλάξεις για να προστατέψετε τα μάτια και τα χείλη σας και να αποφύγετε την εισπνοή του σπρέι.

Ελέγξτε για καρκίνο του δέρματος

Ελέγχετε τακτικά το δέρμα σας για σημεία καρκίνου του δέρματος. Αναζητήστε αλλαγές στο μέγεθος, το σχήμα, το χρώμα για εκ γενετής σημάδια, κρεατοελιές και κηλίδες. Εάν βρείτε οποιεσδήποτε αλλαγές ή βρείτε πληγές που δεν επουλώνονται, επισκεφθείτε το γιατρό σας.

Τα καλύτερα φυσικά αντηλιακά

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε φυσικά αντηλιακά

Διαβάστε, επίσης, 

Χρήσιμες συμβουλές για τα ηλιακά εγκαύματα

Χρήσιμες συμβουλές για τα αντηλιακά

Οι επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας στην υγεία

Μελάνωμα

Αλόη Βέρα

Πώς να πάρετε από την αλόη το gel

Σύντομα η έγκριση για το βιάγκρα και στα εγκαύματα

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της μαγιονέζας

Λοσιόν για τα ηλιακά εγκαύματα

Οδηγός για την ασφάλεια στις διακοπές

Γιατί τα αντηλιακά είναι υπεύθυνα για το μελάνωμα

Κάνετε ηλιοθεραπεία άφοβα

Φυσικά αντηλιακά EMEDI BIO

Λάδι καρύδας

Όσοι έχουν σκούρο δέρμα θέλουν περισσότερο ήλιο

Τα καλύτερα τρόφιμα κατά του καρκίνου

Κάντε αποτοξίνωση με ηλιοθεραπεία

Η βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο

Η βιταμίνη D δείκτης για τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης

Οι απώλειες βιταμινών στα επεξεργασμένα τρόφιμα

Ήλιος και βιταμίνη D

Η βιταμίνη D στην πρόληψη καρκίνου μαστού 

Η βιταμίνη D

Ο ήλιος κάνει καλό στο άσθμα

Γυμνοί στη θάλασσα

Η δράση των γονιδίων μας είναι εποχική

Εξατομικευμένη φαρμακευτική θεραπεία

Μελατονίνη

Ποια ουσία πρέπει να περιέχουν τα αντηλιακά

Χρήσιμες πληροφορίες για το μελάνωμα

Καρκίνος του δέρματος και κάνναβη

Ηλιακά εγκαύματα

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και άνοια

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και άνοια. Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα υποστηρίζουν τον εγκέφαλο και προλαμβάνουν και θεραπεύουν την άνοια Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ