Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΔουλειές για παιδιά σε κάθε ηλικία

Δουλειές για παιδιά σε κάθε ηλικία

Δουλειές για παιδιά σε κάθε ηλικία. Τα παιδιά όταν ολοκληρώνουν απλές εργασίες, αισθάνονται ικανά και γεμάτα χαρά που τα κατάφεραν.

Τα παιδιά επωφελούνται όταν αναμένεται να βοηθήσουν στο σπίτι. Οι ειδικοί συστήνουν, συχνά, να αναθέτετε δουλειές στα παιδιά σας, καθώς, ενισχύει την υπευθυνότητα, τονώνει την αυτοεκτίμηση και τα βοηθά να αισθάνονται σημαντικά μέλη της οικογένειας. Οι καθημερινές ή εβδομαδιαίες δουλειές διδάσκουν, επίσης, στα παιδιά δεξιότητες που θα χρησιμοποιούν σε όλη τους τη ζωή, όπως, ο καθορισμός προτεραιοτήτων. Όσο νωρίτερα τα παιδιά μάθουν να ενσωματώνουν τις οικιακές υποχρεώσεις στην καθημερινότητά τους, τόσο πιο πιθανό είναι να συνεχίσουν να βοηθούν όταν φτάσουν στην εφηβεία τους.

Το κλειδί είναι να δίνουμε στα παιδιά τις σωστές δουλειές για την ηλικία τους. Αλλά, ο καλύτερος τρόπος για να ενθαρρύνετε τα παιδιά να συμμετάσχουν, χωρίς να κάνετε περισσότερη δουλειά για τον εαυτό σας είναι να βεβαιωθείτε ότι οι δουλειές είναι κατάλληλες για την ηλικία τους.

Οι δουλειές διδάσκουν στα παιδιά σημαντικές δεξιότητες ζωής και ότι όλη η οικογένεια συμμετέχει για να κάνει το σπίτι να λειτουργήσει. Πότε μπορούν να ξεκινήσουν; Τα νήπια λατρεύουν να βοηθούν, οπότε, αφήστε τα. Μπορούν να βάλουν ρούχα στο καλάθι, να σκουπίσουν τις διαρροές, να πετάξουν σκουπίδια στον κάδο απορριμμάτων, να βάλουν παιχνίδια σε κάδους, να σας φέρουν αντικείμενα ή να βουρτσίσουν τα κατοικίδια.

Στην ηλικία των δύο ετών, είναι η τέλεια στιγμή για να ξεκινήσετε. Όταν τα νήπια ολοκληρώνουν απλές εργασίες, αισθάνονται ικανά και εξασκούν τις κινητικές δεξιότητες. Προσφέρετε πολλούς επαίνους για τις προσπάθειές τους.

Βάλτε τους πιο πολύπλοκες δουλειές (4-5 ετών)

Μπορούν να ταΐσουν κατοικίδια, να ταξινομήσουν ρούχα ή να ταιριάξουν κάλτσες, να φέρουν ρούχα στα σωστά δωμάτια, να στρώσουν τραπέζι με άθραυστα πιάτα, να αδειάσουν μικρούς κάδους απορριμμάτων ή να ποτίσουν φυτά. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας ευδοκιμούν στο να νιώθουν απαραίτητα, ικανά και ανεξάρτητα. Εστιάστε λιγότερο στα αποτελέσματα και περισσότερο στο να τους εμπλέξετε στις οικιακές εργασίες. Εάν διστάζουν, χρησιμοποιήστε την τεχνική όταν/τότε. Όταν βάλουν τα πιάτα στο νεροχύτη, τότε μπορούν να βγουν έξω και να παίξουν.

Μην απαιτείτε την τελειότητα (6-7 ετών)

Μπορούν να κρατούν γεμάτα τα πιάτα των κατοικίδιων, να βοηθούν στην προετοιμασία και τη συσκευασία του μεσημεριανού γεύματος, να στρώνουν τα κρεβάτια τους, να είστε ευχαριστημένοι με την εμφάνιση του κρεβατιού, όσο ανώμαλο κι αν είναι, να σκουπίζουν νεροχύτες, να βοηθούν να μπουν στη θέση τους τα προϊόντα από τα παντοπωλεία, να μαζεύουν σκουπίδια ή να πετάξουν τα σκουπίδια. Τα παιδιά μαθαίνουν πώς να είναι υπεύθυνα και νοιώθουν αυτάρκεια όταν τους αναθέτετε νέες εργασίες μέσα στο σπίτι. Μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα από όσα φαντάζεστε. Διδάξτε τους πώς γίνεται η δουλειά και μετά κάντε πίσω.

Κάντε τη δουλειά διασκεδαστική (8-9 ετών)

Μπορούν να κάνουν απλή προετοιμασία φαγητού, να σκουπίζουν τους πάγκους, να στρώνουν και να καθαρίζουν το τραπέζι, να φορτώνουν και να αδειάζουν το πλυντήριο πιάτων, να διπλώνουν και να αφήνουν τα ρούχα στη σωστή θέση, να αντικαθιστούν το χαρτί υγείας, να σκουπίζουν με ηλεκτρική σκούπα ή να μαζεύουν τα φύλλα του κήπου με τσουγκράνα.

Οι δουλειές του σπιτιού δε χρειάζεται να είναι βαρετές. Αφήστε τα παιδιά σας να παίξουν μουσική, ενώ σκουπίζουν ή ρυθμίστε ένα χρονόμετρο για 5 λεπτά και δείτε ποιος μπορεί να διπλώσει τα περισσότερα ρούχα σωστά. Μπορείτε, επίσης, να δοκιμάσετε εφαρμογές που επιτρέπουν στα παιδιά να κερδίζουν πόντους και ανταμοιβές για τις ολοκληρωμένες δουλειές τους.

Επιλογές και ανταμοιβές (10-12 ετών)

Μπορούν να τρίβουν κατσαρόλες και τηγάνια, να σκουπίζουν, να σφουγγαρίζουν, να καθαρίζουν τουαλέτες και μπανιέρες, να μεταφέρουν είδη παντοπωλείου από το αυτοκίνητο ή να πλένουν το αυτοκίνητο. Ζητήστε από τα παιδιά να επιλέξουν μερικά πράγματα στα οποία είναι καλά και αφήστε τα να αποφασίσουν αν θέλουν να αλλάξουν τις δουλειές ή να διατηρήσουν τις ίδιες κάθε εβδομάδα. Καταγράψτε μια λίστα μικροδουλειών ως υπενθύμιση. Εάν το παιδί σας κάνει μια εργασία χωρίς να του ζητηθεί ή κάνει μια δουλειά πολύ καλά, μπορείτε να προσφέρετε μια μικρή ανταμοιβή ή τουλάχιστον ένα ειλικρινές ευχαριστώ.

Προετοιμασία για την πραγματική ζωή (13 και άνω)

Μπορούν να φροντίζουν τα αδέρφια τους και να βοηθούν στις εργασίες του σπιτιού, να μαγειρεύουν δείπνο 1 νύχτα την εβδομάδα, να κάνουν βόλτα με τα οικογενειακά κατοικίδια και να βοηθούν στο καθάρισμα μετά από αυτά ή να κάνουν βασική συντήρηση του αυτοκινήτου. Οι έφηβοι με άδεια οδήγησης μπορούν να κάνουν δουλειές, όπως, ψώνια παντοπωλείου. Οι δουλειές διδάσκουν στους εφήβους δεξιότητες επιβίωσης που θα τους εξυπηρετήσουν καλά αργότερα αν γίνουν συγκάτοικοι και υπάλληλοι. Βεβαιωθείτε ότι οι θέσεις εργασίας δεν εμπίπτουν σε στερεότυπους ρόλους φύλου. Τα αγόρια πρέπει να μαγειρεύουν, να σιδερώνουν και να πλένουν ρούχα. Τα κορίτσια πρέπει να χειρίζονται εργαλεία, να αλλάζουν λάδια αυτοκινήτου και να κάνουν εργασίες στην αυλή.

Πρέπει να πληρώνονται τα παιδιά για τις δουλειές;

Οι ειδικοί λένε ότι τα παιδιά πρέπει να έχουν βασικά καθήκοντα μέσα στην οικογένεια για να μάθουν την αίσθηση της ευθύνης. Αυτή η εργασία θα πρέπει να είναι ξεχωριστή από ένα εβδομαδιαίο επίδομα, το οποίο τους διδάσκει πώς να χρησιμοποιούν τα χρήματα και άλλες σημαντικές δεξιότητες. Αλλά, αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούν να εργαστούν με αμοιβή. Μερικές οικογένειες χωρίζουν τις μικροδουλειές σε δύο ομάδες: βασικές, απλήρωτες, εργασίες που κάνουν τα παιδιά ως μέλη της οικογένειας και επιπλέον δουλειές για τις οποίες μπορούν να κερδίσουν χρήματα.

Τα παιδιά θα χρειάζονται πάντα υπενθυμίσεις για να κάνουν δουλειές, αλλά αυτές οι συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν:

  • Γίνετε πρότυπο. Εάν δεν καθαρίζετε τον εαυτό σας, γιατί να το κάνουν αυτά;
  • Προσφέρετε χρήσιμα σχόλια, αλλά μην είστε ειρωνικοί.
  • Κρατήστε τις κατάλληλες εργασίες για την ηλικία τους.
  • Όταν μπορείτε, αφήστε τα αποτελέσματα να ξεδιπλωθούν. Εάν ο γιος σας ξεχάσει να μεταφέρει το αγαπημένο του πουκάμισο στο στεγνωτήριο, δε θα είναι έτοιμο να το φορέσει.
  • Μη διστάσετε να καθυστερήσετε ή να αφαιρέσετε προνόμια εάν η δουλειά δεν έχει ολοκληρωθεί.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα παιδιά

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα παιδιά

Διαβάστε, επίσης,

Πόσο πρέπει να τρώνε τα μωρά

Ο πρωταθλητισμός στην παιδική ηλικία

Μεταβολικό σύνδρομο

Κόψτε τη ζάχαρη στα παιδιά σας

Το κάλιο κατά της παιδικής παχυσαρκίας

Η στρατηγική της οικογένειας για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας

Μαγειρεύοντας με τα παιδιά

Χρήσιμες συμβουλές για τη διατροφή σας

Δεν πρέπει τα παιδιά να βλέπουν τηλεόραση πριν τον ύπνο

Τι μπορούν να πάθουν τα παιδιά μας από το πρόχειρο φαγητό

Τι μπορείτε να πάθετε από την υπερβολική χρήση του κινητού

Προστατευθείτε από το μπλε φως

Πώς να κάνετε τα παιδιά σας εξυπνότερα

Να προσέχετε τα παιδιά σας στη θάλασσα

Τα οφέλη της σωματικής άσκησης και της σωστής διατροφής στα παιδιά

Να παίρνετε το βράδυ τις ταμπλέτες και τα κινητά από τα παιδιά σας

Τα πλοκάμια του Internet

Τρόποι για την καταπολέμηση του άγχους στα παιδιά

Είναι τα βιντεοπαιχνίδια και το διαδίκτυο κατάλληλα για τα παιδιά;

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ασύρματος έξυπνος επίδεσμος για την επούλωση χρόνιων πληγών

Ασύρματος έξυπνος επίδεσμος για την επούλωση χρόνιων πληγών. Ταχύτερη επούλωση των πληγών με έναν έξυπνο ηλεκτρονικό επίδεσμο Ο ασύρματος έξυπνος επίδεσμος παρακολουθεί την επούλωση πληγών,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ