Βιολογικές μοσχαρίσιες μπριζόλες στο τηγάνι με σκόρδο και πατάτες
Νόστιμες μοσχαρίσιες μπριζόλες στο τηγάνι με σκόρδο και πατάτες
ΒΟΕΙΟ ΚΡΕΑΣ: Το κόκκινο κρέας είναι μια σημαντική πηγή πρωτεΐνης, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των μυών και των οργάνων. Η πρωτεΐνη που βρίσκεται στο κρέας είναι «πλήρης», που σημαίνει ότι περιέχει όλα τα αμινοξέα που το σώμα δεν μπορεί να δημιουργήσει μόνο του. Είναι σημαντική για την ανανέωση των κυττάρων του σώματος, τη δημιουργία μυών καθώς και για την υγεία μας στο σύνολό της. Όταν καταναλώνουμε αρκετή πρωτεΐνη στη διατροφή μας, έχουμε, επίσης, περισσότερη ενέργεια για να παραμείνουμε δραστήριοι, ενώ αισθανόμαστε λιγότερη πείνα μέσα στην ημέρα.
ΣΚΟΡΔΟ: Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.
ΠΑΤΑΤΕΣ: Οι πατάτες είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό και πρέπει να λαμβάνονται σε αρκετή ποσότητα σε καθημερινή βάση, γι’ αυτό και τις λαμβάνουμε από διάφορες τροφές. Μια επιπλέον σημαντική θρεπτική ιδιότητα της πατάτας είναι η περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εντέρου, αλλά και γενικότερα του γαστρεντερικού συστήματος. Οι βραστές πατάτες περιέχουν σημαντική ποσότητα βιταμίνης C, έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ συμβάλλουν και στη διατήρηση της υγείας των οστών, των δοντιών και του δέρματος. Είναι εξίσου πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Οι βιταμίνες αυτές είναι σημαντικές για το μεταβολισμό των υδατανθράκων και άρα, για την παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό, για την υγεία του δέρματος, αλλά και του νευρικού συστήματος. Επιπλέον, η πατάτα δεν περιέχει νάτριο και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είναι πλούσια σε κάλιο, καθίσταται σημαντική στην πρόληψη της αρτηριακής πίεσης. Το κάλιο βελτιώνει, επίσης, τη μυϊκή και νευρική λειτουργία.
ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ: Το δεντρολίβανο μπορεί να ανακουφίσει σε καταστάσεις δύσοσμων αερίων ή κολικών και να διεγείρει την απελευθέρωση χολής από τη χοληδόχο κύστη. Είναι μια καλή πηγή σιδήρου, ασβεστίου και βιταμινών A, C και B6. Μερικά από τα πολλά οφέλη για την υγεία του δεντρολιβάνου περιλαμβάνουν: Πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ενώσεων, που πιστεύεται ότι βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος. Το δεντρολίβανο θεωρείται γνωστικό διεγερτικό και μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της απόδοσης και της ποιότητας της μνήμης. Είναι, επίσης, γνωστό ότι ενισχύει την εγρήγορση, την ευφυΐα και την εστίαση. Το άρωμα του δεντρολίβανου έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της διάθεσης, την εκκαθάριση του μυαλού και την ανακούφιση από το άγχος σε άτομα με χρόνιο άγχος ή ανισορροπίες ορμονών του στρες.

Μοσχαρίσιες μπριζόλες στο τηγάνι με σκόρδο και πατάτες
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
700 γραμμάρια βιολογική βόεια μπριζόλα rib eye, κομμένη σε λεπτές λωρίδες
700 γραμμάρια βιολογικές baby πατάτες, κομμένες στα τέσσερα
1 κουταλιά της σούπας βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
3 κουταλιές της σούπας βιολογικό βούτυρο, χωρισμένο
5 σκελίδες βιολογικό σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο βιολογικό θυμάρι, ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο βιολογικό δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκια βιολογική ρίγανη, ψιλοκομμένη
Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
Βιολογικό φρεσκοτριμένο μαύρο πιπέρι
Τριμμένες νιφάδες βιολογικής κόκκινης πιπεριάς τσίλι, προαιρετικά
Βιολογικά σπαράγγια
Βιολογικό μπρόκολο
Μαρινάδα:
1/3 φλιτζάνι σάλτσα βιολογικής σόγιας
1 κουταλιά της σούπας βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας βιολογική καυτερή σάλτσα
Φρέσκο τριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ένα μεγάλο μπολ, συνδυάστε τις λωρίδες μπριζόλας με τη σάλτσα σόγιας, το ελαιόλαδο, το πιπέρι και την καυτερή σάλτσα. Αφήστε στην άκρη τις λωρίδες μπριζόλας να μαριναριστούν όσο μαγειρεύετε τις πατάτες.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατέψτε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο. Όταν λιώσει το βούτυρο, προσθέστε τις φέτες πατάτας. Μαγειρέψτε για περίπου 4 λεπτά, ανακατέψτε και μαγειρέψτε άλλα 4-5 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν οι πατάτες. Μεταφέρετε τις σοταρισμένες πατάτες σε ένα πιάτο και τις αφήνετε στην άκρη.
- Κρατήστε το ίδιο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέστε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο, το σκόρδο, τις νιφάδες κόκκινης πιπεριάς τσίλι και τα φρέσκα μυρωδικά. Τοποθετήστε τις λωρίδες μπριζόλας σε μία στρώση στο τηγάνι, κρατώντας τη στραγγισμένη μαρινάδα μπριζόλας για αργότερα. Μαγειρέψτε τις λωρίδες μπριζόλας από κάθε πλευρά για 1 λεπτό η καθεμία, μέχρι να ροδίσουν όμορφα.
- Ακριβώς πριν γίνουν οι μπριζόλες με το βούτυρο σκόρδου, μπορείτε να ανακατέψετε τη μαρινάδα που έχετε κρατήσει αν θέλετε και να μαγειρέψετε για ένα λεπτό. Προσθέστε τις φέτες πατάτας πίσω στο τηγάνι με τη μπριζόλα και ζεστάνετε. Προσαρμόστε με αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται.
- Αποσύρετε από τη φωτιά και σερβίρετε αμέσως τη μπριζόλα και τις πατάτες σας, γαρνίροντας με περισσότερη τριμμένη πιπεριά τσίλι, φρέσκα μυρωδικά και πασπαλίζετε με τυρί παρμεζάνα πάνω από τις πατάτες αν θέλετε.
- Μπορείτε να προμαγειρέψετε τις πατάτες σε βραστό αλατισμένο νερό για 8 λεπτά πριν τις ροδίσετε. Αυτό θα επιταχύνει το χρόνο ψησίματος των πατατών στο τηγάνι και θα εξασφαλίσει μια ωραία χρυσή κρούστα στις πατάτες.
- Αποφύγετε να γεμίσετε το τηγάνι με τις λωρίδες βοείου κρέατος, προχωρήστε σε παρτίδες εάν χρειάζεται, ώστε να μην έχετε βρασμένη στον ατμό μπριζόλα!
- Σερβίρετε τις μπριζόλες με ψητά σπαράγγια ή μπρόκολο.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ
by Savvi Diet
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

Διαβάστε, επίσης,
Τι είναι καλύτερο το αρνί ή το κατσίκι;
Μην το παρακάνετε με το φαγητό το Πάσχα
Τα πιο νόστιμα και υγιεινά λουκάνικα
Σαλάτα κινόα με μπριζολάκια και λαχανικά