Σολομός με φασόλια και μάραθο. Ένα γρήγορο, υγιεινό και νόστιμο φαγητό με φασόλια που ταιριάζουν υπέροχα με τον ψητό σολομό και το μάραθο.
Σολομός με φασόλια και μάραθο
ΣΟΛΟΜΟΣ: Ο σολομός έχει μεγάλη διατροφική αξία και ευεργετικές ιδιότητες για το δέρμα, το ανοσοποιητικό, την καρδιά και τον εγκέφαλο. Αποτελεί μία από τις καλύτερες πηγές των πολύτιμων για τον οργανισμό ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, τα οποία δημιουργούν μια φυσική ασπίδα προστασίας έναντι των εκφυλιστικών νοσημάτων. Ο σολομός αποτελεί φυσική πηγή θρεπτικών ουσιών, ιδιαίτερα πρωτεϊνών, ενώ περιέχει σε σημαντικές ποσότητες, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυσικά τα πολύτιμα και απαραίτητα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Είναι πλούσιος σε νιασίνη, παντοθενικό οξύ, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη D, βιταμίνες της ομάδας Β (κυρίως Β6 και Β12), σελήνιο και φώσφορο. Είναι φτωχός σε θερμίδες και σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και δεν περιέχει καθόλου υδατάνθρακες και αλάτι.
ΜΑΡΑΘΟΡΙΖΑ: Η μαραθόριζα είναι γνωστή και ως φινόκιο και μπορεί να αναβαθμίσει τη διατροφή και το πιάτο μας πολύ εύκολα. Το φινόκιο είναι η ρίζα του μάραθου και είναι ένα τραγανό και αρωματικό λαχανικό. Είναι ιδανικό για σαλάτες, ενώ ταιριάζει και σε διάφορα ελληνικά πιάτα, σε ζυμαρικά, φαγητά κατσαρόλας, πίτες, θαλασσινά, ψητά κρέατα κ.ά. Όπως τα περισσότερα λαχανικά, είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, ασβέστιο, κάλιο και φυτικές ίνες, οι οποίες λειτουργούν ευεργετικά για το έντερο και τη σιλουέτα και αποτρεπτικά για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Μπορείτε, μάλιστα, να το καταναλώσετε μετά το κυρίως γεύμα για να σας βοηθήσει με την πέψη και να σας καθαρίζει την αναπνοή, ενώ, πολλές φορές χρησιμοποιούνται και οι σπόροι του στο φαγητό, για να χαρίσουν άρωμα που θυμίζει γλυκάνισο. Επίσης, έχει ενυδατικές ιδιότητες, καθώς, παρουσιάζει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και ταυτόχρονα μας παρέχει φυλλικό οξύ, το οποίο συμβάλλει στην εκτέλεση πολλών από τις βασικές λειτουργίες του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της σύνθεσης και επιδιόρθωσης του DNA, της δημιουργίας ερυθρών αιμοσφαιρίων και επίσης, βοηθά στην πρόληψη της αναιμίας.
ΟΣΠΡΙΑ: Τα όσπρια αποτελούν μία ομάδα τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας. Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυτικές ίνες. Οι υδατάνθρακες που περιέχουν τα όσπρια είναι βραδείας απορρόφησης και για τον λόγο αυτό τα όσπρια χαρακτηρίζονται ως τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Τα όσπρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτική πρωτεΐνη που φτάνει το 20-25% και σε συνδυασμό με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυλλικό οξύ μπορούν να υποκαταστήσουν εν μέρη τη ζωική πρωτεΐνη. Παρόλα αυτά, εξαιτίας της έλλειψής τους στο απαραίτητο αμινοξύ μεθειονίνη δεν μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως το κρέας. Επίσης, τα όσπρια αποτελούν καλή πηγή μικροθρεπτικών συστατικών, σιδήρου, φωσφόρου, καλίου και ασβεστίου.

Σολομός με φασόλια και μάραθο
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ
5 κουταλάκια του γλυκού βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 βιολογική μαραθόριζα
2 κονσέρβες βιολογικά λευκά φασόλια
2 μέτριες βιολογικές ντομάτες
1/3 φλιτζάνι βιολογικό λευκό κρασί
1 κουταλιά της σούπας βιολογική μουστάρδα Dijon
1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας βιολογικοί μαραθόσποροι
1 κιλό βιολογικό φιλέτο σολομού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ζεσταίνετε 2 κουταλάκια του γλυκού λάδι σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τη μαραθόριζα κομμένη σε φέτες και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά, περίπου 6 λεπτά.
- Προσθέστε τα φασόλια, τις ντομάτες και το κρασί. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να αρχίσουν να διαλύονται οι ντομάτες, περίπου 3 λεπτά. Μεταφέρετε σε ένα μπολ και ανακατεύετε τα ψιλοκομμένα φύλλα μάραθου, τη μουστάρδα και 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι. Καλύψτε το για να διατηρηθεί ζεστό.
- Εν τω μεταξύ, συνδυάστε τους σπόρους μάραθου και το υπόλοιπο 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι σε ένα μικρό μπολ. Πασπαλίζετε ομοιόμορφα και από τις δύο πλευρές του σολομού.
- Σκουπίστε το τηγάνι. Προσθέστε τα υπόλοιπα 3 κουταλάκια του γλυκού λάδι στο τηγάνι και ζεστάνετε σε δυνατή φωτιά μέχρι να γυαλίσει αλλά να μην καπνίσει. Προσθέστε τον σολομό με την πέτσα προς τα κάτω και μαγειρέψτε μέχρι να ροδίσει, για 3 με 5 λεπτά.
- Αναποδογυρίζετε το σολομό, σκεπάζετε και αποσύρετε από τη φωτιά. Αφήνετε να σταθεί μέχρι να τελειώσει το μαγείρεμα ο σολομός εκτός φωτιάς, 3 με 5 λεπτά ακόμα. Μεταφέρετε τον σολομό σε ξύλο κοπής και ξεφλουδίστε την πέτσα, αν δε τη θέλετε με ένα πιρούνι. Σερβίρετε το σολομό πάνω από το μείγμα φασολιών.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
by Savvi Diet
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

Διαβάστε, επίσης,
Νόστιμες σπιτικές ψαροκροκέτες με σάλτσα κάπαρης
Νόστιμη και υγιεινή κολοκυθόσουπα με ψάρι
Νόστιμο ψάρι με σκόρδο και κάρυ
Υγιεινή καλοκαιρινή σαλάτα με χταποδάκι
Νόστιμη σαλάτα με μπριζόλες τόνου
Δροσερή και νόστιμη σαλάτα με σολομό
Υγιεινός και νόστιμος σολομός με μέλι και σκόρδο
Υγιεινή και νόστιμη πέρκα με λαχανικά
Ζυμαρικά με καπνιστό σολομό και σπαράγγια
Υγιεινό χταπόδι με πατατοσαλάτα
Σαρδέλες στο φούρνο με γκρεμολάτα
Η πιο νόστιμη σπιτική μαγιονέζα
Φαγκρί ψημένο με μυρωδικά στη λαδόκολλα
Πώς αναγνωρίζουμε το φρέσκο ψάρι
Χρήσιμες πληροφορίες για τα ψάρια
Να τρώτε ψάρια δύο φορές την εβδομάδα