Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιατροφήΜακαρονάδα με γλυκοπατάτες & κόκκινες πιπεριές

Μακαρονάδα με γλυκοπατάτες & κόκκινες πιπεριές

Μακαρονάδα με γλυκοπατάτες & κόκκινες πιπεριές. Ένα εύκολο και νόστιμο πιάτο ζυμαρικών γεμάτο με βότανα και κατσικίσιο τυρί.

Μακαρονάδα με γλυκοπατάτες & κόκκινες πιπεριές

ΖΥΜΑΡΙΚΑ: Τα ζυμαρικά είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, βασικό συστατικό για την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου. Μάλιστα, ορισμένοι επιστήμονες τους χαρακτηρίζουν και «καύσιμα» του εγκεφάλου. Δεν είναι, μάλιστα, σπάνιο το φαινόμενο, άτομα που κάνουν αυστηρές δίαιτες να παρουσιάζουν προβλήματα συγκέντρωσης.

ΣΚΟΡΔΟ:  Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.

ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΑ: Πολύ υψηλής περιεκτικότητας σε βήτα καροτίνη. Οι γλυκοπατάτες προκαλούν μείωση κατά 32% του κινδύνου του καρκίνου του πνεύμονα, σε άτομα που καταναλώνουν, τακτικά, ποικιλία τροφών πλούσιων σε καροτενοειδή. Οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού, με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις καροτενοειδών στο αίμα έχουν τη μικρότερη πιθανότητα υποτροπής του καρκίνου. Απορροφώνται ευκολότερα όταν μαγειρευτούν. Οι γλυκοπατάτες τρώγονται βραστές, ψητές ή γίνονται πουρές. Είναι ιδανικές ως συνοδευτικό σε κρεατικά και ψάρια, ενώ ταιριάζουν σε σούπες και μαγειρευτά φαγητά. Μπαίνουν σε πίτες, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην υγιεινή ζαχαροπλαστική (π.χ. τσιζκέικ). Μην ξεφλουδίσετε την γλυκοπατάτα αν θέλετε να διατηρήσετε την υψηλή θρεπτική της αξία, αλλά και τις φυτικές της ίνες.

ΤΥΡΙΑ: Τα τυριά αποτελούν άριστη πηγή ασβεστίου, γιατί είναι εύκολα αφομοιώσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η περιεκτικότητα των τυριών σε ασβέστιο ποικίλει ανάλογα με την υγρασία που περιέχουν και τον τρόπο παρασκευής τους. Κατά την τυροκόμηση του γάλακτος τα συστατικά που πηγαίνουν στο τυρί είναι μέρος από το νερό και σχεδόν όλο το λίπος και η καζεΐνη του. Τα υπόλοιπα (υδατοδιαλυτά) απομακρύνονται με το τυρόγαλα. Όμως στο δίκτυο της καζεϊνης εγκλωβίζονται κι άλλα συστατικά. Έτσι στο τυρί παραμένουν οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D, το περισσότερο μέρος του ασβεστίου και αρκετή ποσότητα από τη βιταμίνη Β2.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

225 γραμμάρια βιολογικά ζυμαρικά ολικής αλέσεως

2 κουταλιές της σούπας βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, χωρισμένες

4 σκελίδες βιολογικό σκόρδο, ψιλοκομμένες

3 φλιτζάνια ψιλοκομμένη, ξεφλουδισμένες βιολογικές γλυκοπατάτες

1 μεγάλη κόκκινη βιολογική πιπεριά, κομμένη σε λεπτές φέτες

1 φλιτζάνι βιολογικά ντοματίνια κομμένα σε κύβους

1/2 φλιτζάνι νερό πηγής

2 κουταλιές της σούπας φρέσκος ​​βιολογικός μαϊντανός ψιλοκομμένος

1 κουταλιά της σούπας φρέσκος ​​βασιλικός ψιλοκομμένος

1 κουταλιά της σούπας βιολογικό ξύδι από λευκό κρασί ή χυμός βιολογικού λεμονιού

3/4 κουταλάκι του γλυκού ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

1/2 φλιτζάνι βιολογικό κατσικίσιο τυρί θρυμματισμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Τοποθετήστε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό να βράσει. Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά μέχρι να μαλακώσουν, για 4 έως 5 λεπτά ή σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  2. Εν τω μεταξύ, βάλτε 1 κουταλιά της σούπας λάδι και το σκόρδο σε ένα μεγάλο τηγάνι. Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι το σκόρδο να ροδίσει και να μυρίσει, για 2 έως 5 λεπτά.
  3. Προσθέστε τη γλυκοπατάτα, την πιπεριά, τις ντομάτες και το νερό και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να γίνει τρυφερή και τραγανή η πιπεριά, για 5 έως 7 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά και σκεπάζετε να διατηρηθεί ζεστό.
  4. Στραγγίζετε τα ζυμαρικά, κρατώντας 1/2 φλιτζάνι από το νερό μαγειρέματος. Επιστρέψτε τα ζυμαρικά στην κατσαρόλα και προσθέστε το μείγμα λαχανικών, την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας λάδι, το μαϊντανό, το βασιλικό, το ξύδι ή το χυμό λεμονιού, το αλάτι και το τυρί.
  5. Ανακατέψτε για να συνδυάσετε. Προσθέστε το κρατημένο νερό για τα ζυμαρικά, 2 κουταλιές της σούπας τη φορά, για να επιτύχετε την επιθυμητή συνοχή.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Διαβάστε, επίσης,

Νόστιμα κρεμώδη λαζάνια με κοτόπουλο και αγκινάρες

Κανελόνια με κολοκύθα, σπανάκι και ρικότα

Ζυμαρικά με λαχανικά στο φούρνο

Ζυμαρικά στο φούρνο με κοτόπουλο και λαχανικά

Ζυμαρικά με καπνιστό σολομό και σπαράγγια

Νόστιμες παπαρδέλες με μανιτάρια

Υγιεινά και σπιτικά λαζάνια με σπανάκι και κολοκύθα

Λαζάνια στο φούρνο με ντομάτες

Υγιεινές μελιτζάνες παπουτσάκια με λαχανικά

Λαζάνια με μελιτζάνες

Οι χρυσοί κανόνες για μια καλή μακαρονάδα

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ