Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΆσκηση και σπορΚάταγμα αστραγάλου

Κάταγμα αστραγάλου

Ένα κάταγμα αστραγάλου, περιλαμβάνει οποιοδήποτε είδος σπασίματος ή ρωγμής στην κνήμη, την περόνη ή τον αστράγαλο.

Οι τραυματισμοί του αστραγάλου είναι από τους πιο συνηθισμένους τραυματισμούς των οστών και των αρθρώσεων. Συχνά, ο βαθμός του πόνου, η ανικανότητα να περπατήσει κάποιος ή η ανησυχία ότι ένα οστό μπορεί να σπάσει είναι αυτό που μπορεί να σας κάνει να αναζητήσετε φροντίδα σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ως επί το πλείστον, η ανησυχία σας είναι ίδια με αυτή του γιατρού. Υπάρχει σπασμένο κόκκαλο; Είναι συχνά αδύνατο να διαφοροδιαγνωσθεί από το διάστρεμμα, την εξάρθρωση ή τον τραυματισμό τένοντα χωρίς να γίνουν ακτινογραφίες του αστραγάλου.

Η άρθρωση του αστραγάλου αποτελείται από 3 οστά που ενώνονται. Η κνήμη, που είναι το κύριο οστό του κάτω ποδιού, αποτελεί το έσω ή το εσωτερικό της άρθρωσης του αστραγάλου. Η περόνη είναι ένα μικρότερο οστό που είναι παράλληλο με την κνήμη στο κάτω πόδι και αποτελεί το πλάγιο ή το εξωτερικό της άρθρωσης του αστραγάλου. Τα άκρα τόσο της κνήμης όσο και της περόνης μαζί σχηματίζουν ένα τόξο που κάθεται στην κορυφή του αστραγάλου, ενός από τα οστά του ποδιού. Αυτά τα 3 οστά, κνήμη, περόνη και αστράγαλος αποτελούν τα οστικά στοιχεία της άρθρωσης του αστραγάλου.

Μια ινώδης μεμβράνη που ονομάζεται αρθρικός θύλακας, επενδεδυμένη με ένα πιο λείο στρώμα που ονομάζεται αρθρικός υμένας, περικλείει την άρθρωση. Ο θύλακας της άρθρωσης περιέχει το αρθρικό υγρό που παράγεται από τον αρθρικό υμένα. Το αρθρικό υγρό επιτρέπει την ομαλή κίνηση των επιφανειών των αρθρώσεων. Η άρθρωση του αστραγάλου σταθεροποιείται από αρκετούς συνδέσμους, οι οποίοι είναι ίνες που συγκρατούν αυτά τα οστά στη θέση τους.

ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΑΣΤΡΑΓΑΛΟΥ

Όταν πιέζεται η άρθρωση του αστραγάλου πέρα ​​από τη δύναμη των στοιχείων της, τραυματίζεται. Αν μόνο οι σύνδεσμοι υποχωρήσουν και σχιστούν, έχετε στραμπουλήξει τον αστράγαλο. Εάν ένα οστό υποχωρήσει και σπάσει, έχετε κάταγμα στον αστράγαλο. Κατάγματα μπορεί να συμβούν με ταυτόχρονες ρήξεις των συνδέσμων.

Μπορείτε τραυματίσετε την άρθρωση του αστραγάλου με διάφορους τρόπους:

 • Κυλώντας τον αστράγαλο προς τα μέσα ή προς τα έξω
 • Στρίβοντας τον αστράγαλο από πλευρά σε πλευρά
 • Με κάμψη ή έκταση της άρθρωσης
 • Εφαρμόζοντας ισχυρή δύναμη στην άρθρωση, όπως στο άλμα από ψηλά

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΑΣΤΡΑΓΑΛΟΥ

Τα σημεία και τα συμπτώματα τραυματισμών και καταγμάτων στον αστράγαλο:

 • Ο πόνος είναι το πιο συχνό παράπονο. Συχνά, ο πόνος δεν προέρχεται από την ακριβή περιοχή του κατάγματος. Μπορεί να εμφανίσετε σχετιζόμενα κατάγματα στο πόδι σας, ειδικά στο πλάι του μικρού δακτύλου ή στο γόνατο που προκαλούν, επίσης, πόνο.
  Συνήθως, είναι πόνος στον αστράγαλο που σας εμποδίζει να περπατήσετε.
 • Οίδημα εμφανίζεται συχνά και γύρω από τον αστράγαλο. Το οίδημα υποδηλώνει είτε βλάβη των μαλακών ιστών με πιθανό αίμα γύρω από την άρθρωση είτε υγρό μέσα στην ίδια την άρθρωση, πιθανότατα αίμα.
 • Όταν υπάρχει αίμα στην άρθρωση μπορεί να δείτε μώλωπες στην άρθρωση, αν και όχι αμέσως. Αυτός ο μώλωπας μπορεί να εντοπιστεί προς το πέλμα του ποδιού σας ή προς τα δάχτυλα των ποδιών.
 • Σε σοβαρά κατάγματα μπορεί να δείτε εμφανείς παραμορφώσεις των οστών γύρω από τον αστράγαλο.
 • Το δέρμα σας μπορεί να τεντωθεί πάνω από ένα υποκείμενο σπασμένο οστό.
 • Μπορεί να δείτε εκτεθειμένο οστό.
 • Εάν τραυματίσετε νεύρα ή αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν το πόδι σας, μπορεί να αισθανθείτε ακόμη περισσότερο πόνο μαζί με ωχρότητα στο πόδι, μούδιασμα ή αδυναμία να κινήσετε το πόδι ή τα δάχτυλά σας.

Όταν έχετε τραυματίσει έναν αστράγαλο, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να αναζητήσετε για να προσδιορίσετε εάν πρέπει ή όχι να επισκεφτείτε το γιατρό σας ή να πάτε σε ένα τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Οι ακόλουθες καταστάσεις, σε τραυματισμό αστραγάλου δικαιολογούν την επίσκεψη στο γιατρό σας το συντομότερο δυνατό:

 • Δεν μπορείτε να αντέξετε βάρος στον αστράγαλο.
 • Ο πόνος σας παραμένει αφόρητος παρά τη χρήση παυσίπονων.
 • Η φροντίδα στο σπίτι αποτυγχάνει να μειώσει τον πόνο σας.

Εάν δεν μπορείτε να δείτε το γιατρό σας και έχετε κάποιο από τα σημεία ή συμπτώματα ενός κατάγματος αστραγάλου, θα πρέπει να πάτε σε ένα τμήμα επειγόντων περιστατικών το συντομότερο δυνατό.

Τα ακόλουθα σημεία και συμπτώματα απαιτούν άμεση φροντίδα σε τμήμα επειγόντων περιστατικών:

 • Σοβαρή παραμόρφωση των οστών του αστραγάλου
 • Οστά ορατά έξω από το δέρμα σας
 • Αφόρητος πόνος παρά τα παυσίπονα που χορηγούνται
 • Αδυναμία να κινήσετε τα δάχτυλα των ποδιών σας
 • Αδυναμία να κινήσετε τον αστράγαλό σας
 • Μούδιασμα στον αστράγαλο
 • Κρύο ή μπλε πόδι

Ο τύπος του κατάγματος και η σταθερότητα της άρθρωσής σας θα καθορίσουν τον τύπο του νάρθηκα ή του γύψου που θα χρησιμοποιηθεί και πόσο καιρό θα χρειαστεί να παραμείνει. Εάν τα οστά σας δεν είναι ευθυγραμμισμένα σωστά, ο γιατρός μπορεί να τα ευθυγραμμίσει εκ νέου πριν τοποθετήσει το νάρθηκα ή το γύψο. Εάν τα οστά δε μπορούν να ευθυγραμμιστούν σωστά στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, τότε μπορεί να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση. Θα χρειαστεί, επίσης, εγχείρηση εάν κάποιο οστό έχει σπάσει και βγαίνει έξω από το δέρμα και ονομάζεται σύνθετο κάταγμα. Αυτό είναι πιο σοβαρό από ένα απλό κάταγμα.

Σε οποιονδήποτε τραυματισμό του αστραγάλου, δεν πρέπει να σηκώνετε βάρος έως ότου ο γιατρός σας πει ότι μπορείτε να το κάνετε. Αφού μειωθεί το πρήξιμο και επανεξεταστείτε, τότε ένας ορθοπεδικός γιατρός ή ο γιατρός της πρωτοβάθμιας φροντίδας μπορεί να τοποθετήσει έναν γύψο ή νάρθηκα που ταιριάζει καλύτερα στον αστράγαλο. Ανάλογα με τον τύπο του κατάγματος, μπορεί να τοποθετηθεί γύψος που μπορεί να αντέξει κάποιο βάρος ή μπορεί γύψος ελαφρύς που θα απαιτεί να χρησιμοποιείτε πατερίτσες για να περπατήσετε.

Ανάλογα με τον βαθμό του πόνου που αντιμετωπίζετε, ο γιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει παυσίπονα. Αυτά πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο όπως απαιτείται. Δεν πρέπει να οδηγείτε ή να χειρίζεστε βαριά μηχανήματα, ενώ χρησιμοποιείτε αυτά τα φάρμακα.

Η μετέπειτα φροντίδα για ένα κάταγμα αστραγάλου εξαρτάται από τη σοβαρότητα του κατάγματος.

 • Μπορεί να χρειαστείτε επείγουσα χειρουργική επέμβαση, παρακολούθηση την επόμενη ημέρα ή παρακολούθηση για 1-2 εβδομάδες από ορθοπεδικό γιατρό.
 • Μπορεί να χρειαστείτε μόνο παρακολούθηση με τον οικογενειακό σας γιατρό.
 • Εάν είχατε νάρθηκα στην αρχική σας επίσκεψη, μπορεί να χρειαστεί να τοποθετήσετε γύψο στον αστράγαλό σας κατά τη διάρκεια της επόμενης επίσκεψής σας.
 • Το μέσο κάταγμα απαιτεί 4-8 εβδομάδες για να επουλωθεί το οστό.

ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ ΚΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΑΣΤΡΑΓΑΛΟΥ

Η πρόληψη των καταγμάτων του αστραγάλου μπορεί να είναι δύσκολη. Πολλά συμβαίνουν από πτώση. Το να είστε προσεκτικοί στις δραστηριότητές σας είναι η καλύτερη πρόληψη. Τα κατάλληλα υποδήματα όταν συμμετέχετε σε αθλήματα μπορεί, επίσης, να μειώσουν τον κίνδυνο.

Τα περισσότερα απλά κατάγματα επουλώνονται καλά με ακινητοποίηση και δραστηριότητα που δεν φέρει βάρος. Μπορείτε να περιμένετε τα περισσότερα κατάγματα του αστραγάλου ανάλογα με το πόσο σοβαρά είναι, να χρειαστούν 4-8 εβδομάδες για να επουλωθούν πλήρως τα οστά και έως και αρκετούς μήνες για να ανακτήσουν την πλήρη χρήση και το εύρος κίνησης της άρθρωσης.

Τα πιο σοβαρά κατάγματα, ειδικά εκείνα που απαιτούν χειρουργική αποκατάσταση, μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν. Τα κατάγματα οποιουδήποτε τύπου αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης αρθρίτιδας στην προσβεβλημένη άρθρωση. Όσο πιο σοβαρό είναι το κάταγμα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης κάποιου βαθμού αρθρίτιδας.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα κατάγματα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα κατάγματα

Διαβάστε, επίσης, 

Αρθροσκόπηση ώμου

Πώς να μετακινήσετε κάποιον με τραύμα στη ράχη ή στον αυχένα

Πώς θα κάνετε τα κόκαλά σας πιο δυνατά

Πρώτες βοήθειες σε κατάγματα

Κατάγματα δοντιών

Εξάρθρημα ώμου

Κάταγμα μύτης

Κάταγμα δίκην χλωρού ξύλου

Κάταγμα αυχένος κεφαλής μηριαίου οστού

Κατάγματα του βραχιονίου

Πρώτες βοήθειες σε κατάγματα

Οι επικίνδυνες κακώσεις μετά από τραυματισμό

www.emedi.gr


Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Οι πιο συχνές είναι η υπερπλασία προστάτη, η προστατίτιδα και ο καρκίνος προστάτη Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ