Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023
ΑρχικήΔιατροφήΤραγανό ψωμί με καλαμποκάλευρο και κεχρί

Τραγανό ψωμί με καλαμποκάλευρο και κεχρί

Τραγανό ψωμί με καλαμποκάλευρο και κεχρί. Η κόρα τραγανή και η ψίχα είναι υγρή και μαλακή, με κομμάτια καλαμποκιού και κεχρί.

Τραγανό ψωμί με καλαμποκάλευρο και κεχρί

ΨΩΜΙ: Πρόκειται είναι ένα πολύ θρεπτικό τρόφιμο καθώς είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, γεγονός που βοηθάει τόσο στην αύξηση του κορεσμού όσο και στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ακόμα, αποτελεί σημαντική πηγή υδατανθράκων, περιέχει πρωτεΐνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως η θειαμίνη και η νιασίνη. Συχνό φαινόμενο αποτελεί και ο εμπλουτισμός των αλεύρων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ψωμιού με ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνες, γεγονός που κατατάσσει το ψωμί ως μια σημαντική πηγή ασβεστίου, σιδήρου, βιταμινών και μετάλλων.

ΠΟΛΕΝΤΑ: Η πολέντα περιέχει πρωτεΐνες και ίνες τα οποία αυξάνουν το αίσθημα πληρότητας. Οι ίνες συνιστώνται επίσης για την διατήρηση της καλής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος, την τροφοδότηση των υγιεινών βακτηρίων του εντέρου και την αποτροπή της δυσκοιλιότητας. Για τους ανθρώπους που αναζητούν πιάτα χωρίς γλουτένη, η πολέντα είναι μια καλή επιλογή. Η πολέντα είναι συνήθως ασφαλής για κατανάλωση από άτομα με κοιλιοκάκη ή ευαισθησία σε γλουτένη. Ωστόσο,  οι άνθρωποι πρέπει να ελέγξουν τον κατάλογο συστατικών για άλλα πρόσθετα. Η πολέντα είναι μια εξαιρετική πηγή σύνθετων υδατανθράκων. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες στην πολέντα διασπόνται αργά, που σημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να χωνευθούν. Αυτή η αργή διάσπαση μπορεί να διατηρήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά. Η πολέντα περιέχει βιταμίνη Α που είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία των νεφρών, των πνευμόνων και της καρδιάς. Η πολέντα περιέχει αλεσμένο καλαμπόκι, το οποίο αποτελεί καλή πηγή καροτενοειδών. Τα καροτενοειδή μειώνουν τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών, όπως μερικών τύπων παθήσεων των ματιών και κάποιων τύπων καρκίνου. Η πολέντα είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και μπορεί να καταναλωθεί ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Ο σίδηρος, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος είναι όλα βασικά μέταλλα. Αν και η πολέντα δεν παρέχει μεγάλες ποσότητες αυτών των ορυκτών, εξακολουθούν να υπολογίζονται ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Η πολέντα παρέχει λίγες θερμίδες, όπως και άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως που μαγειρεύονται σε υγρό. Τα ολόκληρα τρόφιμα που έχουν λίγες θερμίδες, όπως η πολέντα, μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για τους ανθρώπους που θέλουν να χάσουν ή να διατηρήσουν το βάρος τους.

ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ: Το καλαμπόκι αποτελεί μια πλούσια πηγή πολλών βασικών θρεπτικών συστατικών και φυτικών ινών. Το καλαμπόκι παρέχει τις απαραίτητες θερμίδες για την καθημερινή και σωστή λειτουργία του μεταβολισμού, αλλά επιπλέον είναι μια πλούσια πηγή βιταμινών Α, Β, Ε καθώς και πολλών μεταλλικών στοιχείων. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες μας εξασφαλίζει εξαρχής το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στην πρόληψη ασθενειών του πεπτικού όπως η δυσκοιλιότητα και οι αιμορροΐδες, καθώς και ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στο καλαμπόκι επίσης λειτουργούν ως αντικαρκινικοί παράγοντες και δρουν προληπτικά στη νόσο του Alzheimer. Τα οφέλη του καλαμποκιού για την υγεία είναι πολλαπλά και περιλαμβάνουν τον καλύτερο έλεγχο του διαβήτη, την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, τη μείωση της υπέρτασης καθώς και διαφόρων ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα κατά τη γέννηση. Περισσότερα οφέλη για την υγεία μας προσφέρονται από την παρουσία πολλών ποιοτικών θρεπτικών συστατικών που περιέχονται στο καλαμπόκι. Είναι πλούσιο σε φυτοχημικά, τα οποία παρέχουν προστασία από πολλές χρόνιες ασθένειες.

Τραγανό ψωμί με καλαμποκάλευρο και κεχρί

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 14 ΦΕΤΕΣ ΨΩΜΙΟΥ

2/3 φλιτζάνι συν 2 κουταλιές της σούπας κίτρινο βιολογικό καλαμποκάλευρο, χωρισμένο

1/3 φλιτζάνι πολύ χονδρόκοκκη άψητη βιολογική πολέντα

1 φλιτζάνι βραστό νερό πηγής

2 φλιτζάνια βιολογικό αλεύρι για ψωμί, και επιπλέον όσο χρειάζεται

2/3 φλιτζάνι βιολογικό αλεύρι ολικής αλέσεως, κατά προτίμηση λευκό ολικής αλέσεως

5 κουταλιές της σούπας βιολογικό κεχρί ή βιολογικό σουσάμι, χωρισμένα

2 κουταλιές της σούπας ακατέργαστη ζάχαρη

1 1/2 κουταλάκι του γλυκού ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

3/4 κουταλάκι του γλυκού βιολογική μαγιά στιγμής

1/3 φλιτζάνι απλό βιολογικό γιαούρτι

2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο

3/4 φλιτζάνι παγωμένο βιολογικό νερό πηγής, συν περισσότερο όσο χρειάζεται

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Τοποθετήστε 2/3 του φλιτζανιού καλαμποκάλευρο και τη πολέντα σε ένα μεσαίο μπολ. Σταδιακά ανακατεύετε σε βραστό νερό μέχρι να ομογενοποιηθούν και να μην έχουν σβόλους. Αφήστε να σταθεί μέχρι να ζεσταθεί ελάχιστα.
  2. Ανακατέψτε καλά τα 2 φλιτζάνια αλεύρι για ψωμί, αλεύρι ολικής αλέσεως, 3 κουταλιές της σούπας κεχρί ή σουσάμι, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη μαγιά σε ένα μπολ 4 λίτρων.
  3. Ανακατέψτε καλά το γιαούρτι και το λάδι στο μείγμα του καλαμποκάλευρου. Ανακατέψτε 3/4 φλιτζάνι παγωμένο νερό στο μείγμα καλαμποκάλευρου μέχρι να ενσωματωθεί ομαλά. Ανακατέψτε το μείγμα καλαμποκάλευρου στο μείγμα του αλευριού, ξύνοντας τις πλευρές και ανακατεύοντας μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά.
  4. Αρχικά φαίνεται πολύ στεγνό, αλλά, συνήθως, συνδυάζεται με αρκετό ανακάτεμα. Η ζύμη πρέπει να είναι υγρή και κάπως, κολλώδης, αλλά αρκετά σκληρή. Εάν το μείγμα είναι ακόμα πολύ στεγνό, ανακατέψτε με αρκετό επιπλέον παγωμένο νερό για να διευκολυνθεί η ανάμειξη, αλλά μην το βρέξετε υπερβολικά. Αν η ζύμη είναι πολύ υγρή, ανακατεύετε με αρκετό αλεύρι για να σφίξει ελαφρώς. Αλείψτε ελαφρά την κορυφή με λάδι. Καλύψτε το μπολ με πλαστική μεμβράνη.
  5. Αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 12 έως 18 ώρες. Ανακατεύετε μια φορά μέχρι να φουσκώσει. Για ευκολία, μπορείτε να βάλετε τη ζύμη στο ψυγείο για 3 έως 12 ώρες πριν ξεκινήσετε το πρώτο φούσκωμα.
  6. Αλείψτε γενναιόδωρα ένα μεγάλο ταψί με λάδι. Καλύψτε τον πάτο και τα πλαϊνά με 1 κουταλιά της σούπας καλαμποκάλευρο με κεχρί ή σουσάμι. Ανακατεύετε δυνατά τη ζύμη για να ξεφουσκώσει. Αν είναι μαλακό και πολύ κολλώδες, ανακατεύετε με αρκετό αλεύρι για ψωμί ώστε να έχουμε μια σφιχτή, αλλά υγρή ζύμη.
  7. Μεταφέρετε τη ζύμη στο ταψί. Αλείψτε ελαφρά τη ζύμη με λάδι και στη συνέχεια λειάνετε την κορυφή χρησιμοποιώντας μια καλά λαδωμένη λαστιχένια σπάτουλα ή τα δάχτυλά σας. Πασπαλίζετε με την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας καλαμποκάλευρο και κεχρί ή το σουσάμι και τα χτυπάτε. Καπακώστε το ταψί ή καλύψτε σφιχτά με αλουμινόχαρτο.
  8. Αφήνετε να φουσκώσει σε ζεστή θερμοκρασία δωματίου μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη από το ξεφουσκωμένο μέγεθος, 1 1/2 έως 2 1/2 ώρες.
  9. 15 λεπτά πριν το ψήσιμο τοποθετήστε μια σχάρα στο κάτω τρίτο του φούρνου. προθερμάνετε στους 230°C. Πασπαλίζετε γενναιόδωρα το καρβέλι με νερό.
  10. Ψήστε το καρβέλι στην κάτω σχάρα, σκεπασμένο, μέχρι να ροδίσει ελαφρά και να κάνει κρούστα, για 60 με 70 λεπτά. Ξεσκεπάστε και συνεχίστε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει καλά και να βγει ένα μαχαίρι στο κέντρο με λίγα ψίχουλα στην άκρη, 10 έως 15 λεπτά περισσότερο.
  11. Ψύξτε στην σε μια σχάρα για 10 έως 15 λεπτά. Γυρίστε το καρβέλι στη σχάρα και αφήστε το να κρυώσει λίγο, πριν το σερβίρετε. Το καρβέλι είναι καλό ζεστό, αλλά, κόβεται καλύτερα όταν κρυώσει.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

Διαβάστε, επίσης,

Αφράτο σπιτικό ψωμί με ζαχαρούχο γάλα

Ψωμί με μπανάνα και καρύδα

Σκορδόψωμο με τυρί

Είναι υγιεινή η μαγιά;

Φτιάξτε μόνοι σας ψωμί της μέλισσας

Γεμιστά ψωμάκια με κοτόπουλο και σπανάκι

Είναι υγιεινό το αλεύρι σιταριού;

Ψωμί στεφάνι με πέστο βασιλικού

Προϊόντα ολικής αλέσεως

Το ψωμί και η θρεπτική του αξία

Σπιτικό ψωμί

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΠίτσα με καραμελωμένα κρεμμύδια
Επόμενο άρθροΘρομβοπενία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Οι στατίνες έχουν πολλές παρενέργειες

Οι στατίνες έχουν πολλές παρενέργειες. Πρέπει να γνωρίζετε τους κινδύνους για την υγεία σας όταν λαμβάνετε στατίνες. Οι στατίνες συνταγογραφούνται για τη μείωση της χοληστερόλης...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ