Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔιατροφήΤα οφέλη του καφέ και του τσαγιού

Τα οφέλη του καφέ και του τσαγιού

Τα οφέλη του καφέ και του τσαγιού. Είναι καλό να πίνετε και τα δύο τακτικά. Tο θέμα είναι, απλώς, να επιλέξετε τι είναι καλύτερο για το σώμα και τις ανάγκες σας.

Το τσάι και ο καφές έχουν διαφημιστεί, εδώ και καιρό για τα σωματικά, ψυχικά, συναισθηματικά και κοινωνικά τους οφέλη. Εκτός από το σκέτο νερό, ο καφές και το τσάι είναι τα πιο απολαυστικά ποτά σε όλο τον κόσμο. Και τα δύο έχουν μέσα τους θρεπτικά συστατικά που μπορεί να βοηθήσουν την υγεία σας και είναι μια δικαιολογία για να συναντηθείτε με έναν φίλο.

Τα οφέλη του καφέ και του τσαγιού στην Υγεία

Καφές

Οι κόκκοι αναπτύσσονται σε ανθισμένα δέντρα που βρίσκονται σε περισσότερες από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο. Ψήνονται και αλέθονται, στη συνέχεια βράζονται, μαγειρεύονται στον ατμό ή μουλιάζονται, ανάλογα με το πού ζείτε και πώς σας αρέσει ο καφές.

Τσάι

Περισσότερα από τα δύο τρίτα των ανθρώπων του κόσμου πίνουν αυτό το ρόφημα, το οποίο παρασκευάζεται από το φύλλο ενός θάμνου. Συνήθως, βάζετε τα φύλλα σε ζεστό νερό για λίγα λεπτά και μετά σερβίρετε το τσάι ζεστό ή πάνω από πάγο.

Πράσινο ή μαύρο τσάι

Οι παρασκευαστές τσαγιών στεγνώνουν και συνθλίβουν τα φύλλα για να βγάλουν τα έλαιά τους και μετά, μπορεί, να τα εκθέσουν στον αέρα για λίγο, ανάλογα με το είδος του τσαγιού που θέλουν να φτιάξουν. Αυτό ονομάζεται «ζύμωση», μια χημική αντίδραση που επηρεάζει τη γεύση των φύλλων και τα κάνει καφέ. Όσο περισσότερο εκτίθενται, τόσο περισσότερη καφεΐνη έχουν. Το πράσινο τσάι χρησιμοποιεί φύλλα που δεν έχουν υποστεί, καθόλου, ζύμωση, γι’ αυτό και δεν έχει σχεδόν καθόλου καφεΐνη. Τα φύλλα του μαύρου τσαγιού ζυμώνονται περισσότερο.

Ο καφές και το τσάι καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες

Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να βλάψουν τα κύτταρά σας και να οδηγήσουν σε ασθένειες. Το σώμα σας τις φτιάχνει όταν μετατρέπει ορισμένα τρόφιμα σε ενέργεια και όταν το φως του ήλιου βλέπει το δέρμα σας. Μπορείτε, επίσης, να πάρετε αυτές τις ουσίες από αυτά που τρώτε και πίνετε. Το τσάι και ο καφές βοηθούν το σώμα σας να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες με τα αντιοξειδωτικά.

Ο καφές και το τσάι θεραπεύουν το διαβήτη τύπου 2

Τόσο το τσάι όσο και ο καφές συνδέονται με μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης αυτής της πάθησης, η οποία επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας χρησιμοποιεί το σάκχαρο στο αίμα ως καύσιμο. Ο καφές έχει πολλά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα σας σε πιο χαμηλότερα επίπεδα και πιο σταθερά. Και τα αντιοξειδωτικά από το τσάι μπορεί να βοηθήσουν το σώμα σας να επεξεργαστεί το σάκχαρο στο αίμα σας.

Ο καφές και το τσάι είναι κατάλληλα για τη νόσο Πάρκινσον

Ο καφές και το τσάι μπορεί να βοηθήσουν ενάντια σε αυτή τη σοβαρή ασθένεια, η οποία προσβάλλει τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου σας και σας δυσκολεύει να κινηθείτε. Ορισμένες μελέτες, υποδεικνύουν ότι η καφεΐνη μπορεί να μειώσει τα πρώιμα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον, ενώ άλλες δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ και τσαγιού μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του εγκεφάλου σας από αυτό.

Ο καφές και το τσάι προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις

Ο καφές και το τσάι, λόγω της καφεΐνης μπορεί να σας προστατεύσουν από τις καρδιακές παθήσεις. Σε μια μελέτη, τα άτομα που έπιναν 3 έως 5 φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν λιγότερες πιθανότητες να έχουν συσσώρευση ασβεστίου στα αγγεία που φέρνουν αίμα στον καρδιακό μυ. Αυτό σημαίνει μικρότερη πιθανότητα καρδιακής νόσου.

Ο καφές και το τσάι προστατεύουν από την ηπατική νόσο

Το ήπαρ είναι ένα άλλο όργανο που ωφελείται από τον καφέ και το τσάι Η κατανάλωση 3 ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ την ημέρα μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης χρόνιας ηπατικής νόσου, κίρρωσης και καρκίνου του ήπατος και μπορεί να είναι ένα εναλλακτικό φάρμακο για άτομα που έχουν αυτά τα προβλήματα. Ο καφές περιέχει περισσότερες από 100 διαφορετικές χημικές ενώσεις που βοηθούν το συκώτι σας.

Ο καφές και το τσάι είναι θεραπευτικά για τα εγκεφαλικά

Εγκεφαλικό συμβαίνει όταν σταματάει η παροχή αίματος αίμα σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου σας και ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι την ημέρα μπορεί να μειώσει τις πιθανότητές σας να το πάθετε. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι ο καφές μπορεί να ανακουφίσει τη φλεγμονή και να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας. Και η κατανάλωση μαύρου τσαγιού συνδέεται με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, η οποία μπορεί να κάνει λιγότερο πιθανό να πάθετε εγκεφαλικό.

Ο καφές και το τσάι είναι απαραίτητα σε καρκίνο

Ο καφές και το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού και του προστάτη, ενώ όλα τα είδη τσαγιού μπορεί να σας προστατεύσουν από τα είδη καρκίνου που επηρεάζουν τις ωοθήκες και το στομάχι. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα αντιοξειδωτικά του τσαγιού, οι πολυφαινόλες, έχουν ισχυρή αντικαρκινική δράση.

Ο καφές και το τσάι θεραπεύουν τη νόσο Αλτσχάϊμερ

Αυτή η διαταραχή επιτίθεται στα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου σας και μπορεί να προκαλέσει απώλεια μνήμης και αλλαγές στη σκέψη και στη συμπεριφορά. Ο καφές έχει αντιοξειδωτικά που μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία των νευρώνων και το πράσινο τσάι έχει κάποια που μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των συστάδων πρωτεϊνών που πιστεύεται ότι προκαλούν την ασθένεια.

Ο καφές και το τσάι καταπολεμούν τις πέτρες στη χολή

Αυτά είναι μικροσκοπικά κομμάτια σκληρυμένης χοληστερόλης και άλλων ουσιών που σχηματίζονται στη χοληδόχο κύστη σας, ένα μικρό όργανο σε σχήμα αχλαδιού κοντά στην κοιλιά σας, βοηθούν στην πέψη. Μπορούν, μερικές φορές, να προκαλέσουν σοβαρό πόνο και προβλήματα υγείας εάν δεν αντιμετωπιστούν. Αλλά, ο καφές μπορεί να μειώσει τις πιθανότητές για νόσο της χοληδόχου κύστεως, επειδή βοηθά στη μεταφορά υγρών μέσω της χοληδόχου κύστης σας και καθιστά λιγότερο πιθανό τη χοληστερόλη να κρυσταλλωθεί και να εμφανιστούν πέτρες στη χολή.

Ο καφές και το τσάι βοηθούν στην απώλεια βάρους

Αν πίνετε ροφήματα χαμηλών θερμίδων, όπως καφέ και τσάι αντί για ζαχαρούχα ποτά, μπορεί να διαπιστώσετε ότι είναι πιο εύκολο να χάσετε βάρος. Μπορούν να σας δώσουν μία ικανοποιητική ενέργεια, χωρίς σχεδόν καθόλου θερμίδες. Φυσικά, αυτό δε λειτουργεί αν προσθέσετε ένα ζάχαρη και κρέμα.

Μην το παρακάνετε με τον καφέ και το τσάι

Παρά τα οφέλη του καφέ και του τσαγιού για την υγεία, η υπερβολική καφεΐνη μπορεί να σας προκαλέσει άγχος ή ευερεθιστότητα και να σας δυσκολέψει τον ύπνο. Μπορεί επίσης να σας κάνει λιγότερο ικανούς να συγκρατείτε το ασβέστιο, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε κατάγματα των οστών.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής που έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής που έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση

Διαβάστε, επίσης,

Ο καφές συμβάλλει στη μακροζωία και στην καλή υγεία

Ο πιο υγιεινός καφές είναι ο σκέτος

Απολαύστε έναν espresso

Είναι τέχνη να ψήνετε ελληνικό καφέ

Τα καφενεία επέστρεψαν

Καλοκαίρι χωρίς φραπέ δεν γίνεται

Εσείς πόσο Έλληνες είστε;

Τροφές που σας αρέσουν και βοηθούν να χάσετε λίπος

Τα μυστικά του καφέ

Ο καφές κάνει καλό στην υγεία

Οι καλύτερες τροφές για την καρδιά

Τροφές εναντίον θρόμβων

Ο καφές στην πρόληψη του καρκίνου μαστού

O καφές και το τσάι προλαμβάνουν τα εγκεφαλικά επεισόδια

Να αποφεύγετε το γάλα στον καφέ

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί είναι σε έξαρση οι καλοκαιρινές αλλεργίες

Γιατί είναι σε έξαρση οι καλοκαιρινές αλλεργίες. Γιατί οι καλοκαιρινές αλλεργίες είναι φέτος πιο βασανιστικές από ποτέ. Οι καλοκαιρινές αλλεργίες έχουν αυξηθεί σε συχνότητα. Όλοι...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ