Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΨυχολογίαΤα κατοικίδια κάνουν καλό στην υγεία σας

Τα κατοικίδια κάνουν καλό στην υγεία σας

Τα κατοικίδια κάνουν καλό στην υγεία σας. Θα νιώσετε πιο ήρεμοι και λιγότερο αγχωμένοι και θα καταλάβετε τη διαφορά στη διάθεσή σας.

Τα κατοικίδια προσφέρουν περισσότερα από το να μας κάνουν να χαμογελάμε. Τα κατοικίδια έχουν πολλά οφέλη για την υγεία σας. Καταπολεμούν την κατάθλιψη, ρυθμίζουν σε φυσιολογικά επίπεδα την αρτηριακή πίεση, μειώνουν το στρες και πολλά άλλα

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα ζώα μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται καλά.

Θα εκπλαγείτε με πόσους τρόπους μπορεί ένα κατοικίδιο να βελτιώσει την υγεία σας.

Τα κατοικίδια βελτιώνουν τη διάθεση

Χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά με έναν σκύλο ή μια γάτα ή να παρακολουθείτε ψάρια να κολυμπούν για να νιώσετε πιο ήρεμοι και λιγότερο αγχωμένοι. Το σώμα σας πραγματικά περνά από φυσικές αλλαγές εκείνη τη στιγμή που κάνουν τη διαφορά στη διάθεσή σας. Τα επίπεδα της κορτιζόλης, μιας ορμόνης του στρες, μειώνονται. Και η σεροτονίνη, μια χημική ουσία που δίνει καλή αίσθηση στο σώμα σας, αυξάνεται.

Τα κατοικίδια ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση

Πρέπει, σίγουρα, να προσέχετε το βάρος σας και κάνετε άσκηση. Αλλά, το να έχετε ένα κατοικίδιο μπορεί, επίσης, να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την αρτηριακή σας πίεση. Σε μια μελέτη 240 παντρεμένων ζευγαριών, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και χαμηλότερους καρδιακούς παλμούς κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης από τους ανθρώπους που δεν είχαν κατοικίδιο. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι όταν τα παιδιά με υψηλή αρτηριακή πίεση χαϊδεύουν το σκύλο τους, η πίεση ρυθμίζεται στα φυσιολογικά επίπεδα.

Τα κατοικίδια ρυθμίζουν τη χοληστερόλη

Σίγουρα πρέπει να προσέχετε τι τρώτε και γυμνάζεστε. Εάν έχετε, επίσης, ένα κατοικίδιο, θα αποκτήσετε καλύτερα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, γιατί μειώνεται το άγχος και αποκτάτε και πιο δραστήριο τρόπο ζωής με το να ασχολείστε με αυτό.

Τα κατοικίδια διατηρούν την υγεία της καρδιάς

Τα άτομα που ζουν με γάτες και σκύλους έχουν κάποια οφέλη για την υγεία της καρδιάς. Σε μια 20ετή μελέτη, οι άνθρωποι που δεν είχαν ποτέ γάτα είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή προσβολή από αυτούς που είχαν. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων είχαν καλύτερο ποσοστό επιβίωσης ένα χρόνο μετά από ένα έμφραγμα. Συνολικά, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων είναι λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από οποιαδήποτε καρδιακή νόσο, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής ανεπάρκειας.

Τα κατοικίδια θεραπεύουν την κατάθλιψη

Κανείς δε σας αγαπά άνευ όρων όπως το κατοικίδιό σας. Θα μπορούσε ακόμη και να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε και να ανακάμψετε από την κατάθλιψη. Το κατοικίδιό σας θα σας ακούει να μιλάτε για όση ώρα θέλετε να μιλήσετε. Πιθανότατα θα νιώσετε πιο ήρεμοι όταν χαϊδέψετε μια γάτα ή έναν σκύλο. Και το να φροντίζετε ένα ζώο, να το πηγαίνετε βόλτα, να το περιποιείστε, να παίζετε μαζί του, σας βοηθά να αισθάνεστε καλύτερα με τον τρόπο που περνάτε το χρόνο σας.

Τα κατοικίδια σας διατηρούν σε καλή φυσική κατάσταση

Εάν έχετε σκύλο, είστε, πιθανώς, πιο δραστήριοι από κάποιον που δεν έχει. Ένας καθημερινός περίπατος 30 λεπτών με το σκύλο σας βοηθά να συνεχίσετε να κινείστε. Δύο 15λεπτες βόλτες, μία το πρωί και μία το βράδυ, είναι ιδανικές να σας κρατήσουν σε φόρμα.

Τα κατοικίδια σας κάνουν παρέα για να κάνετε γυμναστική

Όταν γυμνάζεστε με το κατοικίδιό σας, θα ωφεληθείτε και οι δύο. Μπορείτε, ακόμη και να παρακολουθήσετε μαθήματα γιόγκα για ανθρώπους και τα σκυλιά τους, που ονομάζεται doga ή Dog Yoga. Καλέστε το γυμναστήριο της περιοχής σας ή ρωτήστε τον κτηνίατρό σας για αυτό.

Τα κατοικίδια προστατεύουν από ένα εγκεφαλικό επεισόδειο

Η ενασχόληση με ένα κατοικίδιο βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος ενός ατόμου. Αλλά, οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι γάτες μπορεί να έχουν πιο ηρεμιστική επίδραση στους ιδιοκτήτες τους από άλλα ζώα. Μπορεί, επίσης, να έχει να κάνει με την προσωπικότητα ενός ιδιοκτήτη γάτας. Οι γάτες γίνονται, συχνά, το επίκεντρο του ενδιαφέροντος του ιδιοκτήτη τους, κάτι που τους απομακρύνει από άλλες ανησυχίες.

Τα κατοικίδια αυξάνουν την κοινωνικότητα

To κλειδί για ένα υγιές μυαλό είναι να παραμένετε δεσμευμένοι με τους άλλους. Και οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων τείνουν να θέλουν να μιλήσουν με άλλους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων. Οι άνθρωποι, ειδικά εκείνοι με σκύλους, θα σταματήσουν και θα μιλήσουν μαζί σας όταν σας δουν να περπατάτε me το κατοικίδιό σας. Πηγαίνετε σε ένα πάρκο σκύλων για να συναναστραφείτε με άλλους ιδιοκτήτες, ενώ τα κατοικίδιά σας παίζουν.

Όσοι έχουν κατοικίδια έχουν λιγότερες αλλεργίες

Όταν τα παιδιά μεγαλώνουν σε ένα σπίτι με σκύλο ή γάτα, είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν αλλεργίες. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά που ζουν σε φάρμα με μεγάλα ζώα. Τα υψηλότερα επίπεδα ορισμένων χημικών ουσιών του ανοσοποιητικού συστήματος θα τα βοηθήσει να διατηρηθούν υγιή, καθώς μεγαλώνουν.

Τα κατοικίδια βοηθούν στην πρόληψη άσθματος

Οι αλλεργίες στα κατοικίδια είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες άσθματος. Ωστόσο, οι ερευνητές έχουν μελετήσει τις επιπτώσεις της ύπαρξης γατών στα σπίτια των μωρών που κινδυνεύουν να εμφανίσουν άσθμα. Διαπίστωσαν ότι αυτά τα παιδιά είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άσθμα, καθώς, μεγάλωναν. Υπάρχει μια εξαίρεση. Τα παιδιά των οποίων οι μητέρες έχουν αλλεργία στις γάτα έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άσθμα, όταν βρίσκονται κοντά σε γάτες σε νεαρή ηλικία.

Τα κατοικίδια προειδοποιούν τους διαβητικούς αν πάθουν υπογλυκαιμία

Για τα άτομα με διαβήτη, μια ξαφνική πτώση του επιπέδου της γλυκόζης στο αίμα μπορεί να είναι πολύ σοβαρή. Μερικοί σκύλοι μπορούν να ειδοποιήσουν τον ιδιοκτήτη τους πριν συμβεί αυτό. Μπορεί να αισθανθούν χημικές αλλαγές στο σώμα του ιδιοκτήτη που αναδίδουν μια οσμή. Ο συναγερμός δίνει στον ιδιοκτήτη χρόνο να φάει ένα σνακ για να αποφύγει την υπογλυκαιμία. Περίπου ένας στους τρεις σκύλους που ζουν με άτομα με διαβήτη έχουν αυτή την ικανότητα.

Οι σκύλοι είναι βοηθοί στους θεραπευτές ψυχικής υγείας

Μερικοί θεραπευτές ψυχικής υγείας χρησιμοποιούν έναν σκύλο στη θεραπεία. Ένας σκύλος μπορεί να βοηθήσει κάποιον να είναι πιο άνετος. Και μια παρατήρηση προς ή για έναν σκύλο μπορεί να δείξει τι υπάρχει πραγματικά στο μυαλό κάποιου. Για παράδειγμα, ένα ζευγάρι στο γραφείο του σύμβουλου ψυχικής υγείας αρχίζει να μαλώνει. Ο σκύλος, που, συνήθως, απλώς κοιμάται κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, σηκώνεται και θέλει να βγει έξω. Αυτό μπορεί να βοηθήσει το ζευγάρι να δει πώς οι καβγάδες επηρεάζουν τους άλλους και ειδικά τα παιδιά τους.

Τα κατοικίδια βοηθούν για να βελτιωθεί η θεραπεία του καρκίνου

Οι σκύλοι και οι γάτες μπορούν να νοσήσουν με τους ίδιους τύπους καρκίνου με τους ανθρώπους. Για παράδειγμα, μελέτες για τον καρκίνο του προστάτη σε σκύλους οδήγησαν σε καλύτερη κατανόηση του πώς αναπτύσσεται στους ηλικιωμένους άνδρες. Και η πρόληψη του καρκίνου στα κατοικίδια μπορεί να οδηγήσει σε νέες στρατηγικές πρόληψης και για τους ανθρώπους.

ΔΕΠΥ-Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας

Όταν ένα παιδί με ΔΕΠΥ συνεργάζεται και ζει με ένα κατοικίδιο, μπορεί να υπάρχουν οφέλη. Το κατοικίδιο βοηθά στην ενασχόληση με δραστηριότητες, στον προγραμματισμό και στην υπευθυνότητα. Τα κατοικίδια πρέπει να παίζουν και αυτό βοηθά τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν, έτσι την επιπλέον ενέργεια. Με τη σειρά του, αυτό μπορεί να σημαίνει ευκολότερο ύπνο τη νύχτα. Και επειδή ο δεσμός μεταξύ ενός κατοικίδιου και ενός παιδιού είναι αγάπη χωρίς όρους, τα κατοικίδια βοηθούν τα παιδιά με ΔΕΠΥ να μάθουν έχουν αυτοεκτίμηση.

Τα κατοικίδια βοηθούν τα παιδιά με αυτισμό

Τα αισθητηριακά προβλήματα είναι συχνά στα παιδιά με Αυτιστική Αισθητηριακή Διαταραχή. Οι δραστηριότητες αισθητηριακής ολοκλήρωσης τα βοηθούν να συνηθίσουν στον τρόπο με τον οποίο αισθάνονται κάτι στο δέρμα τους και να αντιλαμβάνονται διάφορες οσμές ή ήχους. Σκύλοι και άλογα έχουν χρησιμοποιηθεί μερικές φορές σε αυτές τις δραστηριότητες. Τα παιδιά, συνήθως, νιώθουν ηρεμία όταν ασχολούνται με τα ζώα. Και τα ζώα μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή των παιδιών.

Τα κατοικίδια δυναμώνουν τα οστά

Το περπάτημα του σκύλου σας μετράει ως άσκηση που ενισχύει τα οστά και τους μυς σας. Σας επιτρέπει, επίσης, να περνάτε χρόνο στον ήλιο, ο οποίος παρέχει ενεργή βιταμίνη D. Εάν έχετε οστεοπόρωση, χρησιμοποιήστε ένα κοντό λουρί που δε θα μπλέκεται στα πόδια σας. Και μην περπατάτε με έναν σκύλο που μπορεί να σας κάνει να χάσετε την ισορροπία σας.

Τα κατοικίδια σας βοηθούν να τεντώνετε το σώμα σας

Αν έχετε γάτα θα προσέξατε πόσες φορές τεντώνονται κάθε μέρα και όταν το κάνουν, το κάνετε και εσείς. Αν μπορείτε, κατεβείτε στο πάτωμα και κάντε τις ίδιες κινήσεις με τη γάτα σας. Εάν δε μπορείτε να ξαπλώσετε στο πάτωμα, καθίστε σε μια καρέκλα και ακολουθήστε τις κινήσεις τις γάτες και προσπαθήστε να τεντώνετε το πάνω μέρος του σώματός σας.

Διαχειριστείτε την αρθρίτιδα μαζί με τα κατοικίδιά σας

Έχετε αρθρίτιδα εσείς και ο σκύλος σας; Και οι δύο χρειάζεστε άσκηση, γι’ αυτό περπατήστε με το σκύλο σας.

Η ιππασία είναι θεραπευτική

Ορισμένα προγράμματα αποκατάστασης για ασθενείς με εγκεφαλικό χρησιμοποιούν άλογα για να βοηθήσουν στην ανάρρωση. Συχνά, οι άνθρωποι που έχουν υποστεί εγκεφαλικό αρχίζουν να ιππεύουν με κάποιον να περπατά δίπλα τους, καθώς, κάποιος άλλος οδηγεί το άλογο. Η ιππασία προσφέρει ασκήσεις διατάσεων, οι οποίες είναι ιδιαίτερα καλές αν η μία πλευρά του σώματος έχει γίνει πιο αδύναμη. Σας βοηθά, επίσης, να ανακτήσετε την ισορροπία και να χτίσετε τη δύναμη του κορμού.

Τα κατοικίδια βοηθούν στην ανακούφιση από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Εάν έχετε ρευματοειδή αρθρίτιδα, θα ωφεληθείτε όταν περπατάτε και πετάτε έναν ιπτάμενο δίσκο στο κατοικίδιό σας. Μερικές φορές και μόνο η παρουσία τους μπορεί να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα.

Τα κατοικίδια σας προσφέρουν καταπραϋντική θερμότητα

Οι άνθρωποι αισθάνονται ανακούφιση όταν βάζουν τα άκρα που πονούν πάνω στο σώμα του σκύλου ή ξαπλώνουν δίπλα του. Μερικά σκυλιά έχουν, ακόμη, εκπαιδευτεί να τυλίγονται γύρω από το λαιμό ενός ατόμου με χρόνιο πόνο στον αυχένα.

Οι σκύλοι είνα φύλακες

Αυτά τα σκυλιά έχουν εκπαιδευτεί να ζουν και να εργάζονται με άτομα που πάσχουν από επιληψία. Μερικοί εκπαιδεύονται να γαβγίζουν και να ειδοποιούν τους γονείς όταν ένα παιδί έχει κρίση σε άλλο δωμάτιο. Μερικοί ξαπλώνουν δίπλα ή πάνω σε ένα άτομο που έχει επιληπτική κρίση για να αποφευχθεί ο τραυματισμός. Γίνεται εκπαίδευση σκύλων για την προειδοποίηση ακόμη και πριν συμβεί μια κρίση. Αυτό δίνει στο άτομο χρόνο να ξαπλώσει ή να απομακρυνθεί από ένα επικίνδυνο μέρος, όπως μια ζεστή σόμπα.

Τα κατοικίδια προσφέρουν ανεξαρτησία σε άτομα με νόσο του Πάρκινσον

Τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά μπορούν να κάνουν εργασίες που επιτρέπουν στα άτομα με νόσο του Πάρκινσον να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους. Μπορούν να παραλάβουν αντικείμενα που έχουν πέσει ή να φέρουν αυτά που ζητάει ο ασθενής. Μπορούν να παρέχουν υποστήριξη ισορροπίας, να ανοίγουν και να κλείνουν πόρτες και να ανάβουν τα φώτα με τα πόδια τους. Μπορούν, επίσης, να αισθανθούν πότε κάποιος με νόσο Πάρκινσον «παγώνει» και αγγίζει το πόδι του για να κάνει το άτομο να συνεχίσει να περπατά. Ομάδες μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε έναν καλό σκύλο υπηρεσίας.

Οι σκύλοι προσφέρουν Καλύτερη Ποιότητα Ζωής

Οι σκύλοι θεραπείας βοηθούν άτομα που αναρρώνουν από σοβαρή ασθένεια, όπως ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Μερικοί σκύλοι εκπαιδεύονται να κατανοούν μια σειρά από εντολές που τους επιτρέπουν να βοηθήσουν όσους πάσχουν από αφασία, μια γλωσσική διαταραχή συχνή σε ηλικιωμένους ενήλικες, ιδιαίτερα, σε αυτούς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό και αισθάνονται καλά όταν βλέπουν ότι ο σκύλος τους, τους καταλαβαίνει. Το χάιδεμα ενός σκύλου μπορεί να βοηθήσει κάποιον να ανακτήσει τη δύναμη, ενώ αναρρώνει από εγκεφαλικό ή άλλη ασθένεια. Δημιουργεί, επίσης, ένα αίσθημα ηρεμίας.

Τα κατοικίδια διώχνουν το άγχος

Τα άτομα με AIDS είναι λιγότερο πιθανό να πάθουν κατάθλιψη εάν έχουν κατοικίδιο, ειδικά αν είναι έντονα συνδεδεμένα μαζί του. Με ένα ζώο στο σπίτι, τα άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ έχουν λιγότερα ξεσπάσματα άγχους. Το ζώο βοηθά, επίσης, τους φροντιστές να αισθάνονται λιγότερο επιβαρυμένοι. Οι γάτες, συνήθως, χρειάζονται λιγότερη φροντίδα από τους σκύλους.

Οι ερευνητές μελετούν τι συμβαίνει όταν φέρνουν ειδικά εκπαιδευμένα ζώα σε κλινικές εγκαταστάσεις, όπως νοσοκομεία και γηροκομεία. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του να αφήνεις τους ανθρώπους να περνούν χρόνο με ζώα σε τέτοια μέρη φαίνεται να είναι η βελτίωση της διάθεσης και το λιγότερο άγχος.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τα κατοικίδια

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τα κατοικίδια

Διαβάστε, επίσης,

Υγιεινή διατροφή για το σκύλο σας

Καλωσορίστε το νέο σας κουτάβι

Υγιεινή διατροφή για τις γάτες σας

Ο σκύλος σας πρέπει να τρέφεται σωστά

Οι θόρυβοι που ακούνε τα κατοικίδιά σας

Πώς ο σκύλος εκδηλώνει την αγάπη του

Να δίνετε υγιεινές τροφές στα κατοικίδιά σας

Φυσικό σπρέι για τα κατοικίδιά σας

Πότε πρέπει να χορηγείται ιατρική κάνναβη στα κατοικίδια

Οι πρώτες ημέρες με το σκύλο σας

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΤα οφέλη του ρυζιού από κουνουπίδι
Επόμενο άρθροΧλωροφύλλη
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ