Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Aρτηριοφλεβώδης δυσπλασία

Aρτηριοφλεβώδης δυσπλασία. Οι αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες μπορούν να προκαλέσουν ενδοκρανιακή αιμορραγία και επιληψία, σε πολλές περιπτώσεις.


Η αρτηριοφλεβώδης δυσπλασία εγκεφάλου (AVM-brain arteriovenous malformation) είναι ένα περίπλοκη περιέλιξη, σαν κουβάρι, των αιμοφόρων αγγείων που συνδέουν αρτηρίες και φλέβες στον εγκέφαλο. Οι αρτηρίες φέρνουν αίμα πλούσιο σε οξυγόνο από την καρδιά στον εγκέφαλο. Οι φλέβες μεταφέρουν το μειωμένο σε οξυγόνο αίμα πίσω στους πνεύμονες και στην καρδιά. Μια αρτηριοφλεβώδης δυσπλασία εγκεφάλου διακόπτει αυτή τη ζωτική διαδικασία.

Μια αρτηριοφλεβώδης δυσπλασία μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε στο σώμα, αλλά οι συχνές τοποθεσίες περιλαμβάνουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, αν και γενικά, η αρτηριοφλεβώδης δυσπλασία του εγκεφάλου είναι σπάνια.

Η αιτία των αρτηριοφλεβωδών δυσπλασιών του εγκεφάλου δεν είναι ξεκάθαρη. Οι περισσότεροι άνθρωποι γεννιούνται με αυτές, αλλά μπορούν να σχηματιστούν και αργότερα στη ζωή. Σπάνια, μπορούν να μεταδοθούν κληρονομικά μεταξύ των οικογενειών. Μερικοί άνθρωποι με αρτηριοφλεβώδη δυσπλασία εγκεφάλου εμφανίζουν σημεία και συμπτώματα, όπως πονοκεφάλους ή επιληπτικές κρίσεις.

Μια αρτηριοφλεβώδης δυσπλασία εντοπίζεται, συχνά, μετά από σάρωση εγκεφάλου για άλλο πρόβλημα υγείας ή μετά από ρήξη και αιμορραγία των αιμοφόρων αγγείων. Μόλις διαγνωστεί, μπορεί να αντιμετωπιστεί για την πρόληψη επιπλοκών, όπως την εγκεφαλική βλάβη ή το εγκεφαλικό επεισόδιο.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΡΤΗΡΙΟΦΛΕΒΩΔΟΥΣ ΔΥΣΠΛΑΣΙΑΣ

Μια αρτηριοφλεβώδης δυσπλασία εγκεφάλου μπορεί να μην προκαλέσει σημεία ή συμπτώματα έως ότου σπάσει, με αποτέλεσμα την αιμορραγία. Σε περίπου Στις μισές από όλες τις αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες του εγκεφάλου, η αιμορραγία είναι το πρώτο σημείο.

Αλλά, μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν και άλλα σημεία και συμπτώματα εκτός από αιμορραγία, όπως:

  • Επιληπτικές κρίσεις
  • Πονοκέφαλος ή πόνος σε μια περιοχή του κεφαλιού
  • Μυϊκή αδυναμία ή μούδιασμα σε ένα μέρος του σώματος

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν πιο σοβαρά νευρολογικά σημεία και συμπτώματα, ανάλογα, με τη θέση της αρτηριοφλεβώδους δυσπλασίας, όπως:

  • Δυνατός πονοκέφαλος
  • Αδυναμία, μούδιασμα ή παράλυση
  • Απώλεια όρασης
  • Δυσκολία στην ομιλία
  • Σύγχυση ή αδυναμία κατανόησης των άλλων
  • Σοβαρή αστάθεια

Τα σημεία και τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά, συνήθως εμφανίζονται μεταξύ 10 και 40 ετών. Η αρτηριοφλεβώδης δυσπλασία εγκεφάλου μπορεί να βλάψει τον εγκεφαλικό ιστό με την πάροδο του χρόνου. Τα αποτελέσματα αναπτύσσονται αργά και συχνά, προκαλούν συμπτώματα στην πρώιμη ενήλικη ζωή. Μέχρι τη μέση ηλικία, ωστόσο, τείνουν να παραμένουν σταθερά και είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν συμπτώματα.

Ένας σοβαρός τύπος αρτηριοφλεβώδους δυσπλασίας περιλαμβάνει το ανεύρυσμα της φλέβας του Γαληνού. Προκαλεί σημεία και συμπτώματα που εμφανίζονται σύντομα ή αμέσως μετά τη γέννηση. Το κύριο αιμοφόρο αγγείο που εμπλέκεται σε αυτόν τον τύπο αρτηριοφλεβώδους δυσπλασίας μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευση υγρού στον εγκέφαλο και το πρήξιμο του κεφαλιού. Μπορεί, επίσης, να προκαλέσει διόγκωση φλεβών που είναι ορατές στο τριχωτό της κεφαλής, επιληπτικές κρίσεις, αδυναμία ανάπτυξης και συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.

ΑΙΤΙΑ ΑΡΤΗΡΙΟΦΛΕΒΩΔΟΥΣ ΔΥΣΠΛΑΣΙΑΣ

Η αιτία αρτηριοφλεβώδους δυσπλασίας εγκεφάλου είναι άγνωστη. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι περισσότερες υπάρχουν κατά τη γέννηση και σχηματίζονται κατά την ανάπτυξη του εμβρύου, αλλά μπορούν να αναπτυχθούν και αργότερα στη ζωή. Οι αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες παρατηρούνται σε ορισμένα άτομα που έχουν κληρονομική αιμορραγική τηλαγγειεκτασία, επίσης, γνωστή ως σύνδρομο Osler-Weber-Rendu. Η κληρονομική αιμορραγική τηλαγγειεκτασία επηρεάζει τον τρόπο που σχηματίζονται τα αιμοφόρα αγγεία σε διάφορες περιοχές του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου.

Τυπικά, η καρδιά στέλνει αίμα πλούσιο σε οξυγόνο στον εγκέφαλο μέσω των αρτηριών. Οι αρτηρίες επιβραδύνουν τη ροή του αίματος περνώντας το μέσα από μια σειρά προοδευτικά μικρότερων δικτύων αιμοφόρων αγγείων, που καταλήγουν στα μικρότερα αιμοφόρα αγγεία. Τα τριχοειδή αγγεία παρέχουν αργά οξυγόνο μέσω των λεπτών, πορωδών τοιχωμάτων τους στον περιβάλλοντα ιστό του εγκεφάλου.

Το αίμα με έλλειψη οξυγόνου περνά σε μικρά αιμοφόρα αγγεία και στη συνέχεια σε μεγαλύτερες φλέβες που επιστρέφουν το αίμα στην καρδιά και τους πνεύμονες για να πάρει περισσότερο οξυγόνο. Οι αρτηρίες και οι φλέβες σε μια αρτηριοφλεβώδη δυσπλασία δε διαθέτουν αυτό το υποστηρικτικό δίκτυο μικρότερων αιμοφόρων και τριχοειδών αγγείων. Αντίθετα, το αίμα ρέει γρήγορα και απευθείας από τις αρτηρίες στις φλέβες, παρακάμπτοντας τους περιβάλλοντες ιστούς.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΡΤΗΡΙΟΦΛΕΒΩΔΟΥΣ ΔΥΣΠΛΑΣΙΑΣ

Οποιοσδήποτε μπορεί να γεννηθεί με αρτηριοφλεβώδη δυσπλασία εγκεφάλου, αλλά αυτοί οι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο:

  • Άνδρες. Οι αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες εγκεφάλου είναι πιο συχνές στους άνδρες.
  • Οικογενειακό ιστορικό. Σε σπάνιες περιπτώσεις, έχουν αναφερθεί ότι εμφανίζονται σε οικογένειες, αλλά δεν είναι σαφές εάν υπάρχει ένας συγκεκριμένος γενετικός παράγοντας ή εάν οι περιπτώσεις είναι μόνο συμπτωματικές. Είναι, επίσης, πιθανό να κληρονομηθούν άλλες ιατρικές καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο, όπως η κληρονομική αιμορραγική τελαγγειεκτασία.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΑΡΤΗΡΙΟΦΛΕΒΩΔΟΥΣ ΔΥΣΠΛΑΣΙΑΣ

Οι επιπλοκές αρτηριοφλεβώδους δυσπλασίας εγκεφάλου περιλαμβάνουν:

  • Αιμορραγία στον εγκέφαλο. Μια αρτηριοφλεβώδης δυσπλασία ασκεί εξαιρετική πίεση στα τοιχώματα των προσβεβλημένων αρτηριών και φλεβών, με αποτέλεσμα να γίνονται λεπτά ή αδύναμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη της αρτηριοφλεβώδους δυσπλασίας και αιμορραγία στον εγκέφαλο. Αυτός ο κίνδυνος αιμορραγίας κυμαίνεται από περίπου 2% έως 3% κάθε χρόνο. Ο κίνδυνος αιμορραγίας μπορεί να είναι υψηλότερος για ορισμένους τύπους ή εάν έχει υπάρξει προηγούμενη ρήξη. Ορισμένες αιμορραγίες που σχετίζονται με αρτηριοφλεβώδη δυσπλασία δεν ανιχνεύονται, επειδή δεν προκαλούν σημαντικές εγκεφαλικές βλάβες ή σημεία ή συμπτώματα. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστούν δυνητικά απειλητικά για τη ζωή αιμορραγικά επεισόδια. Οι αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 2% όλων των αιμορραγικών εγκεφαλικών επεισοδίων κάθε χρόνο. Είναι συχνά η αιτία αιμορραγίας σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες που εμφανίζουν εγκεφαλική αιμορραγία.
  • Μειωμένο οξυγόνο στον εγκεφαλικό ιστό. Με μια αρτηριοφλεβώδης δυσπλασία εγκεφάλου, το αίμα παρακάμπτει το δίκτυο των τριχοειδών αγγείων και ρέει απευθείας από τις αρτηρίες στις φλέβες. Το αίμα τρέχει γρήγορα μέσα από την αλλαγμένη διαδρομή, επειδή δεν επιβραδύνεται από τα κανάλια μικρότερων αιμοφόρων αγγείων. Ο περιβάλλων εγκεφαλικός ιστός δε μπορεί εύκολα να απορροφήσει το οξυγόνο από το αίμα που ρέει γρήγορα. Χωρίς αρκετό οξυγόνο, οι ιστοί του εγκεφάλου εξασθενούν ή μπορεί να πεθάνουν εντελώς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα συμπτώματα που μοιάζουν με το εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως δυσκολία στην ομιλία, αδυναμία, μούδιασμα, απώλεια όρασης ή σοβαρή αστάθεια.
  • Λεπτά ή αδύναμα αιμοφόρα αγγεία. Μια αρτηριοφλεβώδης δυσπλασία ασκεί εξαιρετική πίεση στα λεπτά και αδύναμα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Ένα εξόγκωμα, που ονομάζεται ανεύρυσμα, στο τοίχωμα ενός αιμοφόρου αγγείου μπορεί να αναπτυχθεί και να γίνει ευαίσθητο σε ρήξη.
  • Εγκεφαλική βλάβη. Το σώμα μπορεί να στρατολογήσει περισσότερες αρτηρίες για την παροχή αίματος στην ταχέως ρέουσα αρτηριοφλεβώδης δυσπλασία του εγκεφάλου. Ως αποτέλεσμα, ορισμένες αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες μπορεί να γίνουν μεγαλύτερες και να εκτοπίσουν ή να συμπιέσουν τμήματα του εγκεφάλου. Αυτό μπορεί να εμποδίσει τα προστατευτικά υγρά να ρέουν ελεύθερα γύρω από τα ημισφαίρια του εγκεφάλου. Εάν συσσωρευτεί υγρό, μπορεί να ωθήσει τον εγκεφαλικό ιστό πάνω στο κρανίο.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΡΤΗΡΙΟΦΛΕΒΩΔΟΥΣ ΔΥΣΠΛΑΣΙΑΣ

Για τη διάγνωση, ο γιατρός σας θα επανεξετάσει τα συμπτώματά σας και θα πραγματοποιήσει φυσική εξέταση. Μία ή περισσότερες εξετάσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διάγνωση. Ακτινολόγοι εκπαιδευμένοι στην απεικόνιση του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, συνήθως, διεξάγουν απεικονιστικές εξετάσεις.

Οι εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση των αρτηριοφλεβωδών δυσπλασιών του εγκεφάλου είναι:

  • Αγγειογραφία εγκεφάλου. Αυτή είναι η πιο λεπτομερής εξέταση για τη διάγνωση της αρτηριοφλεβώδους δυσπλασίας εγκεφάλου. Η αγγειογραφία αποκαλύπτει τη θέση και τα χαρακτηριστικά των αρτηριών τροφοδοσίας και των φλεβών που παροχετεύουν, κάτι που είναι κρίσιμο για τον προγραμματισμό της θεραπείας. Σε αυτή τη δοκιμή, ένας μακρύς, λεπτός σωλήνας εισάγεται σε μια αρτηρία στη βουβωνική χώρα ή στον καρπό και περνάει με σπείρωμα στον εγκέφαλο χρησιμοποιώντας απεικόνιση ακτίνων Χ. Μια χρωστική ουσία εγχέεται στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου για να τα κάνει ορατά με ακτινογραφία.
  • Αξονική τομογραφία (CT). Μια αξονική τομογραφία χρησιμοποιεί μια σειρά από ακτίνες Χ για να δημιουργήσει μια λεπτομερή εικόνα διατομής του εγκεφάλου. Μερικές φορές μια χρωστική ουσία εγχέεται μέσω ενός σωλήνα σε μια φλέβα για την αξονική τομογραφία. Η χρωστική ουσία επιτρέπει στις αρτηρίες που τροφοδοτούν την αρτηριοφλεβώδη δυσπλασία και στις φλέβες που αποστραγγίζουν την αρτηριοφλεβώδη δυσπλασία να προβληθούν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια.
  • Απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (MRI). Η μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιεί ισχυρούς μαγνήτες και ραδιοκύματα για να δημιουργήσει λεπτομερείς εικόνες του εγκεφάλου. Η μαγνητική τομογραφία είναι πιο ευαίσθητη από την αξονική τομογραφία και μπορεί να δείξει πιο ανεπαίσθητες αλλαγές στον εγκεφαλικό ιστό που σχετίζονται με την αρτηριοφλεβώδη δυσπλασία του εγκεφάλου. Η μαγνητική τομογραφία παρέχει, επίσης, πληροφορίες σχετικά με την ακριβή θέση της και οποιαδήποτε σχετική αιμορραγία στον εγκέφαλο, κάτι που είναι σημαντικό για τον καθορισμό των επιλογών θεραπείας. Μπορεί, επίσης, να εγχυθεί μια χρωστική ουσία για να παρακολουθηθεί η κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΡΤΗΡΙΟΦΛΕΒΩΔΟΥΣ ΔΥΣΠΛΑΣΙΑΣ

Υπάρχουν πολλές πιθανές θεραπευτικές επιλογές για την αρτηριοφλεβώδη δυσπλασία του εγκεφάλου. Ο κύριος στόχος της θεραπείας είναι η πρόληψη της αιμορραγίας, αλλά μπορεί, επίσης, να εξεταστεί η θεραπεία για τον έλεγχο των επιληπτικών κρίσεων ή άλλων νευρολογικών επιπλοκών. Η καταλληλότερη θεραπεία για την κατάστασή σας εξαρτάται από την ηλικία, την υγεία σας και το μέγεθος και τη θέση της αρτηριοφλεβώδους δυσπλασίας. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν φάρμακα για τη θεραπεία συμπτωμάτων που προκαλούνται, όπως πονοκεφάλους ή επιληπτικές κρίσεις.

Η χειρουργική επέμβαση είναι η πιο συχνή θεραπεία.

Υπάρχουν τρεις χειρουργικές επιλογές:

  • Χειρουργική αφαίρεση. Εάν η αρτηριοφλεβώδης δυσπλασία του εγκεφάλου έχει αιμορραγήσει ή βρίσκεται σε περιοχή που είναι εύκολα προσβάσιμη, μπορεί να συνιστάται χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο για την αφαίρεση της. Σε αυτή τη διαδικασία, ο χειρουργός αφαιρεί μέρος του κρανίου προσωρινά για να αποκτήσει πρόσβαση στην αρτηριοφλεβώδη δυσπλασία. Με τη βοήθεια ενός μικροσκοπίου υψηλής ισχύος, ο χειρουργός σφραγίζει την αρτηριοφλεβώδη δυσπλασία με ειδικά κλιπ και το αφαιρεί προσεκτικά από τον περιβάλλοντα εγκεφαλικό ιστό. Στη συνέχεια, ο χειρουργός επανασυνδέει το οστό του κρανίου και κλείνει την τομή στο τριχωτό της κεφαλής. Η εκτομή γίνεται, συνήθως, όταν η αρτηριοφλεβώδης δυσπλασία μπορεί να αφαιρεθεί με μικρό κίνδυνο αιμορραγίας ή επιληπτικών κρίσεων. Οι αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες που βρίσκονται σε βαθιές περιοχές του εγκεφάλου ενέχουν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να συστήσει άλλες θεραπείες.
  • Ενδαγγειακός εμβολισμός. Σε αυτή τη διαδικασία, ένας καθετήρας εισάγεται σε μια αρτηρία του ποδιού ή του καρπού και διοχετεύεται μέσω των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο χρησιμοποιώντας απεικόνιση ακτίνων Χ. Ο καθετήρας είναι τοποθετημένος σε μία από τις αρτηρίες που τροφοδοτεί την αρτηριοφλεβώδη δυσπλασία εγκεφάλου. Ο χειρουργός εγχέει έναν εμβολιστικό παράγοντα, όπως μικρά σωματίδια, μια ουσία που μοιάζει με κόλλα, μικροπηνία ή άλλα υλικά, για να μπλοκάρει την αρτηρία και να μειώσει τη ροή του αίματος στην αρτηριοφλεβώδη δυσπλασία. Ο ενδαγγειακός εμβολισμός είναι λιγότερο επεμβατικός από την παραδοσιακή χειρουργική. Μπορεί να εκτελεστεί μόνος του. Αλλά χρησιμοποιείται, συχνά, πριν από άλλες χειρουργικές θεραπείες για να γίνουν αυτές πιο ασφαλείς. Αυτό ισχύει γιατί μειώνοντας το μέγεθός της μειώνεται και η πιθανότητα αιμορραγίας. Σε ορισμένες μεγάλες αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες του εγκεφάλου, ο ενδαγγειακός εμβολισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση των συμπτωμάτων που μοιάζουν με εγκεφαλικό, ανακατευθύνοντας το αίμα πίσω στον εγκεφαλικό ιστό.
  • Στερεοτακτική ακτινοχειρουργική (SRS-stereotactic radiosurgery technology). Αυτή η θεραπεία χρησιμοποιεί επακριβώς εστιασμένη ακτινοβολία για να καταστρέψει την αρτηριοφλεβώδη δυσπλασία. Δεν είναι χειρουργική επέμβαση με την κυριολεκτική έννοια, γιατί δεν ανοίγεται το κρανίο. Αντίθετα, η SRS κατευθύνει πολλές ακτινοβολίες υψηλής στόχευσης στην αρτηριοφλεβώδη δυσπλασία για να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία και να προκαλέσουν ουλές. Τα ουλωμένα αιμοφόρα αγγεία αρτηριοφλεβώδους δυσπλασίας στη συνέχεια πήζουν αργά σε 1 έως 3 χρόνια μετά τη θεραπεία. Αυτή η θεραπεία είναι πιο κατάλληλη για μικρές αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες που είναι δύσκολο να αφαιρεθούν με συμβατική χειρουργική επέμβαση και για εκείνα που δεν έχουν προκαλέσει απειλητική για τη ζωή αιμορραγία.
  • Στενή παρακολούθηση. Εάν έχετε λίγα ή καθόλου συμπτώματα ή εάν βρίσκεται σε μια περιοχή του εγκεφάλου σας που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί, ο γιατρός μπορεί να αποφασίσει να παρακολουθεί την κατάστασή σας με τακτικές εξετάσεις.

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΑΡΤΗΡΙΟΦΛΕΒΩΔΟΥΣ ΔΥΣΠΛΑΣΙΑΣ

Μπορείτε να λάβετε μέτρα για να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματα που μπορεί να προκύψουν με τη διάγνωση της αρτηριοφλεβώδους δυσπλασίας του εγκεφάλου και τη διαδικασία αποκατάστασης.

Σκεφτείτε να προσπαθήσετε να

  • Μάθετε για την αρτηριοφλεβώδη δυσπλασία του εγκεφάλου για να λαμβάνετε τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τη φροντίδα σας. Ρωτήστε τον γιατρό σχετικά με το μέγεθος και τη θέση της αρτηριοφλεβώδους δυσπλασίας του εγκεφάλου σας και πώς αυτό επηρεάζει τις επιλογές θεραπείας σας. Καθώς, μαθαίνετε περισσότερα για τις αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες του εγκεφάλου, μπορεί να αποκτήσετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στη λήψη αποφάσεων για τη θεραπεία.
  • Αποδεχτείτε τα συναισθήματά σας. Οι επιπλοκές της αρτηριοφλεβώδους δυσπλασίας του εγκεφάλου, όπως η αιμορραγία και το εγκεφαλικό, μπορεί να προκαλέσουν συναισθηματικά προβλήματα, καθώς και σωματικά. Ορισμένες συναισθηματικές αλλαγές και αλλαγές στη διάθεση μπορεί να προκληθούν από τον ίδιο τον τραυματισμό, μαζί με τη συμφιλίωση με τη διάγνωση.
  • Κρατήστε τους φίλους και την οικογένεια κοντά. Το να διατηρήσετε τις στενές σας σχέσεις ισχυρές θα σας βοηθήσει κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής σας. Οι φίλοι και η οικογένεια μπορούν να παρέχουν την πρακτική υποστήριξη που θα χρειαστείτε, όπως να έρθουν μαζί σας σε ραντεβού με τον γιατρό και να παρέχουν συναισθηματική υποστήριξη.
  • Βρείτε κάποιον να μιλήσετε. Βρείτε έναν καλό ακροατή που είναι πρόθυμος να σας ακούσει να μιλάτε για τις ελπίδες και τους φόβους σας. Αυτό μπορεί να είναι ένας φίλος ή ένα μέλος της οικογένειας. Η ανησυχία και η κατανόηση ενός συμβούλου, ενός ιατρικού κοινωνικού λειτουργού, ενός κληρικού ή μιας ομάδας υποστήριξης μπορεί επίσης να είναι χρήσιμες.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Σε ποιες εγκεφαλικές βλάβες γίνεται εμβολισμός

Πονοκέφαλος οργασμού

Μήπως έχετε συχνά ψευδαισθήσεις;

Μήπως πάει να καεί ο εγκέφαλός σας;

Πώς γυμνάζεται ο εγκέφαλος

Απώλεια μνήμης

Ομίχλη εγκεφάλου

Υπαραχνοειδής αιμορραγία

Αέρια αρτηριακού αίματος

Ομαλό αιμαγγείωμα

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ