Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΤρίξιμο δοντιών

Τρίξιμο δοντιών

Το τρίξιμο των δοντιών μπορεί να προκληθεί όχι μόνο από το στρες και το άγχος, αλλά και από διαταραχές ύπνου ή από δόντια που λείπουν ή είναι στραβά.

Ο βρουξισμός ή αλλιώς τρίξιμο δοντιών είναι μια κατάσταση κατά την οποία τρίζετε ή σφίγγετε τα δόντια σας. Εάν έχετε βρουξισμό, μπορεί να σφίγγετε ασυναίσθητα τα δόντια σας όταν είστε ξύπνιοι ή να τα σφίγγετε ή να τα τρίζετε κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ο βρουξισμός στον ύπνο θεωρείται μια κινητική διαταραχή που σχετίζεται με τον ύπνο. Τα άτομα που σφίγγουν ή τρίζουν τα δόντια τους κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι πιο πιθανό να έχουν άλλες διαταραχές ύπνου, όπως ροχαλητό και παύσεις στην αναπνοή.

Ο ήπιος βρουξισμός μπορεί να μην απαιτεί θεραπεία. Ωστόσο, σε μερικούς ανθρώπους, ο βρουξισμός μπορεί να είναι συχνός και αρκετά σοβαρός, ώστε να οδηγήσει σε διαταραχές της γνάθου, πονοκεφάλους, κατεστραμμένα δόντια και άλλα προβλήματα. Επειδή, μπορεί να έχετε βρουξισμό στον ύπνο και να μην το γνωρίζετε μέχρι να εμφανιστούν οι επιπλοκές, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα σημεία και τα συμπτώματα του βρουξισμού και να αναζητήσετε οδοντιατρική φροντίδα.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΒΡΟΥΞΙΣΜΟΥ

Τα σημεία και τα συμπτώματα του βρουξισμού μπορεί να είναι:

  • Τρίξιμο ή σφίξιμο δοντιών, το οποίο μπορεί να είναι αρκετά δυνατό για να ξυπνήσει τον σύντροφό σας από τον ύπνο
  • Δόντια που είναι πεπλατυσμένα, σπασμένα, πελεκημένα ή χαλαρά
  • Φθαρμένο σμάλτο των δοντιών, εκθέτοντας τα βαθύτερα στρώματα
  • Αυξημένος πόνος ή ευαισθησία στα δόντια
  • Κουρασμένοι ή σφιγμένοι μυς της γνάθου ή μια κλειδωμένη γνάθος που δεν ανοίγει ή κλείνει εντελώς
  • Πόνος στο σαγόνι, στον αυχένα ή στο πρόσωπο
  • Πόνος που μοιάζει με πόνο στο αυτί, αν και στην πραγματικότητα δεν υπάρχει πρόβλημα με το αυτί σας
  • Θαμπός πονοκέφαλος που ξεκινά από τους κροτάφους
  • Βλάβη από το μάσημα στο εσωτερικό των παρειών σας
  • Διαταραχές ύπνου

Επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας ή το γιατρό σας εάν έχετε κάποιο από τα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω ή έχετε άλλες ανησυχίες για τα δόντια ή τη γνάθο σας.

Εάν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας τρίζει τα δόντια του ή έχει άλλα σημεία ή συμπτώματα βρουξισμού φροντίστε να το αναφέρετε στο επόμενο ραντεβού του παιδιού σας, με τον οδοντίατρο.

ΑΙΤΙΑ ΒΡΟΥΞΙΣΜΟΥ

Οι γιατροί δεν κατανοούν, πλήρως, τι προκαλεί τον βρουξισμό, αλλά μπορεί να οφείλεται σε συνδυασμό φυσικών, ψυχολογικών και γενετικών παραγόντων.

Ο βρουξισμός όταν κάποιος είναι ξύπνιος μπορεί να οφείλεται σε συναισθήματα, όπως άγχος, στρες, θυμός, απογοήτευση ή ένταση ή μπορεί να είναι μια στρατηγική αντιμετώπισης ή μια συνήθεια κατά τη διάρκεια βαθιάς συγκέντρωσης. Ο βρουξισμός στον ύπνο μπορεί να είναι μια δραστηριότητα μάσησης που σχετίζεται με τον ύπνο και σχετίζεται με διέγερση κατά τη διάρκεια του ύπνου.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΒΡΟΥΞΙΣΜΟΥ

Αυτοί οι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο βρουξισμού:

  • Στρες. Το αυξημένο άγχος ή το στρες μπορεί να οδηγήσει σε τρίξιμο των δοντιών. Το ίδιο μπορεί και ο θυμός και η απογοήτευση.
  • Ηλικία. Ο βρουξισμός είναι συχνός στα μικρά παιδιά, αλλά, συνήθως, υποχωρεί στην ενηλικίωση.
  • Τύπος προσωπικότητας. Το να έχετε έναν τύπο προσωπικότητας που είναι επιθετικός, ανταγωνιστικός ή υπερκινητικός μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο βρουξισμού.
  • Φάρμακα και άλλες ουσίες. Ο βρουξισμός μπορεί να είναι μια ασυνήθιστη παρενέργεια ορισμένων ψυχιατρικών φαρμάκων, όπως ορισμένα αντικαταθλιπτικά. Το κάπνισμα καπνού, η κατανάλωση ποτών με καφεΐνη ή αλκοόλ ή η χρήση ψυχαγωγικών ναρκωτικών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο βρουξισμού.
  • Μέλη της οικογένειας με βρουξισμό. Ο βρουξισμός στον ύπνο τείνει να εμφανίζεται στην ίδια οικογένεια. Εάν έχετε βρουξισμό, άλλα μέλη της οικογένειάς σας μπορεί, επίσης, να έχουν βρουξισμό ή ιστορικό αυτού.
  • Άλλες διαταραχές. Ο βρουξισμός μπορεί να συσχετιστεί με ορισμένες ψυχικές διαταραχές και ιατρικές διαταραχές, όπως η νόσος του Πάρκινσον, η άνοια, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η επιληψία, οι νυχτερινοί τρόμοι, οι διαταραχές που σχετίζονται με τον ύπνο, όπως η άπνοια ύπνου και η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΒΡΟΥΞΙΣΜΟΥ

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο βρουξισμός δεν προκαλεί σοβαρές επιπλοκές.

Όμως, ο σοβαρός βρουξισμός μπορεί να οδηγήσει σε:

  • Βλάβη στα δόντια, τις αποκαταστάσεις, τις στεφάνες ή τη γνάθο
  • Πονοκέφαλοι τάσεως
  • Έντονος πόνος στο πρόσωπο ή στη γνάθο
  • Διαταραχές που εμφανίζονται στις κροταφογναθικές αρθρώσεις, που βρίσκονται, ακριβώς, μπροστά από τα αυτιά σας, οι οποίες μπορεί να ακούγονται σαν να κάνουν κλικ όταν ανοίγετε και κλείνετε το στόμα σας

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΒΡΟΥΞΙΣΜΟΥ

Κατά τη διάρκεια των τακτικών οδοντιατρικών εξετάσεων, ο οδοντίατρός σας πιθανότατα θα ελέγξει για σημεία βρουξισμού. Ο οδοντίατρός σας αναζητά αλλαγές στα δόντια και το στόμα σας κατά τις επισκέψεις για να δει εάν η διαδικασία είναι προοδευτική και να καθορίσει εάν χρειάζεστε θεραπεία. Εάν ο οδοντίατρός σας υποψιάζεται ότι έχετε βρουξισμό, προσπαθεί να προσδιορίσει την αιτία, θέτοντας ερωτήσεις σχετικά με τη γενική οδοντική σας υγεία, τα φάρμακα, τις καθημερινές σας συνήθειες και τις συνήθειες ύπνου.

Για να αξιολογήσει την έκταση του βρουξισμού, ο οδοντίατρός σας μπορεί να ελέγξει για:

  • Ευαισθησία στους μυς της γνάθου σας
  • Εμφανείς οδοντικές ανωμαλίες, όπως σπασμένα ή ελλείποντα δόντια
  • Άλλες βλάβες στα δόντια σας, στο υποκείμενο οστό και στο εσωτερικό των παρειών σας, συνήθως, με τη βοήθεια ακτινογραφιών

Μια οδοντιατρική εξέταση μπορεί να ανιχνεύσει άλλες διαταραχές που μπορεί να προκαλέσουν παρόμοιο πόνο στη γνάθο ή στο αυτί, όπως διαταραχές της κροταφογναθικής άρθρωσης, άλλα οδοντικά προβλήματα ή καταστάσεις υγείας. Εάν ο βρουξισμός σας φαίνεται να σχετίζεται με σοβαρά προβλήματα ύπνου, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει έναν ειδικό. Ένας ειδικός μπορεί να πραγματοποιήσει περισσότερες εξετάσεις, όπως μια μελέτη ύπνου που θα αξιολογήσει τα επεισόδια τριξίματος των δοντιών και θα καθορίσει εάν έχετε άπνοια ύπνου ή άλλες διαταραχές ύπνου. Εάν το άγχος ή άλλα ψυχολογικά ζητήματα φαίνεται να σχετίζονται με το τρίξιμο των δοντιών σας, μπορεί να παραπεμφθείτε σε έναν εξουσιοδοτημένο θεραπευτή ή σύμβουλο.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΒΡΟΥΞΙΣΜΟΥ

Σε πολλές περιπτώσεις, η θεραπεία δεν είναι απαραίτητη. Πολλά παιδιά ξεπερνούν τον βρουξισμό, χωρίς θεραπεία και πολλοί ενήλικες δεν τρίζουν ή σφίγγουν τα δόντια τους τόσο άσχημα, ώστε να χρειάζονται θεραπεία. Ωστόσο, εάν το πρόβλημα είναι σοβαρό, οι επιλογές περιλαμβάνουν ορισμένες οδοντιατρικές προσεγγίσεις, θεραπείες και φάρμακα για την πρόληψη μεγαλύτερης βλάβης των δοντιών και την ανακούφιση από τον πόνο ή την ενόχληση της γνάθου. Μιλήστε με τον οδοντίατρο ή τον γιατρό σας για να μάθετε ποια επιλογή μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα για εσάς.

Εάν εσείς ή το παιδί σας έχετε βρουξισμό, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει τρόπους διατήρησης ή βελτίωσης των δοντιών σας.

Αν και αυτές οι μέθοδοι μπορεί να αποτρέψουν ή να διορθώσουν τη φθορά στα δόντια σας, μπορεί να μη σταματήσουν τον βρουξισμό:

  • Νάρθηκες και προστατευτικά στόματος. Αυτά έχουν σχεδιαστεί για να διατηρούν τα δόντια χωριστά για να αποφευχθεί η ζημιά που προκαλείται από το σφίξιμο και το τρίξιμο. Μπορούν να κατασκευαστούν από σκληρά ακρυλικά ή μαλακά υλικά και να εφαρμόζουν στα πάνω ή κάτω δόντια σας.
  • Οδοντική διόρθωση. Σε σοβαρές περιπτώσεις, όταν η φθορά των δοντιών έχει οδηγήσει σε ευαισθησία ή αδυναμία σωστής μάσησης, ο οδοντίατρός σας μπορεί να χρειαστεί να αναδιαμορφώσει τις μασητικές επιφάνειες των δοντιών σας ή να χρησιμοποιήσει κορώνες για να επιδιορθώσει τη βλάβη.

Μία ή περισσότερες από αυτές τις προσεγγίσεις μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση του βρουξισμού:

  • Διαχείριση άγχους ή στρες. Εάν τρίζετε τα δόντια σας, λόγω στρες, μπορεί να είστε σε θέση να αποτρέψετε το πρόβλημα μαθαίνοντας στρατηγικές που προάγουν τη χαλάρωση, όπως ο διαλογισμός. Εάν ο βρουξισμός σχετίζεται με το άγχος, η συμβουλή από εξουσιοδοτημένο θεραπευτή ή σύμβουλο μπορεί να βοηθήσει.
  • Αλλαγή συμπεριφοράς. Μόλις ανακαλύψετε ότι έχετε βρουξισμό, μπορεί να είστε σε θέση να αλλάξετε τη συμπεριφορά διαλέγοντας τη σωστή θέση του στόματος και της γνάθου. Ζητήστε από τον οδοντίατρό σας να σας δείξει την καλύτερη θέση για το στόμα και το σαγόνι σας.
  • Βιοανάδραση. Εάν δυσκολεύεστε να αλλάξετε τις συνήθειές σας, μπορεί να επωφεληθείτε από τη βιοανάδραση, μια μέθοδο που χρησιμοποιεί διαδικασίες παρακολούθησης και εξοπλισμό, για να σας μάθει να ελέγχετε τη μυϊκή δραστηριότητα στο σαγόνι σας.

ΦΑΡΜΑΚΑ ΒΡΟΥΞΙΣΜΟΥ

Γενικά, τα φάρμακα δεν είναι πολύ αποτελεσματικά για τη θεραπεία του βρουξισμού και απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί η αποτελεσματικότητά τους. Παραδείγματα φαρμάκων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον βρουξισμό περιλαμβάνουν:

  • Μυοχαλαρωτικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει τη λήψη ενός μυοχαλαρωτικού πριν τον ύπνο, για ένα σύντομο χρονικό διάστημα.
  • Ενέσεις μπότοξ. Οι ενέσεις Botox, μια μορφή αλλαντοτοξίνης, μπορεί να βοηθήσουν ορισμένα άτομα με σοβαρό βρουξισμό που δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες.
  • Φάρμακα για το άγχος ή το στρες. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει βραχυπρόθεσμη χρήση αντικαταθλιπτικών ή αγχολυτικών φαρμάκων για να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το άγχος ή άλλα συναισθηματικά ζητήματα που μπορεί να σας προκαλούν βρουξισμό.

Η θεραπεία για τις σχετικές διαταραχές μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Φάρμακα. Εάν αναπτύξετε βρουξισμό ως παρενέργεια ενός φαρμάκου, ο γιατρός σας μπορεί να αλλάξει το φάρμακό σας ή να σας συνταγογραφήσει διαφορετικό.
  • Διαταραχές που σχετίζονται με τον ύπνο. Η αντιμετώπιση διαταραχών που σχετίζονται με τον ύπνο, όπως η υπνική άπνοια, μπορεί να βελτιώσει τον βρουξισμό στον ύπνο.
  • Ιατρικές καταστάσεις. Εάν μια υποκείμενη ιατρική πάθηση, όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ), αναγνωριστεί ως η αιτία, η θεραπεία αυτής της πάθησης μπορεί να βελτιώσει τον βρουξισμό.

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΒΡΟΥΞΙΣΜΟΥ

Αυτά τα βήματα μπορούν να αποτρέψουν ή να βοηθήσουν στη θεραπεία του βρουξισμού:

  • Μειώστε το άγχος. Το να ακούτε μουσική, να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο ή να κάνετε άσκηση μπορεί να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε και μπορεί να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης βρουξισμού.
  • Αποφύγετε τις διεγερτικές ουσίες το βράδυ. Μην πίνετε καφέ με καφεΐνη ή τσάι με καφεΐνη μετά το δείπνο και αποφύγετε το αλκοόλ το βράδυ, καθώς, μπορεί να επιδεινώσουν τον βρουξισμό.
  • Να κοιμάστε καλά. Ο καλός ύπνος, που μπορεί να περιλαμβάνει θεραπεία για προβλήματα ύπνου, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του βρουξισμού.
  • Μιλήστε με το σύντροφό σας για το ύπνο σας. Εάν έχετε σύντροφο που κοιμάται, ζητήστε του να σας παρακολουθήσει για τυχόν ήχους τριξίματος που μπορεί να κάνετε ενώ κοιμάστε, ώστε να το αναφέρετε στον οδοντίατρό σας ή στο γιατρό σας.
  • Προγραμματίστε τακτικές οδοντιατρικές εξετάσεις. Οι οδοντιατρικές εξετάσεις είναι ο καλύτερος τρόπος για τον εντοπισμό του βρουξισμού. Ο οδοντίατρός σας μπορεί να εντοπίσει σημεία βρουξισμού στο στόμα και στο σαγόνι σας κατά τη διάρκεια των τακτικών επισκέψεων και εξετάσεων.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα δόντια

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα δόντια

Διαβάστε, επίσης,

Εγκυμοσύνη και δόντια

Υγιή δόντια και ούλα

Τι να κάνετε αν έχετε πόνο στα δόντια

Να προτιμάτε τους εναλλακτικούς οδοντίατρους

Μην χρησιμοποιείτε υλικά με μέταλλα για να φτιάξετε τα δόντια σας

Μήπως έχετε ευαίσθητα δόντια και ούλα;

Οι απαραίτητες βιταμίνες για όσους τρίζουν τα δόντια στον ύπνο τους

Υγεία δοντιών και κακή αναπνοή

Οδοντικά εμφυτεύματα

Αρωματοθεραπεία στην οδοντιατρική

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ψωρίαση: Είναι αποτελεσματικές οι κλασικές θεραπείες;

Ψωρίαση: Είναι αποτελεσματικές οι κλασικές θεραπείες ή υπάρχουν και φυσικές εναλλακτικές λύσεις που δεν έχουν παρενέργειες; Ψωρίαση Η ψωρίαση είναι μια χρόνια υποτροπιάζουσα δερματοπάθεια, εμφανίζεται σε...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ