Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Αμπέλι

Αμπέλι. Τα οφέλη στην Υγεία από τα σταφύλια και τη ρεσβερατρόλη είναι πολλά και πολύτιμα.

Το Αμπέλι ή Vitis vinifera ή Άμπελος η οινοφόρος ή Κλήμα ανήκει στην οικογένεια Ampelidaceae, Vitaceae (Αμπελίδες).

Το Αμπέλι είναι αναρριχώμενος, φυλλοβόλος θάμνος ύψους έως 35m, με μεγάλα, πλατιά, παλαμοειδή, λεία, πράσινα το καλοκαίρι και κόκκινα το φθινόπωρο φύλλα και μικρά, πράσινα άνθη, σε ταξιανθίες. Ο εδώδιμος καρπός του φυτού έχει διαφορετικά σχήματα (στρογγυλός ή μακρόστενος), μεγέθη (μεγάλος ή μικρός) και χρώματα (κίτρινο, πράσινο, βιολετί ή ακόμα και μπλε) και έχει τη μορφή ραγών σε βότρεις, δηλαδή, τσαμπιά σταφυλιού. Ο κορμός του φέρει πολλές διακλαδώσεις και αρκετούς βραχίονες, βλαστάρια και έλικες, με τους οποίους αναρριχάται. Οι βλαστοί, στην πορεία του χρόνου, γίνονται ξυλώδεις βραχίονες, οι κληματόβεργες, εκ των οποίων φύονται τα φύλλα με ένα μίσχο. Η ανθοφορία γίνεται από τον Μάιο έως τον Ιούνιο και η καρποφορία από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο, η οποία ξεκινά, συνήθως. μετά τον τρίτο χρόνο και με το κατάλληλο κλάδεμα.

Στην Ελλάδα συναντάμε πολλές ποικιλίες του συγκεκριμένου είδους όπως: Σουλτανίνα, Κέρινο, Μοσχοφίλερο, Ξινόμαυρο, Φράουλα, Βικτώρια, Αττική, Καρντινάλ, Ροδίτης, Σταφίδα Κορινθιακή, Σαββατιανό, Οτομοράγια, Αγιωργίτικο, Μοσχάτο Σάμου κ.λ.π.

Χρήσιμα Μέρη του Φυτού Αμπέλι

Καρπός, φύλλα, βλαστάρια.

Δραστικές Ουσίες Φυτού Αμπέλι

Τρυγικό οξύ, μηλικό οξύ, υδατάνθρακες (κυρίως δεξτρόζη και φρουκτόζη), πηκτίνη, ταννίνες, οινοσίδιο (κυανιούχο γλυκοσίδιο), φλαβονοειδή και πολυφαινόλες (κερσετίνη, ρουτίνη, καμφερόλη, λουτεόλη, τοκοφερόλες, προανθοκυανιδίνες), άμυλο, κόμμι, ασβέστιο, λιπαρά οξέα και αιθέριο έλαιο. Ο χυμός του καρπού του περιέχει ξανθοφύλλη, καροτίνη, βιταμίνες A, B, C, Ε, οργανικά οξέα (μηλικό οξύ, σαλικυλικό οξύ, λιμονικό οξύ, μυρμηκικό οξύ). Τα κουκούτσια των καρπών του περιέχουν 20% αιθέριο έλαιο, δεψικές ουσίες και πηκτίνες.

Η ρεσβερατρόλη ή resveratrol είναι μια είναι ένωση που ανήκει, με βάση την λειτουργία της στην κατηγορία των φυτοαλεξινών ή phytoalexins και με βάση την δομή της στην κατηγορία των στιλβενοειδών ή stilbenoids, αφού η βασική δομή της είναι το στιλβένιο. Η ρεσβερατρόλη είναι φυσική ουσία που βρίσκεται, κυρίως, σε υψηλές συγκεντρώσεις στον φλοιό των σταφυλιών και ιδιαίτερα των κόκκινων σταφυλιών, στα φύλλα ευκαλύπτου και ελάτου, στους ξηρούς καρπούς, στα φρούτα του δάσους μούρα και βακκίνια, όπως blueberries, cranberries, bilberries ή μύρτιλλα. Σε μικρότερες ποσότητες έχει βρεθεί σε 70 ακόμη φυτικά προϊόντα.

Ιατρικές Χρήσεις του Φυτού Αμπέλι

Το φυτό εμφανίζει υπακτικές, διουρητικές, τονωτικές, στυπτικές, αναλγητικές, αντιφλεγμονώδεις, καθαρτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Συνιστάται για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, της μειωμένης καρδιακής, νεφρικής και ηπατικής λειτουργίας, της χρόνιας διάρροιας, της δυσπεψίας, της υδρωπικίας, της ναυτίας και σε ορισμένα οξέα λοιμώδη νοσήματα, όπως πνευμονία, κορωνοϊός και τύφος.

Τα φύλλα και τα βλαστάρια του φυτού εφαρμόζονται εξωτερικά στο δέρμα υπό τη μορφή καταπλάσματος κατά της φλεβίτιδας, των κιρσών, των αιμορροΐδων, της μηνορραγίας και των επιστάξεων.

Το αφέψημα (τσάι) του φυτού λαμβάνεται είτε από του στόματος είτε εφαρμόζεται εξωτερικά στο δέρμα κατά των εσωτερικών αιμορραγιών, των στοματικών έλκων (πλύσεις) και των αιμορραγιών του δέρματος.

Τέλος, λόγω της έντονης αντιοξειδωτικής του δράσης συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, την ενδυνάμωση των αγγείων των οφθαλμών, την επιβράδυνση της μειωμένης όρασης λόγω γήρατος και της ανάπτυξης παθήσεων του αμφιβληστροειδούς, καθώς και στην ενίσχυση της αντιγήρανσης, της καρδιοπροστασίας, αλλά και της προστασίας των αγγείων και των πνεύμονων.

Χρήσιμες Ιατρικές Συνταγές με Αμπέλι

Αφέψημα: 5g των αποξηραμένων καρπών και φύλλων τα βράζετε σε 100mL νερό για 10min και το λαμβάνετε 3 φορές την ημέρα

-Έγχυμα: 30g ξηρού βοτάνου εμβαπτίζονται σε 1L βραστό νερό για 10-15min και λαμβάνετε ένα φλυτζάνι τρεις φορές την ημέρα πριν από το φαγητό

Φυτικό εκχύλισμα: σε αναλογία 1:1 φυτικού υλικού και υγρού εκχύλισης και λαμβάνετε 50 σταγόνες, 4 φορές την ημέρα

Βάμμα: σε αναλογία 1:5 φυτικού υλικού και αιθυλικής αλκοόλης 70ο και λαμβάνετε 100 σταγόνες 3 φορές την ημέρα.

Εξωτερική χρήση: Εφαρμόζεται και εξωτερικά στο δέρμα υπό τη μορφή καταπλάσματος (νωπά φύλλα και βλαστοί), αιθέριου ελαίου, εγχύματος (μία κουταλιά των αποξηραμένων φύλλων εμβαπτίζονται σε 1L βραστό νερό για 15min, το οποίο εφαρμόζεται με τη μορφή πλύσεων στους οφθαλμούς) και αφεψήματος (τσάι, 60 έως 80g των φύλλων και καρπών βράζουν σε 1L νερό για 15 λεπτά 4 φορές την ημέρα).

Ο καρπός του φυτού είναι εδώδιμος και καταναλώνεται για τις έντονες αντιοξειδωτικές του δράσεις.

Ποια είναι τα οφέλη του εκχυλίσματος σταφυλιών

Το εκχύλισμα σταφυλιού είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και ολιγομερή σύμπλοκα προανθοκυανιδίνης και έχει πολλά οφέλη για την υγεία.

Είναι θεραπευτικό για την υπερχοληστερολαιμία, για την αθηροσκλήρωση, για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, την κακή κυκλοφορία και τη βλάβη των νεύρων.

Το εκχύλισμα δέρματος και σπόρων σταφυλιού διατίθεται ως συμπλήρωμα διατροφής σε υγρή μορφή, δισκία ή κάψουλες. Τα συμπληρώματα περιέχουν συνήθως μεταξύ 50 και 100 χιλιοστόγραμμα (mg) του εκχυλίσματος.

Το εκχύλισμα σταφυλιού βοηθάει στην επούλωση των πληγών, είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία καρδιακών παθήσεων κι έχει ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες.

Επούλωση πληγών: Το εκχύλισμα σταφυλιού έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την ταχύτητα επούλωσης των πληγών. Η τοπική εφαρμογή του εκχυλίσματος βοηθάει πολύ στην επούλωση των δερματικών τραυμάτων, γιατί αυξάνει την παραγωγή του αγγειακού ενδοθηλιακού αυξητικού παράγοντα, μιας ένωσης σημαντικής στη διαδικασία επούλωσης τραυμάτων.

Βελτιώνει την αντοχής των οστών: Το εκχύλισμα σταφυλιού έχει ευεργετική επίδραση στον σχηματισμό των οστών και στη δύναμη των οστών για τη θεραπεία της οστικής αδυναμίας που προκαλείται από τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου.

Έχει θεραπευτικές ιδιότητες κατά της Candida: Το εκχύλισμα σταφυλιού έχει δράση κατά της Candida, έναν παρασιτικό μύκητα που μοιάζει με ζύμη και είναι κατάλληλο σε λοιμώξεις των βλεννογόνων, όπως η κολπική καντιντίαση.

Είναι κατάλληλο για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος: Τα σταφύλια περιέχουν προανθοκυανιδίνες που μπορεί να αποτρέψουν την ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος. Η προστατευτική φύση των προανθοκυανιδινών προέρχεται μέσω της μείωσης του οξειδωτικού στρες και της ανοσοκαταστολής με την αλλαγή της δραστηριότητας των κυτοκινών.

Έχει καρδιαγγειακά οφέλη: Τα αντιοξειδωτικά στο εκχύλισμα σταφυλιού μπορούν δυνητικά να προστατεύσουν τα αιμοφόρα αγγεία και αποτρέπουν την υψηλή αρτηριακή πίεση. Το εκχύλισμα σταφυλιού βοηθάει στη μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού, αλλά και στη μείωση των επιπέδων λιπιδίων και της χοληστερόλης, στο αίμα.

Βοηθάει στην πρόληψη της γνωστικής έκπτωσης: Το εκχύλισμα σταφυλιού είναι πολύ υψηλό σε προανθοκυανιδίνες που αποτρέπει τη γνωστική έκπτωση και τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Άλλα πιθανά οφέλη στην Υγεία από το Αμπέλι

Αντιμετώπιση της τερηδόνας

Βελτίωση της νυχτερινής όρασης

Νόσος Αλτσχάιμερ

Θεραπεία της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας

Βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα

Ανακούφιση των συμπτωμάτων της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας

Αντιγηραντικές ιδιότητες (προστατεύει το κολλαγόνο και την ελαστίνη)

Μείωση του οιδήματος

Θεραπεία της αιμοχρωμάτωσης

Μείωση της φλεγμονής

Δρα θεραπευτικά στον καρκίνο του μαστού και αποτρέπει τις μεταστάσεις

Προλαμβάνει την τριχόπτωση. Οι προανθοκυανιδίνες αναστέλλουν τη διυδροτεστοστερόνη, που είναι μια από τις ορμόνες που πιστεύεται ότι εμπλέκονται στην τριχόπτωση

Το εκχύλισμα σταφυλιού λειτουργεί ως αντιπηκτικό ή αραιωτικό του αίματος

Είναι αποτελεσματικό στη μείωση του σωματικού βάρους

Ελαττώνει τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα

Αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη

Προκαλεί πτώση της διαστολικής αρτηριακής πίεσης

Τα καλύτερα βότανα για την Υγεία σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βότανα για την Υγεία σας

Διαβάστε, επίσης,

Χρήσιμες πληροφορίες για τη ρεσβερατρόλη

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με σταφύλια

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με μουρνιά

Σταφύλια

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΚαψικόν
Επόμενο άρθροΣυκιά
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ