Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024

Συκιά

Συκιά. Τα οφέλη στην Υγεία από τη συκιά είναι πολλά και ποικίλα και πολύ σημαντικά, αφού τα σύκα είναι ιδιαίτερα θρεπτικά φρούτα.

Η Συκιά ή Συκή η καρική ή Συκή η κοινή ή Ficus carica είναι δικοτυλήδονο φυτό που ανήκει στο γένος Συκή (Ficus) και στην οικογένεια Μορεοειδή-Οικογένεια Moraceae. Είναι ξυλώδες δέντρο πολύ κοινό στην Ασία, στη Μέση Ανατολή και στις Μεσογειακές χώρες. Η καλλιέργειά της εισήχθη και στην Αμερική τον 18ο-19ο αιώνα. Είναι η συκέα ή συκή των αρχαίων. Ευδοκιμεί σε περιοχές με θερμό και δροσερό κλίμα και σε υψόμετρα μέχρι 1700μ. Οι καρποί της τρώγονται νωποί ή ξεροί.

Το δέντρο της συκιάς ήταν γνωστό από τους προϊστορικούς χρόνους.

Στον Ελλαδικό χώρο καλλιεργείται πριν από την Ομηρική εποχή. Στην αρχαιότητα ήταν, ευρέως, γνωστή και φημισμένη για την ποιότητά της, η ποικιλία “Βασιλική” η οποία καλλιεργείτο, κυρίως, στην Αττική.

Η συκή, στην αρχαία Ελλάδα σύμβολο της γονιμότητας και του Διονύσου, ένα προσωνύμιο του οποίου ήταν Συκίτης.

Η καλλιέργεια της συκιάς ήταν εξαιρετικά διαδεδομένη στην νεότερη Ελλάδα, έπαιζε σημαντικό ρόλο στην διατροφή του πληθυσμού και αποτελούσε βασικό εξαγώγιμο προϊόν. Πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αντιπροσώπευε το 20% της αξίας των εξαγόμενων αγροτικών προϊόντων.

Υπάρχουν δύο τύποι δέντρου της συκιάς που είναι:

Η άγρια συκιά (αρρενοσυκιά) η οποία είναι δένδρο μόνοικο, γιατί οι ταξιανθίες του περιέχουν και αρσενικά και θυλυκά άνθη.

Η θηλυκή συκιά η οποία είναι δένδρο δίοικο, διότι έχει μόνο θηλυκά άνθη τα οποία για να γονιμοποιηθούν απαιτείται μεταφορά γύρης από τα αρσενικά άνθη της αρρενοσυκιάς.

Η γονιμοποίηση της συκιάς ακολουθεί έναν ιδιόμορφο κύκλο που πραγματοποιείται με την συμμετοχή του εντόμου Blastophaga grossorum (ψήνας της συκιάς). Το έντομο αυτό διαχειμάζει ως προνύμφη στα χειμερινά σύκα της αρρενοσυκιάς τα οποία διατηρούνται στο δένδρο κατά την διάρκεια της χειμερινής περιόδου και τα οποία ονομάζονται κρατητήρες ή όλυνθοι. Την άνοιξη αναπτύσσονται τα εαρινά σύκα που ονομάζονται ερινεοί ή ορνιοί. Την ίδια περίοδο ο ψήνας ολοκληρώνει το βιολογικό του κύκλο μέσα στους κρατηρήρες και εισέρχεται στους ερινεούς, ως έντομο πλέον για να ωοτοκήσει. Κατά την είσοδό του μεταφέρει γύρη από τα αρσενικά άνθη που βρίσκονται κοντά στην οπή της βάσης, προς τα θηλυκά τα οποία βρίσκονται στο βάθος του σύκου, κοντά στον ποδίσκο. Με αντίστοιχο κύκλο μεταφέρεται στη συνέχεια η γύρη από τα αρσενικά άνθη της αρρενοσυκιάς στα άνθη που περιέχονται στις ταξιανθίες της θηλυκής και τα οποία, έτσι, μετατρέπονται σε καρπούς.

Τα οφέλη στην Υγεία από τα Σύκα

Τα σύκα είναι ένα μοναδικό φρούτο. Η σάρκα του καρπού είναι ροζ και έχει ήπια, γλυκιά γεύση. Η επιστημονική ονομασία του σύκου είναι Ficus carica.

Τα σύκα και τα φύλλα τους είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά και προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία.

Μπορούν να προάγουν την υγιή πέψη, να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

Τα φρέσκα σύκα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ενώ είναι σχετικά χαμηλά σε θερμίδες, καθιστώντας τα μια εξαιρετική προσθήκη σε μια υγιεινή διατροφή.

Ένα μικρό (40 γραμμαρίων) φρέσκο ​​σύκο περιέχει:

Θερμίδες: 30
Πρωτεΐνη: 0 γραμμάρια
Λίπος: 0 γραμμάρια
Υδατάνθρακες: 8 γραμμάρια
Φυτικές ίνες: 1 γραμμάριο
Χαλκός: 3% της Ημερήσιας Αξίας (DV-Daily Value-Ημερήσια Αξία)
Μαγνήσιο: 2% της DV
Κάλιο: 2% της DV
Ριβοφλαβίνη: 2% της DV
Θειαμίνη: 2% της DV
Βιταμίνη Β6: 3% της DV
Βιταμίνη Κ: 2% της DV

Τα φρέσκα σύκα περιέχουν λίγες θερμίδες, αλλά τα αποξηραμένα σύκα είναι πλούσια σε ζάχαρη και θερμίδες, καθώς, η ζάχαρη γίνεται συμπυκνωμένη όταν στεγνώνουν τα φρούτα.

Τα σύκα περιέχουν, επίσης, μικρές ποσότητες από μια μεγάλη ποικιλία θρεπτικών συστατικών, αλλά είναι ιδιαίτερα πλούσια σε χαλκό και βιταμίνη Β6.

Ο χαλκός είναι ένα ζωτικό μέταλλο που εμπλέκεται σε πολλές σωματικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού και της παραγωγής ενέργειας, καθώς και του σχηματισμού αιμοσφαιρίων, συνδετικών ιστών και νευροδιαβιβαστών.

Η βιταμίνη Β6 είναι μια βασική βιταμίνη που είναι απαραίτητη για να βοηθήσει το σώμα σας να διασπάσει τις διατροφικές πρωτεΐνες και να δημιουργήσει νέες πρωτεΐνες. Παίζει, επίσης, σημαντικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου.

Τα φρέσκα σύκα είναι χαμηλά σε θερμίδες και περιέχουν μια ποικιλία βιταμινών και μετάλλων. Ωστόσο, τα αποξηραμένα σύκα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και θερμίδες.

Τα σύκα έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Προάγουν την υγεία του πεπτικού συστήματος και της καρδιάς, καθώς και βοηθούν στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Τα σύκα χρησιμοποιούνται ως θεραπεία για πεπτικά προβλήματα, όπως η δυσκοιλιότητα. Περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στην προαγωγή της πεπτικής υγείας μαλακώνοντας και προσθέτοντας όγκο στα κόπρανα, μειώνοντας τη δυσκοιλιότητα και χρησιμεύοντας ως πρεβιοτικά ή πηγή τροφής για τα υγιή βακτήρια που κατοικούν στο έντερο σας. Το εκχύλισμα ή τα φρούτα βοηθούν στην επιτάχυνση της κίνησης της τροφής μέσω του πεπτικού σωλήνα, μειώνοντας τη δυσκοιλιότητα και βελτιώνοντας τα συμπτώματα πεπτικών διαταραχών, όπως η ελκώδης κολίτιδα.

Μια μελέτη σε 150 άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου με δυσκοιλιότητα (IBS-C-Irritable bowel syndrome and chronic constipation-Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και χρόνια δυσκοιλιότητα) διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν περίπου 4 αποξηραμένα σύκα (45 γραμμάρια) δύο φορές την ημέρα παρουσίασαν σημαντική μείωση των συμπτωμάτων – συμπεριλαμβανομένου του πόνου, του φουσκώματος και της δυσκοιλιότητας – σε σύγκριση με μία ομάδα ελέγχου. Μια άλλη μελέτη σε 80 άτομα διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρωμάτων με περίπου 300 γραμμάρια πάστας φρούτων σύκου καθημερινά για 8 εβδομάδες μείωσε σημαντικά τη δυσκοιλιότητα, σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου.

Τα σύκα μπορεί να βελτιώσουν την υγεία των αγγείων καρδιάς. Τα σύκα μπορεί να βελτιώσουν την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα λίπους στο αίμα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της καρδιοαγγειακής υγείας και στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Το εκχύλισμα φύλλων συκής βελτιώνει τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης, της HDL-high-density lipoprotein-λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (καλής) χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων

Τα σύκα μπορεί να βοηθήσουν στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Η κατανάλωση τσαγιού από φύλλα συκής με το πρωινό μπορεί να μειώσει τις ανάγκες τους σε ινσουλίνη κατά περίπου 12%. Τα ποτά που περιέχουν υψηλές δόσεις εκχυλίσματος φρούτου σύκου έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη (GI-glycaemic index) από τα ποτά χωρίς εκχύλισμα φρούτου σύκου, πράγμα που σημαίνει ότι αυτά τα ποτά έχουν πιο ευνοϊκή επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, τα φρούτα του σύκου – ειδικά τα αποξηραμένα σύκα – έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα βραχυπρόθεσμα. Εάν δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, θα πρέπει να περιορίσετε την πρόσληψη αποξηραμένων σύκων.

Τα σύκα έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Τα φύλλα συκιάς και ο γαλακτώδης χυμός από τα φυτά συκιάς έχουν αποδειχθεί ότι παρουσιάζουν αντικαρκινική δράση κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου, του καρκίνου του μαστού, του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και των καρκινικών κυττάρων του ήπατος.

Τα σύκα μπορεί να έχουν κάποιες ευεργετικές επιδράσεις στο δέρμα, ειδικά σε άτομα με αλλεργική δερματίτιδα ή ξηρό δέρμα με φαγούρα ως αποτέλεσμα αλλεργιών. Μια κρέμα από εκχύλισμα αποξηραμένου σύκου που εφαρμόζεται δύο φορές την ημέρα για 2 εβδομάδες είναι πιο αποτελεσματική στη θεραπεία των συμπτωμάτων της δερματίτιδας από την κρέμα υδροκορτιζόνης και δεν έχει παρενέργειες.

Επιπλέον, το εκχύλισμα σύκου παρουσιάζει αντιοξειδωτικές επιδράσεις στα κύτταρα του δέρματος, μειώνει τη διάσπαση του κολλαγόνου και βελτιώνει την εμφάνιση των ρυτίδων.

Τα σύκα έχουν ποικίλα οφέλη για την υγεία. Μπορούν να βελτιώσουν την πέψη και να μειώσουν τη δυσκοιλιότητα, να βοηθήσουν στη διαχείριση των επιπέδων λίπους και σακχάρου στο αίμα και να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα.

Τα σύκα μπορεί να προκαλέσουν διάρροια ή άλλα πεπτικά προβλήματα και είναι, επίσης, αρκετά πλούσια σε βιταμίνη Κ, η οποία μπορεί να επηρεάσει τα αντιπηκτικά φάρμακα για την αραίωση του αίματος. Εάν παίρνετε αντιπηκτικά αίματος, θα πρέπει να διατηρείτε σταθερή την πρόσληψη σύκων και άλλων τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Κ, κάθε μέρα, για να μειώσετε τον κίνδυνο επιπλοκών.

Τέλος, κάποιοι μπορεί να είναι αλλεργικοί στα σύκα. Οι συκιές περιέχουν, επίσης, φυσικό λατέξ ή γαλακτώδες υγρό, στο οποίο μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι αλλεργικοί.

Πώς μπορείτε να συμπεριλάβετε τα σύκα στη διατροφή σας:

Φρέσκα. Τα φρέσκα σύκα είναι χαμηλά σε θερμίδες και αποτελούν ένα υπέροχο σνακ και είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε σαλάτες ή επιδόρπια. Μπορείτε, επίσης, να φτιάξετε μαρμελάδα σύκου ή κονσέρβες με φρέσκα σύκα (σε γυάλινα δοχεία).

Αποξηραμένα. Τα αποξηραμένα σύκα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και θερμίδες, επομένως, πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά στη θεραπεία της δυσκοιλιότητας από τα φρέσκα σύκα.

Φύλλα συκιάς. Τα φύλλα συκής είναι θρεπτικά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με διάφορους τρόπους. Συχνά, χρησιμοποιούνται με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιούνται τα αμπελόφυλλα, ως περιτύλιγμα για πιάτα που περιέχουν ρύζι, κρέας ή άλλες γεμίσεις.

Τσάι από φύλλα συκιάς. Το τσάι από φύλλα συκιάς παρασκευάζεται από αποξηραμένα φύλλα συκιάς. Μπορείτε να το φτιάξετε και μόνοι σας.

Μπορείτε να απολαύσετε τα σύκα με διάφορους τρόπους, αλλά λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, θα πρέπει να τρώτε αποξηραμένα σύκα με μέτρο ή να τα χρησιμοποιείτε ως περιστασιακή θεραπεία για τη δυσκοιλιότητα στο σπίτι.

Τα καλύτερα βότανα για την Υγεία σας

https://www.emedishop.gr/Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βότανα για την Υγεία σας

Διαβάστε, επίσης,

Κέικ με ξερά σύκα και κονιάκ

Μαρμελάδα από ξηρά σύκα

Σύκα

Φραγκόσυκα

Αποξηραμένα φρούτα και ξηροί καρποί

Τα αποξηραμένα φρούτα είναι υγιεινά;

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΑμπέλι
Επόμενο άρθροΜπανανιά
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θερίζουν οι καλοκαιρινές ιώσεις

Θερίζουν οι καλοκαιρινές ιώσεις. Πρόληψη και θεραπεία των καλοκαιρινών ιώσεων, για να μη σας χαλάσουν τις καλοκαιρινές διακοπές. Καλοκαιρινές ιώσεις Θωρακίστε τον οργανισμό σας με βιταμίνες,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ