Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕξαρτήσειςΑπαγορεύεται η ταυτόχρονη λήψη αλκοόλ και μαριχουάνας

Απαγορεύεται η ταυτόχρονη λήψη αλκοόλ και μαριχουάνας

Απαγορεύεται η ταυτόχρονη λήψη αλκοόλ και μαριχουάνας. Η ανάμειξη αλκοόλ και μαριχουάνας έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία

Όταν το αλκοόλ ή η μαριχουάνα ή Tetrahydrocannabinol ή τετραϋδροκανναβινόλη ή THC χρησιμοποιούνται μόνες τους και με μέτρο, αυτές οι ουσίες μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια και νόμιμα σε ορισμένες χώρες. Ωστόσο, όταν αναμειγνύονται μαζί, το αλκοόλ και η μαριχουάνα μπορεί να δημιουργήσουν δυσάρεστες παρενέργειες.

Η μαριχουάνα περιέχει τη χημική ουσία τετραϋδροκανναβινόλη (THC) που αλλοιώνει το μυαλό και δίνει στους χρήστες μια υψηλή αίσθηση ευφορίας. Η μαριχουάνα μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς τρόπους: μπορεί να καπνιστεί, να ατμιστεί, να τοποθετείται με επιθέματα στο δέρμα, να λαμβάνεται υπογλώσσια ή να προστεθεί στο φαγητό (βρώσιμη κάνναβη). Ανάλογα με τη μέθοδο με την οποία καταναλώνεται η μαριχουάνα, ο χρήστης μπορεί να αρχίσει να αισθάνεται τα αποτελέσματα μέσα σε λίγα λεπτά. Ανάλογα με το άτομο και την ποσότητα που καταναλώνεται, οι χρήστες μπορεί να βιώνουν αλλοιωμένες αισθήσεις (όπως, να βλέπουν πιο φωτεινά χρώματα και να έχουν αλλοιωμένη αίσθηση του χρόνου) καθώς και να έχουν προβλήματα με τη γνωστική λειτουργία. Έχουν αναφερθεί παραληρητικές ιδέες και παραισθήσεις όταν λαμβάνεται η μαριχουάνα σε υψηλές δόσεις. Αν και είναι πιθανό να εμφανιστούν αρνητικές παρενέργειες από τη μαριχουάνα, όπως άγχος και παράνοια, η ουσία θεωρείται, γενικά, ασφαλής και μη απειλητική για τη ζωή.

Παρά το γεγονός ότι το αλκοόλ είναι νόμιμο για άτομα άνω των 18 ετών, μπορεί να είναι επικίνδυνο και θανατηφόρο και να έχει παρενέργειες τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες. Συνήθως, 1 ή 2 ποτά προκαλούν αίσθημα χαλάρωσης και μειώνουν τις αναστολές. Περισσότερα ποτά μπορεί να οδηγήσουν σε αρνητικές παρενέργειες. Οι επιπτώσεις του αλκοόλ επηρεάζονται από το ύψος, το βάρος, το φύλο και την ανοχή του ατόμου που πίνει, καθώς και από παράγοντες, όπως το αν έχει φάει ή όχι πριν πιει. Κάποιος που πίνει αλκοόλ μπορεί να δυσκολεύεται στην ομιλία, να έχει θολή όραση και μειωμένη ακοή, υπνηλία, ναυτία και έμετο. Μπορεί, επίσης, να συμβεί δηλητηρίαση από το αλκοόλ, η οποία μπορεί να είναι θανατηφόρα εάν δεν αντιμετωπιστεί. Η μακροχρόνια χρήση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις και ηπατική νόσο. Ο κίνδυνος τραυματισμών μπορεί να αυξηθεί όταν κάποιος επιλέξει να αναμίξει αλκοόλ και μαριχουάνα.

Το να μεθύσει κάποιος από το αλκοόλ και την ίδια στιγμή να λαμβάνει μαριχουάνα, συχνά, αναφέρεται ως διασταυρωμένη αντίδραση. Η κατανάλωση αλκοόλ πριν από το κάπνισμα μαριχουάνας αυξάνει την απορρόφηση της THC και μπορεί να εντείνει τις επιδράσεις της ουσίας. Μελέτες έχουν δείξει ότι, εάν κάποιος πίνει αλκοόλ και στη συνέχεια καπνίζει μαριχουάνα, έχει «σημαντικά υψηλότερες συγκεντρώσεις στο αίμα του κύριου ψυχοδραστικού συστατικού της κάνναβης, της THC, καθώς και του κύριου ενεργού μεταβολίτη της THC από τη χρήση κάνναβης μόνο». Η μαριχουάνα επηρεάζει το κάθε άτομο διαφορετικά. Ωστόσο, κάποιοι μπορεί να παρουσιάσουν αρνητικές επιπτώσεις. Τα σωματικά συμπτώματα, όπως, η ναυτία και ο έμετος είναι συχνά, καθώς και η εφίδρωση και η ζάλη. Μπορεί να εμφανιστούν ψυχολογικά συμπτώματα, όπως, άγχος και αγωνία. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι ακόμη πιο έντονα εάν η μαριχουάνα καταναλωθεί ως βρώσιμη. Όταν η μαριχουάνα προστίθεται στο φαγητό απαιτείται χρόνος για να αφομοιωθεί και να αρχίσει ο χρήστης να έχει επιπτώσεις. Σε ακραίες περιπτώσεις κατανάλωσης βρώσιμης κάνναβης, οι άνθρωποι βιώνουν παραισθήσεις, αυταπάτες και άλλες ψυχωσικές αντιδράσεις. Η χρήση μαριχουάνας πριν από την κατανάλωση αλκοόλ απαγορεύει την οδήγηση.

Οι άνθρωποι, συχνά, λαμβάνουν αλκοόλ και μαριχουάνα μαζί. Και οι δύο ουσίες έχουν παρόμοια αποτελέσματα στο σώμα και το μυαλό, συμπεριλαμβανομένης της υπνηλίας, της επιβράδυνσης των αντανακλαστικών και των αλλαγών στην κρίση και την αντίληψη του χρόνου.

Ο συνδυασμός μαριχουάνας και αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τα αποτελέσματα και των δύο ουσιών και να προκαλέσει ανεπιθύμητες αντιδράσεις. Ο συνδυασμός μπορεί, επίσης, να οδηγήσει τους ανθρώπους σε ασυνήθιστες ή επικίνδυνες συμπεριφορές.

Δεν αντιδρούν όλοι με τον ίδιο τρόπο στη μαριχουάνα, στο αλκοόλ ή στο συνδυασμό και των δύο και πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο στο πώς θα ανταποκριθεί ένα άτομο. Ωστόσο, είναι χρήσιμο να κατανοήσουμε τα πιθανά αποτελέσματα της ανάμειξης αυτών των φαρμάκων.

Ανάμειξη αλκοόλ και μαριχουάνας

Αλλαγές στην κρίση

Τόσο το αλκοόλ όσο και η κάνναβη μπορούν να επηρεάσουν την κρίση ενός ατόμου. Όταν οι άνθρωποι συνδυάζουν τις δύο ουσίες, αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να ενταθεί. Η συνδυασμένη χρήση τους μπορεί να προκαλέσει συσκότιση, απώλεια μνήμης και αυξημένη πιθανότητα εμπλοκής σε επικίνδυνες συμπεριφορές.

Αφυδάτωση

Το αλκοόλ είναι διουρητικό, που σημαίνει ότι κάνει τους ανθρώπους να παράγουν περισσότερα ούρα. Μετά από αρκετές ώρες, αυτό μπορεί να τους οδηγήσει σε αφυδάτωση, καθώς, χάνουν περισσότερα υγρά από όσα προσλαμβάνουν. Η χρήση αλκοόλ και κάνναβης μαζί θα μπορούσε να εντείνει αυτό το αποτέλεσμα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η χρόνια χρήση μαριχουάνας μπορεί να οδηγήσει σε σύνδρομο υπερέμεσης από κανναβινοειδή που προκαλεί σοβαρή ναυτία, έμετο και αφυδάτωση. Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της συχνής βαριάς χρήσης αλκοόλ και της κακής ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της ψυχολογικής δυσφορίας και της χαμηλής ικανοποίησης από τη ζωή. Η χρήση κάνναβης μπορεί να επιδεινώσει ή να επιταχύνει την εμφάνιση ψυχιατρικών ασθενειών.

Μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι της σωματικής υγείας από την ταυτόχρονη χρήση αλκοόλ και μαριχουάνας

Προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα
Καρδιακές παθήσεις
Αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος
Νεφρική ανεπάρκεια
Διαταραχές στο συκώτι
Μειωμένη γνωστική λειτουργία
Η χρήση μαριχουάνας μπορεί να συμβάλει σε γνωστική εξασθένηση, μειωμένη προσοχή και μνήμη και χαμηλό IQ.

Η μακροχρόνια χρήση τόσο αλκοόλ όσο και THC μπορεί να προκαλέσει δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο και ο συνδυασμός αυτών των ουσιών οδηγεί σε πιο εμφανή αποτελέσματα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι βαρείς χρήστες THC που πίνουν αλκοόλ έχουν χειρότερη γνωστική λειτουργία από τους ανθρώπους που καταναλώνουν μόνο αλκοόλ.

Η THC και το αλκοόλ μαζί μπορούν, επίσης, να βλάψουν τους χρόνους αντίδρασης και άλλες γνωστικές λειτουργίες που είναι απαραίτητες για την ασφαλή οδήγηση. Μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι όσοι συνδύαζαν THC και αλκοόλ εμφάνιζαν σταθερά μειωμένη απόδοση κατά τη διάρκεια των προσομοιώσεων οδήγησης. Τα αποτελέσματα έδειξαν, επίσης, ότι οι τακτικοί χρήστες κάνναβης έκαναν περισσότερα λάθη οδήγησης από εκείνους που δεν έπαιρναν τακτικά την τετραϋδροκανναβινόλη.

Εξάρτηση

Μια αναδρομική μελέτη του 2017 προτείνει ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν αλκοόλ και THC, μαζί, συνήθως, καταναλώνουν περισσότερη ποσότητα και από τις δύο ουσίες. Αυτή η υψηλότερη πρόσληψη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εξάρτησης από το αλκοόλ, την THC ή και από τα δύο. Μια μελέτη του 2019 το υποστηρίζει αυτό, διαπιστώνοντας ότι όσοι χρησιμοποιούν αλκοόλ και THC ταυτόχρονα είναι πιθανό να πίνουν περισσότερο αλκοόλ, πιο συχνά.

Υπερβολική δόση

Όπως με κάθε χρήση ουσιών, υπάρχει πιθανότητα υπερδοσολογίας. Όπως δείχνει η έρευνα, οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν και αλκοόλ και THC, μαζί, τείνουν να καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα και από τις δύο ουσίες. Τα υψηλά ποσοστά κατανάλωσης αυξάνουν τον κίνδυνο υπερδοσολογίας.

Κάπνισμα THC μετά την κατανάλωση αλκοόλ

Το κάπνισμα THC μετά την κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει την απορρόφηση της τετραϋδροκανναβινόλης (THC), η οποία είναι το κύριο ψυχοδραστικό συστατικό της κάνναβης. Οι άνθρωποι που καπνίζουν THC μετά την κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να έχουν έντονα και δυσάρεστα συμπτώματα, όπως ζάλη, εφίδρωση, ναυτία και έμετο. Η αυξημένη απορρόφηση της THC μπορεί, επίσης, να προκαλέσει άγχος, πανικό και παράνοια.

Κατανάλωση αλκοόλ μετά το κάπνισμα THC

Η χρήση THC πριν από το αλκοόλ μπορεί να επιβραδύνει την αύξηση των επιπέδων αλκοόλ στο αίμα, η οποία μπορεί να μειώσει ή να καθυστερήσει την αίσθηση της μέθης. Εάν η χρήση THC επιβραδύνει την αύξηση των επιπέδων αλκοόλ στο αίμα, αυτό μπορεί να οδηγήσει στους ανθρώπους να πίνουν περισσότερο από το συνηθισμένο. Με τη σειρά του, αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τις επικίνδυνες συμπεριφορές και την πιθανότητα δηλητηρίασης από το αλκοόλ.

Αλκοόλ και βρώσιμη κάνναβη

Άλλες μορφές κάνναβης, όπως, η βρώσιμη, μπορούν, επίσης, να αλληλεπιδράσουν με το αλκοόλ και να αυξήσουν τα επίπεδα, ανάλογα με την ποσότητα THC και των άλλων κανναβινοειδών που περιέχουν. Το αλκοόλ μπορεί, επίσης, να αυξήσει την όρεξη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην υπερβολική κατανάλωση φαγητών και σε παχυσαρκία. Τα άτομα που πίνουν αλκοόλ και καταναλώνουν βρώσιμη κάνναβη θα πρέπει να την αποφεύγουν, εντελώς, αν πίνουν αλκοόλ.

Η χρήση THC και αλκοόλ μαζί μπορεί να εντείνει τα αποτελέσματα και των δύο ουσιών. Είναι ασφαλέστερο να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε ουσία από τις δύο, χωρίς, την άλλη. Τα άτομα που επιλέγουν να αναμειγνύουν και τις δύο ουσίες πρέπει να μετρούν πόσο αλκοόλ και THC καταναλώνουν.

Βιβλιογραφία

American Psychological Association. (2014). Regular marijuana use bad for teens’ brains
https://www.apa.org/news/press/releases/2014/08/regular-marijuana
Downey, L. A., et al. (2013). The effects of cannabis and alcohol on simulated driving: Influences of dose and experience [Abstract].
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22871272
Evidence brief: Risk factors for simultaneous use of alcohol and cannabis. (2018).
https://www.publichealthontario.ca/-/media/documents/eb-risk-factors-alcohol-cannabis.pdf?la=en
Linden-Carmichael, A. N., et al. (2019). Simultaneous use of alcohol and marijuana: Patterns and individual differences [Abstract].
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31304834
Lukas, S. E., & Orozco, S. (2001). Ethanol increases plasma Δ9-tetrahydrocannabinol (THC) levels and subjective effects after marihuana smoking in human volunteers.
https://www.researchgate.net/publication/11802477_Ethanol_increases_plasma_D9-tetrahydrocannabinol_THC_levels_and_subjective_effects_after_marihuana_smoking_in_human_volunteers
Lukas, S. E., et al. (1992). Marihuana attenuates the rise in plasma ethanol levels in human subjects [Abstract].
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1326277
Mäkelä, P., et al. (2015). Mental health and alcohol use: A cross-sectional study of the Finnish general population [Abstract].
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25192709
Perez-Reyes, M., & Cook, C. E. (1993). Letter to the editor: On the marihuana attenuation of the rise of ethanol levels in human subjects.
https://www.nature.com/articles/npp199377.pdf
Ramaekers, J. G., et al. (2010). Tolerance and cross-tolerance to neurocognitive effects of THC and alcohol in heavy cannabis users.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3045517/
Resource documents: Resource document on opposition to cannabis as medicine. (2018).
https://www.psychiatry.org/psychiatrists/search-directories-databases/library-and-archive/resource-documents
Weir, K. (2015). Marijuana and the developing brain.
https://www.apa.org/monitor/2015/11/marijuana-brain
What are marijuana’s effects on other aspects of physical health? (2019).
https://www.drugabuse.gov/publications/research-reports/marijuana/what-are-marijuana%E2%80%99s-effects-on-other-aspects-of-physical-health%3F
What are the effects of mixing weed and alcohol? (2019).
https://www.alcohol.org/mixing-with/marijuana/
Yurasek, A. M., et al. (2017). Co-use of alcohol and cannabis: A review [Abstract].
https://link.springer.com/article/10.1007/s40429-017-0149-8

Η καλύτερη κάνναβη για την υγεία σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε την καλύτερη κάνναβη για την υγεία σας

Διαβάστε, επίσης,

Απαγορεύεται η ταυτόχρονη λήψη αλκοόλ και κουετιαπίνης

Αλκοολική κίρρωση ήπατος

Αλκοολισμός

Αλκοολική ηπατίτιδα

Κάνναβη και στέρηση αλκοόλ και οπιούχων

Τα πεπτίδια για τον αλκοολισμό

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Οι πιο συχνές είναι η υπερπλασία προστάτη, η προστατίτιδα και ο καρκίνος προστάτη Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ