Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΔιαγνωστικές εξετάσειςΟ προσδιορισμός των κανναβινοειδών σε δείγματα ούρων

Ο προσδιορισμός των κανναβινοειδών σε δείγματα ούρων

Ο προσδιορισμός των κανναβινοειδών σε δείγματα ούρων. Ο προσδιορισμός των κανναβινοειδών σε τοξικολογικές εξετάσεις.

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Η κάνναβη είναι η πιο συχνή καταναλωμένη παράνομη ουσία παγκοσμίως. Η Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη (THC), η 11-υδροξυ-Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη (11-OH-THC), η 11-νορ-9-καρβοξυ-Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη (THC-COOH), η κανναβιδιόλη (CBD) και η κανναβινόλη (CBN) μπορούν να μετρηθούν σε δείγματα ούρων;

Η μικροεκχύλιση (MEPS-Microextraction by packed sorbent) χρησιμοποιείται για την προσυμπύκνωση των αναλυτών, οι οποίοι ανιχνεύονται με αέρια χρωματογραφία-φασματομετρία μάζας.

Αυτή η αναλυτική μέθοδος επιτρέπει τον προσδιορισμό των κανναβινοειδών σε δείγματα ούρων χρησιμοποιώντας τη μέθοδο MEPS, μια γρήγορη, απλή και χαμηλού κόστους εναλλακτική λύση σε σχέση με τις συμβατικές τεχνικές.

Η κάνναβη είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο συχνά χρησιμοποιούμενα ναρκωτικά. Διάφορα παρασκευάσματα της Cannabis sativa, συμπεριλαμβανομένης της μαριχουάνας, καταναλώνονται από 200-300 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, καθιστώντας τα τις πιο δημοφιλείς παράνομες ουσίες του εικοστού πρώτου αιώνα.

Η νομιμοποιημένη κάνναβη προκαλεί ανησυχίες;

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η κάνναβη έχει επιζήμια επίδραση στις νευρωνικές συνδέσεις του αναπτυσσόμενου εγκεφάλου και μπορεί να υπάρξει εξάρτηση. Η δηλητηρίαση από κάνναβη ενέχει πολλούς κινδύνους, ειδικά κατά την οδήγηση.

Η ψυχαγωγική χρήση μαριχουάνας βλάπτει τη γνωστική και ψυχοκινητική απόδοση και μπορεί, επίσης, να αλλάξει την κρίση και να προκαλέσει παράνοια ή ψύχωση σε υψηλές δόσεις. Ως εκ τούτου, οι υγειονομικές αρχές θα πρέπει να γνωρίζουν, ιδιαίτερα, αυτές τις επιπτώσεις, ειδικά τώρα που η αποποινικοποίηση ή/και νομιμοποίηση της χρήσης υιοθετείται σε πολλές χώρες.

Ωστόσο, η κάνναβη μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς, συνήθως, για τον έλεγχο του πόνου και σε νευροεκφυλιστικές διαταραχές και στον καρκίνο.

Τα πιο αναλυμένα κανναβινοειδή στην κλινική τοξικολογία είναι η Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη (THC), η οποία είναι το πιο ψυχοδραστικό από τα κανναβινοειδή που αναφέρονται. Η 11-υδροξυ-Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη (11-OH-THC), ένας παραισθησιογόνος μεταβολίτης που λαμβάνεται με μικροσωμική υδροξυλίωση της THC. Η ανενεργή ουσία 11-νορ-9-καρβοξυ-Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη (THC-COOH), προϊόν της οξείδωσης της 11-OH-THC έχει μεγάλο ενδιαφέρον για διαγνωστικούς σκοπούς. Η κανναβιδιόλη (CBD) και η κανναβινόλη (CBN) δεν έχουν γνωστές ψυχοδραστικές ιδιότητες.

Τα ούρα έχουν υψηλότερα παράθυρα ανίχνευσης σε σύγκριση με το αίμα και το στοματικό υγρό και η τοξικολογική εξέταση ούρων χρησιμοποιείται, ευρέως, σε δοκιμές οδήγησης υπό την επήρεια ναρκωτικών και σε δοκιμές φαρμάκων στο χώρο εργασίας.

Τα κανναβινοειδή μπορεί να εντοπιστούν στα ούρα για ημέρες ή εβδομάδες μετά τη χρήση λόγω της υψηλής κατακράτησης στους ιστούς ανάλογα με τη συχνότητα και τη διάρκεια της έκθεσης.

Η μικροεκχύλιση με τη μέθοδο MEPS είναι μια σμίκρυνση της εκχύλισης στερεάς φάσης (SPE-solid-phase extraction) που εφαρμόζεται, κυρίως, για μετρήσεις φαρμάκων. Η κύρια διάκριση μεταξύ των δύο τεχνικών είναι ότι στη μέθοδο MEPS, το υλικό εισάγεται απευθείας σε μια σύριγγα, αντί να τοποθετείται σε ξεχωριστή στήλη, όπως συμβαίνει στη μέθοδο SPE.

Αυτή η τεχνική εκχύλισης χρησιμοποιείται για τον ποσοτικό προσδιορισμό της THC και των μεταβολιτών σε δείγματα στοματικών υγρών χρησιμοποιώντας την υγρή χρωματογραφία-φασματομετρία μάζας.

Η τοξικολογική εξέταση για μαριχουάνα

Η κάνναβη ή μαριχουάνα είναι ένα φυτό που παράγει ενώσεις που ονομάζονται κανναβινοειδή, όπως η τετραϋδροκανναβινόλη (THC). Τα κανναβινοειδή έχουν ποικίλες επιδράσεις στο σώμα και μπορούν να καταναλωθούν για ιατρικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς.

Η τοξικολογική εξέταση για κάνναβη γίνεται, συχνότερα, με τη χρήση δείγματος ούρων, αλλά μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθούν δείγματα αίματος, σάλιου ή μαλλιών.

Αν και η χρήση μαριχουάνας μπορεί να ελεγχθεί μόνη της, αυτή η δοκιμή, συχνά, συνδυάζεται με άλλες ουσίες ως μέρος ενός ευρύτερου πάνελ ελέγχου, όπως ένα τεστ ναρκωτικών 10 ουσιών. Τα θετικά αποτελέσματα του προσυμπτωματικού ελέγχου θα πρέπει να επιβεβαιώνονται με ένα δεύτερο, πιο συγκεκριμένο τεστ επιβεβαίωσης.

Το τοξικολογικό τεστ μαριχουάνας χρησιμοποιείται για την ανίχνευση ενδείξεων χρήσης μαριχουάνας.

Ο έλεγχος για μαριχουάνα και άλλα φάρμακα μπορεί να πραγματοποιηθεί για πολλούς λόγους:

Ιατρικός έλεγχος: Αν και δεν είναι συνηθισμένος ο έλεγχος ασθενών που νοσηλεύονται για χρήση ναρκωτικών, το τεστ μαριχουάνας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση ασθενών σε εξειδικευμένα ιατρικά περιβάλλοντα, όπως η ψυχιατρική φροντίδα και τα προγράμματα θεραπείας χρήσης ουσιών.

Χώρος εργασίας: Οι χώροι εργασίας ενδέχεται να απαιτούν από τους αιτούντες να υποβάλλονται σε εξετάσεις για τη χρήση μαριχουάνας και άλλων ναρκωτικών. Οι δοκιμές απαιτούνται σε ορισμένους χώρους εργασίας, όπως οι μεταφορές και άλλες βιομηχανίες.

Στρατός: Απαιτούνται τυχαίες δοκιμές ναρκωτικών από το Υπουργείο Άμυνας για μέλη του στρατού. Μπορούν, επίσης, να παραγγελθούν δοκιμές ναρκωτικών όταν ένας διοικητής πιστεύει ότι ένα μέλος της υπηρεσίας κάνει χρήση ναρκωτικών ή μετά από ένα ζήτημα ασφάλειας ή ατύχημα.

Αθλητισμός: Μπορεί, επίσης, να απαιτηθεί δοκιμή φαρμάκων για επαγγελματίες αθλητές. Τα κανναβινοειδή απαγορεύονται για τους αγωνιζόμενους αθλητές.

Νομικοί και ιατροδικαστικοί λόγοι: Δοκιμές για μαριχουάνα και άλλα ναρκωτικά μπορεί να διεξαχθούν σε δικαστική υπόθεση ή έρευνα. Για παράδειγμα, η δοκιμή ναρκωτικών μπορεί να παρέχει στοιχεία για ένα έγκλημα, όπως η κακοποίηση παιδιών.
Οι δοκιμές για μαριχουάνα, ειδικά στα ούρα, ανιχνεύουν στοιχεία χρήσης, όχι τρέχουσα μέθη ή εθισμό. Η μαριχουάνα μπορεί να ανιχνευθεί για μια περίοδο ημερών, εβδομάδων ή μηνών μετά τη χρήση. Το μήκος αυτού του παραθύρου ανίχνευσης εξαρτάται από την ποσότητα και τη συχνότητα της μαριχουάνας που χρησιμοποιείται, καθώς και από τον τύπο του δείγματος:

Δοκιμή παραθύρου Εκτιμώμενης Ανίχνευσης Δείγματος

ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑΣ

Αίμα Έως 7 ημέρες

Μαλλιά Έως 90 ημέρες

Σάλιο Έως 24 ώρες

Ούρα Έως 3 ημέρες (έως 6 εβδομάδες σε βαρείς χρήστες)

Τι μετρά το τεστ μαριχουάνας;

Ο έλεγχος φαρμάκων για μαριχουάνα μετρά τα κανναβινοειδή ή τους μεταβολίτες των κανναβινοειδών σε ένα δείγμα αίματος, μαλλιών, σάλιου ή ούρων. Οι μεταβολίτες είναι ουσίες που δημιουργούνται, ενώ το σώμα διασπά ένα φάρμακο. Η μαριχουάνα παράγει πάνω από 100 διαφορετικά κανναβινοειδή, αλλά μόνο λίγα κανναβινοειδή και οι μεταβολίτες τους μετρώνται σε τοξικολογικές εξετάσεις μαριχουάνας.

Τα τεστ μαριχουάνας, συνήθως, μετρούν τη δέλτα-9-THC, το κύριο ψυχοδραστικό κανναβινοειδές στη μαριχουάνα, και/ή τους μεταβολίτες της. Άλλα κανναβινοειδή, όπως η κανναβιδιόλη (CBD), περιλαμβάνονται λιγότερο συχνά στις δοκιμές μαριχουάνας.

Οι δοκιμές φαρμάκων κάνναβης περιγράφουν διάφορες μεθοδολογίες δοκιμής φαρμάκων για τη χρήση της κάνναβης στην ιατρική, τον αθλητισμό και τη νομοθεσία. Η χρήση κάνναβης είναι ιδιαίτερα ανιχνεύσιμη και μπορεί να ανιχνευθεί με ανάλυση ούρων, ανάλυση μαλλιών, καθώς και τεστ σάλιου για μέρες ή εβδομάδες.

Σε αντίθεση με το αλκοόλ, για το οποίο η βλάβη μπορεί να μετρηθεί εύκολα με τη χρήση αλκοτέστ (και επιβεβαιώνεται με μέτρηση περιεκτικότητας σε αλκοόλ στο αίμα), η έγκυρη ανίχνευση για κάνναβη είναι χρονοβόρα και οι δοκιμές δεν μπορούν να προσδιορίσουν κατά προσέγγιση το βαθμό βλάβης. Η έλλειψη κατάλληλων δοκιμών και συμφωνημένων επιπέδων ανίχνευσης είναι ένα ζήτημα στη νομιμότητα της κάνναβης, ειδικά, όσον αφορά την οδήγηση σε κατάσταση μέθης.

Οι συγκεντρώσεις που λαμβάνονται από τέτοιες αναλύσεις μπορεί, συχνά, να είναι χρήσιμες για τη διάκριση της ενεργητικής χρήσης από την παθητική έκθεση, του χρόνου που έχει παρέλθει από τη χρήση και της έκτασης ή της διάρκειας χρήσης.

Τα περισσότερα κανναβινοειδή είναι λιπόφιλα (λιποδιαλυτές) ενώσεις που αποθηκεύονται εύκολα στο λίπος, αποδίδοντας έτσι μεγάλο χρόνο ημιζωής αποβολής σε σχέση με άλλα ψυχαγωγικά φάρμακα. Οι μεταβολίτες της κάνναβης είναι, συνήθως, ανιχνεύσιμοι σε τεστ ούρων από 3 ημέρες έως 10 ημέρες. Οι βαρείς χρήστες μπορούν να έχουν θετικά τεστ για 30 ημέρες ή περισσότερο μετά τη διακοπή της χρήσης κάνναβης. Η χρονική διάρκεια μπορεί να ποικίλλει σε κάποιο βαθμό ανάλογα με το μεταβολισμό, την ποσότητα και τη συχνότητα χρήσης.

Μέθοδοι τοξικολογικής εξέτασης της κάνναβης

Εξέταση ούρων

Η χρήση μαριχουάνας μπορεί να ανιχνευθεί έως και 3–5 ημέρες μετά την έκθεση για σπάνιους χρήστες, 1–15 ημέρες για βαρείς χρήστες και 1–30 ημέρες για χρόνιους χρήστες ή/και χρήστες με υψηλό σωματικό λίπος.

Κάτω από το τυπικό όριο των 50 ng/mL που χρησιμοποιείται για τη δοκιμή κάνναβης, ένας περιστασιακός χρήστης ή ένας χρήστης που μένει εκτός χρήσης κάνναβης θα ήταν πολύ απίθανο να είναι θετικός μετά από 3-4 ημέρες από την τελευταία χρήση και ένας χρόνιος χρήστης είναι πιθανό να έχει θετικό τεστ πολύ πέραν των 7 ημερών. Χρησιμοποιώντας ένα πιο ευαίσθητο όριο των 20 ng/mL (λιγότερο συχνό, αλλά εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από ορισμένα εργαστήρια), οι πιο πιθανοί μέγιστοι χρόνοι είναι 7 ημέρες και 21 ημέρες, αντίστοιχα. Σε έκτακτες περιπτώσεις παρατεταμένης χρήσης μαριχουάνας, είναι δυνατοί χρόνοι ανίχνευσης άνω των 30 ημερών σε ορισμένα άτομα στο όριο των 20 ng/mL.

Ωστόσο, κάθε άτομο είναι διαφορετικό και οι χρόνοι ανίχνευσης μπορεί να ποικίλλουν λόγω μεταβολισμού ή άλλων παραγόντων. Εξαρτάται, επίσης, από το εάν η τετραϋδροκανναβινόλη (THC) ή οι μεταβολίτες της δοκιμάζονται, οι οποίοι μεταβολίτες έχουν πολύ μεγαλύτερο χρόνο ανίχνευσης από την THC. Η THC, το κύριο ψυχοδραστικό συστατικό της κάνναβης, μπορεί να ανιχνευθεί μόνο στο σάλιο και στο στοματικό υγρό για 2-24 ώρες, στις περισσότερες περιπτώσεις.

Ο κύριος μεταβολίτης που απεκκρίνεται στα ούρα είναι η 11-Nor-9-καρβοξυ-THC, γνωστή και ως THC-COOH. Τα περισσότερα τεστ ναρκωτικών κάνναβης αποδίδουν θετικό αποτέλεσμα όταν η συγκέντρωση της THC-COOH στα ούρα υπερβαίνει τα 50 ng/mL. Η εξέταση ούρων είναι μια δοκιμασία που βασίζεται σε ανοσοϊστοχημεία με την αρχή της ανταγωνιστικής δέσμευσης. Φάρμακα που μπορεί να υπάρχουν στο δείγμα ούρων ανταγωνίζονται το αντίστοιχο συζυγές φαρμάκου για θέσεις δέσμευσης στο ειδικό τους αντίσωμα.

Η χρήση κάνναβης περιλαμβάνεται στην «διαλογή ούρων με 10 ουσίς», καθώς και στο «SAMHSA-5», πέντε ουσίες που ελέγχονται σε τυπικές δοκιμές ναρκωτικών.

Είναι γνωστό, ότι ψευδώς θετικά αποτελέσματα προκαλούνται από την κατανάλωση σπόρων κάνναβης, χαμηλής περιεκτικότητας σε THC κάνναβης και συμπληρωμάτων με CBD, αλλά και φαρμάκων , όπως οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων, αν και η πιο λεπτομερής, πιο ακριβής δοκιμή αερίου χρωματογραφίας-φασματομετρίας μάζας (GCMS-gas chromatography-mass spectrometer) δείχνει τη διαφορά.

Τα διατροφικά συμπληρώματα ψευδαργύρου, λέγεται, ότι μπορούν να καλύψουν την παρουσία THC και άλλων φαρμάκων στα ούρα.

Τεστ Duquenois-Levine

Χρησιμοποιείται, συνήθως, ως τεστ διαλογής για την ανίχνευση κανναβινοειδών, αλλά δε μπορεί να επιβεβαιώσει οριστικά την παρουσία κάνναβης, καθώς ένα μεγάλο φάσμα ουσιών έχει αποδειχθεί ότι δίνει ψευδώς θετικά αποτελέσματα. Το τεστ Duquenois–Levine είναι ένα απλό τεστ χημικής χρωματικής αντίδρασης που αναπτύχθηκε αρχικά στη δεκαετία του 1930 από τον Pierre Duquénois. Για τη διενέργεια της δοκιμής, ένας χρήστης πρέπει απλώς να αναμείξει τις χημικές ουσίες με ένα σωματίδιο της ύποπτης ουσίας. Εάν οι χημικές ουσίες γίνουν μοβ, αυτό δείχνει την πιθανότητα ΧΡΉΣΗς μαριχουάνας. Αλλά οι χρωματικές παραλλαγές μπορεί να είναι λεπτές και οι μετρήσεις μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον εξεταστή.

Azo dyes (Fast Blue B/BB). Οι αζωχρωστικές Fast Blue B (3,3′-dimethoxybiphenyl-4,4′-bisdiazonium chloride και Fast Blue BB (4-benzoylamino-2,5- χλωριούχο διαιθοξυβενζολοδιαζώνιο θεωρούνται ανώτερες από το Duquenois–Levine και είναι επί του παρόντος τα πιο συνιστώμενα αντιδραστήρια που χρησιμοποιούνται για δοκιμές κανναβινοειδών. Υπάρχουν και άλλες βαφές Azo που είναι κατάλληλες για ανίχνευση κανναβινοειδών, αλλά θεωρούνται καρκινογόνες.

Δοκιμή CBD Beam. Ο ιστός της κάνναβης, ο οποίος είναι τυπικά χαμηλός σε THC, αλλά υψηλός σε CBD, δίνει ένα μωβ χρώμα όταν υποβάλλεται σε επεξεργασία με βάσεις. Η δοκιμή είναι σχετικά απλή και φθηνή και τυπικά περιλαμβάνει την τοποθέτηση του δείγματος δοκιμής σε διάλυμα 5% υδροξειδίου του καλίου και 95% αιθανόλης. Μετά από περίπου δέκα λεπτά, τα δείγματα με CBD παρουσιάζουν ένα ιώδες/μοβ/ροζ χρώμα. Η δοκιμή είναι ειδική για την CBD και δεν αντιδρά στην THC.

Εξέταση μαλλιών για κανναβινοειδή

Η χρήση κάνναβης είναι ανιχνεύσιμη με τεστ μαλλιών. Αυτό παρέχει μια περίοδο ανίχνευσης περίπου 90 ημερών. Εάν τα μαλλιά ενός ατόμου είναι κοντύτερα από 40 εκατοστά, αυτή η περίοδος ανίχνευσης θα είναι μικρότερη. Το παράθυρο ανίχνευσης για τη δοκιμή κάνναβης στις τρίχες σώματος είναι μεγαλύτερο, επειδή οι τρίχες του σώματος μεγαλώνουν πιο αργά από τις τρίχες στο κεφάλι και παραμορφώνουν το χρονικό πλαίσιο ανίχνευσης. Η δοκιμή φαρμάκων για τα μαλλιά μετρά το μητρικό μεταβολίτη της μαριχουάνας που είναι ενσωματωμένος μέσα στον στέλεχος της τρίχας και εξαλείφει την εξωτερική μόλυνση ως πηγή θετικού αποτελέσματος. Το παράθυρο ανίχνευσης των δοκιμών φαρμάκων για τα μαλλιά για κάνναβη μπορεί να είναι έως και 1 pg/mg.

Εξέταση σάλιου για κανναβινοειδή

Η κάνναβη είναι ανιχνεύσιμη με τεστ σάλιου. Ακριβώς, όπως η εξέταση αίματος, η εξέταση σάλιου ανιχνεύει την παρουσία μητρικών φαρμάκων και όχι τους ανενεργούς μεταβολίτες τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα μικρότερο παράθυρο ανίχνευσης κάνναβης με το τεστ σάλιου. Η Δ9 THC είναι η μητρική ένωση. Εάν ένα δείγμα σάλιου ελεγχθεί σε εργαστήριο, το επίπεδο ανίχνευσης μπορεί να είναι τόσο χαμηλό όσο 0,5 ng/mL (έως και 72 ώρες μετά τη λήψη).

Εξέταση αίματος για κανναβινοειδή

Η κάνναβη είναι ανιχνεύσιμη στο αίμα για περίπου 12–24 ώρες, με βαριά/συχνή χρήση ανιχνεύσιμη στο αίμα για έως και 7 ημέρες (ανάλογα με το σύστημα ανανέωσης του αίματος ενός ατόμου). Οι εξετάσεις αίματος χρησιμοποιούνται λιγότερο συχνά. Τα ούρα περιέχουν κυρίως THC-COOH, ενώ τα μαλλιά, το στοματικό υγρό και ο ιδρώτας περιέχουν, κυρίως, THC. Το αίμα μπορεί να περιέχει και τις δύο ουσίες, με τις σχετικές ποσότητες να εξαρτώνται από την πρόσφατη χρήση και την έκταση της χρήσης.

Νευρολογικός έλεγχος για κανναβινοειδή

Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα δείχνει, κάπως, πιο επίμονα κύματα άλφα ελαφρώς χαμηλότερης συχνότητας από τα συνηθισμένα. Τα κανναβινοειδή παράγουν μια «σημαντική καταστολή της κινητικής δραστηριότητας» μέσω της ενεργοποίησης των νευρωνικών υποδοχέων κανναβινοειδών που ανήκουν στον υποτύπο CB1.

Ανιχνεύεται η χρήση HHC;

Η Hydroxyhexahydrocannabinol ή πιο απλά Hexahydrocannabinol ή HHC ή Εξαϋδροκανναβινόλη είναι μια χημική ένωση από το φυτό της κάνναβης και πιο συγκεκριμένα από την ποικιλία Sativa.

Εξαρτάται από τον τύπο του τεστ φαρμάκων που χρησιμοποιείται και το συγκεκριμένο φάρμακο για το οποίο γίνεται έλεγχος. Οι πιο συχνές εξετάσεις για έλεγχο φαρμάκων γίνεται στα ούρα, στο σάλιο και στα μαλλιά.

Η χρήση κανναβινοειδών HHC δε θα δώσει θετικές τις περισσότερες δοκιμές για έλεγχο φαρμάκων. Ένας περιορισμένος αριθμός δοκιμασιών μπορεί να ανιχνεύσει με ακρίβεια τη χρήση κανναβινοειδών HHC.

Ορισμένες δοκιμές φαρμάκων έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την ανίχνευση HHC και αυτές οι δοκιμές ενδέχεται να μην είναι αξιόπιστες. Επιπλέον, η HHC μπορεί να παραμείνει στο σύστημα ενός ατόμου για εβδομάδες ή και μήνες.

Ο Etter (2021) ανέφερε ότι τα προϊόντα ελαίου CBD που προέρχονται από κάνναβη που προσφέρει η HHC, συχνά, διασταυρώνονται διαγνωστικά με την THC κατά τη διάρκεια των δοκιμών. Η HHC διασταυρώνεται με την THC λόγω του τρόπου με τον οποίο ελέγχονται. Τα περισσότερα έλαια CBD ελέγχονται για THC χρησιμοποιώντας μια διαδικασία γνωστή ως «χρωματογραφία λεπτής στιβάδας» ή «TLC-thin layer chromatography». Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει την εφαρμογή μικρής ποσότητας λαδιού σε μια λωρίδα χαρτιού και στη συνέχεια ψεκασμό της με ένα διαλύτη. Εάν υπάρχει THC στο λάδι, θα διαλυθεί στο διαλύτη και θα σχηματίσει μια μωβ ή πράσινη ταινία στη λωρίδα. Ωστόσο, τα προϊόντα της HHC είναι συχνά διασταυρωμένα μολυσμένα με THC ακόμη και όταν δεν περιέχουν THC, επειδή η THC στον αέρα μπορεί να μολύνει το λάδι. Ισχύει, ιδιαίτερα, εάν το λάδι ελέγχεται σε δωμάτιο που χρησιμοποιείται για τη δοκιμή άλλων προϊόντων για THC, όπως τα βρώσιμα.

Αυτό το κανναβινοειδές βρίσκεται σε προϊόντα βιομηχανικής κάνναβης και μπορεί να προκαλέσει θετικό αποτέλεσμα σε τοξικολογικές δοκιμές φαρμάκων. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε ένα ψευδώς θετικό αποτέλεσμα είναι να γνωρίζετε τις διάφορες ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν θετικό τεστ και να αποκαλύψετε όλα τα φάρμακα και τα συμπληρώματα που λαμβάνονται κατά τη λήψη του ιατρικού ιστορικού. Υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ του HHC και άλλων προϊόντων κάνναβης κατά τη διάρκεια των δοκιμών. Η πρώτη ομοιότητα είναι ότι και τα δύο προϊόντα αποτελούνται από κανναβινοειδή. Τα κανναβινοειδή είναι τα ενεργά συστατικά της κάνναβης που είναι υπεύθυνα για τα θεραπευτικά αποτελέσματα του φυτού. Το δεύτερο είναι ότι και τα δύο προϊόντα αποτελούνται από τερπένια. Τα τερπένια είναι οι αρωματικές ενώσεις που δίνουν στην κάνναβη τη μοναδική της μυρωδιά. Μια άλλη ομοιότητα είναι ότι και τα δύο προϊόντα αποτελούνται από τερπένια και ψυχοδραστικές ενώσεις.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένα άτομο μπορεί να είναι θετικό για HHC παρά το γεγονός ότι δε χρησιμοποιεί αυτό το κανναβινοειδές. Τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες, όπως φάρμακα, άλλα και ορισμένα τρόφιμα. Μερικά, όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη, μπορεί να προκαλέσουν ψευδώς θετικά για την HHC. Μια άλλη πιθανή αιτία ψευδώς θετικού είναι η μόλυνση του δείγματος. Εάν το δείγμα συλλεχθεί ή γίνει λάθος χειρισμός, μπορεί να μολυνθεί με άλλα κανναβινοειδή ή φάρμακα, συμπεριλαμβανομένης της THC.

Είναι ευρέως διαδεδομένος ο τοξικολογικός έλεγχος με τεστ ούρων, τα οποία συχνά ελέγχονται για την παρουσία μεταβολιτών και όχι για το ίδιο το κανναβινοειδές.

Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD

Διαβάστε περισσότερα για την Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Η καλύτερη Ιατρική Κάνναβη

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε την καλύτερη Ιατρική κάνναβη

Διαβάστε, επίσης

Τα κανναβινοειδή είναι οι προστάτες της ομοιόστασης και της υγείας

Κάνναβη και Κανναβινοειδή

Απαγορεύεται η ταυτόχρονη λήψη αλκοόλ και μαριχουάνας

Έλαιο κάνναβης

Cannabis Sativa

Η αντιφλεγμονώδης δράση της κάνναβης

Η κάνναβη αυξάνει τη δημιουργικότητα

Γιατί η κάνναβη θεραπεύει κάθε ασθένεια

Κάνναβη και καρκίνος

Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα

Ποιοι πρέπει να παίρνουν φαρμακευτική κάνναβη

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με κάνναβη

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο Αγγελική

Αιθέριο έλαιο Αγγελική. Προέρχεται από τη ρίζα του φυτού Angelica archangelica και είναι ιδανικό για την υγεία των γυναικών Tο αιθέριο έλαιο Angelica ή Αγγελική...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ