Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕναλλακτικές ΘεραπείεςΒόταναΟ αποκλεισμός των κανναβινοειδών υποδοχέων

Ο αποκλεισμός των κανναβινοειδών υποδοχέων

Ο αποκλεισμός των κανναβινοειδών υποδοχέων προκαλεί σοβαρές ψυχιατρικές διαταραχές και αυτό αποδεικνύει τη χρησιμότητα της κάνναβης στην υγεία

Το ενδογενές σύστημα κανναβινοειδών αποτελείται από τους υποδοχείς των κανναβινοειδών και από ενδογενείς ουσίες που συνδέονται με αυτούς τα ενδοκανναβινοειδή ή ενδογενή κανναβινοειδή.

Τα κανναβινοειδή δρουν τόσο κεντρικά όσο και περιφερικά, μέσω ειδικών υποδοχέων που ονομάζονται CB1.

Όλα ξεκίνησαν με τον αποκλεισμό των υποδοχεων των κανναβινοειδών για τη φαρμακευτική θεραπεία της παχυσαρκίας.

Τα ενδοκανναβινοειδή θεωρούνται νευροδιαβιβαστές με τη δράση της Δ9-THC-Tetrahydrocannabinol ή Δ9-Τετραϋδροκανναβινόλη που είναι η βασική δραστική ουσία της κάνναβης.

Η Cannabis Sativa είναι φυτό που καλλιεργείται, εδώ και 5000 χρόνια και χρησιμοποιείται στην υφαντουργία, αλλά και για την παρασκευή φαρμακευτικών και ευφορικών ουσιών.

Τα γνωστότερα παράγωγά του είναι η μαριχουάνα και το χασίς που είναι οι πιο διαδεδομένες ευφορικές ουσίες στον κόσμο.

Η κατανάλωση παραγώγων της κάνναβης προκαλεί αύξηση της όρεξης για εύγεστα φαγητά. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ανακαλύφθηκαν ειδικοί υποδοχείς, οι οποίοι αποτελούν τη θέση στην οποία η Δ9-TSH προκαλεί αναλγησία και ευφορία.

Το ενδογενές σύστημα κανναβινοειδών αποτελείται από τους υποδοχείς και από ενδογενείς ουσίες (ligands) που συνδέονται με αυτούς και είναι τα ενδοκανναβινοειδή.

Υπάρχουν δύο είδη υποδοχέων, οι CB1 και οι CB2. Είναι μεμβρανικοί υποδοχείς και συνδέονται με G πρωτεΐνες (G protein coupled receptors). Η ενεργοποίηση τους προκαλεί αναστολή της αδενυλικής κυκλάσης, αύξηση της ροής ιόντων καλίου και μείωση της ροής ιόντων ασβεστίου.

Οι υποδοχείς CB1 βρίσκονται, κυρίως, στο κεντρικό νευρικό σύστημα και είναι υποδοχείς εγκεφαλικού τύπου και οι υποδοχείς CB2 βρίσκονται, κυρίως, στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος κα είναι υποδοχείς περιφερικού τύπου. Βέβαια, οι υποδοχείς CB1 ανευρίσκονται και στους περιφερικούς ιστούς και εκφράζονται, κυρίως, προσυναπτικά, μεταβάλλοντας την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών, όπως το γ-αμινοβουτυρικό οξύ, η ντοπαμίνη, η νοραδρεναλίνη, το γλουταμινικό οξύ και η σεροτονίνη.

Οι ενδογενείς ουσίες πο αποτελούν φυσικούς συνδέτες (ligands) είναι η ανδαδαμίδη που συνδέεται και με τους δύο τύπους υποδοχέων και ανιχνεύεται στον εγκέφαλο, αλλά αργότερα ανακαλύφθηκαν και άλλα ενδοκανναβινοειδή.

Τα ενδικανναβινοειδή έχουν λιπόφιλη δομή και δεν αποθηκεύονται στο εσωτερικό των προσυναπτικών κυστιδίων, αλλά ενσωματώνονται στην κυτταρική μεμβράνη ως φωσφολιπίδια που είναι πρόδρομες ουσίες και θέσεις εναπόθεσης των ενδοκανναβινοειδών. Όπως, οι κλασικοί νευροδιαβιβαστές, τα ενδοκανναβινοειδή απελευθερώνονται από τους νευρώνες, μετά από εκπόλωση της μεμβράνης και την είσοδο των ιόνταν ασβεστίου μέσα στα κύτταρα και εξουδετερώνονται μετά την επαναπρόσληψή από το νευρώνα.

Το σύστημα των ενδοκανναβινοειδών έχει πολλές επιδράσεις στον οργανισμό:

-Διαδραματίζει ρόλο στην έκκριση των ορμονών στον υποθάλαμο και στην υπόφυση. Τα κανναβινοειδή αναστέλλουν την έκκριση προλακτίνης και της αυξητικής ορμόνης και προάγουν την εέκκριση της κορτικοτροπίνης (ACTH-Adrenocorticotropic hormone).

-Τα κανναβινοειδή έχουν δοσοεξαρτώμενη αγχολυτική δράση.

-Τα κανναβινοειδή ασκούν αντιφλεγμονώδη δράση

-Τα κανναβινοειδή δρουν στο καρδιοαγγειακό σύστημα και μεταβάλλουν τον καρδιακό ρυθμό και προκαλούν αγγειοδιαστολή

-Τα κανναβινοειδή δρουν στο αναπνευστικό σύστημα σε υπεραερισμό και υποαερισμό και προκαλούν βρογχοδιαστολή

-Τα κανναβινοειδή δρουν στο αναπαραγωγικό σύστημα και προκαλούν αναστολή της έκκρισης τεστοστερόνης, ανωορρηξία και χάλαση της μήτρας

-Τα ενδοκανναβινοειδή μειώνουν την ενδοφθάλμια πίεση

-Τα κανναβινοειδή έχουν ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες

-Τα κανναβινοειδή διαθέτουν νευροπροστατευτική δράση και προφυλάσσουν τους νευρώνες από την υποξία και το τραύμα

Όταν εκκρίνονται τα ενδοκανναβινοειδή μειώνεται ο πόνος, επέρχεται χαλάρωση, και κάποιος δεν έχει στρες και ξεχνά τα προβλήματα, βοηθάει στον ύπνο και προστατεύει τον οργανισμό, γενικά.

Οι μικρές δόσεις μαριχουάνας προκαλούν αύξηση της όρεξης ενώ οι μεγαλύτερες δόσεις μειώνουν την όρεξη.

Το Rimonabant ήταν ένα ανορεκτικό φάρμακο κατά της παχυσαρκίας που εγκρίθηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη το 2006, αλλά αποσύρθηκε, παγκοσμίως, το 2008 λόγω σοβαρών ψυχιατρικών παρενεργειών. Το Rimonabant είναι ένας αντίστροφος αγωνιστής για τον υποδοχέα κανναβινοειδών CB1 και ήταν το πρώτο φάρμακο που εγκρίθηκε σε αυτήν την κατηγορία. Στις 21 Ιουνίου 2006, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την πώληση του rimonabant στην τότε 25-μελή Ευρωπαϊκή Ένωση ως συνταγογραφούμενο φάρμακο για χρήση σε συνδυασμό με δίαιτα και άσκηση για ασθενείς με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) μεγαλύτερο από 30 kg/m2 ή ασθενείς με ΔΜΣ μεγαλύτερο από 27 kg/m2 με σχετικούς παράγοντες κινδύνου, όπως διαβήτη τύπου 2 ή δυσλιπιδαιμία.

Τον Οκτώβριο του 2008, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συνέστησε την αναστολή του Rimonabant, γιατί οι κίνδυνοι υπερτερούσαν των οφελών του λόγω του κινδύνου σοβαρών ψυχιατρικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της αυτοκτονίας. Δεδομένα από κλινικές δοκιμές που υποβλήθηκαν στις ρυθμιστικές αρχές έδειξαν ότι το rimonabant προκάλεσε καταθλιπτικές διαταραχές ή αλλαγές στη διάθεση σε έως και 10% των ατόμων και αυτοκτονικό ιδεασμό σε περίπου 1%. Η θεραπεία με rimonabant κατέδειξε ποσοστό ανεπιθύμητων ενεργειών λόγω ψυχιατρικών διαταραχών (άγχος, κατάθλιψη, καταθλιπτική διάθεση ή αϋπνία) άνω του 30%. Επιπλέον, η ναυτία και οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού ήταν πολύ συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες (σε περισσότερο από το 10% των ανθρώπων). Άλλες, συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες (1% και 10% των ατόμων) ήταν η γαστρεντερίτιδα, το άγχος, η ευερεθιστότητα, η αϋπνία και άλλες διαταραχές ύπνου, οι εξάψεις, η διάρροια, ο έμετος, το ξηρό δέρμα, ο κνησμός, η τενοντίτιδα, οι μυϊκές κράμπες και οι σπασμοί, η κόπωση, η γρίπη και ο αυξημένος κίνδυνος πτώσης.

Το Rimonabant ήταν ένας αντίστροφος αγωνιστής του κανναβινοειδούς υποδοχέα CB1. Αρχικά θεωρήθηκε ότι είναι εκλεκτικός για τον υποδοχέα CB1, αλλά αργότερα βρέθηκε, επίσης, ότι δρα ως ανταγωνιστής του υποδοχέα των μ-οπιοειδών.

Συμπερασματικά, αφού ο αποκλεισμός των υποδοχέων κανναβινοειδών έχει τόσες παρενέργειες αποδείχτηκε ότι τα κανναβινοειδή ρυθμίζουν την ομοιόσταση κι έχουν πολλά οφέλη για την υγεία.

Πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι με την αύξηση της ηλικίας και την εμφάνιση διαφόρων προβλημάτων υγείας τα επίπεδα των ενδοκανναβινοειδών στον οργανισμό μειώνονται σημαντικά και πρέπει να αναπληρώνονται.

Η κατάλληλη ιατρική κάνναβη για να έχετε την υγεία σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε την καλύτερη ιατρική κάνναβη για να έχετε την υγεία σας

Διαβάστε, επίσης,

Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα

Ο προσδιορισμός των κανναβινοειδών σε δείγματα ούρων

Cannabis Sativa

Τα κανναβινοειδή είναι οι προστάτες της ομοιόστασης και της υγείας

Τα κανναβινοειδή είναι οι προστάτες της ομοιόστασης και της υγείας

Η αντιφλεγμονώδης δράση της κάνναβης

Γιατί η συμβατική ιατρική δεν είναι αποδοτική

Η χρήση της κάνναβης στις απεξαρτήσεις

Όταν υπάρχει ανισορροπία νευροδιαβιβαστών

Γιατί η κάνναβη θεραπεύει κάθε ασθένεια

Κάνναβη και καρκίνος

Το άτμισμα κάνναβης είναι θεραπεία για το άγχος και την κατάθλιψη

Οδηγός Συσχέτισης Κανναβινοειδών και Ασθενειών

Πότε πρέπει να χορηγείται ιατρική κάνναβη στα κατοικίδια

Η νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης θα προάγει την υγεία

Η κάνναβη είναι πολύτιμο φυτό

Έλαιο κάνναβης

Η ιατρική κάνναβη ως ορεξιογόνο

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και άνοια

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και άνοια. Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα υποστηρίζουν τον εγκέφαλο και προλαμβάνουν και θεραπεύουν την άνοια Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ