Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΡιμεγκεπάντη για τις κρίσεις ημικρανίας

Ριμεγκεπάντη για τις κρίσεις ημικρανίας

Ριμεγκεπάντη για τις κρίσεις ημικρανίας. Η ριμεγκεπάντη, σύμφωνα με τις μελέτες, βοηθάει στη μείωση του πόνου και των άλλων συμπτωμάτων.

Η ριμεγκεπάντη (rimegepant) προσδένεται εκλεκτικά και με υψηλό βαθμό συγγένειας στον υποδοχέα του σχετιζόμενου με το ανθρώπινο γονίδιο της καλσιτονίνης πεπτιδίου (CGRP-Calcitonin gene-related peptide) και ανταγωνίζεται τη λειτουργία του υποδοχέα του CGRP. Η σχέση μεταξύ της φαρμακοδυναμικής δραστηριότητας και του μηχανισμού με τον οποίο η ριμεγκεπάντη ασκεί τις κλινικές της επιδράσεις είναι άγνωστη.

Το πεπτίδιο που σχετίζεται με το γονίδιο καλσιτονίνης (CGRP) είναι ένα νευροπεπτίδιο 37 αμινοξέων. Ανακαλύφθηκε πριν από 30 χρόνια και παράγεται ως συνέπεια της εναλλακτικής επεξεργασίας RNA του γονιδίου της καλσιτονίνης. Το CGRP έχει δύο κύριες μορφές (α και β). Ανήκει σε μια ομάδα πεπτιδίων που όλα δρουν σε μια ασυνήθιστη οικογένεια υποδοχέων. To CGRP είναι ένα νευροπεπτίδιο. Κατά τη διάρκεια της κρίσης ημικρανίας, τα επίπεδα του CGRP στο αίμα αυξάνονται κι έτσι γίνεται διαστολή και φλεγμονή των αγγείων του εγκεφάλου και έτσι έρχεται ο πόνος και τα άλλα συμπτώματα που συνοδεύουν την ημικρανική κρίση. Μέσω της σύνδεσής του με τον υποδοχέα του CGRP το rimegepant μειώνει την ικανότητα αλληλεπίδρασης μεταξύ υποδοχέα και πεπτιδίου. Έτσι σταματά η κρίση ημικρανίας, αλλά και μειώνεται ο αριθμός των εμφανιζόμενων επεισοδίων, όταν το φάρμακο λαμβάνεται προληπτικά.

Η ριμεγκεπάντη ανήκει στην κατηγορία των gepants που είναι μια ομάδα μη πεπτιδικών μικρομορίων που δρουν ως ανταγωνιστές του υποδοχεα του CGRP και σε αντίθεση με τις τριπτάνες που δρουν προκαλώντας αγγειοσύσπαση, η ριμεγκεπάντη δεν έχει αγγειοσυσπαστική δράση και είναι κατάλληλη σε έδαφος καρδιοαγγειακών νοσημάτων, όπου οι τρυπτάνες αντενδείκνυνται.

Η ριμεγκεπάντη είναι εγκεκριμένη και για την πρόληψη των επεισοδίων ημικρανίας.

Η ριμεγκεπάντη παρέχει, σύμφωνα με τις μελέτες, σε σημαντική μείωση του πόνου και των συνοδών συμπτωμάτων μέσα σε 2 ώρες από τη λήψη και μειώνει τις ημέρες κεφαλαλγίας ανά μήνα.

Η συχνότερη ανεπυθήμητη ενέργεια της ριμεγκεπάντης είναι η ναυτία. Αντενδείκνυται σε υπερευαισθησία στη δραστική ουσία και στα έκδοχα, σε ασθενείς με ηπατική δυσλειτουργία, σε ασθενείς με νεφρική δυσλειτουργία, σε συγχορήγηση με αναστολείς και επαγωγείς του CYP3A4 (Το κυτόχρωμα P450 3A4 ή CYP3A4 είναι ένα σημαντικό ένζυμο στο σώμα, που βρίσκεται, κυρίως, στο ήπαρ και στο έντερο. Οξειδώνει μικρά ξένα οργανικά μόρια (ξενοβιοτικά), όπως τοξίνες ή φάρμακα, ώστε να μπορούν να απομακρυνθούν από τον οργανισμό) και με αναστολείς της P-gp (Η P-gp είναι μια γλυκοπρωτεΐνη που στον άνθρωπο κωδικοποιείται από το γονίδιο ABCB1 και είναι ένας καλά χαρακτηρισμένος μεταφορέας ABC, ο οποίος μεταφέρει μεγάλη ποικιλία υποστρωμάτων σε εξωκυτταρικές και ενδοκυτταρικές μεμβράνες της υποοικογένειας MDR-Multidrug resistance-Αντοχή σε πολλά φάρμακα/TAP-transporter-μεταφορέας, στην εγκυμοσύνη, στο θηλασμό.

Το Vydura 75 mg oral lyophilisate rimegepant είναι ένα διασπειρόμενο στο στόμα δισκίο

Θεραπευτικές ενδείξεις του Vydura

-Χρήση στην οξεία κρίση της ημικρανίας με ή χωρίς αύρα σε ενήλικες.

-Πρόληψη επεισοδιακής ημικρανίας σε ενήλικες που έχουν τουλάχιστον 4 κρίσεις ημικρανίας ανά μήνα

Δοσολογία Vydura

Για την οξεία θεραπεία ημικρανίας είναι 75 mg 1 φορά την ημέρα και αυτή είναι και η μέγιστη δοσολογία. Για την πρόληψη της ημικρανίας είναι 75 mg κάθε δεύτερη ημέρα

Τρόπος χορήγησης του Vydura

Τοποθετείται στη γλώσσα ή κάτω από τη γλώσσα και διαλύεται στο στόμα , χωρίς να λαμβάνεται νερό ή κάποιο άλλο υγρό.

Διαβάστε, περισσότερα για τη ριμεγκεπάντη και τις ανεπιθύμητες ενέργειες και παρενέργειες, πατώντας, εδώ.

Υψηλής ποιότητας συμπλήρωμα διατροφής για τις ημικρανίες

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε το υψηλής ποιότητας αντιφλεγμονώδες συμπλήρωμα διατροφής για τις ημικρανίες

Bioav Curcumin Plus Emedi® 60 caps

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τις κεφαλαλγίες και τις ημικρανίες

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις κεφαλαλγίες και τις ημικρανίες

Διαβάστε, επίσης,

Ιατρικό μηχάνημα για τις ημικρανίες

Κβαντική βιοανάδραση για τις ημικρανίες

Αν έχετε ημικρανίες να κοιμάστε στο σκοτάδι

Αν έχετε ημικρανίες βάλτε κομπρέσα με ξύδι

Οι βιταμίνες για τις ημικρανίες

Λάδι για ημικρανίες

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα για τις ημικρανίες

Κληρονομικότητα και στις ημικρανίες

Τα μωρά με κολικούς εμφανίζουν ημικρανίες

Ημικρανίες από διαστολή αιμοφόρων αγγείων

Πώς οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν τις ημικρανίες

Τα καλύτερα για τις ημικρανίες

Από τι πυροδοτούνται οι ημικρανίες;

Φάρμακα που προκαλούν πονοκεφάλους

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ