Θεραπεία με βλαστοκύτταρα για τις παθήσεις του ώμου. Η θεραπεία με βλαστοκύτταρα είναι μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία.
Χειρουργός Ορθοπαιδικός, Αθλίατρος, Τραυματιολόγος
Η θεραπεία με βλαστοκύτταρα είναι μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση στη χειρουργική επέμβαση για τις παθήσεις του ώμου.
Η θεραπεία με βλαστοκύτταρα μπορεί να είναι η μόνη θεραπευτική επιλογή και οι μελέτες έχουν δείξει, πλέον, την αποτελεσματικότητά της στη βελτίωση του πόνου και της λειτουργίας της άρθρωσης σε ασθενείς με παθήσεις του ώμου.
Η άρθρωση του ώμου είναι η άρθρωση όπου συναντώνται τα οστά του άνω βραχίονα, η ωμοπλάτη, η κλείδα και δώδεκα διαφορετικοί μυς και τένοντες και είναι η πιο εύκαμπτη άρθρωση του σώματος.
Η περίπλοκη ανατομία του ώμου δίνει τη δυνατότητα στον άνθρωπο να εκτελεί ένα ευρύ φάσμα κινήσεων, όπως το ξύσιμο της πλάτης, να φτάνει ένα αντικείμενο σε ένα ράφι ή να πετάει μια μπάλα, ένα ακόντιο και πολλές άλλες.
Αυτή η αξιοσημείωτη κινητικότητα, βέβαια έχει ένα τίμημα. Δεδομένου, ότι η κίνηση του ώμου μπορεί να γίνεται προς διάφορες κατευθύνσεις, η άρθρωση αυτή είναι πιο επιρρεπής σε τραυματισμούς από τις άλλες αρθρώσεις του σώματος. Επιπλέον, η ενασχόληση με ορισμένα αθλήματα ή η υπερβολική εργασία με τη χρήση των ώμων, σε ορισμένα επαγγέλματα (χορευτές ή χορεύτριες, οικοδόμοι, κολυμβητές, αρσιβαρίστες, μπεϊζμπολίστες, τενίστες κ.ά) μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε τραυματισμούς που προκαλούν πόνο και περιορίζουν την κίνηση.
Συνήθως, συνιστώνται χειρουργικές επεμβάσεις όταν η συντηρητική θεραπεία αποτυγχάνει να ανακουφίσει αυτά τα συμπτώματα.
Η θεραπεία με βλαστοκύτταρα για τους τραυματισμούς του ώμου, όμως, είναι μια επιλογή που αξίζει να διαλέξετε, πρωτίστως, γιατί είναι μια μη χειρουργική θεραπεία, αλλά και κυρίως, γιατί έχει μεγάλες δυνατότητες στην επούλωση της άρθρωσης, χωρίς, να απαιτούνται επεμβατικές διαδικασίες οι οποίες έχουν κόστος, πολλές παρενέργειες και απαιτούν μεγάλες περιόδους ανάρρωσης και αποκατάστασης.
Οι συνήθεις παθήσεις της άρθρωσης του ώμου
–Θυλακίτιδα
Οι θύλακες είναι μικροί, γεμάτοι με υγρό σάκοι που προστατεύουν την άρθρωση και μπορεί να ερεθιστούν και να διογκωθούν μετά από επαναλαμβανόμενες κινήσεις, υπερβολική χρήση του ώμου ή πτώση. Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και μερικές φορές ερυθρότητα και οίδημα. Ο παγωμένος ώμος, γνωστός και ως συμφυτική θυλακίτιδα, είναι μια κατάσταση που προκαλεί πόνο και δυσκαμψία στην άρθρωση του ώμου. Είναι μια συχνή πάθηση και σχετίζεται με διάφορες αιτίες, όπως οι τραυματισμοί ή οι παλαιότερες χειρουργικές επεμβάσεις και η υπερβολική χρήση του ώμου και προσβάλλει συχνότερα ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και με παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα. Τα συμπτώματα του παγωμένου ώμου είναι ο πόνος, η δυσκαμψία και η δυσκολία στην κίνηση του ώμου. Ο πόνος είναι, συχνά, χειρότερος τη νύχτα και μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο. Η δυσκαμψία μπορεί να δυσκολέψει την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως το ντύσιμο, το χειρισμό αντικειμένων ή την οδήγηση. Η θεραπεία, αρχικά για τον παγωμένο ώμο, συχνά, περιλαμβάνει τη φυσικοθεραπεία. Η εξειδικευμένη φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής των ιστών στον ώμο, ενώ, υπάρχουν και πολλά συμπληρώματα διατροφής που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής. Η τοποθέτηση θερμών ή κρύων επιθεμάτων, ανάλογα με την περίπτωση, μπορούν, επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου και στη βελτίωση της κινητικότητας.
–Τενοντίτιδα
Η τενοντίτιδα στον ώμο προκύπτει όταν η φλεγμονή προσβάλλει τους τένοντες στα οστά του ώμου. Ο πόνος της τενοντίτιδας του ώμου γίνεται αισθητός στην άκρη του ώμου ή ακτινοβολεί κάτω από το χέρι και εμφανίζεται, συνήθως, όταν κάποιος σηκώνει το χέρι του ή το στρίβει. Τα συμπτώματα είναι η δυσκαμψία και ο πόνος. Η τενοντίτιδα του ώμου μπορεί να είναι οξεία, η οποία μπορεί να συμβεί μετά από υπερβολική χρήση της συγκεκριμένης άρθρωσης με κινήσεις πάνω από το κεφάλι ή χρόνια, η οποία αναπτύσσεται από τη φθορά λόγω ηλικίας ή από διάφορες εκφυλιστικές ασθένειες, όπως η αρθρίτιδα.
–Ρήξη του υπερακανθίου τένοντα
Ρήξη σημαίνει η διακοπή της ανατομικής συνέχειας του τένοντα. Η ρήξη του υπερακανθίου τένοντα μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια ή εκφυλιστική, όσο αναφορά την αιτία του τραυματισμού και μερική ή ολική ανάλογα με την έκταση της βλάβης. Η ρήξη μπορεί να συνοδεύεται από κάταγμα του μείζονος βραχιονίου ογκώματος. Οι στροφείς μυς του ώμου είναι μια ομάδα μυών που ξεκινούν από την ωμοπλάτη και καταλήγουν στο βραχιόνιο οστό. Συλλογικά οι στροφείς μυς προσφέρουν σταθερότητα στην άρθρωση του ώμου και βοηθούν στην ανύψωση και στις στροφικές κινήσεις του. Οι τέσσερις μυς του στροφικού πετάλου ώμου είναι ο υπερακάνθιος, ο υπακάνθιος, ο υποπλάτιος και ο ελάσσων στρογγύλος. Κατά τη διάρκεια της σύσπασής τους η τάση μεταφέρεται στους τένοντες που τους συνδέουν με το βραχιόνιο οστό. Όταν η τάση αυτή είναι υπερβολική τότε οι τένοντες αυτοί τραυματίζονται. Έτσι, συμβαίνει μερική ή ολική ρήξη των μυών που αναφέρθηκαν παραπάνω. Από όλους πιο επιρρεπής είναι ο υπερακάνθιος. Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις πάνω από το κεφάλι μπορεί να ερεθίσουν ή να καταστρέψουν την περιστροφική ομάδα μυών οι οποίοι μπορεί, επίσης να σκιστεί και να υποστεί ρήξη κατά τη διάρκεια πτώσεων και άλλων ατυχημάτων.
–Αποκόλληση επιχείλιου χόνδρου ώμου
Είναι η συνηθέστερη βλάβη ως αποτέλεσμα υπερεξαρθρήματος. Ο επιχείλιος χόνδρος είναι ένας ινοχόνδρινος δακτύλιος που περιβάλλει την ωμογλήνη και τη βαθαίνει, εμποδίζοντας έτσι το εξάρθρημα της κεφαλής του βραχιονίου οστού. Όσο μικρότερη είναι η ηλικία του πρώτου εξαρθρήματος και όσο μεγαλύτερο το επίπεδο δραστηριοτήτων του ασθενούς, τόσο αυξάνει η πιθανότητα υποτροπής του εξαρθρήματος στο μέλλον. Ο επιχείλιος χόνδρος όταν σκίζεται λόγω υπερβολικής χρήσης ή τραυματισμού, μπορεί να προκαλέσει αστάθεια στον ώμο, πόνο και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει αίσθημα κλειδώματος ή τρίψιμο κατά την κίνηση του ώμου.
–Αρθρίτιδα
Η αρθρίτιδα του ώμου εμφανίζεται όταν ο χόνδρος της κεφαλής του βραχιονίου και/ή τα μέρη της υποδοχής της άρθρωσης του ώμου φθείρονται. Αυτό προκαλεί φλεγμονή, οδηγώντας σε πόνο, δυσκαμψία και μειωμένο εύρος κίνησης της άρθρωσης. Η άρθρωση του ώμου (γληνοβραχιόνιος άρθρωση) είναι μια άρθρωση που αποτελείται από την κεφαλή του βραχιονίου και την ωμογλήνη που είναι μέρος του οστού της ωμοπλάτης.
–Αθλητικοί τραυματισμοί της άρθρωσης του ώμου
Η υπερβολική, επαναλαμβανόμενη κίνηση είναι από τις κύριες αιτίες τραυματισμών στον ώμο στους αθλητές. Μπορούν να αναπτυχθούν προοδευτικά με την πάροδο του χρόνου μετά από εντατικές και επαναλαμβανόμενες προπονήσεις.

Πώς αντιμετωπίζονται, συνήθως, οι τραυματισμοί του ώμου
Η θεραπεία για τους περισσότερους τραυματισμούς της άρθρωσης του ώμου ξεκινά με απλές, συντηρητικές μεθόδους, όπως ξεκούραση, αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά συμπληρώματα διατροφής και κρύα ή θερμά επιθέματα, ανάλογα με την περίπτωση. Εάν ο πόνος δε βελτιωθεί συνιστάται στους ασθενείς φυσικοθεραπεία και αλλαγή στις σωματικές δραστηριότητες για να βοηθήσουν την άρθρωση να επουλωθεί γρηγορότερα.
Όταν αυτές οι μέθοδοι αποτυγχάνουν να βελτιώσουν τον πόνο και τη λειτουργία της άρθρωσης του ώμου, οι ορθοπαιδικοί, συνήθως, προτείνουν τη χειρουργική επέμβαση που γίνεται, μέσω αρθροσκόπησης για πρόσβαση και αποκατάσταση των σχισμένων ιστών με μικρότερες τομές ή ανοικτή επέμβαση, ειδικά, όταν απαιτούνται εκτεταμένες ανακατασκευές.
Η θεραπεία με βλαστοκύτταρα είναι μια πολύ καλή εναλλακτική λύση στη χειρουργική επέμβαση. Πολλές μελέτες έχουν δείξει την αποτελεσματικότητά της στη βελτίωση του πόνου και της λειτουργίας σε ασθενείς με παθήσεις της άρθρωσης του ώμου.
Η έγχυση των βλαστοκυττάρων μπορεί να γίνεται ή με τη μέθοδο BMAC-bone marrow aspirate condensate, δηλαδή, συμπύκνωμα αναρρόφησης μυελού των οστών ή με τη μέθοδο PRP-platelet-rich plasma-πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια.
Η θεραπεία με βλαστοκύτταρα αξιοποιεί τη δύναμη των αδιαφοροποίητων κυττάρων για να διεγείρει τη φυσική ικανότητα του σώματος να επισκευάσει, να αναδομήσει και να αντικαταστήσει τα κατεστραμμένα κύτταρα και τους ιστούς.
Τα πλεονεκτήματα της έγχυσης βλαστοκυττάρων σε σχέση με τις χειρουργικές επιλογές είναι:
Ελάχιστοι κίνδυνοι και πιθανότητες επιπλοκών σε σύγκριση με τις χειρουργικές επεμβάσεις.
Δεν υπάρχουν πιθανότητες απόρριψης, αφού τα βλαστοκύτταρα που χρησιμοποιούνται, συνήθως, λαμβάνονται από το σώμα του ίδιου του ασθενούς.
Δυνατότητα αντιμετώπισης σοβαρών τραυματισμών και εκφυλισμού της άρθρωσης του ώμου με προαγωγή της φυσικής επούλωσης των κατεστραμμένων ιστών.
Πολύ μικρότερος χρόνος αποκατάστασης μετά τη θεραπεία με βλαστοκύτταρα. Μπορεί, μόνο να εμφανιστεί ερεθισμός στο σημείο της ένεσης και ήπιος πόνος μέσα στις επόμενες 48 ώρες μετά τη συνεδρία, αλλά, απαιτείται μόνο μια ημέρα ανάπαυση και κρύα επιθέματα στο σημείο της ένεσης, για να μειωθεί ο πόνος.
Η περίοδος επούλωσης διαρκεί γενικά έως και έξι εβδομάδες, η οποία είναι σημαντικά μικρότερη από ότι χειρουργικές επεμβάσεις.
Επιλογή και Συλλογή Βλαστοκυττάρων
Τα βλαστοκύτταρα λαμβάνονται από το σώμα του ίδιου του ασθενούς (αυτόλογα) ή από δότη (αλλογενή). Η αυτόλογη μεταμόσχευση μηδενίζει την πιθανότητα απόρριψης.
Απομόνωση και Επεξεργασία Βλαστοκυττάρων
Τα συλλεγόμενα βλαστοκύτταρα υποβάλλονται σε επεξεργασία μέσω διήθησης και φυγοκέντρησης σε εργαστήριο για να απομονωθούν και να συμπυκνωθούν.
Χορήγηση Βλαστοκυττάρων
Τα επεξεργασμένα βλαστοκύτταρα χορηγούνται μέσω ένεσης στην άρθρωση του ώμου.
Τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα (MSC-mesenchymal stem cells) γνωστά και ως μεσεγχυματικά στρωματικά κύτταρα είναι πολυδύναμα κύτταρα που μπορούν να διαφοροποιηθούν σε διάφορους τύπους κυττάρων, όπως, οστεοβλάστες (κύτταρα οστών), χονδροκύτταρα (κύτταρα χόνδρου), μυοκύτταρα (μυϊκά κύτταρα) και λιποκύτταρα (λιποκύτταρα που μπορούν να διαφοροποιηθούν σε διαφορετικούς μεσοδερμικούς ιστούς και έχουν ισχυρό παρακρινικό, αντιφλεγμονώδες, ανοσορυθμιστικό και αντιαγγειογενετικό δυναμικό.
Η θεραπεία με βλαστοκύτταρα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου στον ώμο διεγείροντας και υποστηρίζοντας την αναγέννηση του κατεστραμμένου ιστού. Τα βλαστοκύτταρα είναι ικανά να εξελιχθούν σε διαφορετικούς τύπους κυττάρων με εξειδικευμένες λειτουργίες.
Η θεραπεία με βλαστοκύτταρα χρησιμοποιείται, επίσης, για τον πόνο στο γόνατο, στην πλάτη, στους ώμους και στις αρθρώσεις. Τα αποτελέσματα διαρκούν από έξι μήνες έως αρκετά χρόνια.
Η μέδοθος θεραπείας των παθήσεων του ώμου PRP (Platelet Rich Plasma) είναι η πιο σύγχρονη μορφή θεραπείας μυοσκελετικών παθήσεων, κατά την οποία γίνεται έγχυση πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια (παρασκευάσματος συμπυκνωμένων αιμοπεταλίων και αυξητικών παραγόντων) στην πάσχουσα περιοχή.
Η μέδοθος PRP ενισχύει σημαντικά τη διαδικασία επουλώσεως των τραυματισμένων ιστών (τενόντων, χόνδρων, οστών και μυών), με φυσικό τρόπο και χωρίς να έχει κανέναν απολύτως κίνδυνο.
Θεραπεία PRP
Τα αιμοπετάλια είναι κύτταρα του αίματος, τα οποία έχουν μεγάλη συγκέντρωση αυξητικών παραγόντων, δηλαδή βιολογικά ενεργών πρωτεϊνών. Οι παράγοντες αυτοί απελευθερώνονται μέσω φυσιολογικής διαδικασίας από τα αιμοπετάλια και ενεργοποιούν μια σειρά αντιδράσεων, οι οποίες μέσω της προσέλκυσης και του πολλαπλασιασμού των κατάλληλων κυττάρων και της παραγωγής κολλαγόνου, συντελούν και προάγουν την επούλωση των τενόντων, συνδέσμων, χόνδρων, μυών και οστών από οποιαδήποτε βλάβη και τραυματισμό.
Γίνεται κατάλληλη επεξεργασία του αίματος, έτσι ώστε να διαχωριστεί το μέρος εκείνο που έχει πολύ μεγάλη συγκέντρωση αιμοπεταλίων, άρα και πολύ μεγάλη συγκέντρωση αυξητικών παραγόντων και το οποίο ονομάζεται Πλάσμα Πλούσιο σε Αιμοπετάλια (P.R.P.).
Γίνεται λήψη μικρής ποσότητας αίματος (10-30 ml) από μια περιφερική φλέβα του ασθενoύς, το οποίο κατόπιν τοποθετείται σε ειδική φυγόκεντρο. Αυτή η φυγόκεντρος διαχωρίζει το πλάσμα που είναι πλούσιο σε αιμοπετάλια από τα άλλα συστατικά του αίματος. Στη συνέχεια, εγχέεται το διαχωρισμένο πλάσμα που είναι πλούσιο σε αιμοπετάλια στην περιοχή της βλάβης.
Τις πρώτες ημέρες μετά την έγχυση μπορεί να υπάρξει τοπικός ερεθισμός ή και πόνος, που, όμως, διαρκούν λίγο. Τα κρύα επιθέματα και φυσικά αναλγητικά ανακουφίζουν τα συμπτώματα.
Η αναγέννηση των ιστών μεγιστοποιείται στις 6 εβδομάδες.
Oι φυσιοθεραπείες μπορούν να συνεχιστούν μία εβδομάδα μετά από την έγχυση.
Ορισμένοι ασθενείς ανταποκρίνονται πολύ καλά με μία μόνο θεραπεία. Ωστόσο, συνήθως, γίνονται 2-3 θεραπείες ανάλογα με το πρόβλημα σε μεσοδιάστημα 4 εβδομάδων.
Σε γενικές γραμμές, ο αριθμός των απαιτούμενων εγχύσεων εξαρτάται από την ηλικία του ασθενούς και τη βαρύτητα της βλάβης.
Χειρουργός Ορθοπαιδικός, Αθλίατρος, Τραυματιολόγος

Πατήστε, για να διαβάσετε περισσότερα για τον Κωνσταντίνο Χωριανόπουλο
Υψηλής ποιότητας συμπλήρωμα διατροφής για τη φλεγμονή του ώμου
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε το υψηλής ποιότητας συμπλήρωμα διατροφής για τη φλεγμονή του ώμου

Υψηλής ποιότητας συμπλήρωμα διατροφής για τον πόνο στον ώμο
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε το υψηλής ποιότητας συμπλήρωμα διατροφής για τον πόνο στον ώμο

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις παθήσεις ώμου
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις παθήσεις ώμου

Διαβάστε, επίσης,
Οι αυτόλογοι αυξητικοί παράγοντες στην αποκατάσταση των αθλητικών κακώσεων
Μυοσκελετικός πόνος: Πώς να τον αντιμετωπίζετε
Η αντιφλεγμονώδης δράση της κάνναβης
Μειώστε τον πόνο της αρθρίτιδας με τη διατροφή
Διατροφή για την οστεοαρθρίτιδα
Πώς θα αναγεννηθεί ο χόνδρος στο γόνατό σας
Μήπως δεν μπορείτε να κουνήσετε τον ώμο σας;
Αποκαταστάσεις αθλητικών κακώσεων
Τροφές που οι ειδικοί δε θα έτρωγαν ποτέ