Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Αιθέριο έλαιο γιασεμί

Αιθέριο έλαιο γιασεμί. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το αιθέριο έλαιο γιασεμιού. Τα οφέλη του και οι χρήσεις του στην υγεία

Το αιθέριο έλαιο γιασεμιού προέρχεται από τα λευκά άνθη του φυτού γιασεμιού ή Jasminun officinale. Το λουλούδι προέρχεται από το Ιράν, αλλά τώρα αναπτύσσεται και σε τροπικά κλίματα.

Στην Ανατολή τιμάται για αιώνες σα φάρμακο και σαν άρωμα. Στην Ινδία το γιασεμί ονομάζεται η βασίλισσα της νύχτας, γιατί το άρωμά του είναι πιο δυνατό μετά το ηλιοβασίλεμα. Στην Κινέζικη Ιατρική το γιασεμί ανήκει στο στοιχείο της Φωτιάς και χρησιμοποιείται για το νευρικό άγχος, την ανησυχία και την κατάθλιψη.

Το γιασεμί είναι δημοφιλές για τη γλυκιά, ρομαντική του οσμή και χρησιμοποιείται σε γνωστά αρώματα. Επίσης, ένα συχνό συστατικό σε αλκοολούχα ποτά, γλυκά και επιδόρπια.

Το αιθέριο έλαιο γιασεμιού είναι από τα αγαπημένα στην αρωματοθεραπεία. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το αιθέριο έλαιο για να βελτιώσετε τη διάθεση και το δέρμα σας ή απλώς να απολαύσετε το γλυκό λουλουδένιο άρωμα που διαχέει στο περιβάλλον.

Το αιθέριο έλαιο γιασεμιού έχει πολλά οφέλη για την υγεία.

Οφέλη και ιατρικές χρήσεις του αιθέριου ελαίου γιασεμιού

Αντικαταθλιπτικό

Η αρωματοθεραπεία μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά τα συμπτώματα κατάθλιψης και το αιθέριο έλαιο γιασεμιού αυξάνει τον κορεσμό οξυγόνου του αίματος, το ρυθμό αναπνοής και την προσοχή. Η διεγερτική και ενεργοποιητική δράση του ελαίου γιασεμιού είναι χρήσιμη για την ανακούφιση από την κατάθλιψη και τη βελτίωση της διάθεσης. Το αιθέριο έλαιο γιασεμιού χρησιμοποιείται στο μασάζ αρωματοθεραπείας και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό. Όταν εισπνέεται, το αιθέριο έλαιο γιασεμιού επηρεάζει την εγκεφαλική δραστηριότητα και τη διάθεση. Μπορείτε να αποκομίσετε τα ψυχικά οφέλη της αρωματοθεραπείας από το αιθέριο έλαιο γιασεμιού χρησιμοποιώντας το σε λάδι μασάζ ή σε διαχύτη ή εισπνέοντάς το απευθείας από το μπουκάλι.

Αφροδισιακό

Το ρομαντικό άρωμα του γιασεμιού έχει αφροδισιακό αποτέλεσμα. Είναι σεξουαλικό τονωτικό, ενδείκνυται για την ανικανότητα και γενετήσια ψυχρότητα και κυρίως, όταν υπάρχουν καταθλιπτικές σκέψεις. Η εισπνοή γιασεμιού ή η χρήση του σε μασάζ βελτιώνει τη διάθεση και αυξάνει τα ρομαντικά και θετικά συναισθήματα, καθώς και τα επίπεδα ενέργειας. Η διεγερτική του δράση στα εγκεφαλικά κύματα προκαλεί σεξουαλική εγρήγορση, αυξάνοντας τη ροή του αίματος στο πέος. Βάλτε λίγο αιθέριο έλαιο γιασεμιού στο λαιμό. Η θερμότητα του σώματος θα ενισχύσει το άρωμα. Μπορείτε, επίσης, να προσθέσετε μερικές σταγόνες στο κρεβάτι, σε ένα ζεστό μπάνιο ή σε ένα διαχύτη στην κρεβατοκάμαρα.

Αντισηπτικό

Το αιθέριο έλαιο γιασεμιού έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Το φυσικό αιθέριο έλαιο γιασεμιού που προέρχεται από το φυτό Jasminum sambac έχει αντιβακτηριακή δράση κατά του E. coli (Escherichia coli)-κολαβακτηρίδιο. Επίσης, έχει αντιμικροβιακή δράση έναντι αρκετών μικροοργανισμών του στόματος, όπως το Escherichia coli, Lacticaseibacillus casei και Streptococcus mutans. Λειτουργεί, επίσης, ως αντιμικροβιακός παράγοντας ενάντια σε όλα τα στελέχη της candida, τα βακτήρια που προκαλούν στοματική μυκητίαση. Το αιθέριο έλαιο γιασεμιού είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία και την πρόληψη λοιμώξεων όταν αραιώνεται και εφαρμόζεται στο δέρμα ή όταν χρησιμοποιείται για στοματικές λοιμώξεις.

-Αντισπασμωδικό

Το γιασεμί χρησιμοποιείται για τη θεραπεία σπασμών σε διάφορα μέρη του σώματος, όπως σπασμούς στο στομάχι που προκαλούν κράμπες έως το σπασμωδικό βήχα. Ακόμη, το αιθέριο έλαιο γιασεμιού είναι αποτελεσματικό στη μείωση του πόνου του τοκετού όταν αραιώνεται και χρησιμοποιείται για μασάζ. Η χρήση του αιθέριου ελαίου γιασεμιού για μασάζ στους μυς προσφέρει ανακούφιση από τους σπασμούς.

Επουλωτικό

Το αιθέριο έλαιο γιασεμιού προάγει την επούλωση των πληγών μέσω του σχηματισμού ουλώδους ιστού. Το αιθέριο έλαιο γιασεμιού έχει και αντισηπτικές ιδιότητες που είναι ευεργετικές στη θεραπεία δερματικών λοιμώξεων. Επίσης, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και είναι χρήσιμο στη γενική φροντίδα του δέρματος και στη θεραπεία της ψωρίασης. Το αιθέριο έλαιο γιασεμιού επιταχύνει και την επούλωση χρόνιων πληγών, όπως τα διαβητικά έλκη. Ενισχύει, σημαντικά, τη συστολή του τραύματος και το σχηματισμό κοκκιώδους ιστού και αυξάνει το σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων. Η εφαρμογή αραιωμένου αιθέριου ελαίου γιασεμιού σε μικρές πληγές, όπως μικρές γρατσουνιές και κοψίματα, βοηθάει να επουλωθούν πιο γρήγορα.

Μειώνει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Το αιθέριο έλαιο γιασεμιού είναι αποτελεσματικό στη βελτίωση της διάθεσης και στη μείωση της κατάθλιψης. Το μασάζ αρωματοθεραπείας μία φορά την εβδομάδα για οκτώ εβδομάδες μειώνει, σημαντικά, τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Τα μασάζ μπορεί να γίνεται με ένα μείγμα αιθέριων ελαίων, όπως, γιασεμιού, λεβάντας, τριαντάφυλλου και γερανιού σε έλαιο βάσης.

Είναι γαλακταγωγό

Το αιθέριο έλαιο γιασεμιού προάγει τη γαλουχία. Οι θηλάζουσες στη Νότια Ινδία φορούν κορδόνια από άνθη γιασεμιού στα μαλλιά τους για να έχουν αυξημένη γαλουχία και καθυστερημένη ωορρηξία. Οι επιδράσεις στον εγκέφαλο της εισπνοής γιασεμιού συνδέονται με ορμονικές αλλαγές που οδηγούν σε αυξημένη γαλουχία.

-Καταπραϋντικό

Το αιθέριο έλαιο γασεμιού έχει και ηρεμιστική επίδραση. Όσοι έχουν γενικευμένη αγχώδη διαταραχή πρέπει να εισπνέουν αιθέριο έλαιο γιασεμιού για 5 λεπτά την ημέρα για 10 ημέρες. Το αιθέριο έλαιο γιασεμιού μειώνει σημαντικά το άγχος και θεραπεύει την αϋπνία, το αίσθημα παλμών και την ευερεθιστότητα.

Πώς να χρησιμοποιείτε το αιθέριο έλαιο γιασεμιού

Τα αιθέρια έλαια στην καθαρή τους μορφή είναι πιο ισχυρά και πρέπει να αραιώνονται. Φροντίστε να χρησιμοποιείτε πάντα το αιθέριο έλαιο γιασεμιού, σύμφωνα, με τις οδηγίες στη συσκευασία. Βάλτε 7 σταγόνες από το αιθέριο έλαιο σε 30 γραμμάρια έλαιο βάσης, όπως αμυγδαλέλαιο ή λάδι καρύδας.

Τρόποι χρήσης του αιθέριου ελαίου γιασεμιού:

σε διαχύτη
εισπνοή πευθείας από το μπουκαλάκι
προστίθεται σε ένα μπολ με ζεστό νερό για να δημιουργήσει αρωματικό ατμό
αραιώνεται σε λάδι βάσης και προστίθεται σε ζεστό μπάνιο
αναμιγνύεται με ένα λάδι βάσης, όπως το αμυγδαλέλαιο και εφαρμόζεται τοπικά ή ως έλαιο μασάζ

Θα πρέπει να δοκιμάσετε μια μικρή ποσότητα αραιωμένου αιθέριου ελαίου σε ένα κομμάτι δέρματος στον αντιβράχιο σας. Εάν δεν υπάρξει αντίδραση σε 24 ώρες, είναι ασφαλές για χρήση.

Τα καλύτερα αιθέρια έλαια για την Υγεία σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα αιθέρια έλαια για την Υγεία σας

Διαβάστε, επίσης,

Οικολογικό αποσμητικό χώρου

Πώς να χρησιμοποιείτε τα αιθέρια έλαια

Τα αιθέρια έλαια για τον καρκίνο

Μυρωδιές που ανακουφίζουν αμέσως από το άγχος

Κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας

Γιόγκα για την κατάθλιψη

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια. Το αιθέριο έλαιο γωλθερίας έχει ισχυρή αναλγητική και μυοχαλαρωτική δράση και χρησιμοποιείται και στον αθλητισμό. Το αιθέριο έλαιο γωλθέρια ή γωλθερία ή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ