Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου, 2024

Ανεμώνη

Ανεμώνη. Η ανεμώνη καλλιεργείται για τα όμορφα άνθη της, αλλά έχει και πολλά οφέλη για την υγεία μας και χρησιμοποιείται και στη μαγειρική

Η ανεμώνη ή Anemone ανήκει στα αγγειόσπερμα, στα δικοτυλήδονα, στα βατραχιώδη ή ρανουγκουλίδες (Ranunculaceae). Είναι εξαπλωμένη σε ολόκληρο τον κόσμο, είτε ως αυτοφυής είτε ως καλλιεργούμενη, αλλά, βασικά βρίσκεται στις δασικές εκτάσεις και τα λιβάδια των βορείων και των ευκρατών περιοχών.

Η ονομασία ανεμώνη προέρχεται από τη λέξη «άνεμος», εξ αιτίας της υποθέσεως που έκαναν οι αρχαίοι Έλληνες ότι τα φυτά αυτά άνθιζαν μόνον όταν φυσούσε άνεμος. Υπάρχουν 150 περίπου είδη ανεμώνης. Πολλές ποικιλίες καλλιεργούνται σε κήπους και πάρκα για τα όμορφα άνθη τους.

Από τα αυτοφυή είδη αρκετά είναι δηλητηριώδη.

Η ανεμώνη, όμως, τρώγεται εάν βραστεί στους 100 βαθμούς C ή εάν τσιγαριστεί μαζί με μισό κιλό κρεμμύδι. Επίσης, είναι γέμιση για μια παραδοσιακή πίτα του Ουζμπεκιστάν.

Είδη ανεμώνης:

Ανεμώνη η στεφανωματική (Anemone coronaria). Το φυτό ανθίζει το χειμώνα και το καλοκαίρι ξεραίνονται οι βλαστοί του, ενώ πολλαπλασιάζονται με κονδύλους. Η λίπανση θεωρείται απαραίτητη για την καλή παραγωγή ανθέων, ενώ η νυχτερινή θερμοκρασία πρέπει να είναι γύρω στους 5-6 βαθμούς με αρκετή υγρασία. Τα άνθη της ανεμώνης αυτής είναι δύο ειδών, είτε διπλά, είτε πολλαπλά όπως τα χρυσάνθεμα. Από τα καλλιεργούμενα καλλωπιστικά είδη είναι το πιο γνωστό.

Ανεμώνη η στεφανωματική (Anemone coronaria)

Ανεμώνη η ταόμορφος (Anemone pavonina). Πολύ συχνή στην Ελλάδα, φύεται σε λιβάδια και χωράφια. Πολυετές, ποώδες φυτό με ρίζα κονδυλώδη, ανθίζει την άνοιξη και τα άνθη της έχουν έντονο κόκκινο χρώμα.

Ανεμώνη η ταόμορφος (Anemone pavonina)

Ανεμώνη η χαρίης (Anemone apennina subsp blanda). Φέρει φύλλα βλαστού έμμισχα και σέπαλα, συνήθως, 10-14 με φωτεινό κυανό χρώμα.

Ανεμώνη η χαρίης (Anemone apennina, subsp. blanda)

Ανεμώνη η δασόφιλος (Anemone nemorosa). Πολυετές, ποώδες φυτό με ισχυρό ρίζωμα που έρπει. Τα άνθη της έχουν λευκό χρώμα και βγαίνουν από το Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο. Φύεται σε δάση της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Ανεμώνη η δασόφιλος (Anemone nemorosa)

Ανεμώνη η κηπαία (Anemone hortensis). Χνουδωτό, ποώδες φυτό έχει κονδυλώδες ρίζωμα. Τα φύλλα της ανεμώνης αυτής είναι παλαμοειδή και φέρουν 3 λοβούς. Καλλιεργείται ως καλλωπιστικό φυτό σε πάρκα και κήπους. Τα άνθη της έχουν χρώμα γαλάζιο, κόκκινο ή λευκό. Κάποιοι θεωρούν ότι είναι η άγρια ​​ανεμώνη της αρχαίας Ελλάδας.

Ανεμώνη η κηπαία (Anemone hortensis)

Επίσης, στο γένος ανεμώνη περιλαμβανόταν παλαιότερα η ανεμώνη η πουλσατίλη (Anemone pulsatilla – Pulsatilla vulgaris), σήμερα Πουλσατίλλη του Χάλλερ (Pulsatilla halleri subsp. rhodopaea). Ονομάζεται και ανεμώνη της Λαμπρής. Έχει τριχωτούς και μεταξωτούς βλαστούς και βρίσκεται σε περιοχές της κεντρικής Ευρώπης. Έχει πολυάριθμα μικρά φυλλαράκια σχισμένα σε ταινίες και μεγαλύτερα φτερωτά φύλλα. Καλλιεργείται και ως καλλωπιστικό σε διάφορες χρωματικές παραλλαγές.

Ranunculaceae: Pulsatilla halleri subsp. rhodopaea. Nom. & ep. Dramas: Mt Falakro, along road from Volakas to the ski centre, 1300 m. Rocky places in woodland opening. Limestone. Strid 51297 (from an original seed collection in 1989). Cultivated in Göteborg Botanical Garden, phot. 2005-04-25.

Aλλά είδη ανεμώνης είναι:

Ανεμώνη η μαλακή ή anemona soft. Βρίσκεται σε διάφορες περιοχές της Ασίας και κυρίως, στην Ιαπωνία. Τρώγεται και σα σαλατικό, καλλιεργείται σαν καλλωπιστικό σε γλάστρες.

Ανεμώνη η μαλακή ροζ ή Anemone soft pink

Ανεμώνη η ιαπωνική (Anemone japonica) – (Anemone hupehensis). Με καταγωγή από την Κίνα και την Ιαπωνία, είναι πολύ διαδεδομένο καλλωπιστικό φυτό στις περιοχές αυτές.

Ανεμώνη η ιαπωνική (Anemone japonica)
Anemone hupehensis

Ενώ, όλα τα είδη ανεμώνης μπορεί να είναι δηλητηριώδη τόσο για τα ζώα όσο και για τον άνθρωπο, σε μικρές δόσεις έχουν ευεργετικές ιατρικές ιδιότητες. Το λουλούδι και οι ρίζες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη φλεγμονή των ματιών και του δέρματος, τον εμμηνορροϊκό πόνο, τη συναισθηματική δυσφορία και τα αναπνευστικά προβλήματα.
Είναι κατάλληλες για την καρδιοαγγειακή υγεία και την αρτηριοσκλήρωση, για τις δερματικές φλεγμονές, την ψυχική υγεία, τη νευρικότητα και δρα ως αγχολυτικό. Το έγχυμα της ρίζας χρησιμοποιείται για πλύσεις ματιών, τις συσπάσεις και τη δηλητηρίαση των ματιών. Στην κορεατική ιατρική, το ρίζωμα της Anemone amurensis είναι χρήσιμο για την παράλυση, το στομαχόπονο και τον κοκκύτη.

Anemone amurensis

Anemone ranunculoides. Είναι μια ανεμώνη που μοιάζει με νεραγκούλα. Η Anemone ranunculoides είναι μια πανέμορφη κίτρινη ανεμώνη που είναι κοινώς γνωστή ως ξύλινη πιπερόριζα. Το 1993 έλαβε το Βραβείο Garden Merit από τη Royal Horticultural Society. Σχηματίζει ένα σφιχτό χαμηλό χαλάκι από φύλλα φτέρης. Στο κέντρο κάθε φύλλου βγάζει ένα λαμπερό κίτρινο λουλούδι, με αποτέλεσμα μια πολύ επιδεικτική εμφάνιση. Παρά το σχηματισμό ενός χαλιού, καλλιεργείται, επίσης, ως βραχόκηπος ή αλπικό φυτό. Η Anemone ranunculoides μπορεί να αναπτυχθεί σε αρκετά ξηρό έδαφος, καθιστώντας το ιδανικό για φύτευση κάτω από δέντρα. Σε μια τέτοια τοποθεσία το φυτό θα μείνει αδρανές το καλοκαίρι. Εάν καλλιεργηθεί σε πιο υγρές συνθήκες, τα φύλλα θα παραμείνουν πράσινα όλο το καλοκαίρι. Τα ριζώματα αναπτύσσονται αργά, αλλά σκληρά – λίγο ρίζωμα τελικά θα αναπτυχθεί πολύ. Είναι μια ανεμώνη που μοιάζει με νεραγκούλα.

Anemone ranunculoides

Οι ανεμώνες είναι δηλητηριώδεις μέσω της κατάποσης και προκαλούν δερματίτιδα, με φλεγμονή και φουσκάλες κατά την επαφή με το φρέσκο ​​χυμό τους, ερεθισμός του στόματος, έμετος και διάρροια μετά την κατάποση.
Η ανεμώνη είναι τοξική για τα κατοικίδια και τον άνθρωπο εάν καταποθεί σε μεγάλες ποσότητες. Όλα τα μέρη του φυτού περιέχουν τοξικές ενώσεις που μπορούν να προκαλέσουν γαστρεντερική δυσφορία και άλλα συμπτώματα. Χειριστείτε τις με προσοχή και φυλάξτε τις μακριά από παιδιά και κατοικίδια.
Ορισμένες ανεμώνες συμβιώνουν με μικροφύκη. Σε αυτές τις περιπτώσεις η ανεμώνη-ξενιστής παίρνει ζάχαρη από τα φύκια και η άλγη παίρνει θρεπτικά συστατικά από την ανεμώνη, καθώς και την έκθεση στο φως.

Βιβλιογραφία

Aboca/museum

Τα κατάλληλα βότανα για την υγεία σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βότανα για την υγεία σας

Διαβάστε, επίσης,

Ανεμώνη η ηπατική

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΑζαλέα
Επόμενο άρθροΑν έχετε χάσει τη δύναμή σας
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αν έχετε ημικρανίες

Αν έχετε ημικρανίες. Οι τελευταίες θεραπευτικές εξελίξεις για τις ημικρανίες με μονοκλωνικά αντισώματα και αν είναι αποτελεσματικά Αν έχετε ημικρανίες Ημικρανίες είναι οι κρίσεις ισχυρού πονοκεφάλου...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ