Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕναλλακτικές ΘεραπείεςAntistress ΘεραπείεςΓιατί μια γυναίκα δε μπορεί να μείνει έγκυος;

Γιατί μια γυναίκα δε μπορεί να μείνει έγκυος;

Γιατί μια γυναίκα δε μπορεί να μείνει έγκυος; Ορισμένοι παράγοντες βοηθούν ή εμποδίζουν το ρυθμό με τον οποίο χτυπά το βιολογικό ρολόι της γυναίκας.

Τι επηρεάζει τη γονιμότητα στη γυναίκα;

Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που αποδεδειγμένα βοηθούν ή εμποδίζουν το ρυθμό με τον οποίο χτυπά το βιολογικό ρολόι της γυναίκας.

Τα κυριότερα αίτια υπογονιμότητας στη γυναίκα είναι:

  • Η απόφραξη των σαλπίγγων μετά, συνήθως, από φλεγμονές και οι ορμονικές διαταραχές, που έχουν σαν αποτέλεσμα τη μη φυσιολογική ή ποιοτική ωορρηξία.
  • Η ενδομητρίωση αποτελεί έναν ακόμα παράγοντα υπογονιμότητας.
  • Η ηλικία αποτελεί σημαντικό λόγο, γιατί ο ενδοκρινολογικός άξονας μεταβάλλεται.
  • Η μετατόπιση του μέσου όρου τεκνοποίησης σήμερα έχει δημιουργήσει ένα σοβαρό αίτιο υπογονιμότητας σε σύγκριση με παλαιότερα.

Όταν μια γυναίκα ξεκινά τις προσπάθειες τεκνοποίησης

Και οι γυναίκες αλλά και οι άνδρες πρέπει να προσέξουν και να αποφύγουν:

  • Το υπερβολικό ή εξαιρετικά χαμηλό βάρος: Και οι δύο αυτές καταστάσεις μειώνουν τη γονιμότητα της γυναίκας. Οι διαταραχές στην έκκριση υποφυσιακών ορμονών που επηρεάζουν τη λειτουργία του γυναικείου γεννητικού συστήματος, είναι συχνές στις παχύσαρκες γυναίκες και στις γυναίκες με πολύ χαμηλό σωματικό βάρος. Καλό είναι ο δείκτης μάζας σώματος να μην είναι άνω του 25 και κάτω του 17 στις γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική προσπάθεια.
  • Κάπνισμα: Αναμφισβήτητα το κάπνισμα ελαττώνει τη γονιμότητα και αυτό φαίνεται από τα ποσοστά υπογονιμότητας, τα οποία είναι υψηλότερα στις καπνίστριες. Οι τοξίνες που παράγονται στον οργανισμό των γυναικών που καπνίζουν, οδηγούν σε ταχύτερη απώλεια ωαρίων και σε ορμονικές διαταραχές.
  • Φάρμακα και τοξικές ουσίες: Ορισμένα φάρμακα και τοξικές ουσίες (π.χ. κοκαΐνη, μαριχουάνα), ελαττώνουν τη γονιμότητα. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και καφέ έχει συνδεθεί με χαμηλή ποιότητα σπέρματος στον άνδρα και μείωση της γυναικείας γονιμότητας. Εάν μία γυναίκα βρίσκεται σε αναπαραγωγική προσπάθεια, δε θα πρέπει να καταναλώνει πάνω από τέσσερα ποτά αλκοόλ την εβδομάδα και πάνω από ένα καφέ την ημέρα.
  • Διατροφικές ελλείψεις: Ορισμένες διατροφικές ελλείψεις (π.χ. έλλειψη φυλλικού οξέος)  έχουν συνδεθεί με ελαττωμένη γονιμότητα ή ανωμαλίες μετά τη σύλληψη. Για τον λόγο αυτό ορισμένες γυναίκες επωφελούνται από συμπληρώματα διατροφής ή βιταμίνες που τονώνουν συνολικά τον οργανισμό.
  • Λοιμώξεις: Ορισμένες λοιμώξεις, οι οποίες μεταδίδονται, κύρια, με τη σεξουαλική επαφή (π.χ. χλαμύδια, μυκόπλασμα) μειώνουν τη γονιμότητα. Συχνά, οι φλεγμονές αυτές είναι σιωπηλές, υπάρχουν επί μακρόν χωρίς εμφανή συμπτώματα και αποτελούν βασικά αίτια στειρότητας, υπογονιμότητας, καταστροφής των γυναικείων σαλπίγγων και έκτοπης κύησης. Αρκετά άτομα θα είχαν αποφύγει υψηλού κόστους θεραπείες για τη στειρότητα, εάν χρησιμοποιούσαν ανελλιπώς προφυλακτικό, από την έναρξη της σεξουαλικής τους δραστηριότητας, δεν αμελούσαν την ορθή περιοδική προληπτική ιατρική εξέταση και εάν είχαν διερευνηθεί και θεραπευτεί σωστά για σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις εγκαίρως, μετά την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής.
  • Υπερβολική κούραση: Η επίπονη, πολύωρη, καθημερινή σωματική άσκηση στη γυναίκα συνδέεται με πτώση της γονιμότητας. Οι αθλήτριες παρουσιάζουν σε μεγαλύτερα ποσοστά διαταραχές του κύκλου και χαμηλότερη γονιμότητα κατά τις περιόδους της επίπονης σωματικής άσκησης. Καλό είναι μία γυναίκα να επιλέγει ήπιες μορφές άσκησης (π.χ. περπάτημα), που βελτιώνουν τη φυσική κατάσταση του οργανισμού και να μην κάνει υπερβολές εάν είναι σε αναπαραγωγική προσπάθεια.
  • Άγχος: Οι αγχώδεις άνθρωποι έχουν μικρότερα ποσοστά γονιμότητας –αυτό ισχύει τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Μία συμβουλή που δίνουν οι ειδικοί είναι να υιοθετεί κκάποιος χαλαρωτικές συνήθειες, τις οποίες να απολαμβάνει σε τακτικά χρονικά διαστήματα (π.χ. μασάζ, ήπια άσκηση).

Υψηλής ποιότητας συμπλήρωμα διατροφής για την αύξηση της γονιμότητας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε, το υψηλής ποιότητας συμπλήρωμα διατροφής για την αύξηση της γονιμότητας

U – Genital EMEDI® 60 caps

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τη γονιμότητα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία των ωαρίων

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Διατηρήστε τα ωάρια σας υγιή

Τα παχύσαρκα ζευγάρια δε μπορούν να τεκνοποιήσουν εύκολα

Κατεψυγμένη γονιμότητα

Σύγχρονη εξωσωματική γονιμοποίηση

Οι καλύτερες διαγνωστικές εξετάσεις για το ενδοκρινικό σύστημα και τον μεταβολισμό

Οι καλύτερες βιταμίνες για την αύξηση της γονιμότητας

Διατροφή για αύξηση γονιμότητας στις γυναίκες

Τα βότανα για την τόνωση της μήτρας

Ποιες γυναίκες πρέπει να ελέγχουν την αντιμυλλέριο ορμόνη

Η δίαιτα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες αυξάνει την γονιμότητα

Στείρωση

Ο βάκιλος F μας χαρίζει μακροζωία και γονιμότητα

Η δίαιτα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες αυξάνει την γονιμότητα

Οι πιο απλές θεραπείες υπογονιμότητας

Ρόφημα για τη γυναικεία υπογονιμότητα

Βελονισμός για την υπογονιμότητα

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΓαϊδουράγκαθο
Επόμενο άρθροΟμοιοπαθητική και αϋπνία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19. Οι κυριότερες είναι οι καρδιoαγγειακές επιπλοκές, οι θρομβώσεις και η θρομβοπενία. Επιμέλεια παρουσίασης  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ